TIGO

Odpovědět
solarniksamouk

TIGO

Příspěvek od solarniksamouk »

Ahoj,
mam otazku k TIGO. Potrebuji primarne zajistit odepnuti panelu na FVE kvuli hasicum. Jde o FVE na rodinnem dome, strecha 8x10m.
Kdyz uz to budu resit, tak rovnou pujdu i do optimalizace.
Takze, koupim:
20x TS4-A-O (na kazdy panel 1)
Tigo CloudConnect Advance Kit včetně TAP

Pricemz, TAP umistim pod jeden z panelu, idealne nekde uprostred. Vzhledem k rozmerum strechy by se mely vsechny TS4-A-O bez problemu prihlasit.

Dale musim vest ze strechy do domu od TAPu kabel. Otazka - jaky? A lze ho vest primo vedle solarnich kabelu? (nemam jinou moznost, mam pouze jeden prostup strechou).

V dome kabel pripojim do CCA.

Co potrebuju dal? Jeste je tam RSS vysilac (nevim k cemu). Take nevim, kam pripojim to klicove tlacitko, co bude na fasade, ktere tak vyzaduji hasici. Jeho stiskem by melo dojit k odepnuti panelu.

Take jsem pochopil, ze odepnuti se muze stat automaticky, kdyz se ztrati AC napajeni, ale pak zas nechapu, jak by fungoval backup. Pokud ztratim AC napajeni (treba vypadne proud), tak prave chci, aby FVE bezela. :)
Mozna jen doplnim, ze stridac je Deye 3F hybrid, 12 kW.

Diky.
Mex

Re: TIGO

Příspěvek od Mex »

Máš to správně. TAP na střechu někam pod panel, CCA dole v domě.
Mezi CCA a TAP potřebuješ 4 dráty. Je tam RS485 a napájení 24V. Takže pěkně se to dá udělat třeba běžným UTP kabelem, nebo raději stíněným FTP kabelem.

Podle normy nesmíš vést datový kabel v souběhu se silovými.
Já ti k tomu nemůžu nic napsat. Ale vím, co by Ti k tomu napsal třeba nějaký dezolát a zavrženíhodný jedinec: ;-)
Tuhle omezení normou je kravina. Klidně to může být vedle sebe. Zvlášť pokud bude ten datový kabel stíněný.
Ale pokud to má projít revizí, a revizák se musí řídit předpisy (i kdyby byly sebepitomější), tak to v době revize hoď někde jinde, třeba i luftem po fasádě.
A až následně to pak protáhni tím průrazem.
Ale jak už jsem psal, to nepíšu já. Jen vím, co by na to napsal někdo, kdo si nemyslí, že normy vymýšlí někdo kdo sežral Šalamounovo lejno.

Co je RSS vysílač nevím. Chytrost a komunikaci se sítí a následně cloudem dělá CCA, spojení s jednotlivými optimizéry dělá TAP. Tak k čemu by tam byl nějaký další vysílač nevím.

Rozpojení solárního pole se dá udělat dvěma způsoby. Buď kontaktem na vstupu CCA, kde po stisku tlačítka se pole rozpadne.
Nebo odpojením napájení tomu CCA+TAP, kdy optimizéry ztratí řízení a to je pro ně signál pro rozpojení pole.

To tlačítko je takové logičtější, ale není to inherentně bezpečné. Má-li něco zastávat bezpečnostní funkci, mělo by to být v provedení NC, kdy utržení kabelu způsobí vypnutí. Tady je to naopak. Utržení kabelu k tomu tlačítku naopak zamezí možnosti vypnutí.
Jako bezpečné řešení se jeví to odpojení napájení. Tady když někdo utrhne drát, tak se solární pole rozpadne.

Takže je to na zvážení.
Podle mě na fasádu asi stačí dát to tlačítko. Pokud by to fakt řešili hasiči, tak ti stejně jako první odpojí elektriku, pokud ta nechcípne sama.

Jestli chceš, aby panely dodávaly i při výpadku gridu, tak musíš napájení toho CCA+TAP zajistit z backup výstupu měniče. Tím ale samozřejmě zmizne vlastnost, že při odpojení elektriky se solární pole rozpadne.
Já to mám udělané tak, že můžu při výpadku gridu manuálně přehodit to napájení na backup. Ale jen dočasně. Mechanicky mám zjištěno, že v té chvíli nemůžu zavřít dvířka rozvaděče, takže se nestane, že bych to pak zase zapomněl přehodit zpátky do bezpečné pozice na napájení z gridu. A ještě si k tomu natáhnu připomínku v mobilu, abych na to nezapomněl.
solarniksamouk

Příspěvek od solarniksamouk »

Moc díky za postřehy a rady. Přiznám se, že z těch norem už začínám být fakt zoufalej. Chápu, že něco se dodržovat musí a když vidím třeba Balkán, tak to bych vážně nechtěl. Ale zase nic se nesmí přehánět. Uvidím. Zkusím to protáhnout. Pokud bude revizák remcat, tak budu připraven to operativně rychle přehodit.

Mám ještě doplňující otázky. Omlouvám se předem, pokud jsou úplně blbé.
Co je RS485? Chápu dobře, že jen potáhnu 4 drátky a ty pak upevním pod šroubek (jako do svorkovnice)?
Jednotku CCA už nepropojuju se střídačem? Panely budou na střeše, střídač v garáži. Takže je možné CCA umístit vedle střídače, což je asi logičtější z hlediska nouzového napájení. Ale také ho můžu umístit hned po průchodu střechou v 1. patře. Ale pak bych ho zase hůř napojoval na to tlačítko.
Pokud jde o backup, původně jsem chtěl manuální, ale nakonec bude automatický, takže při výpadku sítě se to samo nahodí. Pak ale logicky nesmím rozpojit panely. Na druhou stranu, systém naběhne z baterky. Takže i pokud třeba na sekundu vypadne proud a CCA panely vypne, tak by mělo zase naběhnout a panely připojit.
S tím mě ovšem napadá, co na to hasiči? Shodí AC přívod do domu a střídač nahodí AC z baterky..... Jestli já nebudu muset tím tlačítkem na fasádě kromě panelů odpojovat i přívod do střídače z baterie.....
puls

Příspěvek od puls »

Napajeni pro zdroj od TIGA vem z backupu, výstup toho zdroje 24v pro napajeni TIGA rozpinej tím tlačítkem venku.
Mex

Příspěvek od Mex »

solarniksamouk píše: čtv bře 27, 2025 9:29 am Co je RS485? Chápu dobře, že jen potáhnu 4 drátky a ty pak upevním pod šroubek (jako do svorkovnice)?
RS485 je diferenciální sběrnice. Běží po 2 drátech (plus případně GND).
Takže ano, zapojíš na svorkovnici 4 dráty.
V hlediska rušení je dobré, aby ty 2 dráty pro RS485 byly ve formě krouceného páru. Proto píšu, že je finančně i funkčně výhodně použít FTP kabel.
solarniksamouk píše: čtv bře 27, 2025 9:29 am Jednotku CCA už nepropojuju se střídačem? Panely budou na střeše, střídač v garáži. Takže je možné CCA umístit vedle střídače, což je asi logičtější z hlediska nouzového napájení. Ale také ho můžu umístit hned po průchodu střechou v 1. patře. Ale pak bych ho zase hůř napojoval na to tlačítko.
CCA s měničem nijak nekomunikuje.
Komunikuje jen s internetem (a drátem s TAP).
solarniksamouk píše: čtv bře 27, 2025 9:29 am Pokud jde o backup, původně jsem chtěl manuální, ale nakonec bude automatický, takže při výpadku sítě se to samo nahodí. Pak ale logicky nesmím rozpojit panely. Na druhou stranu, systém naběhne z baterky. Takže i pokud třeba na sekundu vypadne proud a CCA panely vypne, tak by mělo zase naběhnout a panely připojit.
S tím mě ovšem napadá, co na to hasiči? Shodí AC přívod do domu a střídač nahodí AC z baterky..... Jestli já nebudu muset tím tlačítkem na fasádě kromě panelů odpojovat i přívod do střídače z baterie.....
Mimo jiné právě proto jsem si přepínání na backup udělal ruční. Kvůli tomu průměrně jednomu výpadku za rok (nebo ještě méně často) tam nebudu dávat žádný automat s dalšími nevýhodami.
Pokud to chceš mít z hlediska hasičů bezpečné, tak bys měl tím tlačítkem udělat total-stop měniče, když nebude fungovat vypnutí shozením přívodu.

Shodit CCA tlačítkem, přerušujícím napájení, nejde. Tlačítko by napájení jen přerušilo, ale po uvolnění zase povolilo.
Muselo by to být něco jako bezpečnostní hříbek, který se stiskem shodí a zůstane dole, pokud se explicitně nenahodí.
Sten77

Příspěvek od Sten77 »

solarniksamouk píše: čtv bře 27, 2025 9:29 am Moc díky za postřehy a rady. Přiznám se, že z těch norem už začínám být fakt zoufalej. Chápu, že něco se dodržovat musí a když vidím třeba Balkán, tak to bych vážně nechtěl. Ale zase nic se nesmí přehánět. Uvidím. Zkusím to protáhnout. Pokud bude revizák remcat, tak budu připraven to operativně rychle přehodit.

Mám ještě doplňující otázky. Omlouvám se předem, pokud jsou úplně blbé.
Co je RS485? Chápu dobře, že jen potáhnu 4 drátky a ty pak upevním pod šroubek (jako do svorkovnice)?
Jednotku CCA už nepropojuju se střídačem? Panely budou na střeše, střídač v garáži. Takže je možné CCA umístit vedle střídače, což je asi logičtější z hlediska nouzového napájení. Ale také ho můžu umístit hned po průchodu střechou v 1. patře. Ale pak bych ho zase hůř napojoval na to tlačítko.
Pokud jde o backup, původně jsem chtěl manuální, ale nakonec bude automatický, takže při výpadku sítě se to samo nahodí. Pak ale logicky nesmím rozpojit panely. Na druhou stranu, systém naběhne z baterky. Takže i pokud třeba na sekundu vypadne proud a CCA panely vypne, tak by mělo zase naběhnout a panely připojit.
RS485 je typ sběrnice.
TIGO se nijak nepropojuje se střídačem. Jedná se o autonomní systém. Jednoduše zapojíš 4 dráty mezi TAP a CCA. Napájení plus a minus. A data zbývající dva vodiče. Úplná hračka.
Nezapomeň si z každého TIGA vyfotit čárový nebo QR kód, už nevím co tam bylo. To potřebuješ k nastavení. Já to neměl a byl to opruz se k tomu dostat.
Jak psal kolega, TAP někam na střed panelů. CCA ideálně ke střídači. Zapojit na backup. Potřebuje wifi, tu by jsi u střídače měl mít.
Ještě jedna důležitá věc. Když CCA vypneš napájení, tak to odpojí panely. Když opět zapneš napájení, tak to panely připojí. Pokud to ovšem odpojíš tím kontaktem, co využiješ pro tlačítko pro hasiče. Tak zpětné uvedení do provozu ti musí udělat podpora TIGA vzdáleně, sám to nezapneš!!!
Hasiče neřeš, jsou školeni. Poradí si sami.
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
Mex

Příspěvek od Mex »

Sten77 píše: čtv bře 27, 2025 8:36 pm Pokud to ovšem odpojíš tím kontaktem, co využiješ pro tlačítko pro hasiče. Tak zpětné uvedení do provozu ti musí udělat podpora TIGA vzdáleně, sám to nezapneš!!!
Dnes už neplatí. Možná někdy dřív platilo, ale možná i tehdy to byla jen městská legenda.
jbb

Příspěvek od jbb »

Čistě ze zajímavosti... Proč optimizéry tigo, proč ne Solaredge? Není nutné použít jejich střídač, existuje komunikační jednotka cca za 10t která má stejné funkce, takže komunikuje s optimizéry a to jak stran výroby jednotlivých panelů, tak je umí odpojit. A nepotřebuje k tomu žádný další kabel ani žádnou další jednotku, celá komunikace vede jenom po DC kabelech...
26x AIKO-450 (12kWp) východ
26x AIKO-450 (12kWp) západ
2x Solaredge SE9K (2x9kW, celkem max 14kW)
3x Victron MP2 5000VA
2x Baterie BYD LVL (31kWh)
Mex

Příspěvek od Mex »

Možná proto, že Tigo je známější a je o dost levnější?
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

toho solaredge systému jsem si všiml poměrně nedávno, je to moooc pjeknýý, dokud to funguje. Chtěl bych hledat vadnej optimizer pod panelama, kterejch může být třeba 40 v jednom stringu... Tady vyhrává tigo, tj komunikační jednotka by mohla pomoct detekovat vadnej optimizer, pokud bude fungovat a neznemožní fukci celýho systému, podobně jako se to může stát i u Solaredge... Další level spolehlivosti jsou 3s stringy (2s pro 72 čl. panely) svedený do rozvaděče, což je podle mě pro instalace do cca 10kWp asi nejlepší řešení. Bezpečnost, jednoduchá diagnostika stringů s obyč multimetrem.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Tak jsem přidal 5 Tigo na panely stringu 1 do 2. řady, stíněné brzo ráno první řadou a odpoledne částečně komínem. Počítám, že za :sun2: dne by to mohlo dát až 2kWh navíc, takže návratnost cca 10 let. Přitom jsem zjistil, že by se snesl jeden optimizér navíc do první řady, ale to manželce nevysvětlím, že bych znovu lezl na střechu :( .
String 2 už má Tiga komplet (12x) a je to super.
rob.brno

Příspěvek od rob.brno »

Není ani rozumné vést solar.kabely spolu s datovým(doporučeno v celé délce min. s odstupem "S"), v případě přepětí to vlítne i do datového a může to proniknout i dále do domu.
Mex

Příspěvek od Mex »

Nojo, no. Doporučení.
Ono se taky doporučuje nekouřit, nepít alkohol, nebýt nevěrný, denně cvičit, naučit se několik světových jazyků, ... ;)

Ale teď vážně.
Můj necertifikovaný soukromý názor, který nikomu nevnucuju: pokud by to mělo být dodrženo, tak by to znamenalo, že by se ani TAP nemohl dát pod panel a musela by se pro něho udělat na střeše nějaká další boudička. A taky další průraz střechou a kabelová trasa.

Pravděpodobnost zásahu bleskem je minimální. A to ještě takový zásah, aby to nepobralo uzemnění ale jelo to po solárních kabelech dolů, navíc aby to prorazilo izolaci toho solárního kabelu a stínění toho napájení TAPu ... úplně vyloučeno to není, ale ta pravděpodobnost je naprosto minimální.

Navíc ani riziko není jinak dramatické. Pokud to takhle prolítne do měniče, tak ho to upeče. Tak pokud mi odejde měnič za 50 tisíc, tak už nějaký spálený TAP za 1300 Kč nebude navíc taková tragédie. A pokud by to ještě nějak prolítlo TAPem, a vzalo by to i CCA, tak by to bylo i s tím TAPem dohromady škoda za nějakých 5 tisíc. Dál už to jede bezdrátově.

Takže to riziko i potenciální škody jsou tak malé, že nevyváží komplikace a cenu nějaké separátní kabelové trasy a nějaké budky pro TAP na střeše.
Asi ne to tahat celou cestu souběžně, ale někde to vzájemně přiblížit třeba v průchodu střechou nebo stěnou, proč ne.
jbb

Příspěvek od jbb »

Kodl69 píše: sob bře 29, 2025 12:00 am toho solaredge systému jsem si všiml poměrně nedávno, je to moooc pjeknýý, dokud to funguje. Chtěl bych hledat vadnej optimizer pod panelama, kterejch může být třeba 40 v jednom stringu... Tady vyhrává tigo, tj komunikační jednotka by mohla pomoct detekovat vadnej optimizer, pokud bude fungovat a neznemožní fukci celýho systému, podobně jako se to může stát i u Solaredge... Další level spolehlivosti jsou 3s stringy (2s pro 72 čl. panely) svedený do rozvaděče, což je podle mě pro instalace do cca 10kWp asi nejlepší řešení. Bezpečnost, jednoduchá diagnostika stringů s obyč multimetrem.
Tak nevím jak se chová chcíplý optimizér od SE? Já bych čekal že bude mít ten panel nulový výkon, ne že takový optimizér způsobí "roztrhnutí stringu" a tedy nulový výkon celé instalace.
Samozřejmě SE v appce ukazuje velmi přesně kolik který panel dá (a v případě instalátorského přístupu je vidět i průběh dodávky v kterýkoliv okamžik dne). Na tohle potřebuješ speciální jednotku jen pokud nemáš invertor od SE. Pokud ten máš, nepotřebuješ TAP, CCA ani jiné zkratky, natožpak jiné vedení - vše si "povídá" po těch solárních kabelech.
Nicméně, už jsem několikrát měl pocit, že jeden panel "je nějaký špatný" - třeba bůh ví proč panel 1.1.17 byl takový můj favorit... Prostě čtyři dny dával sotva 3/4 výkonu průměrného panelu na střeše. A po pár dnech zase dobrý. Ono někteří instalátoři prvý vůbec zákazníkům tenhle náhled nepustí (právě proto, že zákazník pak bude reklamovat takovéhle duchy).
26x AIKO-450 (12kWp) východ
26x AIKO-450 (12kWp) západ
2x Solaredge SE9K (2x9kW, celkem max 14kW)
3x Victron MP2 5000VA
2x Baterie BYD LVL (31kWh)
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“