Pro případnou budoucí změnu vytápění v našem RD se začal se snahou o sběr a analýzu dat.
Už od začátku roku zapisuju měsíční hodnoty stavu plynoměru, teď se navíc snažím zjistit skutečnou tepelnou ztrátu domu a spotřebu energií pro vytápění.
Vše je v tabulce níže.
Podle spotřeby plynu v minulých letech jsem stanovil očekávanou tepelnou ztrátu domu. Je to cca 2,5-3,0 kW. Zdroj: refsite. Uvažuji 2,5 kW.
Vytápěná plocha je cca 110 m2, tj. cca 23 W/m2, 9 W/m3.
Průměrné denní teploty beru z dostupných dat z Benyho meteostanice, jsem daleko asi 4 km, může to odpovídat.
Dům je starý 13 let, poměrně dobře zateplený, tepelně izolační cihla 25 cm + EPS 18 cm. Na ploché střeše 30-50 cm EPS. V podlaze asi 11 cm EPS. Trojskla, trojité těsnění. Rekuperace Atrea.
Vytápění plynem:
Podle spotřeby počítám energii ve spotřebovaném plynu, mám kondenzační kotel. Vytápění do deskových radiátorů. Bez akumulační nádoby. Při výpočtu radiátorů se mi zdály malé, proto jsem je navýšil, vycházel mi typ 10 nebo 11, dal jsem 21. To je dobře, můžu vytápět nižší teplotou.
Chci zkusmo regulovat teplotní křivku. Má to nastavení teplotní křivky + možnost oříznutí minimální teplotou topné vody. Cíl - stanovení minimální teploty do radiátorů, která vytopí dům při dané vnější teplotě.
Vytápění přímotopy:
Mám doplňkové deskové elektrikcé radiátory, topná spirála s ventilétorem. Výprodej z hotelu, pěkné, čisté, za 80 Kč/ks. K tomu zásuvky Tapo P110, používám čtyři radiátory v obytných místnostech. Mám ještě dva navíc, bez měření, zapínal se v koupelně, na chvíli, kdy to bylo potřeba.
Čtyři radiátory běží automaticky z přebytků z FVE, mám limit dodané energie do místností, když je dost sluníčka, můžu v průběhu dne přidat.
Vytápění krbovými kamny:
Haas+Sohn Salerno 2,1-4,4 kW, bez teplovodního výměníku, jenom na přitápění OP+KK.
------------
Sestavil jsem tabulku, kde hodnotím jednotlivé dny. Plynem topím čtvrtým dnem. Stěny byly prochladlé, je vidět, že první den vytápění plynem byla obrovská spotřeba (jasný deficit v akumulaci domu při vytápění pouze vlastní elektřinou), ta se postupně snižuje. Uvažuji tepelnou ztrátu domu 2,5 kW. Toto bych mohl postupně aktualizovat.
Samozřejmě jsou tam nepřesnosti:
- teplota exteriéru
- nestejný čas odečtu plynoměru
- tepelné zisky v domě (vaření, trouba, myčka, bojler, provoz koupelny, spotřebiče...)
Ale snad to udělá nějaký obraz o provozu domu.
Za případné náměty budu rád.
Analýza nákladů na vytápění v RD
Analýza nákladů na vytápění v RD
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
-
vinklarekcz
Re: Analýza nákladů na vytápění v RD
Na tzb-info byl nedávno příspěvek: stavěl jsem dům, TZ do 4kW, dal jsem přímotopy a investice do topení=vytápění byla tedy několik málo tisícovek. Dnes by toto neprošlo z důvodu jiných požadavků na PENB.
U Vás je tedy nevhodné platit za plyn. paušály, resp. plyn bych si nechal odpojit. Udělal jsem to před několika málo lety a to mám TZ=14kW .... = starý barák.
U Vás je tedy nevhodné platit za plyn. paušály, resp. plyn bych si nechal odpojit. Udělal jsem to před několika málo lety a to mám TZ=14kW .... = starý barák.
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
5,4kWp pro ohřev vody
5,4kWp pro ohřev vody
Paušály na plyn jsou u mě při spotřebě 5 MWh/rok asi 0,50 Kč/kWh = 2.500,- Kč/rok. To se dá přežít.vinklarekcz píše: ↑pon říj 27, 2025 1:09 pm U Vás je tedy nevhodné platit za plyn. paušály, resp. plyn bych si nechal odpojit. Udělal jsem to před několika málo lety a to mám TZ=14kW .... = starý barák.
Jednotkové náklady na plyn jsou při té spotřebě asi 2,75 Kč/kWh. Při výměně kotle na elektrokotel bych topil dráž. Nemyslím si, že bych koupil elektriku pod 2,75 Kč/kWh. Za tuhle cenu bych měl jen silovku bez OZE a distribuce.
Pokud bych sehnal starý kotel, třeba Protherm skoro zadarmo, musel bych upravit ER pro dvojtarif. A pak bych při D47 doplácel řádově 2 Kč/kWh. Jestli se nepletu...
Vyšší liga je náhrada plynu TČ. Nemyslím, si, že to vyjde nějak výhodně, ale budu mít data.
Za předminulou sezónu jsem v součtu za energie po odpočtu výnosů z prodeje zaplatil cca 2.500,- Kč. Loni to mohlo vycházet trochu hůř.
Chci udělat podrobné porovnání za kalendářní rok 2025. Sleduju už vše po měsících.
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Dělám to podobně, ale jen měsíčně, vzhledem k těm nepřesnostem to stačí - chodit denně k plynoměru by mě nebavilo. A porovnávám to s denostupni, které jsou k mání myslím na chmi.cz a i jinde na internetu, sice mám nejbližší měřený point cca 15 km daleko a o cca 150 m níž, takže to teplotně moc nesedí, ale je to výhodné pro porovnání mezi roky.
Pro info, s plynem a plochou 200m2 jsem teď řádově na 12 MWh/rok (+4 MWh ohřev vody), zateplená jen střecha (ale částečná řadovka). Ale to nic neříká o "papírové" tepelné ztrátě, protože normálně je celou zimu tepleji.
Nemáme žádnou rekuperaci, takže celé to hodně závisí na tom, jakou teplotu zkousnou členové rodiny a jak moc větrají
.
Pro info, s plynem a plochou 200m2 jsem teď řádově na 12 MWh/rok (+4 MWh ohřev vody), zateplená jen střecha (ale částečná řadovka). Ale to nic neříká o "papírové" tepelné ztrátě, protože normálně je celou zimu tepleji.
Nemáme žádnou rekuperaci, takže celé to hodně závisí na tom, jakou teplotu zkousnou členové rodiny a jak moc větrají
Zatím jsem tam byl čtvrtý den v řadě, v kalendáři mám upozornění na měsíční odečty. Chci to pár dní vydržet, abych viděl, na jaké hodnotě se ustálí denní hodnota, i když v ní budou logické nepřesnosti, třeba i vlivem prostorového termostatu a přesnosti zapínání/vypínání.
Pěkně se ukázal tepelný šok, jak jsme musel první den prohřát akumulační hmotu domu. Ještě dobře, že ji mám.