Potíže s osmým článkem 24V baterie

Humux

Re: Potíže s osmým článkem 24V baterie

Příspěvek od Humux »

Jirka77 píše: pát lis 21, 2025 1:26 am Jiste ze presnos 1mv je nerealna
Ono by to šlo, kdyby se chtělo.
Osobně mám ADS1220-24bit a ADS1115-16bit. Na 3 digity, tj. 3,65V je ta 24bit akorát. U tý 16 bit mám 5 digitů, akorát ten ocas je k ničemu, nebo jen k dopřání pěkného dojmu.

Ta 1220 je fakt dobrá, zisk má 0-4 bez zap.PGA. Zapnout jde jen mezi multiplexry se ziskem až 128. Má vlastní možnost oddělení "nuly" digitálu od analogu, možnost externího kraystalu atd., oproti 1115. Cenový rozdíl bagatelní.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

ale jo ono to ukazuje na 0.001 ale jak je to skalibrovane, teplotne stabilizovane etc to uz nevime a ani to neni az tak podstatne.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Humux

Příspěvek od Humux »

No ono to podstatné ani bejt nemůže, protože to by sme museli rozlišovat zda naměřená hodnota je při nabíjení, nebo při vybíjení a nebo v ustáleném stavu, a rozvětvení toho ustáleného stavu na časové úseky. :roll:

3,65 V a konec (u LiFePo 4)

Co se týče nabíjení a současného balancování je další hodnota navíc. Co jsem zjistil, tak k rozmělnění je dobré dát balancované supercapacitory paralelně k baterce.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

3.65v a konec, ale jdi ja pouzivam pro zastaveni nabijeni 3.8v a po letnich 85 cyklech 80% byly baterky dost rozbalancovane 5A balanceru to trvalo cekove 2 dny nez to uplne vyrovnal, ale fakt je ze v absorpci to bylo 2x po 2h a zbytek ve floatu na 54v ale i ve floatu na 54v tam bylo 50mV diference tj balancery stale pracovaly jen se snizenym balancnim proudem az 2 den to bylo opravdu perfektne srovnane na 3.35 +- 2-3 mV. A to mam 5A aktivni balancery.. Takze v pohode muzu rict ze pri prvnim vytazeni do absorpce po letni sezone to na nekterych clancich v pohode slo na 3.8 ta disbalance byla tak velka ze to balancer nebyl schopny srovnat za letu ale trvalo mu to mnoho hodin, s tim ze system drzi pevnou absorpci/float neni rizen BMS a nerekl bych ze to necemu vadi ze to kratkodobe bylo 3.8v strejne tam uz tekl jen maly proud, 2 absorpce 2 den uz probehla mnohem lepe pri vrvni byla pocatecni disbalance pres 450mV, o den pozdeji pri tom samem stavu uz to bylo do 100mV.
Humux

Příspěvek od Humux »

Jirka77 píše: pát lis 21, 2025 7:03 pm 3.65v a konec, ale jdi ja pouzivam pro zastaveni nabijeni 3.8v
Ta baterka se nabíjí sama, při těch 3,65 V (29,2) na 8 článků je už baterka babitá, takže omezení 3,8 V je neuplatněno, ale proč né. Ale myslel jsem ty desetiná místa, takže může být 3.80 V, 3.812489756 V je šlendriánská hodnota. :D
Balancér mám kondenzátorový 5A. Údajně se dají spojovat a tím zvyšovat hodnoty vyrovnávacích proudů ale nemám potřeb. Je samozřejmostí při přidání (výměně) článku že bude hodnota rozdílná od ostatních článků do doby vyrovnání. To je snad jasný.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

no chtel jsem rict ze kratkodobe 3.8v na clanku nicemu nevadi, za vybalancovaneho stavu se to tam nikdy neobjevi ale kdyz je to po letu kdy je SOC nizkodlouhodobe tak je hodner rozbalancovano, ani bych nechtel videt stav treba na pylontechu ktery tu disbalanci ani nedokaze vyrovnat protoze cinani usetrili na balanceru, samozrejme usetrili zamerne aby snizili zivotnost.
Humux

Příspěvek od Humux »

Jirka77 píše: pát lis 21, 2025 7:51 pm ani bych nechtel videt stav treba na pylontechu ktery tu disbalanci ani nedokaze vyrovnat protoze cinani usetrili na balanceru, samozrejme usetrili zamerne aby snizili zivotnost.
Koukal jsem asi 2roky na zpět, na E-Bay se roztrhl pytel s baterkama, lépe řečeno s montérama článků a balancéru do krabice. Byly extrémě levný, jenže co v těch krabicích bylo bez rozbití tý krabice bylo nezjistitelné.

Já si baterky skládám sám, ani by mě nenapadlo koupit nějaký komplex a ještě určený jen pro jeden typ měniče. :o

Nedávno jsem si kupoval modul, modul nefunguval, tak jsem ho odšrouboval, to co jsem viděl bylo hrozné, elektronika byla zalita nějakou tvrdou černou hmotou, žádnej silikon, prostě "černý sklo". To nás čeká i u baterk, viděl bych to reálně. :trash:
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

u tovarnich baterii ale pylontech to rozhodne majitelum hrozi. Ja jsem si koupil bedny s vystroji v cine, zamerne jsem chtel seplos 3.0 BMS aby to melo a skrinka pro 300Ah standartni clanky, BMSky masivni jen mosfety co spinaji minus od baterky maji nominal asi 8 KA coz je neuveritelne, JK BMS zdaleka nejsou takto robustni, SW je v pohode nejake drobnosti jako blbe preklady a pod jsem zaznamenal ale nic co by melo vliv na funkci. Do vsech beden jsem si delalavat 5A aktivni balancery to je podle me alfa omega pro bezpecny a dlouhodoby provoz litiovych ulozist a to vetsina tovarnich baterii z ciny nema, sposledni verze JK BMS maji 2A balancery coz je slabota pro 300Ah clanky bude to znamenat delsi absorpcni casy ale da se s tim fungovat ale baterie kde jsou balancery pasivni to beru jako spatny vtip - zamerne ojebane a tech je spousta i ty super drahe pylontech maji jen pasivni taky uz se zacina zvysovat jejich umrtnost. Zaliti muze mit duvod, lepsi chlazeni, odolnost vuci vibracim ale take to ze to nejde opravit a koupis si pekne nove.
leoshavla

Příspěvek od leoshavla »

Můžu se zeptat co máte za Lifepo4 baterie, že si nechají líbit 3,8V?
3.65 by mělo být max. napětí !
Odpovědět

Zpět na „Baterie“