v rámci přechodu na 24V už chystám výměnu měniče a s tím si chci znovu ověřit téma připojení PE k měniči. O co mi jde: do baráku, resp. do AC rozvaděče mi vede síť TN-S - PE vodič zvlášť. Jedu off-grid s měničem neschopným přifázovat se (aktuálně Victron 12V/1600VA, přechod na Victron 24V/3000VA), sítě přepínám přepínačem sítí, který přepíná oba pracovní vodiče. Vypadá to takto: K měniči nemám připojený ochranný vodič PE, protože to takhle vyplynulo z diskuzí na MP, nebo jsem to tehdy alespoň tak pochopila, že není vhodné galvanicky propojovat sítě skrze PE, který je někde (možná v rozvaděči distributora) separován z TN-C. Zapomněla jsem zmínit, že v měniči je PE vodič interně propojený s N výstupem měniče, aby tenhle post nevyzněl jen jako uzemnění skříně měniče. V té 12V verzi se to dá uživatelsky rozpojit, 24V neznám osobně.
Otázka: myslíte, že to tak mám nechat i nadále? Funguje mi mi vůbec při provozu na měnič proudový chránič? (Ten vybaví na testovací tlačítko i s provozem na měnič, ale zkratem jsem to nikdy nezkoušela, nemám na to nervy.)
Mimochodem, i když jsou zásuvky v domě skutečně všechny zapojeny s ochranným vodičem, jde o dřevostavbu, kde si moc nedovedu představit poruchové proudy do země, s výjimkou koupelny a sklepa. Je to špatná úvaha? Původně tu byly staré bakelitové, zřejmě napěťové chrániče ze 70. let, které se v rámci rekonstrukce AC rozvaděče předělaly na RCD.
Díky za názory