Balkonová fve

Odpovědět
ferryz

Balkonová fve

Příspěvek od ferryz »

Dobrý den. Jsem zde nováček a rád bych poprosil o radu. Balkonovou elektrárnu potřebuji umístit na střechu, tak že potřebuji prodloužit kabely od panelů k baterii o 10m. zajímalo by mně prosím jaký průřez vodiče zvolit i když koncovky jsou mc4. Půjdou na kabely 6mm?
Mikroivertor DEYE M80G4 800W má dva vstupy na každý panel zvlášt, znamená to prosím že musím ze střechy stáhnout 4 vodiče? Nebo je nějaká možnost dva vodíče a u baterie to rozdvojit. Pokud jsem napsal nějakou kravinu,tak mě prosím nekamenujte. Děkuji za konstruktivní rady.
Youda

Re: Balkonová fve

Příspěvek od Youda »

Tento model vyzaduje, aby kazdy panel byl skutecne zapojen samostatne. Tedy ano, pokud by se prodluzovaly panely, tak 4x vodic.

Konektory MC4 jsou delane prave typicky na 6mm2 solarni kabel. 4mm2 v tom nejde vodotesne uzavrit.

Kazdopadne, lepsi bude dat mikroinvertor take na strechu, primo pod jeden z panelu. A prodlouzit radeji kabel vedouci 230V AC. Na 1x 230V 4A totiz budou mensi ztraty nez na 2x 40V 10A.

PS: mikroinvertory jsou urcene primo k takove montazi, maji vodotesne provedeni i konektory.
ferryz

Příspěvek od ferryz »

Děkuji,moc se omlouvám zapoměl jsem napsat že je to balkonovka s baterií.
Youda

Příspěvek od Youda »

Aha.
Tak to pak ten mikroinverter na strese byt nemuze a bude potreba prodlouzit solarni kabely.

At slouzi :sun2:
Smazaný uživatel

Příspěvek od Smazaný uživatel »

Když se podívám do specifikace uvedeného invertoru, tak ten rozhodně neumožňuje přímé připojení baterie. Jedná se o klasický on-grid střídač. Pokud to chce provozovat s nějakou baterií, tak potřebuje měnič/nabíječ něco jako je Victron Multiplus.
Záleží na okolnostech a vzdálenosti panelů od bateriového uložiště, jestli jít cestou on-grid střídače a Multiplusu a nebo mít krabici "vše v jednom" vč. MPPT a pak tahat kabel od panelů až ke krabici.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“