Hybridný menič a back up

Odpovědět
m.budzak112
Příspěvky: 23
Registrován: úte srp 24, 2021 1:40 pm

Hybridný menič a back up

Příspěvek od m.budzak112 »

Ahojte …

Riešim takú dilemu .. kde máte zapojený výstup back up. Môj návrh by bol hodiť ho normálne do napr do L1 a urobiť to tak žeby bol tento výstup stále odpojený pomocou istica a pri výpadku energie by som musel najprv vyhodiť hlavný istič v dome a zapnúť back up istič . A to len preto aby mi nešli prietoky do siete . Prešlo by to reviziou ? Alebo ako máte tento záložný výstup riešený vy ?

Vopred Dakujem veľa som sa z toho fóra naučil a som nadšenec fotovoltaiky a v budúcnosti sa tým chcem živiť avšak stále som v obdobi studia aby som vedel po teoretickej stránke všetko.
josse
Příspěvky: 114
Registrován: pon dub 19, 2021 10:37 am

Re: Hybridný menič a back up

Příspěvek od josse »

Přepínač sítí.
4.5kWp GWL Poly + 4.9kWp Canadian Mono, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
rottenkiwi
Příspěvky: 508
Registrován: pát čer 11, 2021 9:41 pm

Re: Hybridný menič a back up

Příspěvek od rottenkiwi »

Ja mnozstvo hybridnych menicov a kazdy moze fungovat v roznych modoch,
zalezi od nastavenia napr. ak je nastaveny ako UPS, tak za par milisekund prepne
zo siete na inverter a domacnost si to ani nevsimne.

https://www.victronenergy.com/media/pg/ ... ation.html

https://www.neosolar.sk/data/images_con ... -cz-ro.pdf

https://www.neosolar.sk/data/images_con ... 4xx-cz.pdf

https://optimabatteries.nl/wp-content/u ... IES-EN.pdf

https://voltronicpower.com/content/down ... ing_DS.pdf

https://www.victronenergy.com/live/ess:start
m.budzak112
Příspěvky: 23
Registrován: úte srp 24, 2021 1:40 pm

Re: Hybridný menič a back up

Příspěvek od m.budzak112 »

Akože ja viem ako to funguje, avšak vo veľa prípadoch keď vypadne distribučná sieť tak je nejaká porucha a idú ju opraviť a ja nechcem tlačiť do siete svoju elektrinu z panelov ( viem, že by to bolo zanedbateľné množstvo) ale je to tak ...
josse
Příspěvky: 114
Registrován: pon dub 19, 2021 10:37 am

Re: Hybridný menič a back up

Příspěvek od josse »

m.budzak112 píše:Akože ja viem ako to funguje, avšak vo veľa prípadoch keď vypadne distribučná sieť tak je nejaká porucha a idú ju opraviť a ja nechcem tlačiť do siete svoju elektrinu z panelov ( viem, že by to bolo zanedbateľné množstvo) ale je to tak ...
Nikoliv nechci, ale dokonce nesmíš! Měniče ongrid disponují funkci to poznat a odpojí se.
4.5kWp GWL Poly + 4.9kWp Canadian Mono, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
m.budzak112
Příspěvky: 23
Registrován: úte srp 24, 2021 1:40 pm

Re: Hybridný menič a back up

Příspěvek od m.budzak112 »

Ved keď vyhodim v podružností rozvádzači istič na on grid a taktiež hlavný istíc na DS a nahodim iba back up tak ako to zdetekuje
KubisKV
Příspěvky: 116
Registrován: úte bře 30, 2021 8:44 am

Re: Hybridný menič a back up

Příspěvek od KubisKV »

Ahojte,
Pokud se nepletu tak
Ongrid bez fáze z DS nefunguje. Takže pokud shodíš jistič, nevyrábí.
U hybridu pokud schodíš jistič AC in, vypne se i AC out. Backup je jiný okruh, který je jen jako záloha s menším výkonem.
rottenkiwi
Příspěvky: 508
Registrován: pát čer 11, 2021 9:41 pm

Re: Hybridný menič a back up

Příspěvek od rottenkiwi »

Zalezi ako je ten hybrid nastaveny.

Napr. Quattro ma dva AC-in / vstupy / a 2 x AC-out / vystupy /.
Ak mam AC-coupling a napojeny on-grid na AC-in, tak po odpojeni DS
mi to nebude fungovat, lebo ongrid nebude mam siet.

Ak mam ongird napojeny na AC-out, tak ak padne DS,
tak Quattro poskytuje siet s frekvenciou pre on-gird,
ongid dodava energiu z panelov a ak nie je zataz na AC-out,
tak Quattro zvysi frekvenciu napr. z 50 na 52 Hz, nastavuje
sa pre jednotlive on-grid menice strmost / Fronius, ABB, SMA .... /
akou sa ta frekvencia meni, lebo ak nie je zataz a baterka je plna,
tak nie je kde tu energiu davat.

Ak nie je energia z panelov, Quattro vie cez rele zapnut generator,
a postupne zatazovat centralu az na potrebny vykon a tak poskytnut
vykon pre zataz a na nabijanie bateriek.

https://www.youtube.com/watch?v=qK1l479EVwQ

https://www.victronenergy.com/upload/do ... ted-EN.pdf


.
victron_AC.png
victron_AC.png (240.58 KiB) Zobrazeno 385 x
m.budzak112
Příspěvky: 23
Registrován: úte srp 24, 2021 1:40 pm

Re: Hybridný menič a back up

Příspěvek od m.budzak112 »

Tak s victronom áno ale ja by som skôr potreboval riešenie pre môj GoodWe s back up … zaujal má prepínač siete ETI SSG225 2 pol . Kľudne by mi stačil aj manuálny prepínač len neviem nájsť nejakú schému zapojenia
rottenkiwi
Příspěvky: 508
Registrován: pát čer 11, 2021 9:41 pm

Re: Hybridný menič a back up

Příspěvek od rottenkiwi »

Aky prepinac ? Aku schemu ? Kto nedodal schemu ? Firma ?

Aka je tam baterka ? Ako je nastaveny back-up a BMS ?

https://portal.segensolar.co.za/reselle ... (8FEB).pdf
KubisKV
Příspěvky: 116
Registrován: úte bře 30, 2021 8:44 am

Re: Hybridný menič a back up

Příspěvek od KubisKV »

Není tam sice přepínač sítí, ale to si tam snad už dokreslíš sám.
Přílohy
6D52C582-5B52-4F6E-ADEF-87116B48959D.png
6D52C582-5B52-4F6E-ADEF-87116B48959D.png (780.85 KiB) Zobrazeno 333 x
ringo
Příspěvky: 7
Registrován: pát říj 22, 2021 8:04 am

Re: Hybridný menič a back up

Příspěvek od ringo »

U Goodwe to mám řešeno tak, že mám pár okruhů (pracovna, "serverovna" venkovní brána ) vytažených do samostatného rozvaděče. Na rozvaděči je ještě další zásuvka kam je v případě nouze možnost připojit další spotřebiče. Tento rozvaděč je přez přepínač sítí standardně připojen na back up výstupy z Goodwe nebo je možno jej ručně přepnou přímo na síť (kdyby Goodwe bylo mimo provoz).
Backup výstupy rozhodně nemohou být přímo připojeny s distribuční sítí a není na ně ani vhodné věšet celý barák. Standardní výstupy střídače jsou vlastně paralelně připojeny s disribuční sítí a když výkon střídače nestačí na spotřebu tak se další energie automaticky přicucne z DS. U backup výstupů toto připojení není, a v případě že odběr překročí nějakou hranici, tak ty backup výstupy padnou.
Zjednodušeně řečeno - použitím back up výstupů se zduplikuje počet fází a tak ze 3f je najednou fází 6 a fáze se nesmí nikdy propojit :D
m.budzak112
Příspěvky: 23
Registrován: úte srp 24, 2021 1:40 pm

Re: Hybridný menič a back up

Příspěvek od m.budzak112 »

Ďakujem asi tam 1 pól modulárny prepínač a pri výpadkoch siete (ktoré sú možno raz za rok ) Si ustražim spotrebu … ináč stačí keď mi na 1f iba jednopolovy prepínač ? Aby som iba fázu z back up a ds fázu+ on grid prepínal?
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“