Třifázové proudové chrániče
-
Třifázové proudové chrániče
Dal jsem si předělat rozvaděč. Chtěl jsem všude proudové chráničky.
Elektrikář to vyřešil tak, že dal před každou skupinu jističů dal třífazovou proudovou chráničku
Všechny rozvody za chrábičkou jsou jednorázové. Počet okruhů na jednu fázi je stejný.
Tím mi degradoval ochranu. Když bude vybavovácí proud chráničky téct mezi fázemi, tak nevybaví.
Až budu mít FV, a přepnu na 1f provoz, budou ty chráničky fungovat? Bude proud cca 3× větší?
Nebo to nemá cenu řešit, protože budu potřebovat chráničky i na SS proud?
Elektrikář to vyřešil tak, že dal před každou skupinu jističů dal třífazovou proudovou chráničku
Všechny rozvody za chrábičkou jsou jednorázové. Počet okruhů na jednu fázi je stejný.
Tím mi degradoval ochranu. Když bude vybavovácí proud chráničky téct mezi fázemi, tak nevybaví.
Až budu mít FV, a přepnu na 1f provoz, budou ty chráničky fungovat? Bude proud cca 3× větší?
Nebo to nemá cenu řešit, protože budu potřebovat chráničky i na SS proud?
Re: Třifázové proudové chrániče
1. chránič = aktivní elektrické zařízení pro ochranu před proudem unikajícím mimo určený obvod, chránička = ochranný obal, zpravidla trubka, určená pro uložení kabelu
2. Nepochopení principu proudového chrániče. Proud mezi fázemi nebo mezi fází a N vodičem vybavení chrániče nezpůsobí a je to tak správně.
3. Za měničem by měl být chránič typu B. To však neznamená, že v instalaci nemohou být na některých jiných místech i chrániče jiné.
2. Nepochopení principu proudového chrániče. Proud mezi fázemi nebo mezi fází a N vodičem vybavení chrániče nezpůsobí a je to tak správně.
3. Za měničem by měl být chránič typu B. To však neznamená, že v instalaci nemohou být na některých jiných místech i chrániče jiné.
proud mezi fazemi je bud normalni pracovni nebo zkrat od toho tam jsou jistice, proudovy chranic resi jen unik proudu z obvodu do zeme. Chranic ty B nebo B+ musi byt za VF stridaci, pokud mate treba victron multiplus tam staci obycejny pro ~ proud protoze pres trafo victrona zadne DC rezidualni proudy neprojdou. U VF stridacu je invertor reseny jinak a vysledna sinusovka se sklada az na za transformatorem na vystrupnim filtru a tam chranice pro ~ proud tam nemusi fungovat, proto se tam davaji B nebo B+ a ty jsou drahe jako prase.
Přepneš-li správně, pak ano, fungovat budou. A vybavovací proud bude stále (v součtu) stejný.MightyDash píše: ↑úte dub 29, 2025 6:27 am....... Až budu mít FV, a přepnu na 1f provoz, budou ty chráničky fungovat? Bude proud cca 3× větší? .......
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Hlavní nevýhoda toho řešení je, že samozřejmě 3f chránič vyhodí všechny 3 fáze - to je podle mne hlavní důvod, proč chrániče mezi běžným lidem získaly po zavedení špatnou pověst, protože se kvůli ceně dával jeden na celý dům (normě to vyhovovalo) a tím pádem vyhodil všechno a člověk při svíčce hledal co a jak opravit.
Tj. alespoň by bylo dobré mít světelné okruhy na jiném chrániči než zásuvky.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Tak tak. I když se dá všechny jističe shodit a nahodit nejprve centrální 3f Fi chránič a pak postupně nahazovat jističe a vono to na jednom okruhu vyhodí i Fi a je to zjištěný kde co probíjípave69 píše: ↑úte kvě 06, 2025 4:59 pm Hlavní nevýhoda toho řešení je, že samozřejmě 3f chránič vyhodí všechny 3 fáze - to je podle mne hlavní důvod, proč chrániče mezi běžným lidem získaly po zavedení špatnou pověst, protože se kvůli ceně dával jeden na celý dům (normě to vyhovovalo) a tím pádem vyhodil všechno a člověk při svíčce hledal co a jak opravit.

Ideální je samože mít co okruch to chránič - jak to mám já

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Kdybys kupoval v zahraničí, tak máš B16 za 300,- a C16 za 130,- Kč.

Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely hoře (top). 4kWp
Kamarád elektrikář přestal Noark kupovat pro jejich extrémní poruchovost.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
- Kapacita baterie [kWh]: 44
Zatím jsem potkal jen 3 vadné chrániče, jeden Schneider a 2 Hagery.
Třeba se to časem změní, doma mám většinou Noarky.

Třeba se to časem změní, doma mám většinou Noarky.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Más na mysli Typ A!? A ne AC ... ?
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Oba, typ A je o něco málo dražší. Jinak co se týče výběru, tak by mě nenapadlo v tom dělat výrazný rozdíl. Prakticky se nevyskytne ani jedna složka která by byla osamocená a uplatnil by se rozdíl AC vs. A.
Krom ceny preferuju rychlost vybavení rozdílového proudu spolu s velikostí toho proudu. To samý u jističe při zkratu a nadproudu, tím vychází lépe char.B. Jističe typu C jsou +- o polovinu levnější, protože snesou i špatně opracované materiály (křivé, drsné, děravé at.) a linka na výrobu může jet vyšší rychlostí.
Tady si to můžeš naklikat, jaký asi je rozdíl u tohoto vexláka a stejné firmy výroby:
https://www.aliexpress.com/item/1005008 ... ry_from%3A
Klasická china:
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... ry_from%3A
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
-
No, bacha na možnou stejnosměrnou složku u ostrovní FVE! A my v rodině máme (polo)ostrovy!!!
Taky mám poloostrov, výstižněji ostrov + ATS.
Jestli se vyskytne při zapnutí či chodu spotřebiče st.napětí na výstupu, tak si dám do obvodu chránič aby se obvod přerušil? No to snad né?

Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp