Bručící transformátory

Odpovědět
veteran

Bručící transformátory

Příspěvek od veteran »

Dobrý den, rád bych znal vaše názory, popřípadě návrhy na řešení. Mám FV už 4 roky a zatím nebyly žádné problémy. Teď v létě jsem ale vyměnil osvědčený 5kw měnič PIP 5048 za výkonnější Easun SMW 11kw. FV pole mám 2x9 panelů 380Wp. Začal jsem mít problémy s železnými transformátory nebo motory bez uhlíků. Při provozu na baterie je všechno v pořádku, ale jak začne na panely svítit slunce a začne se nabíjet baterie, tak čím větším proudem se bat. nabíjí, tím více bručí TR, stoupá klidový proud až na několikanásobek a motory ztrácí otáčky.
Myslím si, že by to nemělo být normální. Zkoušel jsem vypínat jednotlivé stringy, měnit nastavení měniče a také jsem se ptal dalších lidí. Mám jen obyč. osciloskop a na něm je patrná sice trochu neklidná sinusovka, ale pořád sinusovka 230v 50Hz. Přítomnost harmonických nemám možnost ověřit.
Prosím vás tady o rady a nebo, nápady jak dál postupovat. Děkuji
Jirka77

Re: Bručící transformátory

Příspěvek od Jirka77 »

njn VF stridace a jejich nevyzpytatelne chovani se spotrebici induktivniho charakteru.. preji hodne stesti protoze duchy tady nikdo lovit neumi a kristalovou kouli take nemame, tohle je prace pro analyzator site, holt si usetril na menici a ted budes resit takovehle tezko resitelne problemy..
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

jaké je provozní napětí oněch FV panelů ? (Vmp x 9) .

Elektronům zdar :cloud:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 55 MWh @ 80.000 motohodin .
veteran

Příspěvek od veteran »

Napětí je 310v na string.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Easun neznám, ale obecně bývá nějaké omezení na indukční zátěž, může to být napsané i v návodu, třeba že se nesmí připojit víc jak 1kVA, nebo 1 klimatizace (taková ta rada pro blbé, kteří neví, co je kVA). Pomáhá na tu stejnou fázi zapojit i reálnou zátěž, to trochu vylepší účiník, případně pokud se to dá zapojit jako hybrid paralelně ke gridu, tak ten by tu jalovou složku měl být schopen vykrýt.
Že se to projevuje jen když svítí, je podle mě tím, že baterka se v podstatě chová jako obrovská kapacita, kdežto panely prakticky žádnou kapacitu nemají, takže když invertor bere energii z nich, tak ten fázový posun proudu a napětí nedá.
Celé je to taková "knížecí rada" od stolu, může to být i jinak :roll: .
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

jelikož je Easun SMW 11kW vyráběn v tytéž fabrice spolu s Axpertem MAX 11kW , je zvláštní že toto chování neřeší i majitelé Axpertů :?: . Obecněji lze konstatovat jednotné používání jedné topologie solárních hybridních měničů téměř všech značek .

Napadá mě při zjevné souvislosti nesprávně fujńgující MPPT regulátor -> jeho činností vzniká značné rušení (borčus) v HV meziobvodu z nějž je odemírán proud DC/AC sekce . Slabá či dokonce chybějící filtrace výstupu MPPT reglu my mohla ovlivňovat stabilitu DC/AC obvodu . Čemuž nasvědčuje přímá úměra výkonu FV panelů a intenzita rušení v AC výstupu . Při chodu z akumulátoru je filtrační kapacita dostačující k vyhlazení plzů z transformátoru .
Easun SMW 11kW pajšl.png
Elektronům zdar :cloud:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 55 MWh @ 80.000 motohodin .
Mex

Příspěvek od Mex »

Z toho popisu není poznat, jestli to dělá hned od instalace toho nového měniče, nebo jestli to s ním nějakou dobu jelo dobře a teprve pak začalo zlobit.
Tím termínem "motory bez uhlíků" jsou zde asi myšleny asynchronní motory, že? I když podobné označení (brushless motors) se používá spíš pro synchronní motory s permanentními magnety (BLDC, obecně PMSM).

Bylo by dobré si před to trafo nebo asynchroňák zapojit nějaký měřič spotřeby. Třeba oblíbený zásuvkový "Lidlmetr".
Aby ukázal účiník, s jakým ten spotřebič pracuje.
Může to být prostě jen závada daného kusu (nebo špatné nastavení), že se nesprávně snaží kompenzovat indukční charakter spotřeby dané zátěže a posouvá průběh proudu špatným směrem.
Ale na tohle to právě chce vědět, jestli to dělá od začátku nebo se to nějak změnilo v průběhu používání.

Já tyhle malé nízkonapěťové měniče nepoužívám. Ale myslím, že Easun je celkem známá značka.
Tak bych neočekával, že z principu nebude umět obsloužit indukční zátěž. To by toho asi moc neprodali.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

tenhle menic je klon axperta, ale tady pujde o to jake tam bezi spotrebice, jaky je tam ucinik atd. Induktivni zatez treba neni problem, ale problem muze byt fazova regulace vykonu, indukcni plotynky ktere take nemaji moc prijemny prubeh zateze pro offgrid menice atd.
veteran

Příspěvek od veteran »

Po dlouhé době jsem se dostal k věci a obávám se, ze se asi bude jednat o závadu. dnes moc nesvítí, ale zkusil jsem připojit osciloskop. Při malé zátěži (asi 400W) je sin. celkem v pořádku, ale při zatížení ( asi 2000w-konvice) začne ořezávat vršky sin. Víte někdo, co by to mohlo způsobovat?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

PWM most vypada ze je ok, tohle je klasika limitace, to by mohly zpusobovat mtve kondiky na nizke strane, ale to je jen takovy odhad, zpusobovat to muze leccos samozrejme. Tj menic proste nedokaze vytahnout napeti na pozadovane, protoze pulsy jsou oriznute, nema kde brat energii a takhle nejak by to mohlo vypadat pod zatezi. I to bzuceni by k tomu sedelo.
josse

Příspěvek od josse »

V měniči chybí dc-link kapacita, neumím posoudit, jestli to bylo záměr, nebo už to mají ty současné za sebou. Napovědět by mohlo změření kapacity a porovnat se součtem kondenzátorů.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 5x80P14S = 5600Cells 18650 (~900Ah/47kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

tam 100% budou nejaky cinsky hovňáky kondy takze to je za me jasny, zvlaste pokud ten menic ma najeto aspon 2-3 roky.
Odpovědět

Zpět na „Měniče“