Vodorovná instalace - panely Aiko 500Wp

Odpovědět
braindead

Vodorovná instalace - panely Aiko 500Wp

Příspěvek od braindead »

Zdravím,

řeším panely AIKO 500Wp. Jedna instalační firma mi tvrdí, že výrobce zakazuje instalaci těchto panelů "naležato" (kvůli průhybům atd.). Nikdo jiný orientaci neřeší. Nechápu, kde je problém, jedná se o seriózní firmu s top hodnocením. Pokud dám panely klasicky svisle, dostanu na střechu 9 kWp, při vodorovné instalaci se dostanu na 10kWp.

Pokud se již problém řešil, omlouvám se. Díky za info
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Vodorovná instalace - panely Aiko 500Wp

Příspěvek od pave69 »

Jednak je otázka, jak je to myšlené - vodorovná instalace jako že na plochou střechu úplně naplacato? To opravdu není vhodné, panely by měly mít minimální sklon, obvykle 10° nebo víc.
Pokud je to myšleno na sedlovou střehu a jde jen o orientaci panelů na výšku / na šířku, tak tam by asi v principu měly být možné obě orientace, ale jde o místa úchytů, která jsou taky nějak předepsaná a je možné, že orientaci na šířku není možné na konkrétní střechu/konstrukci správně uchytit. Věřil bych té firmě.
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

V instalačním manuálu je opravdu uvedeno: AIKO recommend the installation angle shall not less than 10 degree.
Pak je tam ještě o nutnosti čištění, čím větší sklon, tím větší samočistící schopnosti panelů.
Atman
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Atman »

Takých 15 stupňov považujem za správne minimum, mám pergolu s 9 stupňami a špinavý pásik zasahuje do aktívnych článkov ( teda trvalé tienenie - prehrievanie - hotspoty - znížená životnosť) Musím to sťahovať špongiou na tyči po mesiaci bez dažďa.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp 45°, JJZ 4,9kWp 55°, JJZ 4,4kWp 24°, nové: bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5kW + Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
Lifepo4 2x16 280AH
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

Pardon, beru zpět těch 10°, psal jsem rychleji, než jsem četl. Jde o montáž panelů "na výšku" nebo "na šířku". Tady je uvedeno Modules can be installed horizontally or vertically. Tak nevím, proč.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Ja v tom problem taky nejak nevidim. Vyrobce neco zakazuje? At daji odkaz na ten zakaz.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“