ekvipotenciální svorkovnice

Odpovědět
solarniksamouk

ekvipotenciální svorkovnice

Příspěvek od solarniksamouk »

Ahoj,
mám dotaz. Řeším uzemnění. Abych přiblížil situaci. Panely budou na rovné střeše (dům má 2 patra), hlavní zemnicí svorkovnice je v přízemí. Střídač dám do garáže.
Původní plán byl, že z hlavní zemnicí svorkovnice potáhnu kabel a vedle střídače udělám podružnou zemnicí svorkovnici. Na ní uzemním: panely, DC přepěťovku a střídač.
Otázka č. 1: není nějaký problém zemnit do jedné svorkovnice AC i DC rozvody?

A druhá věc. Var1 počítala s tím, že vedle střídače bude DC rozvaděč a jeho přepěťovku hned vedle uzemním. Problém je, že to znamená, že solární kabely půjdou od panelů střechou, pak skrz celé první patro, stropem do garáže, tam ještě pár metrů a pak teprve DC rozvaděč s přepěťovkou. Znamená to tak 10 metrů skrz dům. Jenže přepěťovky by se měly dávat blízko vstupu do domu.
Takže mě napadlo, že bych DC rozvaděč dal do prvního patra a pod ním bych udělal podružnou zemnicí svorkovnici. Problém je, že bych jí napojil na tu podružnou u střídače. Schéma by tedy bylo: hlavní - podružná 1 - podružná 2. Čili jako sériové zapojení. Napojit tu druhou svorkovnici na hlavní je poměrně dost komplikované (dlouhá cesta skrz dům (cca 20 metrů)) a navíc bych musel znovu vrtat, kde nechci.... Navíc bych kabelem procházel vedle té podružné 1....

Takže otázka č. 2: Je možné zapojení svorkovnic hlavní - podružná 1 - podružná 2?
Pokud to nejde, tak otázka č. 3: je nějaká norma, jak daleko po vstupu do domu musí být přepěťovka? Kdyby totiž nešlo zapojení, viz výše, tak bych raději DC rozvaděč dal podle původního plánu vedle střídače a tam měl jen jednu podružnou svorkovnici.

Potřebuju to udělat tak, aby to prošlo revizí (budu se připojovat k DS). Napadlo mě udělat to s jednou svorkovnicí a až budu mít revizi, tak si případně dodělat tu druhou.... Hlavně získat ten prokletý papír.... :(
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: ekvipotenciální svorkovnice

Příspěvek od pave69 »

solarniksamouk píše: čtv dub 17, 2025 9:46 pm Původní plán byl, že z hlavní zemnicí svorkovnice potáhnu kabel a vedle střídače udělám podružnou zemnicí svorkovnici. Na ní uzemním: panely, DC přepěťovku a střídač.
Otázka č. 1: není nějaký problém zemnit do jedné svorkovnice AC i DC rozvody?

A druhá věc. Var1 počítala s tím, že vedle střídače bude DC rozvaděč a jeho přepěťovku hned vedle uzemním. Problém je, že to znamená, že solární kabely půjdou od panelů střechou, pak skrz celé první patro, stropem do garáže, tam ještě pár metrů a pak teprve DC rozvaděč s přepěťovkou. Znamená to tak 10 metrů skrz dům. Jenže přepěťovky by se měly dávat blízko vstupu do domu.
Mám to přesně takto (jen místo garáže je prádelna), revizí to bez problémů prošlo, revizáka ta DC část vpodstatě nezajímala, co si vzpomínám. Myslím jen řeší, aby byla zem do 10 Ohmů a případně průřez zemnících vodičů (16mm2?). Nevím, jak to vidí normy, ale technicky vzato stejně ta zem musí být někde zakopaná a v případě přepětí to bude prostě tak nebo tak cestovat celým domem od střechy až do té země a kde to potká svorkovnici nebo přepěťovku je skoro jedno. Ale možná nějací revizáci mohou mít odbornější (a určitě lepší) názor.
Ideál by byl mít extra zem přivedenou venkem na střechu a tam mít přepěťovky, protože by si člověk přepětí nezavlekl do domu. Ale to je u mě mimo realitu.
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

pave69 píše: pát dub 18, 2025 8:07 am Ideál by byl mít extra zem přivedenou venkem na střechu a tam mít přepěťovky, protože by si člověk přepětí nezavlekl do domu. Ale to je u mě mimo realitu.
Tak to mám já i všichni v rodině kde jsem jim to dělal. - Přizemnění přepě'tovky je děláno nezávisle 16mmCu a jakoby to byl hromosvod, kterým se při úderu blesku i stane! A blesk nebude lítat dolů a pak zase nahoru nějakým tenkých drátkem ve zdi u vrchu rozvaděče... Hledá nejkratší cestu a současně nejmenšího odporu, k zemi!!! Sjede po stringách k přepěťovce a jeli odpor dále, uzemněním, velký proskočí spíše kratší cestou k zemi od přepěťovky klidně i vzduchem, který ionizuje a tím zmenší jeho odpor dočasně, kdy vzduch přestává být dobrým izolantem při milionech... voltů i na metry daleko!
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
solarniksamouk

Příspěvek od solarniksamouk »

Jedna vec je, jak to ma byt idealne, druha vec, jak to projde revizi. Kdysi mi delali klimu. Dali jednotky na strechu a protahli kabel a pripojili. Nikde zadne prepetove ochrany.... Samozrejme ani revize. Takze tak. Je pravda, ze riziko je minimalni, protoze jsou vedle atiky, navic kousek je "ta antenka od hromosvodu", takze si fakt moc neumim predstavit, ze by blesk prasknul zrovna do klima jednotky......
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Příspěvek od pibi »

Někdy stačí, když to práskne do " té anténky " a pár desítek, nebo stovek kA ve svodu může udělat okolo pěknou paseku.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“