ohřev TUV+ balkonovka

Odpovědět
saman9

ohřev TUV+ balkonovka

Příspěvek od saman9 »

zdravím, obracím se na zdejší odborníky s prosbou na doporučení konkretní sestavy.
V plánu je montáž systému na přímý ohřev vody. Spirála Dražice 2,2kw -POUZE PRO FV A NE ZE SÍTĚ, bojler 200l. Žádně další "odporové " vytížení nemám
Regulátor nějaký ze zde nejvíce doporučovaných kvalitnějších ( Siton, Bell, Triton, Antik, Eco solar boost ....), pokud možno tišší
7 panelů (cca 500-550w) na šikmé střeše JJV, ale :
- tento počet v provozu cca konec září- polovina května
- zbytek léta bych rád nějak odpojil/přepojil 2 panely pro "pohon" mikroinvertoru ( balkonovky ) čili zůstalo by panelů 5.
Dotazy
- který typ regulátoru a který konkretní typ panelů by tomuto "systému" nejvíce vyhovoval (napětí, proudy)?
- jakým způsobem systém zapojit (2 větve? DC odpojovač-2x pro každou "větev"?, pojistky a přepětová ochrana) a čím zajistit nejjednodušší přepojení těch 2 panelů ?
Díky
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: ohřev TUV+ balkonovka

Příspěvek od eduard22 »

"7 panelů (cca 500-550w)" - no garantuji Vám, že brzy budete spekulovat, jak od jara do podzimu využít velké přebytky až bude voda nahřátá. (po 1h/spotřebu jednoho člověka již bude nahřáto 8-) )

A budete spekulovat nad sinusovým měničem 250V/50Hz aby bylo možné pohánět další spotřebu domu.

Těch 7ks á 550Wp panelů totiž klidně utáhne celej dům!!! (díky akumulátorům) Takže pak jednoúčelovou (jen ohřev vody) investici zahodíte a budete investovat znova? Pokud bude dotace = "chomout" - závazek, neměl by jste na to 10let sánout a nic měnit!...

Takže to zvažte dopředu! - Jestli neudělat rovnou plnohodnotnou poloostrovní FVE na celej barák (krom 3f zásuvek). A bez závazku (dotace) a bez byrokracie 8-) Pak můžete neustále dokupovat a rozšiřovat a měnic a j. jak se vám zlíbí :D

Balkonovka je blbost...
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Remo34

Příspěvek od Remo34 »

Nazdar,
Budu dělat Fve 10 kWp,stridac 10kW...wattrouter,který by měl řídit topnou spirála v akumulace 1000 l.Montazni firma mě z nějakého důvodu nechce poradit jakou tam mám dát spirála, že to zapojí ale to si mám namontovat sám. Otázka zni,jakou by jste volili spirála? 3kw se mě zdá málo...co b y jste tam dali vy? Dík za radu....
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Čau.
Ja mam 300 l a mam tam 6,6 kW. Na 100 l by mohla stacit ta 3 kw v pohode.
Wattrouter mi tam posila plynule jakykoliv vykon - tedy pretok, tak potom je uz jen otazka za jak dlouho se ti voda ohreje, eventualne jak dlouho bude svitit. Kdyz tam das vetsi, ohreje se ti to driv. Ale na 100 l se mi to zda zbytecne. V 80 l bojleru mam spiralu 2,2 kW.
Momo

Příspěvek od Momo »

Mám 200 litrů OKCE 4 kW, tři fáze po cca 1,28 kW (upravená instalace bojleru, abych mohl posílat libovolnou fázi).
Mám nastavenou vlastní automatiku z FVE, vyhřívám na 68 °C (rezerva na temné dny). Žere to denně tak 7 kWh, pokud svítí každý den, pokud to vyhřívá z úplně studného bojleru je to více. Ta spotřeba je pro tři lidi, tři-čtyři sprchování denně.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

Dal bych tam 3x1.2kW až 1.5kW, zapojit na jednotlivé fáze (do hvězdy s uzemněným středem). A to celé 2x. Tedy pokud se neplánuje s vytápěním pomocí klimatizace. Topit v březnu naplno do aku nádoby je super věc.
Remo34

Příspěvek od Remo34 »

Bude tam 3x polovodičové relé...tzn že se bude spínat každá fáze zvlášť....takže když tam dám spirálu Regulus 5 kW 400V, tak by se tím teoreticky dalo zatopit v podlahovém topeni. Jinak chlapi jsem lajk, tak mi odpusťte kdybych tady napsal kravinu. Díky za rady
Kostěj

Příspěvek od Kostěj »

Neznám použitý střídač. Jestli má 10kW, tak na fázi má 3.3kW. Pokud má topné těleso 5kW, tak na fázi má 1.67kW. Když se bude topit a na dané fázi se zapne rychlovarná konvice, která má 2kW, bude daná fáze přetížena odběrem 3.67kW. Otázka je, zde wattrouter stihne odpojit zátěž dřív, než střídač přepne na bypass nebo spadne na přetížení. Jaké přetížení na fázi střídač zvládá? Jak rychle reaguje wattrouter? No a tohle je důvod, proč vám to klidně zapojí, ale nechtějí navrhnout.
Remo34

Příspěvek od Remo34 »

Je to solax 10Kw, akumulacka je 1000 litru
Momo

Příspěvek od Momo »

Jo a ještě poznámka k mojí regulaci.

Všichni doma jsou srozumněni, jak systém funguje, tak nejsou překvapeni, když není teplá voda.

Plyn topí do bojleru nepřímotopně pouze od 17 do 18 hodin na 42 °C.
Elektrika topí do bojleru 3F patronou se středem zapojeným na nulu podle sluníčka až k 68 °C.

Plyn se tak pouští, jenom pokud je potřeba.

Samozřejmě ohřev elektrikou 4 kW je extrémně pomalý proti kotli který má možná 25 kW.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Remo34

Příspěvek od Remo34 »

Tak to by mě asi manželka zabila, kdyby měla vodu 30 stupňů...ale kdyz na to lidi přistoupí tak jim to samozřejmě nevadí :-) Proto je lepší když je bojler velkej....
skybor

Příspěvek od skybor »

Podle mne je při provozu z FVE lepší víc menších bojleru v serii než jeden velký. Anebo menší bojler a k tomu větší baterii.
Menší bojler totiž na ohřátí vody spotřebuje samozřejmě míň energie a tím pádem je teplá voda z FVE i za horšího počasí ... Teplá voda myslím opravdu teplá a ne vlažná ...
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), Victron Atlas 48/1600, SkyPowerBox LF 4810 1kVA, APC SmartUPS 5kVA
Kostěj

Příspěvek od Kostěj »

Remo34 píše: pon bře 31, 2025 5:27 pm Je to solax 10Kw, akumulacka je 1000 litru
Tak pardon, to je on-grid střídač, tam výpadek/přepnutí při přetížení nehrozí. Spíš jde o to, jaká je hodnota povolené dodávky do sítě a jak se střídač/regulace popere s asymetrií. Jde o řešení situací:
Panely dávají 6kW, baterka nabitá, topí se do bojleru v každé fázi 2kW. A teď se v první fázi zapne rychlovarka 2kW. Vypne regulace v dané fázi topení, nebo se ty 2kW doberou ze sítě? A když na první fázi bude nahřívat pračka a současně se na ní zapne i ta rychlovarka, dokáže střídač/regulace poslat do této fáze 4kW a topit do druhé a třetí fáze po 1kW, nebo se bude dobírat ze sítě? A když bude v jedné fázi odběr 3kW, jak bude vypadat výroba a odběr/dodávka do sítě? Co je ideální stav, jaká bude realita?
Proto se mi zdá vhodné mít v každé fázi možnost několikastupňové regulce topení. Je to složité.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Prehlidl jsem, ze bojler ma mit 1000 l a ne 100. Tak pardon.
Mam Solax 2x12 kW v paralelnim provozu a do bojleru to jde vylozene z pretoků. Takze kdyz je odber doma, pretoky se ponizi nebo zmizi. Tim padem se bojler nenahriva. Ale kdyz je pretok maly, i to malo se do nej cpe (pres wattrouter). Mam to tak dva roky a zadny problem jsem nepozoroval. Spiralu mam 6,6 kW na 300 l a pokud je vyroba vyssi, jde to jako pretok do site.
Nejaky elektrikar by snad dokazal spocitat jakousi maximalni spiralu. Solax by mel umet pretizeni az o 50%, ale myslim jen kratkodobe.
Pravda jeste je, ze bojlery mam dva. Jeden 80 l - ten v zime staci, a 300 l nahrivam pouze z pretoku. Mam je propojene, takze do maleho bojleru priteka voda z velkeho. I kdyby ve velkem byla jen vlazna voda, je to porad lepsi nez studena z řádu - na dohrev.
Remo34

Příspěvek od Remo34 »

Ten ohřev té akumulacky bude jako doplněk kotle na dřevo...takže moje představa je že když bude nabitá baterie na např. 80-100% , tak sepne spirála v akumulační nádrží a začne spotřebovávat energii, která by šla do pretoku tedy do sítě. Akumulacni nádrž slouží jako předehřev vody pro malý plynový bojler, Aku také slouží pro akumulaci topné vody do podlahovky. Takže když bude TUV málo tepla, tak ji dohreje plyn. Jinak ta spirála tam má být hlavně na spálení pretoku, protože se to vůbec neoplati prodávat...
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

Remo34 píše: ned bře 30, 2025 8:45 pm Budu dělat Fve 10 kWp,stridac 10kW...wattrouter,... v akumulačce 1000 l Otázka ...co by jste tam dali vy? Dík za radu....
Zaznělo tu dost "rad", ale konkrétně.
10kW + wattrouter si jasně říká o 3x3,3kW.
Řešit situace co by kdyby (pračka, trouba, žehlička, manželka zapne, vypne nedá, dá, DS...)... od toho je právě ta krabička "wattrouter". Ta to udělá sama. Když bude energie z panelů dost a měla by jít do DS, WR ji dá do spirály, když energie nebude, tak ani WR nebude nic nikam posílat.
Jediné, co bych řešil, zda 10kW spirálu zvládne ta akumulačka.
Kall

Příspěvek od Kall »

Mám boiler Dražice 200 l spirála 2 kW ze studena do 65 spotřebuje asi 8 kWh
Dohřívá obvykle kolem 4 kWh za den při spotřebě pro dva lidi
System Growatt 8,8 kWp, střídač 10 KW bat.Growatt 10,24 kW akumulace do vody Dražice 200 l
2 kW
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“