zásobník Dražice OKC300NTRR/SOL-300 l

Odpovědět
Vladimir Mahr
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9450
Kapacita baterie [kWh]: 14

zásobník Dražice OKC300NTRR/SOL-300 l

Příspěvek od Vladimir Mahr »

Mám zásobník na teplou vodu z Dražic OKC300NTRR/SOL-300 l . Ten má v sobě tři možnosti ohřevu. Nahoře ohřev vody v horní části pomocí trubkového výměníku, tím je zásobník nahříván plynovým kotlem, uprostřed topná spirála TJ 6/4" pro ohřev nočním proudem a ve spodní části trubkový výměník pro ohřev solárními panely. Vše funguje dobře akorát životnost tohoto smaltového zásobníku končí krátce po vypršení záruky. Po druhé mi odešel (prorezl) po 5,5 letech provozu. Záruka je 5 let. Jsem názoru, že Dražice je seriozní firma a proto hledám chybu u sebe. Mám měkkou vodu, údržbu a montáž mi provádí zkušený a seriozní řemeslník, u zásobníku mám dvě expanzní nádoby na vstupu studené vody i na výstupu teplé vody, takže vyšší tlak by v okruhu neměl být. Zásobník je tak vysoký, že je těsně pod stropem ve sklepě a nebylo by možno měnit hořčíkovou anodu, proto jsem koupil elektrickou titanovou. U třetího zásobníku, který jsme nově namontovali teď v pátek se můj řemeslník tak nasral, že vyhodil tu titanovou anodu a dal klasické dvě hořčíkové a tvrdí, že s nimi i bez výměny to bude mít delší životnost než s tou titanovou. A teď si kladu otázku a současně ji pokládám. Já jsem anodu chápal jako věc kde probíhá koroze, jinými slovy se materiál na anodě rozpouští a následně se vylučuje na méně ušlechtilém kovu t.j. plášti bojleru. Je-li v posmaltovaném kovovém bojleru trhlina, tak hořčíková anoda tu trhlinu zacelí a ocel nerezaví. Co ale dělá titanová elektrická anoda? Po vytažení byla jako nová, to znamená, že se v teplé vodě nerozpouští. Tak k čemu je dobrá ? Možná patří do nerezových bojlerů aby rušila bludné proudy .
Váš názor ?
Hybridní fotovoltaika 3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/70, Cerbo GX, Victron EV Charging station na AC out, Wattrouter+900l akmum.nádrž, realizoval MM Craft s.r.o. Ing.Miroslav Matis
Youda

Re: zásobník Dražice OKC300NTRR/SOL-300 l

Příspěvek od Youda »

Elektrochemicka koroze zpusobuje, ze se rozpousti ten kov, ktery je polarizovan jako anoda. Naopak katoda je stabilni.

Za normalniho stavu se telo bojleru chova jako anoda.

Vlozenim horciku se anodou stane horcikova tyc a telo bojleru se stane katodou. Tedy, dojde k obraceni polarity elektrochemickeho clanku. Horcik se zacne rozpoustet. Bojler zustava stabilni.

Titanova anoda je napajena vnejsim proudem. Obrati polaritu bojleru nikoliv elektrochemicky, ale silou. Tim, ze do nej zacne poustet nepatrny proud s opacnou polaritou. Tim ze s bojleru stane katoda a z titanu anoda. Bojler zustane stabilni. A titan je tak odolny, ze se nerozpusti.

Elektricky napajena titanova anoda je reseni na furt. A funguje. MERO stejnym zpusobem chrani produktovody po cele CR.
Vladimir Mahr
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9450
Kapacita baterie [kWh]: 14

Re: zásobník Dražice OKC300NTRR/SOL-300 l

Příspěvek od Vladimir Mahr »

Youda píše: pon čer 30, 2025 7:19 pm Elektrochemicka koroze zpusobuje, ze se rozpousti ten kov, ktery je polarizovan jako anoda. Naopak katoda je stabilni.

Za normalniho stavu se telo bojleru chova jako anoda.

Vlozenim horciku se anodou stane horcikova tyc a telo bojleru se stane katodou. Tedy, dojde k obraceni polarity elektrochemickeho clanku. Horcik se zacne rozpoustet. Bojler zustava stabilni.

Titanova anoda je napajena vnejsim proudem. Obrati polaritu bojleru nikoliv elektrochemicky, ale silou. Tim, ze do nej zacne poustet nepatrny proud s opacnou polaritou. Tim ze s bojleru stane katoda a z titanu anoda. Bojler zustane stabilni. A titan je tak odolny, ze se nerozpusti.

Elektricky napajena titanova anoda je reseni na furt. A funguje. MERO stejnym zpusobem chrani produktovody po cele CR.
Moc děkuji, vysvětlení rozumím, ale proč potom bojler prorezaví ? Kde by mohla být chyba v titanové anodě ? Kontrolka na napájecím trafu svítí. Dražice mají na youtube propagační podcust, kde chválí hořčíkovou anodu jelikož zatmeluje praskliny smaltu.
Jak ověřit funkčnost titanové anody ?

https://www.youtube.com/watch?v=x_9mJOHDnkY
Hybridní fotovoltaika 3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/70, Cerbo GX, Victron EV Charging station na AC out, Wattrouter+900l akmum.nádrž, realizoval MM Craft s.r.o. Ing.Miroslav Matis
Odpovědět

Zpět na „Domácí elektrospotřebiče“