Jak provést kompresi LFP akumulátorů v domácích podmínkách

BohemianRunner

Jak provést kompresi LFP akumulátorů v domácích podmínkách

Příspěvek od BohemianRunner »

Ahoj všem,
vyřazuju konečně olovo a přemýšlím o konstrukci boxu na 16x 280Ah LFP. Výrobce doporučuje 300kg kompresi. A říkám si jak to v domácích podmínkách zajistit a změřit. Jediné co mne zatím napadlo je udělat konstrukci z L ocelových profilů takovou, aby vznikl "tunel" pro články, dát to s články kolmo k zemi a zatížit to těmi 300kg. Pak to hned pevně zašroubovat pohyblivou desku na které je to závaží a hotovo.
Pro zajímavost přikládám video jak to vypadá na profi stroji. Povšimněte si jak moc se to tou kompresi zmáčkne:
https://www.youtube.com/shorts/jEbNC7CAbT8

PS: koukal jsem na všechny možné boxy typu Gobel. A tam se asi komprese vůbec neřeší. https://www.gobelpower.com/gobel-power- ... _p124.html takže si to raději navrhnu a postavím sám a bytelnější.
Díky
misif
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: Jak provést kompresi LFP akumulátorů v domácích podmínkách

Příspěvek od misif »

Utahovací moment odpovídá přímoúměrně osové síle ve šroubu (při shodném průměru šroubu a stoupání), pokud potřebuješ 300kg, budeš mít 4 šrouby, 750N na šroub, tj. při použití M8 je to 1,2Nm, tj. hodně zlehka :-)
https://www.briol.cz/cs/m-364-utahovaci ... ych-sroubu
BohemianRunner

Příspěvek od BohemianRunner »

Teda to zní naprosto jednoduše. Až se stydim, že mne to nenapadlo. Konstrukci tedy udělám se 4 šrouby s dobře dostupnými maticemi.
Díky moc.
A ještě dotaz: ten sklolaminát mezi články stačí max 1mm silný že? Na rozkládání tlaku to asi moc vliv nemá...?
LudvikZA

Příspěvek od LudvikZA »

misif prosím ako si prišiel k momentu 1.2Nm pre M8 ?

Oprava. Vyšlo to aj mne pre skrutky pevnosti 8.8. 1.2Nm ok
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

zadna komprese neni potreba ! staci je zaprit v bedne tak aby nemohly zmenit tvar v dusledku tlaku pri nabijeni, rozhodne nedoporucuju je stlacovat vetsi silou, to riskujete nejaky zkrat v clanku.. Je to spise z duvodu ze pri lehkem nafouknuti muze posunem dojit k ulomeni navareneho polu clanku.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Mex

Příspěvek od Mex »

LudvikZA píše: čtv srp 14, 2025 11:13 pm misif prosím ako si prišiel k momentu 1.2Nm pre M8 ?

Oprava. Vyšlo to aj mne pre skrutky pevnosti 8.8. 1.2Nm ok
Co s tím má společného pevnostní třída šroubu?
Poměr osové síly vůči utahovacímu momentu se liší podle povrchové úpravy šroubu a hlavně podle případného namázání. Protože to oboje ovlivňuje tření a tedy účinnost závitového spoje.
Takže nějaký výpočet nebo tabulková hodnota odpovídá nějakému průměrnému šroubu, a rozhodně není obecně příliš přesná.

Třeba podle té odkazované tabulky by to vycházelo u šroubu M6 taky kolem 1.2Nm.
Já jsem to ale měřil a v reálu mi vyšlo o dost míň, něco pod 1 Nm.
Měřil jsem to pneumaticky, i když asi ne úplně přesně (nafukovaný měch nedržel úplně přesně rozměry).

Docela by se mi líbilo to někdy změřit přesněji. Ideálně nějakým tenzometrem pro velké zatížení. Nebo aspoň pomocí osobní váhy s kontrolou linearity. Při takto celkem malých silách by to ještě mohlo být lineární.
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

Jirka77 píše: pát srp 15, 2025 12:46 am zadna komprese neni potreba ! staci je zaprit v bedne tak aby nemohly zmenit tvar v dusledku tlaku pri nabijeni, rozhodne nedoporucuju je stlacovat vetsi silou, to riskujete nejaky zkrat v clanku.. Je to spise z duvodu ze pri lehkem nafouknuti muze posunem dojit k ulomeni navareneho polu clanku.
Souhlasím!!
Dám příklad z jiné branže - modelařiny. Jistý dovozce sestavoval baterie z Li-Pol článků pro RC modely a nerespektoval reklamace když se články nafoukly. To nafouknutí je reakce na podvybití, přetěžování a stárnutí/degradaci. Rovněž zde hraje roli značkovost.
A když se vrátím k fotovoltaice - hledal jsem nějakou fotku profibaterií .. ale nenašel. Např. jak jsou uvnitř profibedny uloženy články f. Pylontech ..
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
5,4kWp pro ohřev topné vody - ve výstavbě
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Zrovna pylontech pouziva pytlikove zakaznicke zlanky na miru tj kdyby nekdy nejaky odesel nic s tim uz neudelate a nejsou nijak zaprene proto kdo to nabiji vic nez 0.25C tak se mu nafouknou a brzy odejdou, navic nemaji aktivni balancery..na to jak ty baterky pylon jsou drahe tak to je mizerie. Ja mam horizontalni boxy z ciny, clanky jsem bral od tingtonga ze sapy 280Ah a pak od cinanu eve 280ah v boxu jsou 2 rady po 8 vedle sebe maji nalepenou penovou izolaci,pripadne je jeste lepsi pouzit laminatove desky i mezi clanky a lehce dotazeno prednim vikem na 6 sroubu tj neni sance na nejake nafukovani, ono je treba chapat ze ta krabicka je z tak 1 - 1,5mm hlinikovy plechu a na plose 175x210mm staci pomerne maly tlak a clanek se nafoukne a pokud nebude umisteny natesno v boxu nebo aspon mezi nejakymi deskami jak to delaji hobici tak se nafouknou a muzou se urvat navarene srouby nebo tak neco.. dalsi je vhodne chapat ze to neni startovaci baterie, lifepo je uloziste a proto ja doporucuju pro dlouhou zivotnost nabijet do 0.25C a vybijet take tak nejak, hodnoty co udava vyrobce jako nabijeni 0.5C az 1C .. bych bral s rezervou stejne jako vybijeni 1C to jsou uz extremni hodnoty a samozrejmosti musi byt 5A nebo vykonejsi aktivni balancovani to je extremne dulezita vec pro dlouhy zivot litiovych ulozist.
leoshavla

Příspěvek od leoshavla »

Chce to dotahovat přes pružiny na dvě závitovky M10 to vychází cca 1 Nm, já si změříme stlačení pružiny při 300kg a tak to pak dotáhnu. Na baterku dělám držák, zatím tam bude jedna 16Kw 🙂
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

pruziny jsou nejvetsi hovadina co jsem slysel .. jde o to zabezpecit aby se pri rustu tlaku uvnitr clanku nezmenil jeho tvar .. tak si odpovez jak vhodne jsou na toto pruziny boha jeho .. proste ty clanky musite pevne zaprit jestli mezi 2 cela nebo v boxu mezi vika uz je asi jedno, ale urcite natvrdo ne pres nejake pruziny..
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

Jirka77 píše: pát srp 15, 2025 7:05 am Zrovna pylontech pouziva pytlikove zakaznicke zlanky na miru tj kdyby nekdy nejaky odesel nic s tim uz neudelate a nejsou nijak zaprene proto kdo to nabiji vic nez 0.25C tak se mu nafouknou a brzy odejdou, navic nemaji aktivni balancery.. ..........
Použil jsem před 2,5 lety Li-Iony, poněvadž LiFe se (asi) neosvědčily u akunářadí Dewalt a ani my modeláři je nepoužíváme často - spíše vyjímečně. Ale připouštím že ty svoje Li-Iony 100Ah se mi také trošinku zvětšily. Nicméně jsem na to šel opačně - mezi články mám cca 1 cm mezery, takže k posunu článku dojít nemůže. ps: balancer připojím tak 2x ročně na pár desítek minut - v podstatě je zbytečný.
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
5,4kWp pro ohřev topné vody - ve výstavbě
leoshavla

Příspěvek od leoshavla »

Jirka77 píše: pát srp 15, 2025 12:46 am zadna komprese neni potreba ! staci je zaprit v bedne tak aby nemohly zmenit tvar v dusledku tlaku pri nabijeni, rozhodne nedoporucuju je stlacovat vetsi silou, to riskujete nejaky zkrat v clanku.. Je to spise z duvodu ze pri lehkem nafouknuti muze posunem dojit k ulomeni navareneho polu clanku.
Myslím že si protiřečíš, píšeš že pružiny jsou blbost a když je stáhneš natvrdo, tak při nafukování, tam budou o dost větší než 300kg
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Ja si neprotirecim, proste jde o to aby clanky ktere jsou pomerne chatrne konstrukce nomohly zmenit tvar v dusledku provoznich tlaku uvnitr. Proto se doporucuje je umistit treba do boxu mezi 2 pevna vika ktera zamezi zmene tvaru na velkych plochach clanku to je cele. Takze je mit ulozene pruzne je proste blbost a take je vhodne trochu umirnit nabijeci/vybijeci proudy asi na 1/2 toho co pise vyrobce pak bude max zivotnost a nebude problem. Jinak clanky maji bezpecnostni ventilky kdyby se neco stalo.
mopadzi

Příspěvek od mopadzi »

Jirka77 píše: pát srp 15, 2025 6:25 pm Ja si neprotirecim, proste jde o to aby clanky ktere jsou pomerne chatrne konstrukce nomohly zmenit tvar v dusledku provoznich tlaku uvnitr. Proto se doporucuje je umistit treba do boxu mezi 2 pevna vika ktera zamezi zmene tvaru na velkych plochach clanku to je cele. Takze je mit ulozene pruzne je proste blbost a take je vhodne trochu umirnit nabijeci/vybijeci proudy asi na 1/2 toho co pise vyrobce pak bude max zivotnost a nebude problem. Jinak clanky maji bezpecnostni ventilky kdyby se neco stalo.
přesně
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
https://www.lifepo4-shop.cz/
Mex

Příspěvek od Mex »

Řekl bych, že ty pružiny nebo jiný mechanismus, který by dodržel stále stejnou tlakovou sílu, by byly opravdu optimální. Ale složité a pracné.

Ta poznámka o přetlakovém ventilu myslím hovoří o něčem jiném.
Přetlakový ventil je tam proto, kdyby uvnitř baterky vznikl přetlak, způsobený nějakým rozkladem volného elektrolytu. A to už je hodně průserový stav.

Kdežto to stlačení článků je tam kvůli tomu, že na elektrodách (resp. v elektrolytu, nasáklém v separátoru mezi nimi) vznikají mikrobublinky, které se snaží odtlačit a tedy delaminovat ty elektrody od sebe.
To pružné stažení zajisti, že ty bublinky můžou v omezené míře vzniknout a nic nepoškodí přílišným tlakem. A když zase po čase zmiznou, tak se elektrody opět natlačí k sobě a baterka se opět smrští.

Kdybych uměl sehnat nějaké vhodné pružiny, které by mi nezabraly moc místa, tak bych si je tam taky dal.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Ty clanky se nemaji stlacovat :-D Pouze si zaridte aby se diky tlaku pri provozu nemohly nafukovat.. ten clanek je z tenkyho hlinku a kdyz to stlacite jedine co se muze casem stat ze se to probori dovnitr a zkratuje to je kravina, ale kazdy at si dela co chce.
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Příspěvek od pibi »

Čela z 5mm plechu, mezi články 0,8mm kartit, 4xM8, utaženo cca 1Nm. Nejstarší spodní baterka má přes 2 roky provozu.
PXL_20250103_141009366.jpg
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
soami

Příspěvek od soami »

Jirka77 píše: sob srp 16, 2025 7:11 am Ty clanky se nemaji stlacovat :-D Pouze si zaridte aby se diky tlaku pri provozu nemohly nafukovat.. ten clanek je z tenkyho hlinku a kdyz to stlacite jedine co se muze casem stat ze se to probori dovnitr a zkratuje to je kravina, ale kazdy at si dela co chce.
Přečti si datasheet výrobce.
eve.png
leoshavla

Příspěvek od leoshavla »

Mex píše: sob srp 16, 2025 12:00 am Řekl bych, že ty pružiny nebo jiný mechanismus, který by dodržel stále stejnou tlakovou sílu, by byly opravdu optimální. Ale složité a pracné.

Ta poznámka o přetlakovém ventilu myslím hovoří o něčem jiném.
Přetlakový ventil je tam proto, kdyby uvnitř baterky vznikl přetlak, způsobený nějakým rozkladem volného elektrolytu. A to už je hodně průserový stav.

Kdežto to stlačení článků je tam kvůli tomu, že na elektrodách (resp. v elektrolytu, nasáklém v separátoru mezi nimi) vznikají mikrobublinky, které se snaží odtlačit a tedy delaminovat ty elektrody od sebe.
To pružné stažení zajisti, že ty bublinky můžou v omezené míře vzniknout a nic nepoškodí přílišným tlakem. A když zase po čase zmiznou, tak se elektrody opět natlačí k sobě a baterka se opět smrští.

Kdybych uměl sehnat nějaké vhodné pružiny, které by mi nezabraly moc místa, tak bych si je tam taky dal.
Mám změřené 2ks pružiny drát 5mm vnitřní průměr 12.5mm délka 40mm při 300 kg se zmáčknou o 3 mm
misif
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od misif »

Jak několikrát zaznělo, nové aku stáhnout a nechat být navždy. Stažení má jediný účel a to je zabránění nafouknutí a následnou delaminaci. Jestli to stáhneš 200 nebo 300kg je podle mě už ve výsledku jedno, jakmile začnou baterie plynovat, tak tam naroste tlak násobně, je potřeba, aby to kontrukce udržela v původním rozměru, což pružiny prostě nejsou.

Pokud chceš mít přesně jistotu a nevěříš výpočtu utahovacího momentu, tak si udělej pokus v podobě jednoduché páky uprostřed podepřené, na jednu stranu posaď 75kg (1/4 ze 300kg pro případ 4 šroubů) a na druhé straně měj svou závitovou tyč s matkou, momentovým klíčem zaber, jakmile se matka začne otáčet, tak to je tvůj požadovaný utahovací moment. Pak nám napiš o kolik ti to vyšlo jinak :-).
Frantom

Příspěvek od Frantom »

Dokoukal jsem zrovna poslední video Jirky Bekra: https://www.youtube.com/watch?v=6oFIlWL1JU4
Ukazuj tam i jak se některé články dokažou nafouknout i na té uzké boční straně ;)
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

kdyz je budete pretezovat tak asi ano proto ja pouzivam 0.25C max. pro nabijeni a vybijeni take vic nepotrebuju.
Mex

Příspěvek od Mex »

misif píše: sob srp 16, 2025 1:39 pm Jak několikrát zaznělo, nové aku stáhnout a nechat být navždy. Stažení má jediný účel a to je zabránění nafouknutí a následnou delaminaci. Jestli to stáhneš 200 nebo 300kg je podle mě už ve výsledku jedno, jakmile začnou baterie plynovat, tak tam naroste tlak násobně, je potřeba, aby to kontrukce udržela v původním rozměru, což pružiny prostě nejsou.
No, tady se lišíme v názoru.
I když v reálu to mám taky tak, protože vhodný pružný element nemám.
Nicméně si na rozdíl od Tebe myslím, že by to s ním bylo lepší.
Atman
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Atman »

Pružný element je dobrý na precízne nastavenie sily, stlačenie pružiny je presne merateľné, lineárne a dáva exaktný výsledok o axiálnej sile, ktorá zostáva (resp mierne sa zmenšuje) aj pri sadnutí článkov. Doťahovanie krútiacim momentom je silne približné, závisí od mnohých faktorov a keď si článok "sadne" ostane bez tlaku. Pružina je proste vyšší level, ktorý ale prakticky nemá opodstatnenie, len na presné nastavenie sily.
Čo sa týka plynovania, to je havarijná situácia, články sa nafukujú ako balóny a poistná membrána je nastavená podľa výrobcu na 2-8bar, čo sú sily pri 2 bar okolo 360kg, pri 8 bar 1440kg, to asi nejaký sťahovací pásik alebo bedňa aj tak neudrží.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp 45°, JJZ 4,9kWp 55°, JJZ 4,4kWp 24°, nové: bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5kW + Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
Lifepo4 2x16 280AH
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

8 bar v clanku opravdu tezko bude kdyz pretlakovy ventilek clanku je z kousku AL plisku ;) a ta bedna mezi nama je pomerne dost pevna a viko drzi 6 sroubu m6 a to by vydrzelo dost mozna i nekolik tun, ale takove tlaky tam zdaleka nejsou.
Odpovědět

Zpět na „Baterie“