Dobrý den, jsem úplný začátečník v tomto odvětví a jdu si pro radu než něco zbastlim a vybouchnu .
Pořídili jsme si karavan a chtěli bychom tam vybudovat základní elektřinu pomocí solární energie. Jde mi o napájení nabíječky např. na powerbanku, večerní světla + 12v vodní čerpadlo ze začátku nejspíš.
Hledal jsem a vím že potřeba panel + menič + (baterie když venku nesvítí?), pokud se mýlím tak se předem omlouvám . Mohli byste mi prosím poradit jestli pořídit nějakou sestavu, nebo každý komponent sám ( v budoucnu určitě budu upgradovat všechno )?
Díky moc za Vaše rady
Udělej to hned pořádně a nebudeš muset upgradovat.
Pro začátek si ujasni, jestli chceš systém 12V, nebo 24V. U 24V systému bude pro stejný výkon potřeba poloviční proud.
Popřemýšlej, kolik a jak velkých panelů Ti na karavan vleze. Podle toho bude třeba vybrat regulátor, buď levnější a méně účinný PWM, nebo dražší a účinnější MPPT. Menší regulátory, např. Victron mají svorky pro připojení panelů, akumulátoru a zátěže, kterou mohou spínat a hlídat třeba aby zátěž nevybila akumulátor, pokud nesvítí. Větší zátěž se připojuje přímo na svorky akumulátoru, ale tam si to vybití musíš pohlídat sám. Prostuduj si návody, tam najdeš jaký výkon je regulátor schopen dodat i schéma zapojení. https://www.victronenergy.com/media/pg/ ... ex-en.html https://www.victronenergy.com/media/pg/ ... ex-en.html
Když zvolíš předimenzovaný systém, časem jen doplníš dle potřeby třeba střídač na 230V a můžeš používat i běžné síťové přístroje.
Pak ještě případně doplnit o síťovou nabíječku, pro případ parkování u zásuvky, nebo na zimu doma.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Podle povahy dotazu doporučuji najít někoho, kdo to udělá. To, co potřebuješ vědět se nedá napsat do jednoho příspěvku.
Jinak na uvedené spotřebiče nepotřebuješ měnič. Stačí jakýkoli panel, co se vejde na střechu, MPPT nabíječ, síťová nabíječka, trakční akumulátor (olovo, LiFePO) a pak pojistky a kabeláž.