Zdravím,
měl bych na vás takový dotaz. Mám na střeše 8,55kWp spolu se střídačem od AEG, což je vlastně GoodWe. V posledních týdnech jsem dost řešil přetoky, které prodávám na spotu, občas totiž byla cena výrazně mínusové a tak by mě v některé dny vyšel prodej i na částky kolem 80-100Kč. Napadlo mě tedy vyzkoušet Proteus od DG, ten tedy oficiálně není pro AEG, ale rozhodl jsem se to risknout a maximálně v tom budu za 600,-, pokud nebude fungovat. No a světe div se, ono to maká. Je tam pár příjemných funkcní, například vypnutí přetoků na jedno zmačknutí. Překvapilo mě, jak to hezky funguje, kopíruje to spotřebu domu, ale ven neleze téměř nic. Jak je to ale možné, není to nějak nebezpečné? Co se stane s elektřinou, která je na střeše?
Díky,
Karlos
Střídač AEG (GoodWe) + Deltagreen Proteus
-
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Re: Střídač AEG (GoodWe) + Deltagreen Proteus
No co se stane s elektřinou v zásuvce když není zapojen spotřebič? Nic!CharlitoCZ píše: ↑úte kvě 06, 2025 2:03 pm Zdravím,
měl bych na vás takový dotaz. ......
Co se stane s elektřinou, která je na střeše?
Díky, Karlos

V zásuvce je stále napětí a dokud se nezapojí spotřebič, neteče proud a nespotřebovává se žádný výkon. Z FV panelů taky "leze" pouze napětí
, i když DC a to měnič přemění na zásuvkvých 230V/50Hz a neníli zapnutý spotřebič, neic se nespotřebovává, neteče proud a tedy ani výkon (lidově: elektřina...)
Jasný? Prostě je tam jen napětí a? A nic :-/ jenže! - Slunce účet neposílá za udržování napětí, ale ČEZ ano :-/ A to i jen za udržování napětí v zásuvce! (furt se musí pouštět voda nebo pára (i u jadernách JE - stále jedme na páru... "Pokrok" nezastavíš

Z FVE nevyužitá energie nestojí nic

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
-
Super, moc děkuji!!
Že to stojí návratnost mě nebolí, jen mi vadilo, že mám platit za to, že dávám něco navíc
Spíš se pak podivuju, proč jsou ty přetoky takový problém, když se to dá vyřešit takto snadno.. ale to už je na jiné téma.
Děkuju!

Že to stojí návratnost mě nebolí, jen mi vadilo, že mám platit za to, že dávám něco navíc

Spíš se pak podivuju, proč jsou ty přetoky takový problém, když se to dá vyřešit takto snadno.. ale to už je na jiné téma.
Děkuju!
No, zase na druhou stranu, pokud FVE jede například naplno jen polovinu možného času, tak by se teoreticky měla prodloužit její životnost na dvojnásobek ... Takže ta "návratnost" by se až tak zhoršit nemuselaTedýýý, jen počáteční investici do FVE a tak to (nevyužití) stojí jen horší návratnost

SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), Victron Atlas 48/1600, SkyPowerBox LF 4810 1kVA, APC SmartUPS 5kVA