Umístění panelů na střechu - Východ a Západ - roční výroba

Odpovědět
tomasi02

Umístění panelů na střechu - Východ a Západ - roční výroba

Příspěvek od tomasi02 »

Zdravím,
Kdo má panely na střechu umístěné na východ a západ (sedlová střecha).
Jakou máte roční výrobu+instalovaný výkon?
Plus, pokud by byl někdo tak hodný a rozepsal výrobu po měsících?
jbb

Re: Umístění panelů na střechu - Východ a Západ - roční výroba

Příspěvek od jbb »

To ale takhle nejde říct, východ/západ je jen jeden z parametrů.
Třeba já mám dvě pole, každé V+Z, každé 12kWp, nicméně střídače jsou stažené na 6900W každý a rozhodně to stačí. Cílem je mít přepanelováno na jaro/podzim a/nebo déšť (i o weekendu když trochu pršelo dávala střecha 4kW aktuálního výkonu).
Nicméně rozhození po měsících Ti stejně neřekne nic, bez znalosti celé řady dalších věcí - za mne mohu než doporučit přepanelovat, je-li na to prostor.
PV1: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV2: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV3: 4x AIKO-450 (2kWp) V+Z => [DC bus] SmartSolar 150/35
AC/DC: 3x Victron MP2 5000VA <=>2x BYD LVL (31kWh)
LiborSt

Příspěvek od LiborSt »

Existuji na to softwarove kalkulacky.
Zadas polohu orientaci a sklony a vypadne ti model s kterym se da pracovat.
Udelal jsem to tak a celkem to ujde real je 5-10% jinde.
Ale ono neni kazdy rok stejne posviceni…
misif
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od misif »

tomasi02 píše: úte čer 17, 2025 5:44 pm Zdravím,
Tady je kalkulačka, nastavíš si sklon, azimut, instaloavaný výkon a adresu a máš výsledek po měsících, je to vcelku přesné. Na zkušenosti lidí se neptej, protože hodně lidí je off-grid nebo má spot, takže velké procento času nevyrábí, přestože svítí.

https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Jen bych k těm kalkulačkám podotkl, že neuvažují jinovatku a sníh. Takže pro jiné orientace než jih s větším sklonem jsou v zimních měsících příliš optimistické. Tedy jejich výpočet sedí v případě, že majitel FV ráno naběhne s dlouhým smetákem nebo stěrkou :D . Když ne, tak bych doporučil prosinec a leden dělit dvěma.
Kall

Příspěvek od Kall »

Mám střechu sedlovou JV a SZ, výkon 8,8 kWp,v zimních měsících mi ještě přes poledne stíní panelák.
Roční spotřebu pokryju ze střechy na 75 %
Roční uspora v korunách je ale pouze 50% neb struktura cenová je v neprospěch spotřebitele.
System Growatt 8,8 kWp, střídač 10 KW bat.Growatt 10,24 kW akumulace do vody Dražice 200 l
2 kW
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

tomasi02 píše: úte čer 17, 2025 5:44 pm Plus, pokud by byl někdo tak hodný a rozepsal výrobu po měsících?
Hoď vteřinové výsledky v realtime na veřejnou saitu, a potom ti řeknu v jakým to máš bordelu. 8-)
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
tomasi02

Příspěvek od tomasi02 »

Ještě dám důvod, proč jsem položil otázku. Řeším novostavbu, tak přemýšlím, jakým způsobem orientovat střechu, zda pultovou nebo sedlovou a jakým způsobem ji nasměrovat. Spíše nasměrování vychází na východ a západ, Na sever/jih - sedlova střecha, pak moc nevychazi dispozice místostí.

Na kalkukačku se podívám.

Samozřejmě vliv sněhu znám..

Klidně dávám své statistiky za rok 2024:

lokalita 1: dva stringy, smerovani na JV a JZ, 35-40 stupnu je tam stínění střechy, ale s tím tim neudělám.
6.3_2024.png

lokalita 2: dva stringy, východ a jih, panely 15 stupnu (plus minus) na ploché střeše
6.2_2024.png
Cmrnda píše: stř čer 18, 2025 1:02 pm Hoď vteřinové výsledky v realtime na veřejnou saitu, a potom ti řeknu v jakým to máš bordelu. 8-)
samozřejmě vteřinové výsledky mám v Home assistentu, ale veřejně je dávat nikam nebudu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

tomasi02 píše: čtv čer 19, 2025 9:20 am samozřejmě vteřinové výsledky mám v Home assistentu, ale veřejně je dávat nikam nebudu.
Nojo, jenomže když chceš něco porovnávat, tak né za tejden, ale v reálném čase, pak se teprv ukáže. Stejně máš registraci někde na "kloudu", který může pověřená osoba kdykoliv hacknout, nebo prodat info, či "odpálit" provoz ...
Jestli jsou zábrany nedat něco veřejně, tohoto typu.
Panely hoře (top). 4kWp
tomasi02

Příspěvek od tomasi02 »

ne, v realnem case porovnavat nechci, pouze za rok. Na porovnani v realnem case je treba https://sunnymap.net/
V nazvu subj. je rocni vyroba, takze me zajima rocni vyroba.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

tomasi02 píše: čtv čer 19, 2025 11:30 am Na porovnani v realnem case je treba https://sunnymap.net/
Smysl tohoto má být asi něco jako čechrání peří u vtáků? :lol:
Panely hoře (top). 4kWp
Youda

Příspěvek od Youda »

tomasi02 píše: úte čer 17, 2025 5:44 pm Zdravím,
Ahoj Tomasi02,
dám ti to sem po měsících i po dnech, kde mají čísla vůbec nejvyšší vypovídací hodnotu a hned si člověk dokáže udělat představu, jak mu to asi bude chodit v případě jeho vlastní domácnosti.

Každopádně, pokud chceš, aby ti FVE byla co platná i v zimě, tak opravdu zapomeň na východ+západ na sedlové střeše.

Já mám právě V+Z na sedlové střeše a je to k pláči:
  • Od jara do podzimu to frčí krásně. Elektriky můžu mít 4x víc, než bych potřeboval.
  • Od listopadu do února je to zcela nepoužitelné. Nemám ani 10% toho, co bych potřeboval.
  • Instalováno je 20kWp, rozložených rovnoměrně mezi východ a západ.
  • Ostrovní zapojení a logicky žádné přetoky, takže od jara do léta mi zůstane spousta energie na střeše. Není spotřeba = není výroba.
Výroba po měsících:
VZ monthly PV.png
Výroba po dnech (po kliknutí se zvětší):
VZ daily PV.png
Pokud potřebuješ, aby ti FVE reálně pomáhala i přes zimu, musíš to prostě nasměrovat na jih. A ideálně pod sklonem někde kolem 40° a více, což na pultové střeše s větším počtem panelů neuděláš.

Nový barák si však nestavíš pro FVE, ale pro sebe. Takže pokud ti nevycházejí místnosti, nebo poloha na pozemku, tak to je asi důležitější, než to, jestli bude FVE v zimě fungovat nebo ne. Osobně, pokud bych měl dostatečně velký pozemek, tak bych barák udělal tak, aby měl vše co potřebuji a panely bych namontoval na pozemní konstrukci, všechny pěkně na jih.
Naposledy upravil(a) Youda dne sob čer 21, 2025 12:37 pm, celkem upraveno 1 x.
Youda

Příspěvek od Youda »

Ještě na doplnění: téma východ + západ versus jih už jsme řešili mockrát, posledně jsem k tomu dával i grafy výroby z PVGISu.

Je z toho krásně vidět, že v létě je orientace panelů nedůležitá. V+Z i jih vyrobí skoro stejně. Navíc, V+Z v létě roztáhne dobu výroby asi tak o hodinu, takže pokud má někdo malou baterku, může to pro něj být benefit.

V zimě je naopak rozdíl mezi V+Z a jihem brutální. Kdo chce, aby mu FVE reálně pomáhala i v zimě, potřebuje prostě jižní orientaci.

Léto: porovnání výkonu V+Z vs J. Dne 24.6., pro sklon 38°, 10kWp jih vs 5+5kWp východ-západ:
10kwp jih vs 5+5kwp vychod-zapad 38st leto.png

Zima: porovnání výkonu V+Z vs J. Dne 12.12., pro sklon 38°, 10kWp jih vs 5+5kWp východ-západ:
10kwp jih vs 5+5kwp vychod-zapad 38st.png
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Youda píše: sob čer 21, 2025 12:25 pm Pokud potřebuješ, aby ti FVE reálně pomáhala i přes zimu, musíš to prostě nasměrovat na jih. A ideálně pod sklonem někde kolem 40° a více, což na pultové střeše s větším počtem panelů neuděláš.
40 st. bych zvednul, měřil jsem usebe při zimním slunovratu intenzitu světla a úhel (panely z kopce) byl odhadem 80 st.
Panely hoře (top). 4kWp
MP75

Příspěvek od MP75 »

A co byste prosím doporučili pro V+Z při sklonu střechy 16°? Naklápět panely ještě jižním směrem? To bude v zimě dělat dlouhé stíny a bude to asi k ničemu (do jedné řady se panely nevejdou)...
FVE na bytovém domě (4 byty) - atyp. řešení (FVE vlastní jeden z bytů)
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
jbb

Příspěvek od jbb »

MP75 píše: ned čer 22, 2025 9:02 pm A co byste prosím doporučili pro V+Z při sklonu střechy 16°? Naklápět panely ještě jižním směrem? To bude v zimě dělat dlouhé stíny a bude to asi k ničemu (do jedné řady se panely nevejdou)...
To bude vošklivý... Nemáš prostě možnost tam těch panelů nasekat víc? Já si furt myslím že přepanelování je cesta. Případně k V+Z navěsit něco na jih na fasádu (jestli tam máš třeba tu možnost). Nebo plot?
MP75

Příspěvek od MP75 »

Plocha střechy je ca. 90+90 m2, takže tam už něco vleze. Na jižní fasádu by taky něco vešlo, ale na parcele výše se bude ještě stavět a těžko řít, jak hodně budou pak stínit (střechu určitě ne, terén se mírně svažuje k severu). První návrh je 33x 450W panelů a 15kW střídač. Jen mne trochu překvapila cena od firmy, která už mi jednu FVE dělala před 2 roky za celkem rozum. Chtějí teď 590000 bez DPH, je to tedy i s baterií 15,3kW, automat. back-upem a wallboxem 22kw, vše Solax. Návratnost ale trochu v nedohlednu... Zkusím ještě poptat někde jinde...
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
jbb

Příspěvek od jbb »

MP75 píše: pon čer 23, 2025 8:57 pm Plocha střechy je ca. 90+90 m2, takže tam už něco vleze. Na jižní fasádu by taky něco vešlo, ale na parcele výše se bude ještě stavět a těžko řít, jak hodně budou pak stínit (střechu určitě ne, terén se mírně svažuje k severu). První návrh je 33x 450W panelů a 15kW střídač. Jen mne trochu překvapila cena od firmy, která už mi jednu FVE dělala před 2 roky za celkem rozum. Chtějí teď 590000 bez DPH, je to tedy i s baterií 15,3kW, automat. back-upem a wallboxem 22kw, vše Solax. Návratnost ale trochu v nedohlednu... Zkusím ještě poptat někde jinde...
Za mne... Malá baterie
K ceně... Hoši si to nechají stát, už mnoho koloušků nezbývá a firma musí nějak přežít. Já už všechno rozšířování (PV2 a nyní PV3) jedu zcela ve své režii, panely kupuji přes svoji firmu na velkoobchodech a dodavatelsky řeším jen naprosté minimum (pro představu - PV2, tedy 26 panelů, 26 optimizérů S500B a střídač SE9K, včetně bižu, práce a revize jsem pořídil za cca 200.000 vč. DPH, svoji práci nepočítám).

Cenový nástřel toho co Ti nahodili: - panely plus konstrukce 100.000,-
Střídač a baterka - 150.000,-
Wallbox - 10.000,-
To jsme na nějakých 260.000,- plus káble, bižu, řekněme 300.000,- no a musíš si říci, jestli ta práce je v tom za dalších 300.000,-

Já mám svůj pohled, takže bych zvažoval spíše 3xVictron MP2 5000VA, to s nějakým reglem jseš v tom za 100.000,-, baterie 48V, Cerbo a jsi v tom pod 200.000 za nesrovnatelně výkonnější, konfigurovatelnější a přátelštější systém (samozřejmě jestli máš místo na 3x MP2). A s tím co znám už bych to dneska asi plichtil bez firmy :roll:
MP75

Příspěvek od MP75 »

Jojo, podobné počty mi taky vyšly... skoro půlka jen za práci je prostě dost... Kdyby se našel nějakej "pan Lorenc" (pro radu a vypapírování) tak bych se do toho klidně a rád pustil sám... Místo na Victrony by bylo, zkusil jsem poptat další, co se na ně specializují...
Youda

Příspěvek od Youda »

MP75 píše: ned čer 22, 2025 9:02 pm A co byste prosím doporučili pro V+Z při sklonu střechy 16°? Naklápět panely ještě jižním směrem? To bude v zimě dělat dlouhé stíny a bude to asi k ničemu (do jedné řady se panely nevejdou)...

S orientací V+Z a sklonem 16° se velká paráda udělat nedá. Naklápění panelů jižním směrem bude vypadat příšerně, asi jako žábry na makrele. Navíc si naklopené panely budou navzájem stínit.

-> Tady prostě nemá smysl dělat nic. Prostě to tam nasekej a smiř se, že v zimě to vyrobí houby.

Respektive takto:
- V krásné zimní slunečné dny to bude, v porovnání s jižní orientací a pořádným sklonem, vyrábět fakt málo. Viz grafy výše, případně vlastní simulace přes JRC.
- Na druhou stranu, také je v zimě spousta dní, kdy je zataženo, šedo, opar. Je trochu světlo, ale slunce vůbec není vidět. No a v tyhle dny to vyrábí všechno úplně stejně, bez ohledu na orientaci a téměř i bez ohledu na sklon. Naopak těch 16° možná pojede o ždibíček lépe, než ostrý jižní sklon.

Přepanelování je určitě možnost, jen je potřeba si dopředu nalít čistého vína, co to bude dělat v reálu. Pro představu, mých 20kWp vyrábí v ty nejhorší zimní dny cca 2,5kWh (za den). Což tedy není ani na ukrmení měničů. Takže pokud bys chtěl mít téměř garantovanou výrobu nějakých 10kWh denně, tak budeš potřebovat minimálně 80kWp. A kdybys tam dal tak 160kWp, tak už bude celkem pohoda.
:pat:
vata

Příspěvek od vata »

Přesně tak, ostrovník zimu v našich šířkách ze svého nepřežije, s tím je potřeba s smířit. V celé ČR je možná pár ostrovníků, kteří i ty zimní inverze překlenou, ale ekonomicky to moc nevychází, pokud je k dispozici DS přípojka. Hlavní je použít kvalitní komponenty (Victron dobrá volba).
Moje statistika po měsících (od konce května 2025 3,3kWp, jinak ještě 2kWp), z toho 900Wp na východ sklon 40%, zbytek jižně 45%, relativně silně zastíněno:
prod.png
Jestliže Youda dává 2,5kWh v zimních minimech, já to počítám na Wh za den. Zrovna letošní leden byl jedna velká depka.
huhukoktejl

Příspěvek od huhukoktejl »

Ja mam 6x vychod (ovsem o par stupnu na sever) a 20x zapad (zde zase o par stupnu na jih). V zime to vyrabi opravdu nepatrne, ale nemusi mne to mrzet nebot od konce listopadu do zacatkuunora je slunce tak nizko, ze mi stini stromy a panelak. Takze ani jizni orientace by mi nepomohla. Navic u nas na stredni morave je v lednu minimum slunecnych dni, a kdyz jsou, tak jelikoz jsem u vody, tak jsem stejne do poledne v mlze.

V lete mam hoodne prebytku, ale uz cekam na elektroauto, snad bude do konce prazdnin.
MP75

Příspěvek od MP75 »

Youda: Ano, odzkoušel jsem si na první 10kWp, že i v zimě bez slunce dokáže dát mezi 500-1000 Wh, což utáhne mezi 9-15h menší tep. čerpadlo, takže paráda... Pojmem "přepanelování" máte na mysli instalaci více panelů než by odpovídalo výkonu střídače při dodržení max. výše napětí na stringu?
PS: 160 kWp by se na pozemek vešlo, ale barák už ne... :-)
Youda

Příspěvek od Youda »

Osobně pod pojem "přepanelování" hazím všechny situace, kdy člověk naseká mnohem víc panelů, než kolik během roku smysluplně potřebuje. Prostě to umlátí silou :)

Pokud se na to podíváme z čistě technického hlediska, tak většina rozumných střídačů dokáže zkousnout více panelů, než kolik výkonu jsou schopny z nich vytáhnout pomocí svého MPPT. Je-li výkon vyšší, než co střídač dokáže zpracovat, tak ho prostě ořízne. Stále je však potřeba dodržet dvě hodnoty:
- maximální povolené napětí Voc // při překročení to většinou okamžitě shoří
- maximální povolený proud Imp //při překročení to vyhodí chybu ale přežije

Obojí bývá uvedeno ve specsheetech střídače či MPPT reglu. Tuším, že třeba u SolarEdge je možnost přidat beztrestně až 30% panelů nad rámec výkonu střídače a furt to bude chodit. U Victrona to zase bývá omezené maximálním zkratovým proudem Isc na MPPT reglu. Například u 5kW reglu SmartSolar 250/100 je zkratový proud do vstupu až 70A, takže teoreticky by na tento regl mělo jít připojit cca 230V x 70A = 16kWp a furt by to měl přežít. I s rezervou 20V na zimní zvýšení Voc.

Pokud se to na pozemek vejde, tak bych se vykašlal na střechu a rovnou začal se stavbou pozemní konstrukce ;)
jbb

Příspěvek od jbb »

Za mne přepanelování:
i) "více panelů než je třeba" - tedy obecně vyšší kWp než by odpovídalo roční spotřebě objektu. V mém případě 26kWp na roční spotřebu cca 12MWh
ii) "více panelů/střídač" - tedy vyšší kWp než je výkon střídače - na 12kWp pole mám vždy střídač s 9,5kW špičkového výkonu
iii) "stažené střídače" - vzhledem k tloušťce kabelů po kterých mi teče AC coupling a vzhledem k povolenému přetoku mám střídače stažené na 6,9kW každý - čímž "ořezávám" takové ty "polední/letní špičky", o které stejně není zájem - tedy grafy v mém případě jsou jak z Dlouhých strání, tedy "kopec s plateau místo špičky"
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“