Off-grid 1F měnič: připojení měniče k PE

Odpovědět
vata

Off-grid 1F měnič: připojení měniče k PE

Příspěvek od vata »

Zdravím,

v rámci přechodu na 24V už chystám výměnu měniče a s tím si chci znovu ověřit téma připojení PE k měniči. O co mi jde: do baráku, resp. do AC rozvaděče mi vede síť TN-S - PE vodič zvlášť. Jedu off-grid s měničem neschopným přifázovat se (aktuálně Victron 12V/1600VA, přechod na Victron 24V/3000VA), sítě přepínám přepínačem sítí, který přepíná oba pracovní vodiče. Vypadá to takto:
Zjednodušené.png
K měniči nemám připojený ochranný vodič PE, protože to takhle vyplynulo z diskuzí na MP, nebo jsem to tehdy alespoň tak pochopila, že není vhodné galvanicky propojovat sítě skrze PE, který je někde (možná v rozvaděči distributora) separován z TN-C. Zapomněla jsem zmínit, že v měniči je PE vodič interně propojený s N výstupem měniče, aby tenhle post nevyzněl jen jako uzemnění skříně měniče. V té 12V verzi se to dá uživatelsky rozpojit, 24V neznám osobně.
Otázka: myslíte, že to tak mám nechat i nadále? Funguje mi mi vůbec při provozu na měnič proudový chránič? (Ten vybaví na testovací tlačítko i s provozem na měnič, ale zkratem jsem to nikdy nezkoušela, nemám na to nervy.)
Mimochodem, i když jsou zásuvky v domě skutečně všechny zapojeny s ochranným vodičem, jde o dřevostavbu, kde si moc nedovedu představit poruchové proudy do země, s výjimkou koupelny a sklepa. Je to špatná úvaha? Původně tu byly staré bakelitové, zřejmě napěťové chrániče ze 70. let, které se v rámci rekonstrukce AC rozvaděče předělaly na RCD.
Díky za názory :)
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Re: Off-grid 1F měnič: připojení měniče k PE

Příspěvek od pibi »

Mám ostrov a PE propojené. Ve sklepě kousek pod hlavním rozvaděčem v přízemí jsem si udělal hlavní uzemňovací svorkovnici, k ní mám připojeno uzemění okolo domu, PEN z přívodu z DS a uzemění elektrárny.
Objednal jsem bagr, okolo domu vyhloubil 80cm příkop, do něj jsem uložil zemnící pásek, připojil svody z hromosvodů, uzemění panelů, střešních prvků, uzemění přívodních stožárů DS a telefonní linky, přepěťovku pro VDSL a podobné detaily. Bagr to na podzim za den vykopal, zahrnul, na jaře jsme to za pár dní se ženou ručně srovnali, oseli trávou a vyřešeno. V r1947, když dům stavěli, tak se ještě základové zemniče nedělaly. :worker:
Když chránič vybaví testovací tlačítko, tak funguje.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
vata

Příspěvek od vata »

No, ale pokud máte Multiplus, tak ten má interní relé pro propojování PE s N, logika řízení toho propojení se dá myslím nějak nastavit. Zatímco off-grid měniče od Victronu to mohou mít propojené natvrdo.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

vata píše: pát kvě 09, 2025 7:22 pm Zdravím,

v rámci přechodu na 24V už chystám výměnu měniče a s tím si chci znovu ověřit téma připojení PE k měniči. O co mi jde: do baráku, resp. do AC rozvaděče mi vede síť TN-S - PE vodič zvlášť. Jedu off-grid s měničem neschopným přifázovat se (aktuálně Victron 12V/1600VA, přechod na Victron 24V/3000VA), sítě přepínám přepínačem sítí, který přepíná oba pracovní vodiče. Vypadá to takto:
Zjednodušené.png
K měniči nemám připojený ochranný vodič PE, protože to takhle vyplynulo z diskuzí na MP, nebo jsem to tehdy alespoň tak pochopila, že není vhodné galvanicky propojovat sítě skrze PE, který je někde (možná v rozvaděči distributora) separován z TN-C. Zapomněla jsem zmínit, že v měniči je PE vodič interně propojený s N výstupem měniče, aby tenhle post nevyzněl jen jako uzemnění skříně měniče. V té 12V verzi se to dá uživatelsky rozpojit, 24V neznám osobně.
Otázka: myslíte, že to tak mám nechat i nadále? Funguje mi mi vůbec při provozu na měnič proudový chránič? (Ten vybaví na testovací tlačítko i s provozem na měnič, ale zkratem jsem to nikdy nezkoušela, nemám na to nervy.)
Mimochodem, i když jsou zásuvky v domě skutečně všechny zapojeny s ochranným vodičem, jde o dřevostavbu, kde si moc nedovedu představit poruchové proudy do země, s výjimkou koupelny a sklepa. Je to špatná úvaha? Původně tu byly staré bakelitové, zřejmě napěťové chrániče ze 70. let, které se v rámci rekonstrukce AC rozvaděče předělaly na RCD.
Díky za názory :)
Šmarjá! :lol: :lol: :lol:
Zaprvé, nejde o nějaké "uzemnění" ale o ochranné pospojování, takže žádné úniky do země... Jesli má měnič vývod pouze dvouvodičový, tak chránič vypadne až při druhé poruše, ochranné kryty a pod., pokuď jsou označeny pro připojení ochranného vodiče, musí být spojeny.

Máš klasickou vadasku? Jestli áno, tak zatěž výstup cca 2kW spotřebičem, vadasku připoj na jeden kolík vývodu měniče (za ATS) a druhý konec na ochranné pospojování, pak druhý pól vývodu měniče a pospojování. Jestli chránič vypadne je něco špatně. Jestli né, tak je to OK, nebo máš blbou vadasku. :D

Na dvoupolové měniče se dávají HILY, né chrániče. V tom případě ho musíš dát před ATS.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Příspěvek od pibi »

vata píše: pát kvě 09, 2025 7:57 pm No, ale pokud máte Multiplus, tak ten má interní relé pro propojování PE s N, logika řízení toho propojení se dá myslím nějak nastavit. Zatímco off-grid měniče od Victronu to mohou mít propojené natvrdo.
Multiplusy mám, zemnící relé tam je, přesto mám i N natvrdo spojené na svorkovnicích vstup s výstupem (šroubový spoj považuji za jistější, než kontakt), v případě potřeby provozu z DS přepínám jen L.
Propojení PE považuji za samozřejmost.
FVE PRIVOD + GENERATOR V2.png
FVE VYVODY V3.png
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

vata píše: pát kvě 09, 2025 7:22 pm ........ proudový chránič? (Ten vybaví na testovací tlačítko i s provozem na měnič, ale zkratem jsem to nikdy nezkoušela, nemám na to nervy.)
Zkratem ne, ale rezistorem 6k8/10W N proti PE. A pokud dáš do série s tím rezistorem měřák střídavého proudu, tak zjistíš i kolik Ti teče do té PE. Ale musíš to zkoušet na větvi bez chrániče (pokud Ti chránič vybaví, nic nenaměříš. Pokud ne, dej sem hodnotu proudu.)
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Odpovědět

Zpět na „Měniče“