VICTRON - omezení nabíjecího proudu Pylontech

Odpovědět
supec

VICTRON - omezení nabíjecího proudu Pylontech

Příspěvek od supec »

Ahoj,
jak se dá omezit ve Victronu (teď 6kWp, chci rozšířit na 16kWp na vykrytí podzimu, zimy) nabíjecí proud Pylontech 4x US3000C (14kWh)?
Mám 2x MPPT250V/60A Victron, Cerbo, 3x MPII 3000VA.
V DVCC mi to nefunguje - nastavím 70A, ale proud leze dost často přes 100A (nevím, jestli si to nastavení nevysvětluji špatně).
Prý to je tím, že omezení proudu v DVCC z nějakého důvodu nechodí, pokud mám povolené přetoky.
Smartshunt nebo Lynx nemám, ale kdyby byly náklady rozumné, tak bych o pořízení mohl uvažovat (nestudoval jsem zapojení).
Ptám se protože bych chtěl výrazněji rozšířit panely (asi na 16kWp) a tuším, že by baterky dostávaly zabrat...? (300A celkem. Nehledě na to, že na to nemám stavěné vedení, jištění samozřejmě)
Díky
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: VICTRON - omezení nabíjecího proudu Pylontech

Příspěvek od Diablo1st »

O AC Coupling si neuvažoval? T.z. on-grid menič (najlepšie Fronius) na ACout stranu. Baterka by sa dobíjala len cez MP2 a to si vieš nastaviť na nižšie hodnoty.
Porozmýšlaj aj nad tým Smartshuntom. Nie je to veľká investícia a je zvyčajne presnejšia ako bms.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Pokud jsi v ESS, a je dovolená dodávka do sítě, tak to omezit nejde. Je to demence Victronu.
https://github.com/victronenergy/venus/issues/1358

Jestli chceš dál pokračovat v ESS a přidávat panely, doporučuju baterky výrazně posílit. Ale i tak nepředejdeš problémům v závěru nabíjení, kdy tam Victron vesele tlačí vysoký proud.

Já osobně to obcházím tak, že základní DVCC napětí nastavuju na 51V, a až v závěru nabíjení to automatika postupně zvyšuje, pokud je proud pod limitem a zároveň nejslabší článek stíhá balancovat.
To samé by mohl dělat Victron, ale prostě nedělá, protože se jim nechce.

Korektně to funguje pouze když nemáš MPPT na DC sběrnici, ale nabíjíš jen přes Multiplusy (AC coupling, třeba s Fronius/SolarEdge střídači). Pak to ten limit respektuje správně.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

co to je za blbost v ess bezi stridac se siti paralalene a samozrejme lze nastavit zakaz pretoku, velikost technikych pretoku - tedy regulacnich prekmitu zavisi na skladbe spotrebicu a jejich povaze. Ale samozrejme lze nastavit pretok nula a ja treba vetsinou provozuju hybrid rezim a mam za rok 0.1kwh pretoku do site coz je elektromerem nezmeritelne. Lze i omezit uplne dodavku z DC zdroju tj mppt a baterky. Ano pokud system ridi pylontechy nefunguje DVCC limitace, lze to resit pridanim smartshuntu do systemu a ridit system smartshuntem. Pak to rozhodne fungovat bude, to je problem pylontechu, treba s JK, Seplos, BYD BMSkami to funguje dle ocekavani.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

Jirko si si istý, že v ESS funguje obmedzenie prúdu do batérie cez DVCC?
Dlho som sa s týmto parametrom nehral, ale pred 2 rokmi toto v ESS nefungovalo. V ostrove nebol žiaden problém.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
supec

Příspěvek od supec »

AC coupling mi zní překombinovaně, ale možná ho jen blbě chápu... To by makalo jako náčrtek tady? (nevidím tam MPPT - ty jsou ve Froniusech?)
https://community-assets.home-assistant ... bbaf5.jpeg

Každopádně nechci předělávat/předrátovávat celý systém (schéma v příloze) a přidávat další měniče, na to nejsou síly.
Mám pocit, že jednoduché řešení něco jako Lynx-Shunt (mezi současnou DC sběrnicí a Pylonama) by mohlo stačit, ale chybí mi jistota.
Dokáže Cerbo omezit proud z 6xMPPT do Pylontechů díky měření proudu na tom Lynxu?
Balancing si bude dál řídit Pylontech? Dokáže Lynx dobře spolupracovat s Pylonama?
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Lynx Shunt ti neřekne, jaký max proud aktuálně požaduje Pylontech.
supec

Příspěvek od supec »

Měl jsem spíš představu, že Lynx Shunt změří proud a nastaví maximum MPPT regulátorům a Pylon si vezme co bude potřebovat.
Ale čtu, že tu kombinaci Victron nedoporučuje
https://communityarchive.victronenergy. ... unt-1.html

Koukám že ta modularita Victronu má výrazný díry a vypadá to že jen díky lenosti Victronu..?

Tak mě napadá jen jednoduchá (i když na první pohled dost pitomá) možnost a to nastavit těm šesti MPPT regulátorům maximální výstupní proud cca 25A (celkem 150A max).
To by bylo maximálně 1200W (při 48V), celkem 7200W.
Což je tak akorát pro ty moje tři MPII 3000 (ty mají nominál 7200W taky).

Koukám do manuálu MPPT - je tam parametr: "Maximum charge current".
Ten omezuje ten proud vždy? Nebo jen když se nabíjí baterie?

Schéma systému teď:
https://ibb.co/qMgzSKQR
supec

Příspěvek od supec »

Nastavení DVCC:
https://ibb.co/Z6VqY4Qn

A Dodržují ty MPPT regulátory alespoň ten limit CCL (v obrazovce "Parameters" baterky)? Ten mám na 0,5C = 148A (7104W). To by vlastně stačilo, že? Rozhodně lepší, než kdyby mi to tam hnalo 300A z těch 16kWp.
Tím, že mám málo panelů zatím, tak to nejsem schopen vyzkoušet...
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

V prvom príspevku píšeš o dvoch mppt teraz o 6 :?:

Tie linky mne nejdú otvoriť, skús sem vložiť printscreeny cez prílohu.

AC Coupling nie je vôbec zložitý systém a vieš s tým v tvojom prípade vyriešiť nedostatočnú batériu.
Victron ESS AC Coupling:
supec

Příspěvek od supec »

2x MPPT mám teď (6kWp), na 6x MPPT (16kWp) chci rozšířit

znovu linky
https://i.imgur.com/zXZE3LW.jpeg
https://i.imgur.com/pynFPOw.jpeg

AC-coupling - co všechno bych musel vyhodit/dokoupit a předrátovat?
(elektrikář jsem, ale třeba ten Fronius je pro mě španělská ves)
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

Vyhodiť nič. :)

Dokúpiť:
- menič Fronius Symo (veľkosť v závislosti v akom režime ho chceš prevádzkovať, či len keď je DS k dispozícii alebo aj v ostrove)
- 3P istič
- možno nejaké svorkovnice, príp. nový AC rozvádzač ak tam nemáš miesto na istič a prípadné svorkovnice
- v DC treba pridať poistky, prepäťovky a DC odpínače
- ak by bol Froník na ACin, odporúčam dokúpiť smartmeter

Predrátovať:
- v AC rozvádzači treba pridať 3P istič a prepojiť podľa režimu prevádzky. Ak bude na ACin tak napojiť pred MP2, ak na ACout, tak napojiť z ACout MP2.

Samozrejme bude treba dátovo prepojiť Fronius s Cerbom a celý systém nastaviť (aj Fronius a aj MP2!)
Victron ESS AC Coupling:
supec

Příspěvek od supec »

Jestli to ale dobře chápu, tak Fronius neumí cucat z Pylontechu (ai nabíjet Pylontech), pokud využiju ty Froniusu vnitřní MPPT? Je teda živej jen když je slunce a jen posiluje AC-OUT? (řekněme, že bude na AC-OUT)
A v noci to zase táhnou jen MPII bez Fronius? Na těch blokových schématech Fronius ho nevidím napíchnutej nikde na baterky.

A ještě bych měl jednu perličku - možná by nebylo špatné, kdybych mohl nabíjet Pylontech z auta (pomocí V2L). To by chtělo ještě extra jeden jednofázový MPII asi, že jo?
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Příspěvek od pibi »

Na to jde použít i bazarový Eltek Flatpack 48V s nějakým řízením.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

Presne tak. Fronius Symo je obyčajný on-grid menič, takže funguje len keď je DS (alebo MP2) k dispozícii. Môže byť zapojený dvomi spôsobmi - na ACin strane alebo na ACout strane.
Na ACin funguje len keď je DS k dispozícii, t.z. nefunguje pri výpadku siete. Výhoda ale je, že vieš pripojiť hocijaký výkon, t.z. kľudne aj 20kW. Budeš ale potrebovať ešte smartmeter na päte domu, aby si vedel obmedziť dodávku do siete podľa rezervovanej kapacity.
Na ACout funguje aj v ostrove, keďže MP2 mu bude robiť sieť. Tuto je pravidlo, že musíš použiť výkon max. výkonu MP2 t.z. max. 9kW.
Victron ESS AC Coupling:
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“