V rámci rekonstrukce DC rozvaděče jsem část instalace umístila do nového rozvaděče pro panely a DC rozvody:
Nevíte, jak to že to svítí, když to není k ničemu jinému připojené?
Koupila jsem pro tento účel pojistkové odpojovače Noark (32A), byly levné a jsou ok. Zaujalo mě, že ten červený plast, který jsem považovala za nějakou estetiku, skrývá kontrolku, která má indikovat poruchu pojistky. První odpojovač zleva je zatím bez pojistky, visí na něm kladný pól FV pole 120Voc a odpojený vodič od tohoto odpojovače zatím (doslova) visí v luftu, zapojovat to budu v další iteraci. Pojistkové odpojovače s kontrolkou
Pojistkové odpojovače s kontrolkou
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: Pojistkové odpojovače s kontrolkou
Při tom poměrně vysokém napětí mu stačí i nepatrný proud, daný svodem, vlhkostí vzduchu a podobně.
Když je tam pojistka (nepřepálená), tak ty póly světýlka zkratuje.
Když je tam pojistka (nepřepálená), tak ty póly světýlka zkratuje.
Další nezvyklost takto vybaveného odpojovače byla, že při svítící kontrolce (bez pojistky uvnitř a zavřený) je na odpojené straně potenciál asi 11,5VDC. Aby to bylo zcela bez napětí, je potřeba odpojovač otevřít.
Ono to zřejmě tak úplně 11.5V nebude. Resp. při změření jiným měřákem tam bude zase jiné napětí. A možná i při změření tím stejným na různých rozsazích to naměří zase něco jiného.
Bude to dáno průsakem minimálního proudu přes tu kontrolku. A ten proud v kombinaci se vstupním odporem měřáku tam vyvolá to zdánlivé napětí.
Kdyby se to napětí zatížilo nějakým odporem, tak zřejmě zmizne, protože bude extrémně měkké.
Bude to dáno průsakem minimálního proudu přes tu kontrolku. A ten proud v kombinaci se vstupním odporem měřáku tam vyvolá to zdánlivé napětí.
Kdyby se to napětí zatížilo nějakým odporem, tak zřejmě zmizne, protože bude extrémně měkké.