mám dotaz. Řeším uzemnění. Abych přiblížil situaci. Panely budou na rovné střeše (dům má 2 patra), hlavní zemnicí svorkovnice je v přízemí. Střídač dám do garáže.
Původní plán byl, že z hlavní zemnicí svorkovnice potáhnu kabel a vedle střídače udělám podružnou zemnicí svorkovnici. Na ní uzemním: panely, DC přepěťovku a střídač.
Otázka č. 1: není nějaký problém zemnit do jedné svorkovnice AC i DC rozvody?
A druhá věc. Var1 počítala s tím, že vedle střídače bude DC rozvaděč a jeho přepěťovku hned vedle uzemním. Problém je, že to znamená, že solární kabely půjdou od panelů střechou, pak skrz celé první patro, stropem do garáže, tam ještě pár metrů a pak teprve DC rozvaděč s přepěťovkou. Znamená to tak 10 metrů skrz dům. Jenže přepěťovky by se měly dávat blízko vstupu do domu.
Takže mě napadlo, že bych DC rozvaděč dal do prvního patra a pod ním bych udělal podružnou zemnicí svorkovnici. Problém je, že bych jí napojil na tu podružnou u střídače. Schéma by tedy bylo: hlavní - podružná 1 - podružná 2. Čili jako sériové zapojení. Napojit tu druhou svorkovnici na hlavní je poměrně dost komplikované (dlouhá cesta skrz dům (cca 20 metrů)) a navíc bych musel znovu vrtat, kde nechci.... Navíc bych kabelem procházel vedle té podružné 1....
Takže otázka č. 2: Je možné zapojení svorkovnic hlavní - podružná 1 - podružná 2?
Pokud to nejde, tak otázka č. 3: je nějaká norma, jak daleko po vstupu do domu musí být přepěťovka? Kdyby totiž nešlo zapojení, viz výše, tak bych raději DC rozvaděč dal podle původního plánu vedle střídače a tam měl jen jednu podružnou svorkovnici.
Potřebuju to udělat tak, aby to prošlo revizí (budu se připojovat k DS). Napadlo mě udělat to s jednou svorkovnicí a až budu mít revizi, tak si případně dodělat tu druhou.... Hlavně získat ten prokletý papír....