Koupě RD s velkou fotovoltaikou (neoprávněná dotace)

jirkax

Koupě RD s velkou fotovoltaikou (neoprávněná dotace)

Příspěvek od jirkax »

Hezký den, prosím o radu zkušenější v tomto oboru. Chtěli bychom koupit rodinný dům, který má poměrně velkou fotovoltaiku. Oficiálně ji má majitel psanou pouze na 10 kWp, protože čerpal dotaci. Výkon FVE je však minimálně dvojnásobný (celkem je na střeše 84 panelů). Je to velký problém? Koupili byste takovou nemovitost, nebo je lepší jít od toho? Jsme v tomto laici a popravdě vůbec nevím, co by to pro nás znamenalo. Nemovitost se nám moc líbí, ale tohle nám nahání trochu strach, že by to mohlo zavánět velkou pokutou a možná i nařízenou likvidací FVE. Klidně bychom byli ochotni to i nějak zlegalizovat, ale to zřejmě ještě nepůjde, protože fotovoltaika je stará pouze 3-4 roky. Byl by někdo ochoten nám poradit? Moc děkuji.
Mex

Re: Koupě RD s velkou fotovoltaikou (neoprávněná dotace)

Příspěvek od Mex »

Pokud je to staré 3-4 roky, to znamená že je bez provozní dotace, tak v tom podle mě není žádný velký problém.
Dotaci dostali na 10kW FVE, protože tehdy by víc nedostali a bylo to se silnějšími trochu obtížné. Ale ne kvůli dotaci, kvůli distributorům, resp. předpisům.
Tohle omezení dneska padlo.
Tak podle mě nebude velký problém zažádat (nebo přesněji ohlásit) u SFŽP aktuální stav.

Na tom SFŽP jsou obecně dost ochotní a vstřícní. Tak bych si tam předem zavolal a zeptal se.
Ale neviděl bych to jako velký problém.
jirkax

Příspěvek od jirkax »

Děkuji za odpověď. Zítra tedy zkusím na SFŽP zavolat, jestli by mi tam neporadili. Já právě vůbec nevěděl, na koho se obrátit. Kéž by to bylo tak, jak píšete, že to není velký problém.
misa84
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvek od misa84 »

Podle pravidel udržitelnosti dotace bude muset nejspíš původní vlastník vrátit dotaci.

Pokud má ofiko 10kwp připojené na čez a zbytek ostrov asi není problém, pokud je to místní člen tak potom nevim :D :D :D
10kw goodwe, 4x h2
jirkax

Příspěvek od jirkax »

Vlastník má 10 kW střídač, takže přetok není nikdy více než ten povolený (na který dostal dodaci). Zřejmě to i při té velikosti FVE stačí, protože panely má umístěny na 3 světové strany (západ, jih, východ), takže vždy dodává energii pouze část panelů a zbytek jede zřejmě na nějaké minimum. Ale jinak to nijak oddělené velmi pravděpodobně není, nic není ostrov.
Mex

Příspěvek od Mex »

misa84 píše: stř čer 04, 2025 9:57 pm Podle pravidel udržitelnosti dotace bude muset nejspíš původní vlastník vrátit dotaci.
Kdysi (někdy loni na podzim) jsem se na něco podobného ptal.
Nebylo to přesně ono, ale skoro totéž. Ptal jsem se, že když byla dotace přiklepnutá na projekt 10kWp, ale realizace bude 13kWp, tak jestli to není problém.
Odpověď byla, že v tom není žádný problém. Jen se dodatečně uvede ten reálný stav věci.
A několikrát mi zdůrazňovali, že vyšší dotaci daný člověk nedostane (ale o to mu samozřejmě vůbec nešlo, jen to chtěl mít zlegalizované).

Taková historka z natáčení: byl jsem tam osobně (v Brně).
Chlapi tam byli příjemní, ale takoví celkem normální.
Zato jsem tam po chodbách viděl chodit několik ženských, a ty vypadaly jako ty co zpívají Hare kršna.
Usměvavé, s takovým blaženým lehce nepřítomným pohledem.
Tak nevím, jestli je to tím, že všechny zelené holčiny jsou pořád takto "na obláčku", nebo jestli nějaký kolega sklidil a dal ochutnat.
:D
jirkax

Příspěvek od jirkax »

Mex píše: stř čer 04, 2025 8:26 pm Pokud je to staré 3-4 roky, to znamená že je bez provozní dotace, tak v tom podle mě není žádný velký problém.
Dotaci dostali na 10kW FVE, protože tehdy by víc nedostali a bylo to se silnějšími trochu obtížné. Ale ne kvůli dotaci, kvůli distributorům, resp. předpisům.
Tohle omezení dneska padlo.
Tak podle mě nebude velký problém zažádat (nebo přesněji ohlásit) u SFŽP aktuální stav.

Na tom SFŽP jsou obecně dost ochotní a vstřícní. Tak bych si tam předem zavolal a zeptal se.
Ale neviděl bych to jako velký problém.
Děkuji za odpověď. Zítra tedy zkusím na SFŽP zavolat, jestli by mi tam neporadili. Já právě vůbec nevěděl, na koho se obrátit. Kéž by to bylo tak, jak píšete, že to není velký problém.
jirkax

Příspěvek od jirkax »

misa84 píše: stř čer 04, 2025 9:57 pm Podle pravidel udržitelnosti dotace bude muset nejspíš původní vlastník vrátit dotaci.

Pokud má ofiko 10kwp připojené na čez a zbytek ostrov asi není problém, pokud je to místní člen tak potom nevim :D :D :D
Vlastník má 10 kW střídač, takže přetok není nikdy více než ten povolený (na který dostal dodaci). Zřejmě to i při té velikosti FVE stačí, protože panely má umístěny na 3 světové strany (západ, jih, východ), takže vždy dodává energii pouze část panelů a zbytek jede zřejmě na nějaké minimum. Ale jinak to nijak oddělené velmi pravděpodobně není, nic není ostrov.
jirkax

Příspěvek od jirkax »

Mex píše: stř čer 04, 2025 10:15 pm
Nebylo to přesně ono, ale skoro totéž. Ptal jsem se, že když byla dotace přiklepnutá na projekt 10kWp, ale realizace bude 13kWp, tak jestli to není problém.
Odpověď byla, že v tom není žádný problém. Jen se dodatečně uvede ten reálný stav věci.
A několikrát mi zdůrazňovali, že vyšší dotaci daný člověk nedostane (ale o to mu samozřejmě vůbec nešlo, jen to chtěl mít zlegalizované).

Zato jsem tam po chodbách viděl chodit několik ženských, a ty vypadaly jako ty co zpívají Hare kršna.
Tak nevím, jestli je to tím, že všechny zelené holčiny jsou pořád takto "na obláčku", nebo jestli nějaký kolega sklidil a dal ochutnat.
Tak to by bylo super, pokud by stačilo pouze uvést aktuální stav. Zkusím zítra ověřit na SFŽP, snad mi poradí. Děkuji Vám.
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

Na vašem místě bych do koupě nemovitosti šel. Je ale vhodné si nastudovat maximum o FVE abyste věděli co to obnáší. Jinak orientace na východ, jih, západ neznamená že vyrábí jen jeden směr a ostatní skoro nic - při jasném slunečním dnu když bude slunce na jihu se výkon může blížit i 25 kW.
ps: tipuji že máte zhruba 84 x 380 Wp což je 31920 Wp.
3x380Wp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 7s/100Ah
Eldorado

Příspěvek od Eldorado »

Mam to podobne. Stridac 10kw oficialne 8.5 kw ale pridal jsem tam nejake panely a delam to tak, ze pockam az pretoky dosahnou 8.5 kw a pak zapinam pracku, varim a dobijim baterku a v kvetnu kdyz byla zima a studene panely tak jsem z toho dostal 12.3 kw a pres 70 kw za den.
luky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 5000

Příspěvek od luky »

Kdybych kupoval barák, tak tohle je to poslední, co by mě zajímalo. Pokud by se vaše obavy naplnily, problém se dá vyřešit vytáhnutím konektoru od části panelů, ne?
mobilní elektrárna (VW California): 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 250VA, Victron charger 20A. Orion 30A
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
jirkax

Příspěvek od jirkax »

vinklarekcz píše: čtv čer 05, 2025 6:02 am Na vašem místě bych do koupě nemovitosti šel. Je ale vhodné si nastudovat maximum o FVE abyste věděli co to obnáší. Jinak orientace na východ, jih, západ neznamená že vyrábí jen jeden směr a ostatní skoro nic - při jasném slunečním dnu když bude slunce na jihu se výkon může blížit i 25 kW.
ps: tipuji že máte zhruba 84 x 380 Wp což je 31920 Wp.
Moc děkuji. Ano, určitě budu muset ohledně FVE nastudovat spoustu věcí. Věřím, že s tím výkonem máte pravdu. Majitel nám řekl celkový výkon cca 20 kWp, ale je možné, že to bude při tolika panelech více. Střídač o výkonu 10 kW je v takovém případě asi zbytečně málo, že?
jirkax

Příspěvek od jirkax »

luky píše: čtv čer 05, 2025 9:08 am Kdybych kupoval barák, tak tohle je to poslední, co by mě zajímalo. Pokud by se vaše obavy naplnily, problém se dá vyřešit vytáhnutím konektoru od části panelů, ne?
Možná ano. Já ale např. nevím, jak probíhají revizní prohlídky, jestli by revizní technik tohle mohl řešit, nebo jestli neprobíhají nějaké další kontroly (např. pomocí dronů). Asi by bylo těžko uvěřitelné, že dům má 84 panelů, ale používá třeba jen polovinu. Ale jak uvádíte, možná máme úplně zbytečné obavy.
jirkax

Příspěvek od jirkax »

Eldorado píše: čtv čer 05, 2025 8:08 am Mam to podobne. Stridac 10kw oficialne 8.5 kw ale pridal jsem tam nejake panely a delam to tak, ze pockam az pretoky dosahnou 8.5 kw a pak zapinam pracku, varim a dobijim baterku a v kvetnu kdyz byla zima a studene panely tak jsem z toho dostal 12.3 kw a pres 70 kw za den.
Děkuji Vám. Mohu se zeptat, kolik máte panelů na takový výkon? 70 kW za den se mi zdá hodně.
misa84
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240

Příspěvek od misa84 »

Mex píše: stř čer 04, 2025 10:15 pm

Měl jsem na mysli-dostaneš dotaci musíš ten systém 5 let provozovat, když ne dotaci musíš vrátit...Když to prodáš-musíš vrátit protože to ty jako příjemce dotace neprovozuješ... Já mám třeba staré podmínky tj provozovat 10 let.
10kw goodwe, 4x h2
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

jirkax píše: stř čer 04, 2025 7:15 pm Hezký den, prosím o radu zkušenější v tomto oboru. Chtěli bychom koupit rodinný dům, který má poměrně velkou fotovoltaiku. Oficiálně ji má majitel psanou pouze na 10 kWp, protože čerpal dotaci. Výkon FVE je však minimálně dvojnásobný (celkem je na střeše 84 panelů). Je to velký problém? Koupili byste takovou nemovitost, nebo je lepší jít od toho? Jsme v tomto laici a popravdě vůbec nevím, co by to pro nás znamenalo. Nemovitost se nám moc líbí, ale tohle nám nahání trochu strach, že by to mohlo zavánět velkou pokutou a možná i nařízenou likvidací FVE. Klidně bychom byli ochotni to i nějak zlegalizovat, ale to zřejmě ještě nepůjde, protože fotovoltaika je stará pouze 3-4 roky. Byl by někdo ochoten nám poradit? Moc děkuji.
Ja v tom zadny problem nevidim - mam to podobne (ale cisté).
Napred jsem v r 22 na dotace poridil 9,81 kWp (to tehdy neslo ani pres 10).
V r. 23 zvedli limit bez licence na 50 kWp.
Oficialni kolecko zacina zadosti o pripojeni u distributora - tam jsem hned žádal o rozsireni FVE. Samozrejme uz bez dotaci.
Pridaly se panely a pridal se i dalsi menic (v podstate mam dve elektrarny).
Cele kolecko vyrizovani se muselo absolvovat znova.
A ze to mam cele oficialne se pozna u distributora v polozce Rezervovany vykon a myslim jsou tam i ty kWp.

Tech 84 panelu podle me nepripada v uvahu pripojit na 10 kW menic. Musi tam mit jeste dalsi. Snad i oficialne (pokud tedy chtel do site posilat vic, coz nemusel). Ale co by s takovym vykonem jinak delal? Jedine bazeny sauny elektroauta atd. Vytezovani prackou ani bojlerem nic neresi.
Suma sumarum kdyz barak koupis - nic ti nehrozi. Pokud to neni ofiko a budes to chtit zlegalizovat, pujde to (a pokud nebudes chtit vyssi rezervovany vykon, uplne v pohode - jinak zalezi na distributorovi). Bude to chtit nejake papiry od firmy co to montovala a revizi.
Takze jedine co by mohlo hrozit - ze puvodni majitel bude muset vracet dotaci. Ale v nasem Čechystánu - kdo by na to prisel? Neni zalobce, neni soudce.
Moje motivace pro rozsireni byla vetsi samostatnost pres zimu (topim TČ). Jeho motivace by mne zajimala. A kolik kWh ma baterek by mne snad taky zajimalo.
Takže směle do toho.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Píšeš 3-4 roky FVE, nevíš jistě. Nějakou dobu bude trvat přepis, takže s okrajovými podmínkami se do těch pěti let možná původní majitel vleze. A potom je SFŽP po stavu FVE tak nějak slušně řečeno NIC! Takže Tvůj dotaz dělej dostatečně anonymně aby původní vlastník nemusel zbytečně dotaci vracet. (kvůli času pěti let, ne kvůli výkonu). Jinak vyšší výkon v panelech neznamená neoprávněnou dotaci. SFŽP podporuje jen "minimum". Co na to potom navěsíš je čistě Tvůj boj. SFŽP má čárku, Ty jsi spokojenej. Jedinej kdo ostrouhá je ČEZ (neprodá tolik baseloadu z Tunelína) a tomu to bude vadit. Ale dnes kdy legálně můžeš mít 50kWp a pro ČEZ se měničem tváříš jako 10kWp protože stejně více do sítě nevyšponuješ, má velmi krátké argumenty Ti dělat problémy. Takže můj postoj by byl koupit, udělat si jasno co a jak je zapojeno a jak celý ten maslostroj funguje (tyto dvě činnosti dělat v libovolném pořadí dle preferencí každého jednotlivého soudruha - a dle tlaku původního majitele na "brzký" prodej) a potom se rozhodnout jak s nabytou "svobodou". Stejně jsou pouze dvě možnosti. Buď si najdeš někoho moc blízkého ve vzdáleném městě komu budeš elektřinu sdílet, nebo (časem) omezíš přetoky a energii kterou nespotřebuješ necháš na střeše.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Mex

Příspěvek od Mex »

Když barák prodáš (nebo ho třeba někdo zdědí), tak přebírá ten závazek to provozovat nový majitel.
jirkax

Příspěvek od jirkax »

ClonyXXL píše: ned čer 08, 2025 8:35 am
jirkax píše: stř čer 04, 2025 7:15 pm Hezký den, prosím o radu zkušenější v tomto oboru. Chtěli bychom koupit rodinný dům, který má poměrně velkou fotovoltaiku. Oficiálně ji má majitel psanou pouze na 10 kWp, protože čerpal dotaci. Výkon FVE je však minimálně dvojnásobný (celkem je na střeše 84 panelů). Je to velký problém? Koupili byste takovou nemovitost, nebo je lepší jít od toho? Jsme v tomto laici a popravdě vůbec nevím, co by to pro nás znamenalo. Nemovitost se nám moc líbí, ale tohle nám nahání trochu strach, že by to mohlo zavánět velkou pokutou a možná i nařízenou likvidací FVE. Klidně bychom byli ochotni to i nějak zlegalizovat, ale to zřejmě ještě nepůjde, protože fotovoltaika je stará pouze 3-4 roky. Byl by někdo ochoten nám poradit? Moc děkuji.
Ja v tom zadny problem nevidim - mam to podobne (ale cisté).
Napred jsem v r 22 na dotace poridil 9,81 kWp (to tehdy neslo ani pres 10).
V r. 23 zvedli limit bez licence na 50 kWp.
Oficialni kolecko zacina zadosti o pripojeni u distributora - tam jsem hned žádal o rozsireni FVE. Samozrejme uz bez dotaci.
Pridaly se panely a pridal se i dalsi menic (v podstate mam dve elektrarny).
Cele kolecko vyrizovani se muselo absolvovat znova.
A ze to mam cele oficialne se pozna u distributora v polozce Rezervovany vykon a myslim jsou tam i ty kWp.

Tech 84 panelu podle me nepripada v uvahu pripojit na 10 kW menic. Musi tam mit jeste dalsi. Snad i oficialne (pokud tedy chtel do site posilat vic, coz nemusel). Ale co by s takovym vykonem jinak delal? Jedine bazeny sauny elektroauta atd. Vytezovani prackou ani bojlerem nic neresi.
Suma sumarum kdyz barak koupis - nic ti nehrozi. Pokud to neni ofiko a budes to chtit zlegalizovat, pujde to (a pokud nebudes chtit vyssi rezervovany vykon, uplne v pohode - jinak zalezi na distributorovi). Bude to chtit nejake papiry od firmy co to montovala a revizi.
Takze jedine co by mohlo hrozit - ze puvodni majitel bude muset vracet dotaci. Ale v nasem Čechystánu - kdo by na to prisel? Neni zalobce, neni soudce.
Moje motivace pro rozsireni byla vetsi samostatnost pres zimu (topim TČ). Jeho motivace by mne zajimala. A kolik kWh ma baterek by mne snad taky zajimalo.
Takže směle do toho.
Moc děkuji za odpověď. To je přesně ono, Ty si to napojil zvlášť na druhý střídač (2 elektrárny). On to tak chtěl původně taky udělat, ale nakonec nad tím mávl rukou a propojil to všechno na jeden střídač. A tím pro nás vznikl problém.

Ten počet panelů opravuji, je jich přesně polovina, tedy 42. Já jsem to počítal z letecké mapy a myslel jsem, že co plocha to panel, ale jeden panel se skládá ze dvou ploch. Baterie má 4, každá 5,8 kW, tedy dohromady nějakých 23,2 kW.

Ano, asi zkusíme potom oslovit tu firmu, co to dělala, jednak kvůli revizi a také kvůli radě, co se s tím dá nyní dělat, jak to celé zlegalizovat.
jirkax

Příspěvek od jirkax »

Mex píše: ned čer 08, 2025 7:23 pm Když barák prodáš (nebo ho třeba někdo zdědí), tak přebírá ten závazek to provozovat nový majitel.
Na tohle jsem dostal z SFŽP odpověď, že záleží na tom, co bude v kupní smlouvě. Pokud nás v ní současný vlastník nezaváže k plnění podmínek, zodpovídá prý nadále za vše on.
jirkax

Příspěvek od jirkax »

brumlaj píše: ned čer 08, 2025 10:56 am Píšeš 3-4 roky FVE, nevíš jistě. Nějakou dobu bude trvat přepis, takže s okrajovými podmínkami se do těch pěti let možná původní majitel vleze. A potom je SFŽP po stavu FVE tak nějak slušně řečeno NIC! Takže Tvůj dotaz dělej dostatečně anonymně aby původní vlastník nemusel zbytečně dotaci vracet. (kvůli času pěti let, ne kvůli výkonu). Jinak vyšší výkon v panelech neznamená neoprávněnou dotaci. SFŽP podporuje jen "minimum". Co na to potom navěsíš je čistě Tvůj boj. SFŽP má čárku, Ty jsi spokojenej. Jedinej kdo ostrouhá je ČEZ (neprodá tolik baseloadu z Tunelína) a tomu to bude vadit. Ale dnes kdy legálně můžeš mít 50kWp a pro ČEZ se měničem tváříš jako 10kWp protože stejně více do sítě nevyšponuješ, má velmi krátké argumenty Ti dělat problémy. Takže můj postoj by byl koupit, udělat si jasno co a jak je zapojeno a jak celý ten maslostroj funguje (tyto dvě činnosti dělat v libovolném pořadí dle preferencí každého jednotlivého soudruha - a dle tlaku původního majitele na "brzký" prodej) a potom se rozhodnout jak s nabytou "svobodou". Stejně jsou pouze dvě možnosti. Buď si najdeš někoho moc blízkého ve vzdáleném městě komu budeš elektřinu sdílet, nebo (časem) omezíš přetoky a energii kterou nespotřebuješ necháš na střeše.
Děkuju za odpověď. Ano, jistě to nevím. Majitelé dům koupili v roce 2018 a dle letecké mapy byly v roce 2020 už panely na střeše. Ale ve kterém z těch 3 možných let majitelé FVE pořídili nevím. Podmínky ale platí bohužel 10 let, ne 5 let, takže z toho ještě venku zdaleka nejsme. No uvidíme co bude. Jak píšeš - koupíme, zjistíme co a jak a necháme si od někoho renomovaného poradit, co s tím dál.
Mex

Příspěvek od Mex »

Nehledáš trochu problémy kde nejsou?
Z existence té FVE plyne závazek jen takový, že ji budeš dál provozovat.
Tedy že nesundáš panely a nerozprodáš je, nebo si místo nich na střeše neuděláš taneční parket.
Takže nevidím žádný scénář, jak by ti v praxi existence té FVE měla komplikovat život.
Prostě budeš mít po většinu roku elektriku zadarmo nebo skoro zadarmo, a to snad žádná řehole není.
Většina z nás tady to tak má ráda a ještě za to platí nebo aspoň dřív zaplatili.
jirkax

Příspěvek od jirkax »

Mex píše: stř čer 11, 2025 10:54 pm Nehledáš trochu problémy kde nejsou?
Z existence té FVE plyne závazek jen takový, že ji budeš dál provozovat.
Tedy že nesundáš panely a nerozprodáš je, nebo si místo nich na střeše neuděláš taneční parket.
Takže nevidím žádný scénář, jak by ti v praxi existence té FVE měla komplikovat život.
Prostě budeš mít po většinu roku elektriku zadarmo nebo skoro zadarmo, a to snad žádná řehole není.
Většina z nás tady to tak má ráda a ještě za to platí nebo aspoň dřív zaplatili.
Možná máš pravdu, proto jsem se tady ptal zkušenějších, co by z toho mohlo plynout. Možná nic. Vnímáme ale zatím problém min. ten, že kdyby od FVE chytnul dům, tak pojišťovna určitě nic nevyplatí, když zjistí, že FVE má větší výkon než je v projektu. Už jen z tohoto důvodu bychom to rádi zlegalizovali. Ale jinak jsme za poměrně velkou FVE samozřejmě moc rádi.
Mex

Příspěvek od Mex »

Jsi zbytečný pesimista.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“