MND Produkt Flexibilita

Odpovědět
zool
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10000
Kapacita baterie [kWh]: 10

MND Produkt Flexibilita

Příspěvek od zool »

Ahoj všem,
Objevil jsem teď po přihlášení do Moje MND novinku a to je jejich nabídka sjednat si Flexibilitu jako doplněk k Solárnímu účtu.

Flexibilita je doplňková služba k Solárnímu účtu. K výkupu solárních přebytků s ní získáte i odměnu za flexibilní řízení baterie
a přetoků do sítě, kdy vaši FVE a baterii aktivujeme přes střídač pomocí tří základních pokynů: vybíjení, nabíjení, omezení
přetoků.

Tady je ceník tohoto produktu:
cenik-flexibilita.pdf
Co si myslíte o této možnosti?
Díky Jenda
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
FVE -> 10kWp panely JIH + ZÁP / AEG 10.0H2 (GoodWe 10K‑ET Plus) a baterka AS-BBH1-10000/HV (AEG 10kWh)
Momo

Re: MND Produkt Flexibilita

Příspěvek od Momo »

Chybí mi tam odpověď na otázku, co bude, až mi vybijou baterku na 30 %, dají mi za to 3 Kč/kWh a bude mi chybět elektrika.
A pak si to můžu dobít za jejich ceník + distribuce + DPH + OZE? Pro D02d je to zoufalost.
Nebo mi to zase garantují dobít a zaplatí mi ty 3 Kč/kWh?
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
tomasi02

Příspěvek od tomasi02 »

Pro mne nedává smysl
a/ spotřebu si chci řídit sám (v rámci HA). Taktéž nechci, aby se mi nekdo cizí připojoval do měniče, nehledě s připojením HA přes WIFI nelze připojit další zařízení.
b/ kupoval jsem si baterku pro sebe a ne pro někoho cizího.
nijel
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nijel »

Podle toho jak vypadá https://flexibilita.mnd.cz/ je to přebarvený Proteus od Delta Green.

Ceník Flexibility MND se pro mě naprosto nepochopitelně vůbec nezabývá cenou co za elektřinu platím, tak jestli mi dají 3 Kč za dobíjení ze sítě, za které zaplatím 2,75 Kč distribuci (VT v D25d / D27d), tak mi to vůbec smysl nedává (a to nemluvím ceně za silovou elektřinu, o které tam taky není ani slovo, ale tu mi teoreticky nemusí účtovat).

Delta Green nic negarantuje (takže příjem z flexibility může být vyšší i menší), ale cena za aktivaci mi přijde férovější hlavně s ohledem na možnou nutnost energii pak znovu dokoupit ze sítě.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Já teda mnd nemám, takže si to nezkusím, ale myslím že pro toho, kdo má větší baterku (kolik takových je?) může být potenciálně zajímavé si to zkusit. Typicky by asi baterku vybíjeli ve večerním peaku, pak je otázka, jestli by ji během noci zase alespoň částečně dobili - asi by to bylo jak kdy a finančně by stačilo, aby to bylo většinou nebo trochu. Jestli to správně chápu, tak služby vyrovnání sítě se typicky spouští jen na krátkou dobu, protože pro ČEPS to je drahé a tak se snaží to dorovnat nějak jinak - pustí nebo vypnou nějakou elektrárnu, což ale trvá. Asi by to nebylo tak, že baterka 2 hodiny valí do sítě co může.
Pak je taky otázka, jak chtějí počítat kWh při zakázaných přetocích - protože střídač je prostě nevyrobí, takže se spočítat nedají. Bude to podle nějakého modelového diagramu, který asi nemusí být výhodný.
Je to trochu podobné jako prodej na spotu, ale na spotu si takříkajíc jede "každý za své", zatímco tady se dotyčný svěří do rukou MND.
Ale 8400 ročně je víc, než co dostanu za celoroční přetoky na fixu za 1,2 Kč. Takže kdyby to odstřihlo půlku prodeje a nemělo negativní vliv na velikost nutných nákupů z DS.....hmmm :?:
Momo

Příspěvek od Momo »

Zvláštní je ta pevná minimální částka bez ohledu na velikost výrobny/baterie.
Podle tohoto by to bylo být nejvýhodnější pro minimální instalace.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
sjmusi@seznam.cz

Příspěvek od sjmusi@seznam.cz »

Dobrý večer, stejně tak uvažuji nad nabídkou. Dle tel. dotazu prý 700 Kč i v zimě, kdy téměř nic nevyrábím. 12x700. Princip chápu. K tomu u mě cca. 4 MWh přetoků, tzn. 3 t. plus. Nákup v případě 30% baterky např. 3,11 NT Podzim27 za kWh. Počítám a fakt nevím. Jeví se mi to výhodné.
zool

Příspěvek od zool »

Me prave prijde divne, ze je to pevna castka 700 + dalsi operace a vypoved pouze 1 mesic, nikoho nezajima jak velka je FVE a baterie.
Protoze se urcite najdou koumaci, co si to udelaji napriklad jen pres zimu, tedy zalozi od listopadu a vypovi, tak aby napriklad od brezna uz jeli zase jako predtim. A dostanou napriklad 4 x 700,- + nejake drobne za pripadny pretok nebo cucnuti s baterie.

Ono ted je u MND solarni ucet za 60,- mesicne a prvni 2MWh kazdy rok za 1Kc / 1 kWh a pak uz jen 0,5Kc a nejspis to pujde jeste dolu.
No ono vice jak 700 kazdy mesic clovek moc prumerne nedostane ani pri prodeji pretoku: (zalezi samozrejme na velikosti FVE)
solarni_ucet.png
Vypada to, ze se budou firmy snazit tu energii v siti lepe ridit a to bez kontroly vetsi casti zdroju asi do budoucna nepujde a nebo nam zakazou pretoky uplne a budou mit klid :!:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
FVE -> 10kWp panely JIH + ZÁP / AEG 10.0H2 (GoodWe 10K‑ET Plus) a baterka AS-BBH1-10000/HV (AEG 10kWh)
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

sjmusi@seznam.cz píše: pon srp 11, 2025 11:26 pm 12x700. Princip chápu. K tomu u mě cca. 4 MWh přetoků, tzn. 3 t. plus.
Obávám se, že ty 4MWh přetoků pak nebudou. Protože oni to budou vypínat a platit za to 1 Kč/kWh a počítat to do těch 700 Kč. Možná pak bude jen 0,5-1 MWh/rok? Uvidíme.
sjmusi@seznam.cz

Příspěvek od sjmusi@seznam.cz »

No zcela souhlasím. S celým textem. Přesně tohle se mi honí hlavou. Nicméně po konzultacích si říkám, že jo. Ikdyž mi vybíjí baterku, když se jim to bude hodit. Včetně zimy. Zkusím a v měsíční lhůtě vypovím. Láká mě těch 8400, k tomu 3000 z předpokládaných přetoků přes den, spotřeba k zaplacení cca. 25000 bez omezování bez těchto benefitů. Prostě ať je FTV využitá do mrtě. A když to nepůjde, vypovím.
jbb

Příspěvek od jbb »

Víš, sjsmusi... přijdeš jen kvůli MND flexibilita a tváříš se že přes všechno je to skvělý produkt... divný ;-)

Jako - "Nákup v případě 30% baterky např. 3,11 NT Podzim27 za kWh" - právě že ještě k tomu regulovaná část, žeano? Takže vybijí za 3Kč/kW baterku a ty si pak koupíš za 5Kč, asi?
Navíc píšou že se to vylučuje se sdílením - což nevím zda podle lex OZE III vůbec můžou a já teda raději dodám sousedce za 1,5Kč/kW ve sdílení a zbytek obchodníkovi (od MND jsem odešel, naštvali mne tím snížením) - což klidně udělají i tady, jen se pár lidí chytne.

Takže za mne - já po nikom 9 měsíců v roce se snažím nic nechtít, když mám přebytek dodám sousedce a lepší než aby mi někdo hrabal do baterky - nehledě k tomu, jak bylo psáno - když budu mít velkou baterii, proč jim mám dát 70% z ní a někdo kdo má malou taky 70%? Je to divný produkt.
PV1: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV2: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV3: 4x AIKO-450 (2kWp) V+Z => [DC bus] SmartSolar 150/35
AC/DC: 3x Victron MP2 5000VA <=>2x BYD LVL (31kWh)
zool

Příspěvek od zool »

Sakriš, já si nevšimnul toho, že se zároveň nesmí sdílet (sem slepej no), od září to chci rozjet sám se sebou a s bráchou a mamkou.
Jeden elektroměr už vyměnili, tak to od září snad už pofrčí, v tom případě o tom už nemusim přemejšlet.
Díky "jbb" za upozornění.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“