Yixiang DIY MB56 nosnost

RomanS

Yixiang DIY MB56 nosnost

Příspěvek od RomanS »

Zdravím,

obdržel jsem 64ks EVE MB56(628Ah) a 4x DIY box Yixiang (pro MB56 s JK BMS)
chtěl bych se zeptat, kolik těch boxů můžu dát na sebe, ona už je to celkem váha. Můžu dát na sebe všechny 4ks nebo budu muset stackovat jen po 2ks?

A ještě dotaz, komprese je od výrobce ve specifikaci 300kg, popravdě absolutně nevěřím že se mě podaří to +/- trefit tak jak to má vymyšlené výrobce(prostě na 4 šrouby) a kompresy provést normálně na vypočtenou výšku pružiny(dát je pod kompresní šrouby), dělá to tak někdo z vás?

děkuji
Jirka77

Re: Yixiang DIY MB56 nosnost

Příspěvek od Jirka77 »

nejde o kompresi jde o to zajistit aby byly clanky napevno zaprene a nemohly se nafouknout, pri posunu diky tlaku urvat poly apod. Rozhodne nedoporucuju je stlacovat tim max muzes zpusobit vnitrni zkrat a znicit je
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
RomanS

Příspěvek od RomanS »

ve specifikaci výrobce je rozmezí, 300kg je na jeho spodní hranici.
Každopádně teď je to jen o tom jak moc dotáhnu šrouby, což mě neřekne vůbec nic(jako trefit 1,4N/m na šroubu prostě garantovat neumím), zato když dám mezi šroub a kompresní desku pružinu tak to trefím v podstatě přesně.(Tuhost pružiny je 147 (N/mm) a potřebuju cca 735N na šroub(jsou 4 na kompresní desce), takže musím pružinu zmáčknout o 5mm
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

moc to resis, za 1. tam nesmi byt zadne pruziny jde o to aby ty clanky mely oporu z bocnich stran pri zvyseni tlaku uvnitr aby nemelily tvar, to je cele, proste je dotahnit tak aby byly napevno stazene ale jen zlehka at je nepromacknes tim bys je mohl znicit.
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34

Příspěvek od Kostěj »

RomanS píše: pon led 12, 2026 2:43 pm Každopádně teď je to jen o tom jak moc dotáhnu šrouby, což mě neřekne vůbec nic(jako trefit 1,4N/m na šroubu prostě garantovat neumím)...
Klíč s délkou 10cm, na konec provázek a druhém konci provázku visí PET láhev o váze 1.4kg. Takový momenťák mám doma dokonce i já.
RomanS

Příspěvek od RomanS »

Tal jsem začal dneska montovat.
Ta jedna kompresní pružina je prostě málo. Tak jsem objednal ještě další menší dovnitř té větší. Základní problém je že jsou jen 4 kompresní body, což při specifikaci výrobce 3000-7000N plse proste blbě dělá.

Ti z vás co už nějaké baterky postavili, koukněte prosím jestli nedělám něco úplně blbě.

Děkuji
20260117_123010.jpg
20260117_123015.jpg
20260117_123023.jpg
20260117_175106.jpg
Screenshot_20260117_175050_LiFePoQR Battery QR scanner.jpg
Screenshot_20260117_204324_Chrome.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Beny

Příspěvek od Beny »

Pružiny tam nedávej. Normálně to dotáhni volně rukou, články se jen nemají volně plandat v case.
Koukni na Andyho z garáže, už pěknou řadu packů postavil. Teď zrovna řešil tu tvojí velkou case.
https://www.youtube.com/watch?v=tgIyDgMBDmM
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
AC coupling s Victron MP II 5000, 3x 16kWh MB31 JK BMS
http://www.pocasinakladne.cz/
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

presne tak bez pruzin normalne dotahnout tak aby to proste bylo napevno aby se clanky nemohly pohnout o to jde rozhodne je nelisovat, proste krabicka toho clanku je asi 1mm mozna 1.5mm hlinik tudiz mensi tlak a je z toho vejce, proto se musi zaprit, ty sily co tam pisou jen proto abys vedel kde je hranice kdy je zboris. Nejde o zadne Nm ale proste o pevne zapreni aby se ti nemohly posunout pri tlaku uvnitr coz by mohlo napriklad urva terminaly apod. Kdyz tam das pruziny je to cely k nicemu protoze jim umoznis se posunout pak ti praskne svar na sroubu a ses v pytli, proste natvrdo zadne pruziny.
RomanS

Příspěvek od RomanS »

Beny píše: ned led 18, 2026 12:14 am Pružiny tam nedávej. Normálně to dotáhni volně rukou, články se jen nemají volně plandat v case.
Koukni na Andyho z garáže, už pěknou řadu packů postavil. Teď zrovna řešil tu tvojí velkou case.
https://www.youtube.com/watch?v=tgIyDgMBDmM
Právě to že tam cpu ty pružiny je reakce na Andyho videa. Kdy na mb56 sklada case s silnejsi eva pěnou(mam novejsi verzi kde je tenčí) a jde tam videt pruhyb kompresni desky(proto jsem ji zesilil sklotextitovými nosníky) taky nekde zminoval ze aby dosahl komprese musi dotahnout na 1 a neco Nm na což nemel momentak(jsem na tom stejne tak jsem šel smerem pružin)

Jen reaguji na to co Andy rekl.

Vyrobcem je ta komprese vyloženě předepsana. Pokud chci dosahnout deklarované životnosti.
On ten clanek si sam dýchne a prostor si udela, podle datasheetu je roztažná síla článku přes 4 tuny, a ta tam proste pri nabijeni a vybijeni bude. Mela by ji kompenzovat ta eva a pružiny.
RomanS

Příspěvek od RomanS »

Jirka77 píše: ned led 18, 2026 12:37 am presne tak bez pruzin normalne dotahnout tak aby to proste bylo napevno aby se clanky nemohly pohnout o to jde rozhodne je nelisovat, proste krabicka toho clanku je asi 1mm mozna 1.5mm hlinik tudiz mensi tlak a je z toho vejce, proto se musi zaprit, ty sily co tam pisou jen proto abys vedel kde je hranice kdy je zboris. Nejde o zadne Nm ale proste o pevne zapreni aby se ti nemohly posunout pri tlaku uvnitr coz by mohlo napriklad urva terminaly apod. Kdyz tam das pruziny je to cely k nicemu protoze jim umoznis se posunout pak ti praskne svar na sroubu a ses v pytli, proste natvrdo zadne pruziny.
Ten clanek se pohne bez ohledu na to co s nim udelam. Vyrobce uvadi ze nemam presahnout silu 10 000N, s tim ze sam clanek se roztahuje silou az 55 000N....
Proto napriklad Andy vzdy pouziva flexy spojky(coz si myslim ze je uplne nezbytne-tomu roztahovani clanku "swelling force" se dle vseho zabranit neda 55kN...)

Kdyz to davas "na tvrdo" co pouzivas jako vrstvu mezi články? Pěnu nebo desky? Resp mas tam nejaky flexibilni materiál?
Jinak osobne nechapu proc v krabici s články posilaji pevne propojky, proste kus asi pocinované měďi....
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

ale no tak nesmis verit vsemu co se kde pise 5.5 tuny na bocni strane clanek co ma krabicku z 1.5mm AL plisku to asi tezko to by nevydrzely ani horni a bocni strany, realne to tak neni a do asi 0.25C nabijeciho proudu ten tlak je tak maly ze se nevypoukne ani kdyz je navolno takze bych z toho zas nedelal problem, proste je netvrdo zapri a chovej se k nim jako k ulozisti ne jako ke startovaci baterii, tj pokud budes pouzivat nejakych 0.25C nabijeni a to same vybijeni peak kratkodobe mozna vydrzi az 0.5C ale to uz je strasne moc, tak neni zadny problem, urcite nedporucuju lifepo4 nabijet vic nez 0.25C ono to samozrejme jde ale za 1. musi byt sevrene v bedne protoze tam uz ten tlak nejaky bude mohly by zmenit tvar a poskodit se / urvat svary na sroubech. Jako parametry co udava vyrobce nabijeni 0.5C a vybijeni 1C to ber s rezervou, realne pokud jde o zivotnost tak tak polovicni hodnoty. Ale montaz normalne natvrdo mezi 2 vika a hotovo, vubec nejde o zadne sily proste aby byly oprene velkymi plochami a hotovo. Mezi clanky ideal nejaky kartit nebo laminat u jedne baterky jsem nemel tyhle desky tak jsem tam dal pouze penovku i to staci, ale lepsi pocit bych mel z laminatu ci kartitu.
RomanS

Příspěvek od RomanS »

Jirka77 píše: ned led 18, 2026 6:25 am ale no tak nesmis verit vsemu co se kde pise 5.5 tuny na bocni strane clanek co ma krabicku z 1.5mm AL plisku to asi tezko to by nevydrzely ani horni a bocni strany, realne to tak neni a do asi 0.25C nabijeciho proudu ten tlak je tak maly ze se nevypoukne ani kdyz je navolno takze bych z toho zas nedelal problem, proste je netvrdo zapri a chovej se k nim jako k ulozisti ne jako ke startovaci baterii, tj pokud budes pouzivat nejakych 0.25C nabijeni a to same vybijeni peak kratkodobe mozna vydrzi az 0.5C ale to uz je strasne moc, tak neni zadny problem, urcite nedporucuju lifepo4 nabijet vic nez 0.25C ono to samozrejme jde ale za 1. musi byt sevrene v bedne protoze tam uz ten tlak nejaky bude mohly by zmenit tvar a poskodit se / urvat svary na sroubech. Jako parametry co udava vyrobce nabijeni 0.5C a vybijeni 1C to ber s rezervou, realne pokud jde o zivotnost tak tak polovicni hodnoty. Ale montaz normalne natvrdo mezi 2 vika a hotovo, vubec nejde o zadne sily proste aby byly oprene velkymi plochami a hotovo. Mezi clanky ideal nejaky kartit nebo laminat u jedne baterky jsem nemel tyhle desky tak jsem tam dal pouze penovku i to staci, ale lepsi pocit bych mel z laminatu ci kartitu.
S tím nabíjením souhlas. Proto mám ty box 4, tj. přes 120kWh baterií, ono 2 elektroauta si umí cucnout 22kW trvale.
Co se týče těch sil, tlaků a komprese, jen to čerpám z datasheetu výrobce.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Jasne a vyrobce tam napise cokoli aby byl kryty, proste natvrdo stahnout rozumnou silou aby si je nepomackal, je to proste 1.5mm AL plech ta krabicka clanku takze bych to moc neprehanel, ani to neni potreba proste cilem je aby se nemohly pohybovat pokud vzroste tlak. Me se u stare baterky z roku 2021 kde jsem nemel clanky stlacene 1 trochu nafoukl asi o 3mm a uvolnil se sroub na nem, mel jsem stesti ze to kontroluju obcas, dodelal jsem tam zapreni clanku a 1x rocne pretahuju srouby protoze to jsou stare lifepo ktere maji vnitrni m6 zavity v polech a stefty a proste v tom AL se to umi vymacknout a povolit. Clanky maji asi 1200 cyklu 80% a maji stale pres 95% nominalni kapacity a maji 13mOhm - jsou to 176ah, nove Eve280ah maji 20mOhm, je videt ze cinani optimalizovali tlousku CU folie uvnitr.
Beny

Příspěvek od Beny »

RomanS píše: ned led 18, 2026 1:38 am Právě to že tam cpu ty pružiny je reakce na Andyho videa. Kdy na mb56 sklada case s silnejsi eva pěnou(mam novejsi verzi kde je tenčí) a jde tam videt pruhyb kompresni desky(proto jsem ji zesilil sklotextitovými nosníky) taky nekde zminoval ze aby dosahl komprese musi dotahnout na 1 a neco Nm na což nemel momentak(jsem na tom stejne tak jsem šel smerem pružin)

Jen reaguji na to co Andy rekl.

Vyrobcem je ta komprese vyloženě předepsana. Pokud chci dosahnout deklarované životnosti.
On ten clanek si sam dýchne a prostor si udela, podle datasheetu je roztažná síla článku přes 4 tuny, a ta tam proste pri nabijeni a vybijeni bude. Mela by ji kompenzovat ta eva a pružiny.
Ano, mluví o síle 1 Nm něco, tedy co udělal? Vzal prodložení na golu s ořechem a utahl to ručně. Ani ne ráčnou.
Pokud se koukneš na jeho jiná videa, u case stejného výrobce dotahoval desku až k case na max. Mezi články normální EVA.
A pokud to dohledáš až skoro na začátek, kdy stavěl polici s třema řadama, tak tam má baterky volně. V jednom videu pak vysvětloval, protože se ho na to pořád lidi ptají, proč to tak má.
Je to prosté, stejně jako to tu popisuje Jirka77. 0,25C tam i dovnitř. Pak se budou mít jak v bavlnce.

Výrobce tam samozřejmě udává, že je to nutné kompresovat. Ano, protože deklaruje 1C, ale to už baterky v case skotačí. Tam je to asi nutné.
Nevím, nezkoušel jsem. Jedu 0,25C a basta.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
Beny

Příspěvek od Beny »

Ale samozřejmě si to udělej podle svého.
Já mám taky všude vodiče, jak k válcovně, na střeše HVI hromosvod ...
Naposledy upravil(a) Beny dne ned led 18, 2026 10:29 am, celkem upraveno 1 x.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Beny píše: ned led 18, 2026 10:11 am
RomanS píše: ned led 18, 2026 1:38 am Výrobce tam samozřejmě udává, že je to nutné kompresovat. Ano, protože deklaruje 1C, ale to už baterky v case skotačí. Tam je to asi nutné.
Nevím, nezkoušel jsem. Jedu 0,25C a basta.
Presne tak, do 0.25C to klasicke treba 280ah clanky ustoji i bez zapreni, tyhle 628ah maji ty plochy jeste vetsi takze tam treba ne, ale jelikoz nedokazes na 100% zajistit ze ten nabijeci proud bude vzdy do 0.25C tak rozhodne zapreni doporucuju. 1C je nesmysl, to rozhodne ty clanky moc dlouhy zivot mit nebudou a samozrejme bez komprese z nich budou koule :-D Lifepo4 je uloziste to neni startovaci baterie, na to jsou lepsi LTO, takze kdo chce zivotnost 0.25C neprekracovat, mozna kratkodobe vybijeni az treba 0.5C ale to uz je hodne.
RomanS

Příspěvek od RomanS »

Tak jsem zjistil že řeším prkotiny.
Ta stavebnice má úplně jiný problém.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

hm kde udelali soudruzi chybu tu maticku vyklepni a vyvrtej si vedle zavit nebo nejaky zapusteny sroub zespoda pro pripojeni mericich dratu, pripadne dratu od balanceru na busbary. Nebo ty propojky mas jen obracene?
Mex

Příspěvek od Mex »

Jak to dopadlo s těmi dvěma pružinami v sobě? Pak už byla síla přiměřená?
Mně by se taky líbily vinuté pružiny. Ale v tam malém průměru se tak silné pružiny blbě shání. Tak asi budu muset jít do talířovek. Ty jsou tvrdší, a tak se tam potřebná tuhost dosahuje mnohem snadněji.

Jinak za mě je samozřejmě dobře, žes to stáhl přes pružiny a ne natvrdo. Pokud mluvíš aspoň trochu čínský (abys jim rozuměl), tak předpokládám, že ti ty články poděkovaly. ;)
Pokud tam není žádný pružný element (pružina, pěna a podobně) tak tam ty síly musí být děsné.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

zadne pruziny proboha ... cim tvrdsi zapreni tim lepsi. Ty sily tam moc velke nejsou kdyz do 0.25C to udzi samotna Al krabicka z 1mm plisku bez nafouknuti ;) Jo pokud je budes drit na 1C tak tam nejaka sila bude ale i tak to jsou treba jen desitky kg, zas neprehanejte :) Pretlakovy ventilek je kousek staniolu :-D
RomanS

Příspěvek od RomanS »

Mex píše: ned led 18, 2026 7:49 pm Jak to dopadlo s těmi dvěma pružinami v sobě? Pak už byla síla přiměřená?
Mně by se taky líbily vinuté pružiny. Ale v tam malém průměru se tak silné pružiny blbě shání. Tak asi budu muset jít do talířovek. Ty jsou tvrdší, a tak se tam potřebná tuhost dosahuje mnohem snadněji.

Jinak za mě je samozřejmě dobře, žes to stáhl přes pružiny a ne natvrdo. Pokud mluvíš aspoň trochu čínský (abys jim rozuměl), tak předpokládám, že ti ty články poděkovaly. ;)
Pokud tam není žádný pružný element (pružina, pěna a podobně) tak tam ty síly musí být děsné.
Objednáno, počítám že v úterý dorazí.
Teď řeším ty propojky, asi je nechám tak. Koupím další stejného rozměru ale bez m3 zavitu.
A pak to dám sendvičově na sebe. Pokud to vleze. Musim změřit a spočítat.

Flex propojka, mosazná M8, flex propojka s m3 a na vrch nerez matku co byla dodána s boxem.

Ty propojky jsou očividně na menší články ktere mají taky podstatně menší póly, tam to bude v pohodě.

Akorát mě jímá hrůza kolik lidí už si to takhle poskládalo a má stykovou plochu nula nula nic.

Jaký box skládáš? Ty pružiny není až takový problém sehnat normálně na netu tady v ČR.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

staci obycejny medeny pokud mas clanky fixnuty napevno v bedne neni treba flexi, prurez je asi dostacujici i kdyz das jeden.
Mex

Příspěvek od Mex »

RomanS píše: ned led 18, 2026 8:16 pm Jaký box skládáš? Ty pružiny není až takový problém sehnat normálně na netu tady v ČR.
HV baterku. 80 článků EVE 105Ah, tedy 256V, necelých 27kWh.
Bude to 5 balíků po 16 kusech.

Já tam dám ty talířovky. Mám to namyšlené na stažení závitovkami 6mm, na ně přijde kluzná vložka 8/6mm a na ně navlíknout talířovky s vnitřním průměrem 8.2mm. Dám asi 10 nebo možná 12 kusů na každou závitovku.

Dostal jsem k těm článkům tvrdé spojky, neodpružené. Tak z toho nemám úplně dobrý pocit.
Nejvíc by se mi líbilo nakoupit 160 kabelových ok a nadělat spojky z toho. Ale bylo by to hodně peněz a hodně práce.
Tak tam asi aspoň zatím dám ty tvrdé spojky.

Čekám, že ty články budou pracovat tak o 0.1-0.15mm mezi vybitým a plně nabitým stavem. Takže trochu to bude ty terminály zatěžovat.
Ale tohle by snad mohly zvládnout odpružit.
A celkové protažení toho balíku o nějakého 1.5mm by ty talířovky mohly dát pořád v požadovaném rozmezí síly 3-6kN (300-600kgf).
RomanS

Příspěvek od RomanS »

jj, taky jsem řešil aby mě to zdvih pružiny vykompenzoval i v plně nabitém stavu, resp aby tam byla furt nejaká rezerva.
on ta pružina co mám má maximální stlačení 34,5mm ja to budu mít cca na 35,5 abych dosáhl výrobcem požadovaného tlaku na článek.
no mám mezi články eva pěnové desky, tak věřím že případnou vyšší roztažnost vykompenzují ony.(max dovolený kompresní tlak je 7000N což snad ta EVA bezpečně uhne)

Mezi články dáváš sklotextit nebo EVA pěnu? sklotextit neuhne ani Ň.
co se týče tvrdých propojek, pocit sucha a bezpečí bych měl kdyby nebyly přímo u paty terminálu ale na nějaké distanční podložce aby to nebylo namáhané na smyk ale na ohyb.
Ale asi jdeme až moc do detailu... ono to bude nějak fungovat i s natvrdo navařeným plechem mezi články :-)

ten problém s M3 zalisovanou maticí v propojce už je vyřešen, už se mě na laseru pálí měděné distanční podložky s výřezem, ještě je pocínovat a může se pokračovat.

No Yixiang box je top, ale stále je to polotovar(aspoň ta verze na MB56)
RomanS

Příspěvek od RomanS »

Jirka77 píše: ned led 18, 2026 8:26 pm staci obycejny medeny pokud mas clanky fixnuty napevno v bedne neni treba flexi, prurez je asi dostacujici i kdyz das jeden.
vyřešeno
Jestě hodit odjehlit do Rosleru, pak pocínovat.

Zítra můžu pokračovat s montáží
WhatsApp Image 2026-01-19 at 12.50.23.jpeg
WhatsApp Image 2026-01-19 at 12.50.23 (3).jpeg
WhatsApp Image 2026-01-19 at 12.50.23 (2).jpeg
WhatsApp Image 2026-01-19 at 12.50.23 (1).jpeg
Odpovědět

Zpět na „Přestavby na Lion/LiFe akumulátory“