Posouzení rozmístění panelů na střeše

Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Odpovědět
Helvetius

Posouzení rozmístění panelů na střeše

Příspěvek od Helvetius »

Dobrý den,

rád bych se zeptal na rozmístění panelů na střeše, které mi navrhla firma (viz příloha). Pokud to shrnu, tak mám v návrhu jeden string 10 panelů na mírný severo západ (azimut cca 100 stupňů) a v druhém stringu 8 panelů na jihozápad (azimut cca 10 stupňů). 90 stupňů by měl být západ a 0 stupňů jih, tak jsem to pochopil.

Obecně jsem myslel víc panelů na jih, kde ale částečně překáží komín, tak mi to i pán říkal. Pán tvrdil, že ještě neví jak nacenit zároveň odpojovač a optimizer, pak mi najednou poslal přesun panelů na západ. Vzhledem k tomu, že to má vydržet desítky let, tak by mě zajímalo nejvhodnější řešení a ne nejjednoduší řešení pro firmu. Střecha samozřejmě není ideální a je otázka, jak se tam panely vejdou.

V podstatě by mě zajímalo, jestli je výhodnější panel s optimizérem jihozápad, který bude někdy částečně ve stínu komínu (i když mi přijde, že tam ani ten stín moc nedojde), nebo přesun panelů na mírný severozápad. Taky bych si myslel, že panely jdou i na střeše kombinovat vodorovně a svisle (myšleno otočení na jedné ploše a ne třeba na zdi). Stejně tak by snad mohl být i lichý počet panelů u sebe.

Jsem v tom laik a budu rád za každý názor, zároveň se omlouvám, pokud jsem se někde nevyjádřil jasně.

Děkuji.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
jbb

Re: Posouzení rozmístění panelů na střeše

Příspěvek od jbb »

Ono asi záleží na technologii - vypadá to jako z solaredge-designeru, ale já jiný systém neznám, tak nevím ;-) Bude-li to SE, tam lze kombinovat vše se vším a ty jejich optimizéry si to poberou i v rámci jediného stringu. Klasické Tigo mají co vím více omezení. Také nerozumím co se myslí tím odpojovač/optimizér. Levnější tiga fungují jen jako optimizér, dražší a také SE pak mají funkci kombinovanou.

Samozřejmě lze kombinovat vodorovně i svisle (jen to někdy ne dobře vypadá).
Já bych určitě přidal i na ten východ a naopak bych koukl, jak brzo dopadá stín na ten "hlavní" jih. Nicméně při ceně panelů cca 2000Kč/ks (a optimizéru cca 1500 Kč/ks) bych se snažil přepanelovat maximálně. Vyrábět dříve a naopak později je imho výrazně efektivnější než se snažit vyžít s baterkou.
26x AIKO-450 (12kWp) východ
26x AIKO-450 (12kWp) západ
2x Solaredge SE9K (2x9kW, celkem max 14kW)
3x Victron MP2 5000VA
2x Baterie BYD LVL (31kWh)
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Určitě dát co nejvíc na ten jih s optimizéry, protože v zimě ten severozápad nedá nic. K tomu jihu by se daly přidat i nějaké panely na východ, pokud budou mít všechny optimizéry.
TAk jak to navrhli, je to vyloženě aby to dalo co nejmíň práce. Já jsem na tom byl po montáži od firmy stejně a po roce jsem všechny panely na střeše přemísťoval. TAk tudy cesta nevede
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Ja bych se taky klonil zejmena k jihu. U komina se minimalne jeste jeden panel vejde, asi i dva (nad komin). Dale bych pridal na vychod (i obe plochy), vsechno s optimizery.
SZ strana bude davat nejmin. Mozna tak jeste v lete. Ale v lete je elektriky dost. V zime neda skoro nic. Na V stranu asi nebudou optimizery ani potreba. Stin od komina se na panely snad ani nedostane. Vychodni strecha (uplne vpravo) se mi zda dost velka, skoda ji nevyuzit.
Nutno si vsimat vsech stinu - taky od souseda, stromu atd.
Otocit panely na jedne plose lze, na to jak to vypada bych az tak nemyslel. Napriklad na tu malou plochu J se dvema panely by se vesel minimalne jeden mozna i dva navic. Dulezitejsi je ziskat co nejvic ze slunce.
Mimochodem - je docela zajimave, ze vetsina kominu zavazi zrovna na te jizni strane :D
Helvetius

Příspěvek od Helvetius »

Moc Vám děkuji za rady a podněty. Doplním, že odpojovač má být Tigo a pán se tvářil, že nemá naceněný odpojovač společně s optimizérem. Zároveň říkal, že s novou legislativou musí být odpojovače. Panely mají být DAS-DH108ND 450 Wp, vím, že jsou i lepší. Laicky mi přišlo, že by bylo také lepší mít panely východ, jih, západ. Nicméně mě bylo řečeno, že se každá větev, které říkají string bere samostatně a aby střídač sepl, tak je třeba aby tam byl nějaký počet panelů.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Ano. Me bylo receno ze do stringu musi byt minimalne 6 panelu.
Taky mi bylo receno, ze menic ma jen dva vstupy na dva stringy.
Nicmene mam 10 panelu V a 10 Z spojene do jednoho vstupu - bud sviti na V nebo na Z. Takze to muze byt. Jih tedy samostatne.
I ty dva samostatne panely co tam mas budou asi spojene s temi ostatnimi J.
Nicmene v zime kazdicky panel dobry. Ale na spoustu panelu bude potreba vykonejsi menic.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Pokud je to s optimizéry, tak můžou být v jednom stringu panely s různou orientací, ale vždycky jich musí být se stejnou orientací tolik, aby to bylo nad minimálním napětím MPPT střídače. Vzhledem k tomu, že nebyl uveden typ střídače, tak se to nedá spočítat. Ale 6 těchto panelů je cca 180 V a to je obvykle kolem minima HV střídačů. Takže bych doporučil spíš alespoň 7 se stejnou orientací, aby byla rezerva na stín komínu atd. Taky je možnost použít jiné panely s menším proudem a větším napětím, pak by jich stačilo míň.
Helvetius

Příspěvek od Helvetius »

Rád bych Vám ještě jedou poděkoval za informace. Doplňuji, že firma mi doplnila návrh o dva panely na jih, což jsme po ní chtěl. Zároveň mi zjišťovala a sdělovala, že v rámci panelů jsou takzvané bypassy, které by měli řešit "tvrdý" stín z komínu (údajně 6 bypassů na 1 panel). Dále říkala, že se přijde podívat technik a pokud by nad rámec bypasů byly potřeba i optimizéry, tak by se docenily a dodaly. Pro informaci ještě doplňuji, že obrázek zkresluje, východní část střechy je ve skutečnosti malá a sám si myslím, že by se tam nevešlo dostatek panelů.
Odpovědět

Zpět na „Elektrárny uživatelů“