Počasí
Re: Počasí
Asi 800k 4kw mikrokogenerace, lpg nebo zemni plyn, ma to 3 valec 0.8l 4T 1500 otacek, sbery tepla z bloku i spalin pekna vec, 800k muze vypadat hodne ale kdyz to bude nahrivat nejakou akumulaci, tj tuv i topeni vyresene + nabijet uloziste tak to muze mit i navratnost sice bude dlouha ale pokud si k novostavbe poridim 15m3 nadrz s LPG tak to je takova sezoni baterie ktera mi muze stacit v pohode na rok provozu mozna i na dyl. Sit bych vubec nepotreboval, tj uspora za fixni platby ono by to bylo zajimave, navic cena elektriny, tepla i paliv na vytapeni pujde zcela jiste nahoru v pristich letech.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
-
dumi
- Site Admin
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
- Kapacita baterie [kWh]: 32
nad kogenerackou jsem uz premyslel.
jen centrala nestaci, ekonomicky to nevychazi. Zatim nejlevnejsi varianta mi prijde vzit motor z auta na LPG a udelat to z nej, vodni okruh mas hotovej a je to jen o tom pridelat tam generator.
nejze pak musis resit plyn, kdyz ho koupis v lahvi, je to drazsi nez benzin. Takze jedine ho tankovat jako LPG a to legalne moc nejde.pac do nadrze v kufru se to nesmi.
Mozna nechat si dovest plyn do vlastniho zasobniku. to netusim kolik stoji.
Starejch motoru co za pak kacek predelas na LPG nebo uz motoru s LPG v autech co uz nejsou provozovatelny je mraky. Mit cas tak z toho jednoho auta co tu mam uz to mam hotove. POstupne by se ten motor dal vyndat, obalit nejakou protihlukovou stenou a trada valime. ono kdyz ho nechas brblat na minimum tak se bavime cca o nakejch 6kW tepla +-, vychazim z toho, ze spotreba na volnobeh je necelej litr benzinu za hodinu a v bezninu je cca 10kWh + naky ztraty.
dalsi cenou je udryba, konkretne vymeny oleje. kdyz vemes ze u beznyho auta je vymena a 10t km. pri prumerny rychlost treba 50km/h to mas cca 200 motohodin. takze to je tak na vymenu jednou dvakrat do mesice, pokud to pojede nonstop. Taky nic moc. Jasny, nebude to mit takovou zatez, ale zase to pobezi v nizsich otackach a muze se to vic zanaset.....
jen centrala nestaci, ekonomicky to nevychazi. Zatim nejlevnejsi varianta mi prijde vzit motor z auta na LPG a udelat to z nej, vodni okruh mas hotovej a je to jen o tom pridelat tam generator.
nejze pak musis resit plyn, kdyz ho koupis v lahvi, je to drazsi nez benzin. Takze jedine ho tankovat jako LPG a to legalne moc nejde.pac do nadrze v kufru se to nesmi.
Mozna nechat si dovest plyn do vlastniho zasobniku. to netusim kolik stoji.
Starejch motoru co za pak kacek predelas na LPG nebo uz motoru s LPG v autech co uz nejsou provozovatelny je mraky. Mit cas tak z toho jednoho auta co tu mam uz to mam hotove. POstupne by se ten motor dal vyndat, obalit nejakou protihlukovou stenou a trada valime. ono kdyz ho nechas brblat na minimum tak se bavime cca o nakejch 6kW tepla +-, vychazim z toho, ze spotreba na volnobeh je necelej litr benzinu za hodinu a v bezninu je cca 10kWh + naky ztraty.
dalsi cenou je udryba, konkretne vymeny oleje. kdyz vemes ze u beznyho auta je vymena a 10t km. pri prumerny rychlost treba 50km/h to mas cca 200 motohodin. takze to je tak na vymenu jednou dvakrat do mesice, pokud to pojede nonstop. Taky nic moc. Jasny, nebude to mit takovou zatez, ale zase to pobezi v nizsich otackach a muze se to vic zanaset.....
STOP chatcontrol: Bojujme za své soukromí https://fightchatcontrol.eu/
9.6kWp, 32kWh, 10kW inverter
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
9.6kWp, 32kWh, 10kW inverter
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
teoreticky by slo pouzit spalovaci motor spachat nejakou regulaci otacek a k tomu pripojit asynchroni 3f motor jako generator, videl jsem ze to meli mezi fazemi kondenzatory a funguje to ze se to samo nabudi, musela by se asi resit kompenzace uciniku a jak se to bude chovat s prifazovanym stridacem. Ale nejak se mi s tim neche hrat, spis bych koupil hotove reseni, co me docela zaujalo u tech mikrokogenracek na plyn ze to ma 1 servis po 15 000 motohodin coz je hodne, kdyz si vezmu realny provoz 4-5 mesicu v roce pravdepoodobne mene nez polovinu dne v chodu, zbytek ze solaru. Tak to by mohlo mit i dost slusnou zivotnost, na to LPG by to asi vychazelo lepe, ale nemam tu podminky na umisteni nadrze, takze jedine na zemni plyn a ten urcite poroste na cene. Jinak kdyz uz stridac mame sel by cely agregat rozbehnout i startovat spalovavi motor pripojenim asynchroniho generatoru primo na vystup stridace treba pres nejake rezistory aby se to zmekcilo a po rozbehu je preklenout stykaci, a tim ze spalovaci motor se bude snazit tento generator po pridani plynu urychlovat potece energie do AC rozvodu, cast sezerou spotrebice primo a cas muze stridac ukladat do baterky, takze by stacilo podle napeti nebo SOC baterky tento zdroj pripojovat a pripadne pouze ridit dodavany vykon nejakou elektronickou regulaci plynu pripadne ten plyn mit trvale nastaveny doraz aby ten vykon byla max nejaky a po dosazeni napeti baterky/soc by se to soustroji odpojilo a s tim by se i vypnulo zapalovani, to by pro soucinost s elektrarnou mohlo staci a nebylo by treba vubec resit komplikovanou regulaci otacek, prifazovavani atd. proste by to melo nastaveny plyn na nejaky dobijeci vykon a smitec a rozbeh primo ze stridace pres nejaky softstart, pokud by se dosahlo nabiti cele by se to odpojilo a chciplo, start zas pripojeni pres rezistory roztoceni motoru a zapnuti zapalovani a pres servo nabeh plynu 
-
pibi
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
- Kapacita baterie [kWh]: 44
Nebo použít 48VDC generátor a nabíjet přímo baterky, odpadne tím potřeba synchronizace před připojením k domácí síti.
9,2kWp JV 45°, 2,3 kWp JV 90°, 4,6kWp JZ 45°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, 44kWh LiFePO4
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
eduard22
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Takový generátor si myslím není běžně dostupný ani levný pokud má být několik kW.
Já mám v záloze dieselové auto se 150A alternátorem, 100 Ah aku 12V a na ní připojím invertorový měnič Carspa z 12V DC na 220AC 3 až 6 kW sinus, jehož výstup napojím místo sítě na měnič Axpert King 2, přesněji na jeho interní nabíječku 220 AC to 48V DC a už to valí. Mám to odzkoušené
Foto ještě se starším autem se 120A altíkem co při rekonstrukci el. v domě táhlo, sice přímo, 2 dny a noc celou kuchyň včetně el. trouby a vaření kafe, mikrovlnka a prodlužkama lampičky a PC a TV v pokojích. Moderní diesel klape na volnoběh tiše - tlumeně, ani nebyl slyšet ani pocitově cítit v domě a nekouří a nesmrdí a nafta neubyla měřitelně prakticky vůbec z 60L nádrže
Já mám v záloze dieselové auto se 150A alternátorem, 100 Ah aku 12V a na ní připojím invertorový měnič Carspa z 12V DC na 220AC 3 až 6 kW sinus, jehož výstup napojím místo sítě na měnič Axpert King 2, přesněji na jeho interní nabíječku 220 AC to 48V DC a už to valí. Mám to odzkoušené
Foto ještě se starším autem se 120A altíkem co při rekonstrukci el. v domě táhlo, sice přímo, 2 dny a noc celou kuchyň včetně el. trouby a vaření kafe, mikrovlnka a prodlužkama lampičky a PC a TV v pokojích. Moderní diesel klape na volnoběh tiše - tlumeně, ani nebyl slyšet ani pocitově cítit v domě a nekouří a nesmrdí a nafta neubyla měřitelně prakticky vůbec z 60L nádrže
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
I ceny LPG jdou od ledna nahoru... https://calpg.cz/cena-lpg-stoupne/
Čerpačky avizovaly ca. + 2-2,2 Kč/l
Čerpačky avizovaly ca. + 2-2,2 Kč/l
FVE na bytovém domě (4 byty) - atyp. řešení (FVE vlastní jeden z bytů)
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
Velký omyl že nezačnou, takže nejlépe nic závislé na trubce a stálé měsíční platbě. Bez energie je prokazatelně například youda prosinec a tím pádem asi i leden. Jaká je potřeba energie když se LPG využije kogeneračně? A jaká je stálá platba za trubku? (a bude hůř stejně jako u elektřiny) Jo a fantasmagorie s 3kW elektromotorem napojeným na klechtačku z vozu je účinností mimo jakoukoli mističku. Tepla bude tolik, že nebudeš mít kam jej nacpat. Ale za to spotřeba paliva bude astronomická.Frantom píše: úte pro 23, 2025 8:57 pm..... generátor na zemní plyn a odpojit se úplně. ...... Jen nesmí plynárny začít kopírovat distribuční móresy od energetických šmejdů
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
-
eduard22
Nechápu???
Dnes:
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
ano ale takovy generator se zas blbe shani, klasicky 3f asynch. motor je levny a bezny a jak jsem psal neni treba nic resit proste mas 3f elektrarnu tak jen zmekcis rozbeh pres vhodny softstart tim roztocis i spalovak a zapnes mu zapalovani a pres servicko najede plyn do pozadovane polohy. To by bylo pomerne jednoduche na zprovozneni zadna slozita regulace. Snad jen nejak hlidani otacek kdyby se to rozbehlo a menice byly treba v chybe a nebyl odber tak aby to shodilo zapalovani. To by melo byt dostacujici na prenos energie z benzinu/lpg do AC rozvodu, nebo pak generator 60v a primo do baterky take moznost, na to by vyhovelo nejake dynamo nebo alternator na 60v.pibi píše: stř pro 24, 2025 9:03 am Nebo použít 48VDC generátor a nabíjet přímo baterky, odpadne tím potřeba synchronizace před připojením k domácí síti.
No právě, u mě 8W na panel, u Tebe jestli dobře počítám tak 40W na panel.
Já mám benzinový generátor na 220V a za ním spínaný zdroj z číny 230V/0-36V, 0-100%A a rovnou k baterkám. 1500W za 1.500 - 1900 -Kč podle toho kde to vyrábí.
-
eduard22
Ano! A??? Pointa?
(copak máme stejné panely stejně umístěné i stejný zbytek instalace? (měnič, zejména v něm stejnou citlivost jeho MPPT, že to srovnáváš? Apropo mám 20panelů na jedinej vstup! A napětově hodně přestřelné za hranu - na MPPT o max 500V (vydržíé však 540V) DC mám 10 panelů á 49V DC! I proto ta citlivost a dokonce i za Úplňku + pouliční LED osvětlení na než mi někdy zareaguje MPPT na toto zbytkévé světlo i když to dává jen třeba 20W..., ale div že vůbec!? Tak potom není divu, aby denní světlo za chladného dne, nedávalo dost
tak to znacne riskujes protoze ty mppt obvykle maji tranzistory a kondily presne na tu max hodnotu ne vic kvuli RDSon a velikosti a cene. Ja mam teda taky dost na hranu panely co maji 49.3v po trojicich a vitron 150/100 trackery 2kusy a rekord mam 154v za 4 roky provozu, ale jinak v tom jsou tranzistory na 150v a kondiky na 160v takze opatrne, cinani tam jiste take zadne rezervy mit nebudou.
Ohledně parního stroje / generátoru / kogenerace. Pro začátek bych to asi rozdělil, jelikož různí lidé mají různé cíle a potřeby:
A)
Pokud je cílem překlenutí krátkodobého výpadku FVE v řádu dnů, tak postačí jakákoliv rozumná elektrocentrála, případně i řešení s autem, které ukazoval Eduard22. A mimochodem, na Edově řešení se mi líbí, že se nemusím starat o servis centrály a její životnost, ale vše se vyřeší společně s pravidelným servisem vozidla. Na krátkodobé využití je tohle prostě pecka a dávám palec nahoru!
Škoda jen, že celková cena za kWh bude ve skutečnosti vyšší, než od ČEZu. Ekonomicky to tedy dává smysl jen tam, kde prostě vůbec nevedou dráty od DS.
B)
Jiným cílem zase může být dlouhodobý provoz přes zimu a snaha ušetřit, přičemž ale uživateli nevadí, že vymění jednu závislost za druhou. Tedy dráty od ČEZu za trubku od plynáren, respektive za cisternu, která mu plyn jednou ročně přiveze do zásobníku. Můj kolega má takto v baráku plynové topení, se zásobníkem na 20m3, který vypadá jako ponorka. Připojit na to kogeneraci by nebyl problém. Bohužel, z dlouhodobého hlediska to nic neřeší, protože ceny plynu a elektřiny jsou defacto svázané navzájem a v obou případech tyto energie kontrolují monopoly. U toho plynového zásobníku je situace paradoxně ještě horší, než u drátů a trubek, neboť kolega mi řekl, že plyn může objednávat jen u společnosti, která mu ten zásobník namontovala (prý je to takto standard a defacto se jedná o pronájem na deset let, včetně zajištění revizí atd.) Nevím už, jestli to má od Flaga, Tomegas nebo někoho jiného, ale prý obvolával všechny a je to všude úplně stejné.
S plynovou, naftovou či benzínovou kogenerací tedy člověk musí počítat s tím, že bude stále závislý na vstupech, jejichž cenu nedokáže ovlivnit. A každý rok bude muset spekulovat, kdy či u koho palivo na zimu nakoupit, aby zbytečně nepřeplácel.
C)
No a pak je tu kategorie lidí, kteří by rádi opravdu co největší nezávislost a dlouhodobou udržitelnost, a to i za cenu, že vstupní náklady mohou být vyšší. Ty provozní by ale naopak měly být v dlouhodobém horizontu co nejnižší, bez nutnosti měnit dodavatele paliva. A tady už je jasné, že palivem prostě nemůže být plyn, benzín ani nafta, ale v našich podmínkách asi opravdu jen dřevo.
Dalším požadavkem je, aby byl takový generátor jednoduchý, robustní a opravitelný i v domácích podmínkách. Závislost na tom, že zařízení obsahuje elektroniku nebo další součástky, které umí dodat, konfigurovat, či opravit, jen původní výrobce, je nepřípustná. Elektrická část je paradoxně ta jednodušší - může to být high power alternátor, nebo třeba 3f generátor i s AVR elektronikou vykuchaný z levné 5kW benzínové elektrocentrály.
Teď už jen jak to celé připojit ke kotli na dřevo, aby to mělo ty správné otáčky, výkon, a zároveň kotel generoval tak-akorát zbytkového tepla, aby se jím dal vytopit barák a nemuselo se mařit někam do externího chladiče.
A)
Pokud je cílem překlenutí krátkodobého výpadku FVE v řádu dnů, tak postačí jakákoliv rozumná elektrocentrála, případně i řešení s autem, které ukazoval Eduard22. A mimochodem, na Edově řešení se mi líbí, že se nemusím starat o servis centrály a její životnost, ale vše se vyřeší společně s pravidelným servisem vozidla. Na krátkodobé využití je tohle prostě pecka a dávám palec nahoru!
B)
Jiným cílem zase může být dlouhodobý provoz přes zimu a snaha ušetřit, přičemž ale uživateli nevadí, že vymění jednu závislost za druhou. Tedy dráty od ČEZu za trubku od plynáren, respektive za cisternu, která mu plyn jednou ročně přiveze do zásobníku. Můj kolega má takto v baráku plynové topení, se zásobníkem na 20m3, který vypadá jako ponorka. Připojit na to kogeneraci by nebyl problém. Bohužel, z dlouhodobého hlediska to nic neřeší, protože ceny plynu a elektřiny jsou defacto svázané navzájem a v obou případech tyto energie kontrolují monopoly. U toho plynového zásobníku je situace paradoxně ještě horší, než u drátů a trubek, neboť kolega mi řekl, že plyn může objednávat jen u společnosti, která mu ten zásobník namontovala (prý je to takto standard a defacto se jedná o pronájem na deset let, včetně zajištění revizí atd.) Nevím už, jestli to má od Flaga, Tomegas nebo někoho jiného, ale prý obvolával všechny a je to všude úplně stejné.
S plynovou, naftovou či benzínovou kogenerací tedy člověk musí počítat s tím, že bude stále závislý na vstupech, jejichž cenu nedokáže ovlivnit. A každý rok bude muset spekulovat, kdy či u koho palivo na zimu nakoupit, aby zbytečně nepřeplácel.
C)
No a pak je tu kategorie lidí, kteří by rádi opravdu co největší nezávislost a dlouhodobou udržitelnost, a to i za cenu, že vstupní náklady mohou být vyšší. Ty provozní by ale naopak měly být v dlouhodobém horizontu co nejnižší, bez nutnosti měnit dodavatele paliva. A tady už je jasné, že palivem prostě nemůže být plyn, benzín ani nafta, ale v našich podmínkách asi opravdu jen dřevo.
Dalším požadavkem je, aby byl takový generátor jednoduchý, robustní a opravitelný i v domácích podmínkách. Závislost na tom, že zařízení obsahuje elektroniku nebo další součástky, které umí dodat, konfigurovat, či opravit, jen původní výrobce, je nepřípustná. Elektrická část je paradoxně ta jednodušší - může to být high power alternátor, nebo třeba 3f generátor i s AVR elektronikou vykuchaný z levné 5kW benzínové elektrocentrály.
Teď už jen jak to celé připojit ke kotli na dřevo, aby to mělo ty správné otáčky, výkon, a zároveň kotel generoval tak-akorát zbytkového tepla, aby se jím dal vytopit barák a nemuselo se mařit někam do externího chladiče.
mas pravdu, ale pokud ten plyn vyresim treba 15m3 zasobnikem na LPG tak to mam hodne slusnou baterku, vyrobim si vlastni elektriku i teplo. Ale i provoz na zemni plyn bude zajimavy. V CR budes vzdy zavisly aspon castecne na dodavatelich energetickych surovin tady se neda celorocne fungovat ze solaru jako zeme blize rovniku..
-
eduard22
Ani ne u Axpert Kin2, syn nedopatřením otestoval PV DC vstup.dokonce pres.540V! A měnič nehodil pouze obyč. chybu: High Voltage DC IN, ale nezvyklou a to Nouzové odpojení DC IN ! S varováním že jde o vyjímečné odpojení pro velmi vysoké přepětí co by se nemělo opakovávat!Jirka77 píše: stř pro 24, 2025 2:34 pm tak to znacne riskujes protoze ty mppt obvykle maji tranzistory a kondily presne na tu max hodnotu ne vic kvuli RDSon a velikosti a cene. Ja mam teda taky dost na hranu panely co maji 49.3v po trojicich a vitron 150/100 trackery 2kusy a rekord mam 154v za 4 roky provozu, ale jinak v tom jsou tranzistory na 150v a kondiky na 160v takze opatrne, cinani tam jiste take zadne rezervy mit nebudou.
Mechanicky odpojil panely a navíc pak nešel.restartovat tlačitkem , ale musel se uspat a odpojit na chvíli i od aku!
Tedy King má ochranu porešenou a dvojnásobnou: 1. kousnutí při 520V (což syn resetoval a neřesil...) a nouzové při 540V do kterého syn připojil panely kde naprázdno napětí mezi tim vylezlo v poledne ještè výše nad 540V...
Takže za me palec nahoru soudruhům v Číně, i když tento měnič je nápadem Korejským a v PRC jen vyroben. Ale pozor na klony!..
Já provozuji King 2 asi 5 let ani nevím a 10 panelů v sérii 2x na jediný vstup, umí bez zátěže, kdy je nabitá aku a v baráku je spotřeba jen 50W, vyšplhat napětí až k 495V! A nic po celou dobu žadná chyba.
-
eduard22
Tak pánové, řeší tady každou zimu mnozí nízký stav nabití baterií v těchto temných dnech a hledají nějaký... nabíječky na 48V!...
Já mám, myslím si, ten správný systém (poloostrovní) a správný měnič - s integrovanou i vzdáleně programovatelnou nabíječkou (Axpert King 2) a tak mám po ránu (v 7:25), i za těchto krátkých temných dní a dlouhých Vánočních
nocí, nabito.
(viz. obrázek)
Sice za peníze z DS..., ale jelikož mám fotovoltaiku nejen kvůli úspoře (ale když svítí! Je to elektrárna solární - čili sluneční jakože ze Sluince
), ale i s důrazem jako UPS-ku celého domu, neb případný blackout se v noci v zimě hůře snáší, je to jedno že za peníze, na těch pár dní a hodin á 500W stačí jen 2A, max 10A. (neb aku je jen chemická reakce a není kam spěchat, při větších proudech je jen větší tepelná ztráta a zkrácení životnosti aku!)
Pak již jen záleží na tom jak to dobře nastavíte, zejména tu interní nabíječku propojenou mikroprocesorem se zbytkem měniče, aby nebrala moc proudu a zbytečně - neníli již třeba a měla skoro nulovou spotřebu neníli aktivována.
Někteří co maj Kinga, to přesto stále řeší a asi nechápou, že maj nabíječku na 48V DC integroivanou! A to dokonce 5kW-tovou!
Jeden známej si dokonce externí a ne levnou..., nabíječku pořídil... Hloupou, nepropojenou programovatelně natož vzdáleně s měničem a tedy ji musí připojovat i odpojovat(!...) fyzicky a zapínat/vypínat ručně...
(kdo ví jestli na ní jde vůbec nastavit požadovaný rozdíl napětích a tak i proud?)
Já mám, myslím si, ten správný systém (poloostrovní) a správný měnič - s integrovanou i vzdáleně programovatelnou nabíječkou (Axpert King 2) a tak mám po ránu (v 7:25), i za těchto krátkých temných dní a dlouhých Vánočních
Sice za peníze z DS..., ale jelikož mám fotovoltaiku nejen kvůli úspoře (ale když svítí! Je to elektrárna solární - čili sluneční jakože ze Sluince
Pak již jen záleží na tom jak to dobře nastavíte, zejména tu interní nabíječku propojenou mikroprocesorem se zbytkem měniče, aby nebrala moc proudu a zbytečně - neníli již třeba a měla skoro nulovou spotřebu neníli aktivována.
Někteří co maj Kinga, to přesto stále řeší a asi nechápou, že maj nabíječku na 48V DC integroivanou! A to dokonce 5kW-tovou!
Jeden známej si dokonce externí a ne levnou..., nabíječku pořídil... Hloupou, nepropojenou programovatelně natož vzdáleně s měničem a tedy ji musí připojovat i odpojovat(!...) fyzicky a zapínat/vypínat ručně...
Naposledy upravil(a) eduard22 dne čtv pro 25, 2025 9:04 am, celkem upraveno 13 x.
Tvl., to tam potom musí bejt na ulici tma, protože jim to světlo z větší části sebereš panelama. Když beru v úvahu, že jedna lampa má cca 50W... Účinnost panelu bude cca 20%, tak abys dostal těch 20W, tak na panelu musí být 100W.eduard22 píše: stř pro 24, 2025 2:07 pm I proto ta citlivost a dokonce i za Úplňku + pouliční LED osvětlení na než mi někdy zareaguje MPPT na toto zbytkévé světlo i když to dává jen třeba 20W..., ale div že vůbec!? Tak potom není divu, aby denní světlo za chladného dne, nedávalo dost)
No, a to je ta pointa....
-
eduard22
1. Ty nepamatuješ tu aféru jak velkosolárnící svítili večer na panele a prodávali za mnohem vyšší garantované ceny "Zeleným" Bursíkem a spol. ... Takže možný to je!Humux píše: čtv pro 25, 2025 8:48 amTvl., to tam potom musí bejt na ulici tma, protože jim to světlo z větší části sebereš panelama. Když beru v úvahu, že jedna lampa má cca 50W... Účinnost panelu bude cca 20%, tak abys dostal těch 20W, tak na panelu musí být 100W.eduard22 píše: stř pro 24, 2025 2:07 pm I proto ta citlivost a dokonce i za Úplňku + pouliční LED osvětlení na než mi někdy zareaguje MPPT na toto zbytkévé světlo i když to dává jen třeba 20W..., ale div že vůbec!? Tak potom není divu, aby denní světlo za chladného dne, nedávalo dost)
![]()
No, a to je ta pointa....
2. nyní mi to "nefunguje" proto, že jsem "musel" to jalový napětí bez valného výkonu z panelů, jemně přizkratovat žárovkama, aby MPPT indikovalo panele později (a ukončilo dříve), neb pak to zbytečně brzo, nebo i o půlnoci... za úplňku, přeplo na režil Battery - na výrobu a dobíjení z panelů, namísto Line Mode - na spotřebu z aku a po dosažení spodní hranice vybití na síť (DS), avšak energie bylo prd a tak abych to (přílišnou citlivost DC vstupu MPPT) negoval.
Přitom si někteří stěžovali na malou citlivodst PV DC vstupu MPPT u King 2. No ale oni měli většinou právě málo panelů v sírii zvyklí z King 1 a velmi podstřelené Max napětí na prázdno a to ještě jen za ideálních podmínek! Když to máš napěťově naopak na hraně, stačí zbytkové světlo a MPPT zareaguje a sosá z panelů klidně i jen 20W
Ješli nevěříš, nevěřící Tomáši, tak doraž Tome (máš to ke mě cca 50km) někdy na návštěvu navečer a klidně si vem i vlastní přesné měřáky, předvedu! Odpojím ty žárovky a píp, už mi to zase bude "fungovat"
FOTO: aktuální (viz razítko datum v obraze) - žárovečky na 220V odolné - do trouby, v sérii (kvůli max napětí z panelů až 500V! a aby jen žhnuly a vydržely dlouho) á 10W = ztráta tedy jen cca 3,3W, připojeny paralerně přímo ke stringu:
(také si všimni, že už po ránu tahám 954W z palelů i v tom šeru
Naposledy upravil(a) eduard22 dne čtv pro 25, 2025 9:32 am, celkem upraveno 5 x.
Netvrdím že to možný není, ale perpetuum mobile nefunguje.eduard22 píše: čtv pro 25, 2025 9:18 am 1. Ty nepamatuješ tu aféru jak velkosolárnící svítili večer na panele a prodávaly za mnohem vyšší garantované ceny "Zeleným" Bursíkem a spol. ... Takže možný to je!
-
eduard22
S tímto obecným závěrem již souhlasím!Humux píše: čtv pro 25, 2025 9:27 amNetvrdím že to možný není, ale perpetuum mobile nefunguje.eduard22 píše: čtv pro 25, 2025 9:18 am 1. Ty nepamatuješ tu aféru jak velkosolárnící svítili večer na panele a prodávaly za mnohem vyšší garantované ceny "Zeleným" Bursíkem a spol. ... Takže možný to je!
Jen tvrdím, že vstup mojeho MPPT je vysoký a přiblížení se max napětím naprázdno panelů k max povolenému napětí vstupu MPPT, má smysl a pozitivní efekt, zejména pak za hnusného temného zimního počasí! A za šera jen z denního světla již mám nyní výkon z panelů 1000W a to už utáhne režiiji mojeho domu a dobije aku a krátkodobou vyšší okamžitou spotřebu, např. konvici (2200W), vykryjí aku , čili již od rána i nyní jsem nezávislý 100%
Naposledy upravil(a) eduard22 dne čtv pro 25, 2025 9:49 am, celkem upraveno 1 x.
Ahoj kluci, jen pro presnost, pokud si pamatuji spravne, tak za Bursika ti vykukove na panely nesvitili, ale elektrinu vyrabeli elektrocentralou a posilali do DS.
Ve Spanelsku to delali uplne stejne.
Co se tyce startu MPPT pri osvitu mesicem, blesky na obloze ci poulicni lampou, tak to se u nekterych instalaci opravdu stava. Je to ale napeti na prazdno, vykon nepatrny a realna bilance vyroby je zaporna - napetova spicka nastartuje MPPT, ten nabehne a zacne se krmit z baterky. Spotrebuje ale na svuj beh vic, nez kolik daji panely. Parkrat do roka je to normalka. Pokud se to deje kazdou nic, tak je potreba to resit.
Co se tyce startu MPPT pri osvitu mesicem, blesky na obloze ci poulicni lampou, tak to se u nekterych instalaci opravdu stava. Je to ale napeti na prazdno, vykon nepatrny a realna bilance vyroby je zaporna - napetova spicka nastartuje MPPT, ten nabehne a zacne se krmit z baterky. Spotrebuje ale na svuj beh vic, nez kolik daji panely. Parkrat do roka je to normalka. Pokud se to deje kazdou nic, tak je potreba to resit.
-
eduard22
A něco slušněji a k tématu - jak při tomto počasí dobít aku nemáš? Pak raději mlč!
Před pár dny sem sem dával graf V/A charakteristik běžných panelů. MPPT se začíná, jeli tomu přizpůsoben, uplaťovat až pod hranicí 1W. I tak se domnívám vzhledem k účinostem, že to bude tak -20W při 20W příkonu. Ten zázrak MPPT ve skutečnosti z toho panelu víc nevyšťourá.eduard22 píše: čtv pro 25, 2025 9:38 am Jen tvrdím, že vstup mojeho MPPT je vysoký a přiblížení se max napětím naprázdno panelů k max povolenému napětí vstupu MPPT, má smysl a pozitivní efekt, zejména pak za hnusného temného zimního počasí!
-
eduard22
Ano i generátorama, v Čezku i osvitem...Youda píše: čtv pro 25, 2025 9:46 am Ahoj kluci, jen pro presnost, pokud si pamatuji spravne, tak za Bursika ti vykukove na panely nesvitili, ale elektrinu vyrabeli elektrocentralou a posilali do DS.
Ano, stávalo se mi (tedy osobní praktická zkušenost osobní!) to jen vyjíčně. Avšak i ty začátky a konce výroby (ráno/večer) s jen pár Watty se mi také nelíbily a bčas to i párkrát zakmitalo - jakože zaplo (a zjistilo málo výkonu kdy zátěží zbytkové napěští kleslo na 0 a pak zase hned vyplo a tak několikrát dokola, zejména v tomto temném počasí (proto je to k tématu ty moje "sračky"
Také ty žárovečky řeši další věc - nepustí , hlavně před připojením vstupu MPPT , příliš vysoko napětí z panelů tedy naprázdno! Při odpojení MPPT (které si osahává možný výkon i až odpojováním panelů a opětovnou jinou zátěží při hledání optimálního bodu výkonu napětím a proudem) totiž může v poledne uprostřed léta, kdy je Slunce nejvýše, nebo i za jasného mrazivého a větrného dne napodzim, vyskočit hoodně vysoko a to i statickým nábojem větrem! Žárovečky toto přepětí velmi měkkého zdroje proudově, srazí, ten jalový výkon vlastně spotřebují