výkup přetoků

Odpovědět
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: výkup přetoků

Příspěvek od pave69 »

ad 1) primárně jde o rozdíl měření po fázích (distributor) kontra součtové měření v civilizovaném světě (střídač) - probíralo se tu mockrát.
ad 2) víceméně každý střídač dokáže dodávat cca o 20% víc, než je jeho jmenovitý výkon po dobu až několika hodin (pokud je dost chlazený). Ale v ČR by to mělo být v nastavení jeho FW zakázané, protože si to distributoři vymínili jako podmínku schválení připojení. Takže záleží, jak je to nastavené. :D
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

icemaster píše: pon lis 11, 2024 10:14 pm s grafem to úplně nesouvisi, jen mě to inspirovalo.
1. prostě mě zajímá, jak se jiným rozchází čísla (spotřeba ze sítě a přetoky do sítě) - čísla ze Solaxu a oficiálního distributora. Měl jsem radost, že jsem za říjen spotřeboval ze sítě jen 170 kWh a pak mi z distribuce přišlo o 70 kWh více - celkem rozdíl, takže "čísla ze Solaxu - měniče" moc přesná nejsou. zajímá mě, jak to mají ostatní.

2. jde mi o to, že kdybych měl na střeše dejme tomu 20 kWp a 15kW měnič, tak jestli může v optimálních podmínkách (kdy to na střeše vyrábí 20kWh, baterie jsou plné a spotřeba domu téměř nulová, něco si vezme měnič) být přetok cca 20 kW za hodinu nebo prost přes ten 15 kW měnič projde max. 15kW za hodinu. jestli jsem se vyjádřil jasněji...
Ad 1 se podivam
Ad 2 teoreticky k tomu dojit muze. Ale podstatny je hlavne ten rezervovany vykon. Me kdysi uteklo snad 400 W pres limit a dostal jsem za to flastra (a ten byva pekne mastny). Takze i kdyby to teoreticky slo, je potreba nastavit o 300 az 400 W min na menici a mas klid.
pave69

Příspěvek od pave69 »

Ještě k tomu bodu 1 - těch 70 kWh se dá částečně "odmazat" tím, že se člověk přihlásí na sdílení sám sobě na edc-cr.cz. Pak za to zaplatí jen distribuční poplatky, ne cenu elektřiny. Tedy samozřejmě pokud je to tím měřením po fázích, ale to je skoro jisté.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

icemaster píše: pon lis 11, 2024 10:14 pm s grafem to úplně nesouvisi, jen mě to inspirovalo.
1. prostě mě zajímá, jak se jiným rozchází čísla (spotřeba ze sítě a přetoky do sítě) - čísla ze Solaxu a oficiálního distributora. Měl jsem radost, že jsem za říjen spotřeboval ze sítě jen 170 kWh a pak mi z distribuce přišlo o 70 kWh více - celkem rozdíl, takže "čísla ze Solaxu - měniče" moc přesná nejsou. zajímá mě, jak to mají ostatní.

2. jde mi o to, že kdybych měl na střeše dejme tomu 20 kWp a 15kW měnič, tak jestli může v optimálních podmínkách (kdy to na střeše vyrábí 20kWh, baterie jsou plné a spotřeba domu téměř nulová, něco si vezme měnič) být přetok cca 20 kW za hodinu nebo prost přes ten 15 kW měnič projde max. 15kW za hodinu. jestli jsem se vyjádřil jasněji...
Takže:
Přetoky do sítě ve své podstatě nemám jak zkontrolovat, jelikož wattrouter mi přetoky nejprve posílá do 300 l bojleru a teprve zbytek ven.
Spotřeby ze sítě:
měsíc .......... Solax .......... ČEZ
leden 24 457,62 ... 775,295 kWh
únor 286,25 ... 299,211 kWh
březen 65,61 ... 78,131 kWh
duben 5,54 ... 13,167 kWh
květen 10,66 ... 16,522 kWh
červen 3,76 ... 9,402 kWh
červenec 4,18 ... 10,147 kWh
srpen 5,30 ... 11,032 kWh
září 9,62 ... 16,863 kWh
říjen 7,76 ... 17,228 kWh
listopad 66,96 ... 52,535 kWh Tady už nabíjím baterky ze sítě (stejně i leden, únor, březen), ale odečet je nepřesný, takže ho ber s rezervou (na čezu je to jen do 17 hodin včera).
Když vezmu období duben až říjen, kdy se ze sítě braly jen technické přícucy, zaokrouhlím na 100 kWh x i kdyby 3 Kč (jsem na spotu tak spíš kdyby i 2 Kč) ........ myslím že asi nemá smysl se tím zabývat (nebo i sdílet sám sobě).
Ale je vidět, že měření Solaxu je asi jen "orientační".

PS: psal jsem to s mezerama, dokonce i ted když to upravuju, tam mezery mezi čísly jsou, ale dám odeslat a srazí se to dohromady. Zkusím přidat tečky
Excelent
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9600
Kapacita baterie [kWh]: 17

Příspěvek od Excelent »

Tak koukám, že já to mám přesnější.
Období 1.6.2024 - 31.10.2024
ČEZd PND spotřeba 367,8 kWh
Solax přes HA spotřeba 373,4 kWh
Solax X3 Hybrid G4 10.0-D + 17,4 kWh LiFePo4 (3* Solax TriplePower T58)
21 panelů x 455Wp = 9,6kWp, 2 stringy, vše na čistý jihozápad
MiniPC NUC + Home Assistant + Grafana + Node red + Shelly věci
Virtuální baterie od ČEZu
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Hmmm, a jen pres samotny Solax se taky dokazes podivat? Tedy bez HA ?
icemaster

Příspěvek od icemaster »

@pavel69
nenapadlo mě, že by ten rozdíl mohl být měřením po fázích, ale dává to smysl. Okamžitý odběr mám dle měření i přes 10kW.

@clonyxxl
vnímám to jako orientační, jen mi zajímalo, jak jsou na to ostatní, plus jsem dostal odpověď, čím to nejspíše je.
Ještě k tomu dobíjení baterie ze sítě... Už jsem si to nastavil, není to těžké. Jak máš nastavené hodnoty dobíjení ze sítě? Pokud budu dobíjet každý den, což nejspíše teď v zimě budu, tak asi spodní hranici mohu klidně nechat na 10% a ne zimních 30. A horní jsem nastavil zatím na 90 - předpokládám, že když nabiju v noci, tak ráno stejně až se zapne topení na vstávání tak se něco vyčerpá a kdyby náhodou začalo svítit, tak to stejně začne dobíjet až dopoledne.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Ja funguju celorocne 10-100%.
Mam TČ ktere jede ted +- furt (s mensim ci vetsim vykonem). Na spotu. Vetsinou nastavuju podle cen 2-3 hodky, kdyz jsou ceny jaks taks, tak to necham i dyl - barak jede na sit. Vetsinou asi tak do 4:57.
Jak dlouho ti vydrzi baterky musis odsledovat.
Pokud by dalsi den melo svitit, muzes nastavit misto 100% treba 70 - podle gusta a odhadu kazdeho soudruha.
Excelent
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9600
Kapacita baterie [kWh]: 17

Příspěvek od Excelent »

ClonyXXL píše: úte lis 12, 2024 10:00 pm Hmmm, a jen pres samotny Solax se taky dokazes podivat? Tedy bez HA ?
Doplněno:
Období 1.6.2024 - 31.10.2024
ČEZd PND spotřeba 367,8 kWh
Solax přes HA spotřeba 373,4 kWh
Solax Cloud web 373,4kWh
Solax X3 Hybrid G4 10.0-D + 17,4 kWh LiFePo4 (3* Solax TriplePower T58)
21 panelů x 455Wp = 9,6kWp, 2 stringy, vše na čistý jihozápad
MiniPC NUC + Home Assistant + Grafana + Node red + Shelly věci
Virtuální baterie od ČEZu
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Chlapi, kdo jste ted presel nebo spis kdo uz jste dyl u PPAS s vykupem - jak casto vam posilaji penize? Mesicne nebo rocne? Nejak to na jejich strankach nevidim. A smlouva a vypovedni doba je na kolik?
pave69

Příspěvek od pave69 »

Jsem u PPAS, je to roční, v lednu (loni 11.1.) pošlou vyúčtování/fakturu za minulý rok, ale peníze ještě později, myslím koncem února (26.2.) nebo tak. Výpovědní doba je ve smlouvě nějak tak, že by se to muselo vypovědět v říjnu nebo listopadu, jinak to asi nejde, ale zatím jsem nevypovídal tak jsem do detailu všechno nestudoval.
mati

Příspěvek od mati »

ClonyXXL píše: ned led 05, 2025 2:19 pm Chlapi, kdo jste ted presel nebo spis kdo uz jste dyl u PPAS s vykupem - jak casto vam posilaji penize? Mesicne nebo rocne? Nejak to na jejich strankach nevidim. A smlouva a vypovedni doba je na kolik?
Nazdar,
já byl u PPAS. výrobna s licencí.
Třeba za listopad vyhotovena a doručena faktura 10.12. - splatnost 27.1. Analogicky každý měsíc cca. Peníze na účtu v den splatnosti.
Ukončili mi výkup , protože jsem od nich přestal odebírat.
Tzn. transfer k Tedomu.

M.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

mati píše: pon led 06, 2025 11:28 am
ClonyXXL píše: ned led 05, 2025 2:19 pm Chlapi, kdo jste ted presel nebo spis kdo uz jste dyl u PPAS s vykupem - jak casto vam posilaji penize? Mesicne nebo rocne? Nejak to na jejich strankach nevidim. A smlouva a vypovedni doba je na kolik?
Nazdar,
Třeba za listopad vyhotovena a doručena faktura 10.12. - splatnost 27.1. Analogicky každý měsíc cca. Peníze na účtu v den splatnosti.
Tzn. transfer k Tedomu.

M.
Takze to jde i mesicne?
mati

Příspěvek od mati »

ClonyXXL píše: pon led 06, 2025 1:01 pm
mati píše: pon led 06, 2025 11:28 am
Nazdar,
Tzn. transfer k Tedomu.

M.
Takze to jde i mesicne?
Já měl měsíční vyúčtování. A zároveň jsem měl i měsíční vyúčtování spotřeby. Ale nevím , zdali je to takto podmíněno.
Tomi71
Výkon panelů v FVE [Wp]: 7
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od Tomi71 »

Ahoj všem, občerstrvuji komunikaci ohledně výkupu přetoků. Dochází mí trpělivost s AZenergies, je tu také nějaký nespokojený zákazník? Přemýšlím ke komu přejít na fix. Dvakrát jsem jim musel vyhrožovat, když 3 měsíce neplatili, tak pak vždy po urgenci zaplatili ty tři měsíce najednou. Já mám malé částky ve stovkách do 500 kč, ale kamarádovi dluží už delší dobu 3000 kč. Mé výhružky zabraly, protože jim to píšu datovkou. Kamarád píše mailem, na to nereagují. Hlavně byla cena 1850 Kč za mega a nyní je od nového roku podle spotového vzorce a za leden mi to vychází 121,90 za mega, takže mám na faktuře 5,97 Kč. Řeší někdo také? Kamarád už od ledna přešel k Eonu. Díky za reakce
13 x Sunpro power 540 Wp, 3 x Victron Multiplus 48/500/70-50, 1 x MPPT 250/100 – Tr VE.Can, 1 x MPPT 150/70 – Tr, Cerbo GX, 3 x 7,66 kWh mivvy energy
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Vykup za spot? Tak to jsi jeste ZATIM dopadl dobre - jsi v plusu. Jak pujdou ceny do minusu, jeste budes doplacet (pokud to nebudes ridit a tedy vypinat).
Ja doporucuju Prazskou plynarenskou.
Pokud od nich odebiras (nebo budes odebirat), el nebo plyn, mas vykup prebytku za 1200/MWh fix.
Na odber maji el fix velice slusne ceny + bonus pri fixu na rok az tri.
Od 1.3. jdu k nim.
Tomi71
Výkon panelů v FVE [Wp]: 7
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od Tomi71 »

JJ, vím, už jsem PPAS kontaktoval, už jsem s nimi v minulosti jednal, ale neměli to tehdy výhodné, řeším s nimi plyn a elektřinu pro náš TJ Sokol - vyhráli to u nás v rámci Mikroregionu pro spolky ve výběrovém řízení v minulosti. Akorát, že u AZenergies mám výrobu smluvně do 30.04.2025 a odběr elektřiny do 10.09.2025
13 x Sunpro power 540 Wp, 3 x Victron Multiplus 48/500/70-50, 1 x MPPT 250/100 – Tr VE.Can, 1 x MPPT 150/70 – Tr, Cerbo GX, 3 x 7,66 kWh mivvy energy
Xmilos

Příspěvek od Xmilos »

Poptávám dodávku elektřiny pro 2 odběrná místa.
1) 15-30 kWh denně
2) Po-Pá 8-15 hod. 50 kWh za den

přes https://www.edc-cr.cz/
jcz

Příspěvek od jcz »

Tedom od 1.5. snižuje výkup z 1000 na 500Kč / 1MWh :(
Jindra_S

Příspěvek od Jindra_S »

Hledám způsob odbytí přetoků, především kvůli převzetí zodpovědnosti za odchylku - nechci platit pokutu a nechce se mi měsíčnš platit za službu - v podstatě daň, že mám FVE.
Narazil jsem na nabídku od ČEZu (předpokládám, že s nimi nebudoju problémy jako s menšími firmami - tedy vymáhání plateb apod.) na výkup za spotové ceny a nenarazil jsem na žádný stálý poplatek, pouze na vzorec:
c OTE DT × kurz ČNB CZK/EUR − 500 Kč

Pokud jsem to dobře pochopil, pak při kurzu 25 Kč je "pouze" potřeba bedlivě hlídat, aby se do sítě nedodávalo, pokud cena zde https://www.ote-cr.cz/en/short-term-mar ... 2025-04-16 bude pod 20 EURy (20 EUR * 25 Kč = 500 Kč), jinak bych za to platil já. Podle grafu, na který se odkazuji by to znamenalo, že dnes v 13, 14 a 15.hodině bych měl přetoky zastavit.
Dívám se na to správně nebo mi něco uchází?
Máte někdo s tímto výkupem od ČEZu nějaké zkušenosti?
centaurian

Příspěvek od centaurian »

Spot − 500 Kč ? Jsou i lepší nabídky (bez paušálu). Třeba Enerspot je za "Spot − 300 Kč" s měsíčním vyúčtováním (peníze chodí pravidelně v půlce následujícího měsíce).
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Jindra_S píše: stř dub 16, 2025 7:18 am na výkup za spotové ceny a nenarazil jsem na žádný stálý poplatek, pouze na vzorec:
c OTE DT × kurz ČNB CZK/EUR − 500 Kč
A neni tech -500 v podstate pausal ? At vydelas co vydelas, 500 ti seberou.
A ty chces spot? Ja uz ne. Pokud nezapojis vybijeni baterek do site, podle mne to nema smysl.
Nechces radeji fix? Treba Prazska plynarenska, pokud od nich odebiras plyn nebo el, vykupuje za 1200 nebo asi 600 pokud neodebiras nic (asi mesic stara informace). Ale nemusis nic hlidat ...
Zkusenosti s ČEZ ? Nemam. Ale podle mne je to NEJ firma. Nejhorsi ...
MP75

Příspěvek od MP75 »

ČEZ má zatím příliš zákazníků na to, aby nabízel zajímavější produkty. U prodeje už umí podrazit konkurenci, když chceš utéct jinam, ale u výkupu to má zatím na háku... Malí výrobci ho nezajímají...
Lepší bude sdílet, ideálně s větším stánkem na zmrzlinu nebo rovnou s mrazírnama... ;)
FVE na bytovém domě (4 byty) - atyp. řešení (FVE vlastní jeden z bytů)
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
centaurian

Příspěvek od centaurian »

ClonyXXL píše: stř dub 16, 2025 12:41 pm A neni tech -500 v podstate pausal ? At vydelas co vydelas, 500 ti seberou.
A ty chces spot? Ja uz ne. Pokud nezapojis vybijeni baterek do site, podle mne to nema smysl.
Zatím zůstávám na spotu. Důvod je spíše ten, že mě baví si s tím hrát - je zřejmé, že bez automatického zakazování přetoků a nuceného exportu a řízení spotřeby to prakticky nelze provozovat.

Zde třeba příklad z 3.4.:
Spot_3_4.PNG
Celkem 5h s nemožností exportu. Ráno se zakázalo dobíjení baterie, v 11 naopak povolilo a zakázal export, v 12h natopeno TUV. Od cca 13:30 do 16h to nechalo na střese, protože už nebylo kam s tím, od 16h opět povolen export.

Pak jsou tu dny, kdy to vyjde krásně i s tím, že jsou ceny chvíli špatné (10.4):
spot_04_10.PNG
Celkem 5h s nemožností exportu, pokryto nabitím baterie.

No a pak jsou tu dny, kdy je to prostě bez šance (13.4):
spot_04_13.PNG
Jindra_S

Příspěvek od Jindra_S »

ClonyXXL píše: stř dub 16, 2025 12:41 pm A neni tech -500 v podstate pausal ? At vydelas co vydelas, 500 ti seberou.
Nechces radeji fix? Treba Prazska plynarenska, pokud od nich odebiras plyn nebo el, vykupuje za 1200 nebo asi 600 pokud neodebiras nic (asi mesic stara informace). Ale nemusis nic hlidat ...
Paušál vnímám jako stálou platbu, bez ohledu na to, zda dodám nebo ne. Toto vnímám jako odečet z toho, co by mi poslali.
O Spotu uvažuji spíše proto, že by mohla finančně dávat aspoň nějaký smysl a po zkušenosti s provozem virtuální baterie vím, že mohu klidně v sezóně dodávat od 9 - 10 hodiny a pořád bude odpoledne nabito a může to dávat aspoň trošku finanční smysl. A pokud by to byl spot - 300 Kč, pak se doba, kdy bych nesměl nic posílat, ještě zmenšila.
Zároveň zkouším nabízet sdílení kamarádům a známým, výkup by byl ideálně pouze druhotný.
At Pražská plynárenská - smlouvy na a elektřinu mám jinde a s fixací. Na jejich infolince mi navíc řekli, že musím odebírat elektřinu (plyn nestačí), jinak nic nevykoupí - na konci fixace tedy zvážím.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“