7/25 rozpad přenosové soustavy na "ostrovy"

Tady se můžete vykecávat o čemkoliv i nesouvisejícím s FVE.
Mex

Re: 7/25 rozpad přenosové soustavy na "ostrovy"

Příspěvek od Mex »

brumla píše: úte črc 08, 2025 1:41 pm Konečně někdo kdo chlapsky přiznal, že ČEPS jede na hraně a nyní se mu to holt vymklo.
V čem vidíš tu odvahu? On nekritizoval nijak sebe ani svou organizaci.

Sice mluvil dost "ředitelsky" a míň technicky, ale popsal to, co už víme.
Upadl drát. To síť nepoložilo, protože jede v režimu N-1 a tady se ukázalo, že to zafungovalo.
Redundantními vedeními síť fungovala dál, ale už bez rezerv.
Pak ale spadl blok v Ledvicích (tedy uhelka, žádné OZE), a to už bylo moc, protože po předchozím problému s upadlým drátem už síť nebyla v režimu N-1.
Zbytek už byl jen důsledek.

Tak kde a proč pořád hledat nějaké spiknutí?
Je třeba jenom vysvětlit, proč lehly ty Ledvice.
brumla

Příspěvek od brumla »

Mex píše: úte črc 08, 2025 10:09 pm.... Tak kde a proč pořád hledat nějaké spiknutí? .....
Jasně jsem napsal, že mi vadí lži. Pan ČEPS jasně řekl, že prvotní příčina je spadlý drát což je lež. Prvotní příčina je to PROČ spadl drát. Další lží je zamlčení faktů o provozu sítě "na hraně" kdy se opravuje co se dá protože jsou na to zrovna peníze z EjU. To že vypadly dodávky elektřiny je banalita na kterou má být každý připraven. O to mi taky nejde. Jde o to, že nám pořád nepokrytě lžou jako před předáním moci v roce '89. Dokud se do modernizace a údržby měly dávat peníze ze zisku ČEPSu tak se nutnost modernizace zamlčovala a chechtáky se prožraly. Viz. kanibalizace vedení ČEPSu mezi Nošovicemi a Albrechticemi.
kanibalizovane_vedeni_VVN.png
Takže žádné spiknutí, pouze dolování informací. O obyčejné manipulaci veřejnosti stejně jako od komentátora. A jestli jsi nezaznamenal nyanci o které já hovořím, tak máme každý jinou citlivost na informace. V podstatě jsem diskuzi nechtěl, chtěl jsem zda zde nemá někdo fakta která nám neřekli (kde se co opravuje, v jak moc havarijním stavu to je, proč reagovaly ochrany - například nadproud..... atd.). A že v ČEPSu nebylo vše košér vychází i z článku. Snad se dozvíme více a bude možno porovnat páteční blábolení s fakty.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

PROČ spadl drát se možná dozvíme po jeho analýze, ale vzhledem k tomu, že prasknutí víc jak 50 let starých ocelových lan, u kterých nejsou ocelové prameny při kontrole vidět, máme "poslední" dobou celkem dost (Trója, Morandiho most, Ještěd,...) tak je evidentní, že optické a infra kontroly nedokáží stav lana zjistit, protože když ocel rezaví, tak hliník to schová (vodivostně i opticky). Takže infra to ukáže prakticky až je ocel přetržená, což už může být jen hodiny před přetržením.
A je fakt, že ČEPS se snaží prezentovat tak, že "já nic, já muzikant". Přitom hlavní příčinou bylo evidentně plánování ve stylu "za pár let to budeme zdvojovat, tak teď nebudeme měnit lana, škoda peněz".
Ale zajímalo by mě, proč se odpojila ta elektrárna - tam si to můžou mezi sebou přehazovat ČEZ <-> ČEPS, tak třeba se něco zajímavého dozvíme. Ale spíš to bude ruka ruku myje. :( Už ten fakt, že to doteď nikdo neřekl, je podezřelý - to musí být "kouknu do logu a vidím".
brumla

Příspěvek od brumla »

Už se píše o "nejméně" čtyřech technických poruchách v přenosové soustavě (ČEPS, netahat sem Ledvice - to je ČEZ). Zatím nevíme jaké to byly. Soustava jela 8 minut s "upadlým drátem". Předpokládám, že ochrana odpojila vedení s upadlým drátem v řádu sekund. Nebude to tak, že dispečeři z jakéhokoli důvodu výpadku následnou manipulací s toky v soustavě k rozpadu pomohli? (nedostatek informací, informační/řídící systém z dob krále Klacka? Nadcházející rekonfigurace sítě pro 13. denní hodinu dle plánovaných přeshraničních toků ...) Abych předešel zase výměně invektiv, teď, opakuji teď nehaním dispečery, možná jsou fakt závislí na systému řízení které bylo zastaralé už na konci minulého tisíciletí. Proto nám možná cpou do palic nesmysly o točivých strojích i když sami vyžadují parametry měničů OZE které rozpadu soustavy napomáhají ...... ano, už jsem zaznamenal pokus (který byl hódně málo slyšet a utichl) o analýzu změny nastavení ochran na FVE z let 2000-2013 ...... ale nic se neděje. Teda kromě výpadků. To padání hlav mananenažerstva a poblitiků se ukazuje jako jediné východisko z krizového vývoje.
(mimochodem, mnozí z vás si mně pamatuje jak jsem řval na "pana ČEZ" v roce 2014 že nám ukazuje dvacet let starou koncepci datové sítě ČD z devadesátých let s tím, že ji jako novinku budou v ČEZ zavádět (což prý má posunout ČEZ na špici) - proč si z nás dělá "dobrý den", že opravdu nejsme ti kteří seno žerou ...... takže jsme se v energetice - nyní ČEPS - s časovým zaostáváním neposunuli ani o píď) Kéž bych se mýlil.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Dobrá zpráva, no, jak pro koho. Spadlej drát našli ale neopraví/nevymění ho. Prý do 20 let postaví nový vedení i s drátama. :lol: :lol: :lol: Jak se ukazuje, tak koeficient se od minulých let lišil o 100%. čiliže 40let bude trvat "oprava" jednoho spdleho drátu. Hezké že? No, jen tak dál soudruzi... :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Youda

Příspěvek od Youda »

brumla píše: čtv črc 10, 2025 9:39 pm Proto nám možná cpou do palic nesmysly o točivých strojích i když sami vyžadují parametry měničů OZE které rozpadu soustavy napomáhají ...... ano, už jsem zaznamenal pokus (který byl hódně málo slyšet a utichl) o analýzu změny nastavení ochran na FVE z let 2000-2013 ...... ale nic se neděje. Teda kromě výpadků.
Zrovna nedavno jsem na podobny problem narazil. Pri zvyseni napeti nebo frekvence DS nad urcitou uroven maji invertorove zdroje provest snizeni sveho vykonu, pripadne se uplne odpojit. Potud mi to dava smysl.

Ovsem stejna logika plati i pro pretizeni site: pri poklesu frekvence nebo napeti DS maji stridace opet provest derating a nakonec odpojeni. A mimochodem, stridace jsou dnes nejen ve FVE, ale uz i ve vetrnicich.

Takze kdyz vlivem zateze klesne voltaz, tak se FVE i vetrniky zacnou postupne samy tlumit a odpojovat, cimz dojde k dalsimu snizeni napeti DS a nakonec k lavinovemu efektu odpojeni uplne vseho.

Proc se misto tupeho deratingu radeji nevyuziva grid-forming funkce k tomu, aby se DS podporila?

PS: toto neni specialita CR, ale stejne to funguje v cele EU a jinde na svete dost podobne.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Youda píše: čtv črc 10, 2025 10:34 pm Proc se misto tupeho deratingu radeji nevyuziva grid-forming funkce k tomu, aby se DS podporila?
Protože nikdo z těch "chytrejch hlav" nečekal, kolik střídačů reálně v síti bude.

solar_predictions.jpeg

A tak musí přijít průsery, aby všem aktérům došlo, že je potřeba něco dělat.
Průsery už tu máme, tak snad se to začne hýbat dopředu.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Jenom k těm teorijím jak odpojit přetok... Odpojit by to šlo, ale jak znovu zapojit soustavu z více míst, sfázovat celou evropskou soustavu by byl asi trochu problém, né? Co se matně pamatuju, tak když se přifázovaválo Německo v létech 19970? +- tak to hejblo soustavou až pobilávaly žárovky v domech/bytech a td.
Takže vidím problém s okamžitým přifázování, to neznamená že to bude trvat 4 hodiny. :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Youda píše: čtv črc 10, 2025 10:34 pm Ovsem stejna logika plati i pro pretizeni site: pri poklesu frekvence nebo napeti DS maji stridace opet provest derating a nakonec odpojeni. A mimochodem, stridace jsou dnes nejen ve FVE, ale uz i ve vetrnicich.
Proc se misto tupeho deratingu radeji nevyuziva grid-forming funkce k tomu, aby se DS podporila?
Myslím že je za tím ten fakt, že se samozřejmě předem neví příčina poklesu a předpokládá se možnost poškození/svodu vedení/trafa. Potom je žádoucí provést odpojení, aby svod něco nepoškodil a bylo možné bezpečně provést opravu. Je otázka, co je menší zlo.
luky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvek od luky »

brumla píše: čtv črc 10, 2025 12:32 pm proč reagovaly ochrany - například nadproud..... atd.).
Mám svůj zdroj v ČEPSu a dva dny zpátky mi spadla čelist až na zem, když mi vysvětloval, že jejich vedeni NEMAJÍ nadproudové ochrany.
mobilní elektrárna (VW California): 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 250VA, Victron charger 20A. Orion 30A
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
josse

Příspěvek od josse »

Youda píše: Ovsem stejna logika plati i pro pretizeni site: pri poklesu frekvence nebo napeti DS maji stridace opet provest derating a nakonec odpojeni. A mimochodem, stridace jsou dnes nejen ve FVE, ale uz i ve vetrnicich.
Nene tohle nemáš dobře.
Certifikáty střídačů obsahují měření, že při pod frekvenci musí nějakou dobu dávat nominální výkon.

Viděl jsem někde a nemůžu to najít že to má být minimálně 100% a teď nemůžu najít to maximum ani frekvenci. Třeba jeden trumpf střídač tam má v dokumentaci slíbené +, to znamená víc než nominál.

Vypadá to že jsem si to neuložil...

Ta norma je vymyšlená dobře aby solid state střídač emuloval chování točivého stroje, jenže přišli fosilní lobbisti a protlačili tam "jako kdyby byl připojen 100km dlouhou tkaničkou od bot". No a vzniklo z toho že se opravdu odpojí mnohem dříve než točivé stroje.

Bude to v EN50549-1, kterou nemám u sebe. Vidí ji někdo online?

Třeba tady je doložena maximum reduction for under frequency:
https://solplanet.net/wp-content/upload ... ressed.pdf
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Youda

Příspěvek od Youda »

To je přesně to, co říkám, jen si mne špatně pochopil, nebo já to nedostatečně vysvětlil.

Při odchylkách napětí a frekvence je požadováno, aby střídače síť nejprve podporovaly (fault-ride-through), ale při překročení určitých hodnot je naopak požadováno, aby se odpojily.

- Pro malé FVE jsou meze těsné, takže malé FVE se budou při poklesu frekvence nebo napětí opravdu lavinovitě odpojovat.
- Pro velké FVE je naopak požadováno, aby síť podporovaly výrazně déle.

Budou-li se malé FVE instalovat na každý domek, tak při velkém zatížení sítě to budou právě malé FVE, které DS svým odpojením dorazí.

V EN je to popsáno obecně, detaily a specifika pro ČR lze najít v PPDS p4, viz níže:
a1.png
a2.png
Youda

Příspěvek od Youda »

Ještě na doplnění, kde jsem na to narazil já:

Střídač 20kW, nastavení síťových ochran dle výchozího nastavení výrobce.
Kvůli vysokému zatížení místního trafa klesá napětí nn pod 180V, což způsobuje, že střídač se odpojí.
Po odpojení střídače napětí nn skokově klesne o dalších skoro 5V.
Místní trafo má "radost".
brumla

Příspěvek od brumla »

Jenže vy se chlapi bavíte o nyní připojovaných FVE. Podívejte se na PPDS které platily v roce 2008-2013 (kdy se reálně nainstaloval Temelín - tedy ekvivalent jeho špičkového výkonu) a podle kterého jede v ČR brutální většina výkonu FVE. Tyto FVE jsou (na poli) vybavena svým transformátorem na VN. A když kolem nich projedete s čoudící Oktávkou tak dle dýzlového smradu ve vzduchu se leknou a odpojí. O změně parametrů v síti ani nemluvím.
Dodnes kdyby jsi cokoli na těch FVE (softwarově) chtěl změnil, tak Tě orgán finančně upálí jako drůbežího Honzu klerikálové v Kostnici.
Youda

Příspěvek od Youda »

Aha. Tak to mne nenapadlo vubec, ale dava to smysl.
Frantom

Příspěvek od Frantom »

Článek je sice placený ale i to málo co je zdarma je výživné:
Za blackoutem byly obnovitelné zdroje, říká přední energetik prof. Hrdlička
Jak říkají soudruzi Zelení: Kupovali jsme lacinou elektřinu. Tím pádem dispečer, ČEPS, musel stahovat výrobu a stahoval uhelky.
V době pádu vodiče sjížděly svůj výkon Ledvice, byly na 300 megawattech. To řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Z 600 megawattů ráno byly Ledvice před polednem na 300. A ve chvíli, kdy padl onen drát, ještě pořád jely dolů! Přitom následkem spadlého drátu se skokově změnila frekvence.
To je špatně, protože v tu chvíli vám začnou vypadávat pohony zařízení.
Pan Kříž písemně uvedl, že k potížím a pádu výkonu na 200 megawattů došlo jednu minutu po havárii vodiče vedení V411. Oni se snažili Ledvice zase najet, ale to se už přes opakované pokusy nepodařilo.
Je třeba vědět, že 200 megawattů je v pásmu minimálního výkonu, protože to je stav, kdy i blok v elektrárně začíná být nestabilní. Tohle vám nepřiznají, ale taková je prostě skutečnost: dispečer z ČEPS Ledvicím nařídil sjet, ty nakonec spadly úplně, no a ten drát spadl během sjíždění výkonu Ledvic. Drát zase spadl proto, že jím pravděpodobně přiváděli víc elektřiny, než je zdrávo, což byla okolnost nezávislá na Ledvicích.
tafx
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12400
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od tafx »

Takže klikbjtovej titulek článku a uvnitř říká zase opak a protiřečí si... To je zase novinařina a expert na slovo vzatý doslova.
Hybrid 12,44 kWp, 26x400 Wp + 4x510Wp Trina Solar, Deye 12kW (GW10K-ET odstaveno), 32 kWh EVE, 2 x Wallbox Alfen Eve, EVCC.io pro řízení nabíjení auta, skoro celej dům na backupu pro ostrovní provoz
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

tafx píše: pát črc 18, 2025 7:56 pm Takže klikbjtovej titulek článku a uvnitř říká zase opak a protiřečí si... To je zase novinařina a expert na slovo vzatý doslova.
A to je denes většina "novinářů"! :twisted: Jak říkal Robejšek - mladí pisálci maj hypotéky a musí splácet a tak vyrábí "senzaci" a úderné nejen titulky, jen aby byla sledovanost a to za každou cenu..., i kdyby způsobili občanskou ba i 3. světovou válku! Jak jsou krátkozrací :(
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
brumla

Příspěvek od brumla »

Takže zase potvrzení, že buď byl ihned po zprovoznění soustavy jízlivý "pan ČEPS" který "děkoval" dispečerům za provedenou práci, nebo je, a k tomu bych se přikláněl, systém řízení PS datován do období vlády krále Klacka. A začínají dávat smysl vyjádření zasvěcenějších energetiků, že ČEPS to opravdu není schopen uřídit, protože posledních 20 let bubinkal a i nyní dělá vše pro to aby nemusel dělat vůbec nic. Jen prožírat vybrané peníze.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Mex píše: úte črc 08, 2025 12:33 am...... A z čeho usuzuješ, že přenosová síť není na OZE připravená? ............. Nemělo to popadat jako kuželky. Ale proč do toho cpeš POZE?
Třeba proto:
Frantom píše: čtv črc 17, 2025 2:49 pm......... Přitom následkem spadlého drátu se skokově změnila frekvence. ............
Kdo změnil tu frekvenci? Točivé stroje? Nevíme o kolik se změnila skokově frekvence, ale pokud se někde točí hmota (synchronně, ne asynchronně), tak ta skoková změna trhá vinutí z drážek (ano zafunguje ochrana). Takže jak spolu od roku 2005 komunikuje ČEPS a distributoři při vydávání předpisů? Prostě jim to dohromady nefunguje.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Inu a máme zde další díl skládačky: "Může proto být překvapením, že drát na vedení V411, jehož pád odstartoval velký výpadek elektřiny v ČR, je původním drátem instalovaným v roce 1961."
Takže to vypadá na klasické katování kostů. Tedy kromě již zmíněného setrvávání v minulém tisíciletí. A najednou, po mimořádce, během měsíce stihli okontrolovat tisíce kilometrů vedení. Což předpokládám před mimořádkou nebylo na pořadu dne.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Už se do divadelní hry vnutilo i ERU. Jakou roli dostali od režisérů?
Frantom

Příspěvek od Frantom »

Role bude jasná, vytáhnout z ovčanstva další peníze :mrgreen:

Jinak ve včera vydaném rozhovoru z 16.07. si Janeček taktéž myslí že to potentovali operátoři ČEPSu:
https://www.youtube.com/watch?v=JWRXdtl9m-I
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Ano, rozhovor po celkem realistickém začátku je ovšem dále ideologicky vyhraněn na obranu "starých dobrých časů". Ale díky za něj, je to jedna z možných teorií a je dobře popsán jeho (možný) scénář.
Takto ekonomicky vysvětleno (ČEPS, poplatky v ojrech za tranzit, bezohlednost směrem k ČEZu - Ledvice, neschopnost dispečera - spíš dispečerského regulačního systému - obejít se bez rekonstruovaných prvků - Dlouhé stráně) je na jedničku.
Avšak tažení proti moderní akumulaci zvláště zamlčení patnáctileté blokace legislativy a vohejbání PPDS k podpoře mastodontů z rozhovoru stříká do všech stran. (do budoucna) možná stabilizace spotřeby nabíjením elektromobilů ideologicky popřena, zamlčeno že mohou (elektromobily) lusknutím prstu nahradit mařiče. Kdo by taky vobyčejným lidem přiznal stabilizační distribuční slevu, to se NESMÍ STÁT!
Díky za odkaz, další střípek vedoucí k sestavení zrcadla které doufám nebude falešné jak v úvodu zmíněný "pan ČEPS" s jeho prvotní příčinou.
Odpovědět

Zpět na „Lampárna“