výkup přetoků

Odpovědět
ClonyXXL

Re: výkup přetoků

Příspěvek od ClonyXXL »

Jindra_S píše: sob dub 19, 2025 2:56 pm
ClonyXXL píše: stř dub 16, 2025 12:41 pm A neni tech -500 v podstate pausal ? At vydelas co vydelas, 500 ti seberou.
A ty chces spot? Ja uz ne. Pokud nezapojis vybijeni baterek do site, podle mne to nema smysl.
Nechces radeji fix? Treba Prazska plynarenska, pokud od nich odebiras plyn nebo el, vykupuje za 1200 nebo asi 600 pokud neodebiras nic (asi mesic stara informace). Ale nemusis nic hlidat ...
Paušál vnímám jako stálou platbu, bez ohledu na to, zda dodám nebo ne. Toto vnímám jako odečet z toho, co by mi poslali.
O Spotu uvažuji spíše proto, že by mohla finančně dávat aspoň nějaký smysl a po zkušenosti s provozem virtuální baterie vím, že mohu klidně v sezóně dodávat od 9 - 10 hodiny a pořád bude odpoledne nabito a může to dávat aspoň trošku finanční smysl. A pokud by to byl spot - 300 Kč, pak se doba, kdy bych nesměl nic posílat, ještě zmenšila.
Zároveň zkouším nabízet sdílení kamarádům a známým, výkup by byl ideálně pouze druhotný.
At Pražská plynárenská - smlouvy na a elektřinu mám jinde a s fixací. Na jejich infolince mi navíc řekli, že musím odebírat elektřinu (plyn nestačí), jinak nic nevykoupí - na konci fixace tedy zvážím.
Otazka je, kdyby ti meli zaplatit za mesic 300, jestli ti CEZ zaplati 0 nebo jeste 200 doplatis. Nechce se mi to ted studovat.
Tvoji vetu "A pokud by to byl spot - 300 Kč, pak se doba, kdy bych nesměl nic posílat, ještě zmenšila." porad nechapu i kdyz jsem ji cetl nekolikrat. Podle mne by se spis zvetsila.
A konkretne dnes kdybys dodaval od 10 do 17 - zaplatis raketu ... a -500 k tomu. Rekl bych ze jen na 0 bys nesel.
Momo

Příspěvek od Momo »

U Enerspotu jsem krátce byl. Cena -300 Kč/MWh je skutečná. Z těch 300 Kč/MWh se ani neplatí DPH. Jenom z ceny na spotu průběžně odečítají tu cenu.

Nedodám nic, třeba v lednu, pak nula. Přesně jsem dodal 0,23 kWh a zaplatili 0,67 Kč.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Jindra_S

Příspěvek od Jindra_S »

ClonyXXL píše: ned dub 20, 2025 9:12 am Tvoji vetu "A pokud by to byl spot - 300 Kč, pak se doba, kdy bych nesměl nic posílat, ještě zmenšila." porad nechapu i kdyz jsem ji cetl nekolikrat. Podle mne by se spis zvetsila.
A konkretne dnes kdybys dodaval od 10 do 17 - zaplatis raketu ... a -500 k tomu. Rekl bych ze jen na 0 bys nesel.
Vycházel jsem z ČEZu, kde je cena SPOT-500 Kč, pak nesmím dodávat/posílat v době kdy je aktuální cena pod 500 Kč - typicky odpoledne 2 hodiny. Přechodem k Enerspotu při SPOT-300Kč bych nesměl dodávat v době, kdy je aktuální cena pod 300 Kč - to bude z principu méně než ty 2 hodiny výše, třeba 1,5 hodiny. (vždy to bude méně, ale samozřejmě není zaručeno kolik a jak dlouho)
Takže doba, kdy se nesmím dodávat, by se zmenšila.

Tak jako tak, spoléhat pouze jen na přesné hodiny je nesmysl - regulace dodávek na SPOTu se musí odvíjet od SPOTových cen, takže jdu zjistit, jak to zvládnout v Home Assistentovi - přece nemůžu být první, kdo to řeší.
centaurian

Příspěvek od centaurian »

V HA je to jednoduché, prostě se to nezablokuje při ceně nižší jak 0, ale například při ceně nižší jak 300. Já mám na to 2 šoupátka (diference pro zakázání a vypnutí exportu) a pak automatizaci, která nastavuje omezení exportu na měniči.

Kód: Vybrat vše

alias: Zablokuj dodávku elektřiny při nízké ceně
description: ""
mode: single
triggers:
  - value_template: >-
      {{  is_number(states('sensor.current_spot_electricity_price'))

and is_number(states('sensor.solax_battery_capacity'))

and is_number(states('sensor.solax_grid_export'))

and is_number(states('number.solax_export_control_user_limit'))

and (states('sensor.current_spot_electricity_price') | float < 
      states('input_number.cena_energie_pro_zakazani_exportu') | float)

and ((states('sensor.solax_battery_capacity') | float > 90) or
      ((states('sensor.solax_grid_export') | float > 200))) 

and (states('number.solax_export_control_user_limit') | float > 0)

}}
    trigger: template
conditions:
  - condition: sun
    before: sunset
    after: sunrise
actions:
  - metadata: {}
    data:
      value: "0"
    target:
      entity_id: number.solax_export_control_user_limit
    action: number.set_value
  - delay:
      hours: 0
      minutes: 0
      seconds: 20
      milliseconds: 0
  - if:
      - condition: numeric_state
        above: 0
    then:
      - action: number.set_value
        metadata: {}
        data:
          value: "0"
        target:

alias: Odblokuj dodávku elektřiny při zvýšení ceny
description: ""
mode: single
triggers:
  - value_template: >-
      {{  is_number(states('sensor.current_spot_electricity_price'))

and is_number(states('number.solax_export_control_user_limit'))

and (states('sensor.current_spot_electricity_price') | float >
      states('input_number.cena_energie_pro_povoleni_exportu') | float)

and (states('number.solax_export_control_user_limit') | float < 1)

}}
    trigger: template
conditions: []
actions:
  - metadata: {}
    data:
      value: "9200"
    target:
    action: number.set_value
  - delay:
      hours: 0
      minutes: 0
      seconds: 40
      milliseconds: 0
  - if:
      - condition: numeric_state
        below: 200
    then:
      - action: number.set_value
        metadata: {}
        data:
          value: "9200"
        target:
Integrace pro spotové ceny je zde: https://github.com/rnovacek/homeassista ... pot_prices
Pak je možné tam mít takovéto grafy cen reflektujících poplatky:
ceny.PNG
Jde si s tím pak vyloženě hrát:
batt.PNG
Jindra_S

Příspěvek od Jindra_S »

Tak sensor cen tam od včerejška mám nainstalovaný, dneska uvidím výsledek.
No a potom jen vyřídit smlouvu a nastavit automatizaci a nastavit ...
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

pro prodej přetoků bude povinný 2. EAN: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... .seznam.cz
Ještě že mám (polo)ostrov a nic nemusím 8-)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: stř dub 23, 2025 5:51 pm pro prodej přetoků bude povinný 2. EAN: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... .seznam.cz
Ještě že mám (polo)ostrov a nic nemusím 8-)
Cestou zpátky je vidět kam "výkup" směřuje. Jsou to předpisová omezení, důvody pro nižší výkup a další opatření pro to aby se nechtělo "baráčníkům" jen tak prodávat přebytky, byť jen za zlomek ceny za kterou jí kupují, mení-li dostatek energie v solárech.

Význam prodeje "přebytkářů" vidím především v jakési hráčské vášni, jinak si nedokážu vysvětlit že někdo nakupuje - příkladem za 8,-Kč a prodává za 0,50 Kč. Na druhou stranu, co je platný "státu" nějaký přínos o těch malo-výrobníků, když je v ČR a v evropě proudu dost. Machinace cen prodeje proudu do čech řídí ukrajinská mafie a záleží jakse jim zachce.

Divím se že ještě není globál oněch zmiňovaných výkupů úplně omezen. Podpora OZE a s tím související.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“