Zrušení tohodle fóra
Zrušení tohodle fóra
Poslední dobou úplná hrůza, to běží na Ukrajinským serveru s ESP32 s jednojádrem?
Na poslední koleji. 
-
vata
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 3300
- Kapacita baterie [kWh]: 20
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zrušení tohodle fóra
Pěkně hnusná poznámka, Humux zjevně nikdy nic většího než stolní kalkulačku neadministroval. Já mám na starosti vlastní server, na kterém hostuju pár desítek webů - svých a spřátelených kapel a spolků, a mailový server k tomu. Nic, extra exponovaného, ale občas se i do mě nějaký útočník opře a dělá mi tam binec. Taky občas něco odejde - disk, je potřeba rozšířit pamět, CPU, zálohování, a možná jste si všimli co se děje s cenami. Kdybych měla dneska znova kupovat těch 64GB RAM co tam mám, stálo by to víc, než byla cena celého serveru. Kdyby zítra odešel jeden disk v poli, tý jo, bude koupě nového bolet.
Jo, jsou období, kdy to jede ke spokojenosti, a pak se něco stane, a sebere mi to čas, který jsem neměla. Osobně se mi ale nestalo, aby poté, co jsem vyřešila nějaký průšvih nebo provedla náročný upgrade / migraci / update os a pak to úspěšně nahodila, aby mi nějaký můj uživatel napsal něco podobného. Nejspíš bych ho vyhodila, ať si jde trolit jinam.
Jo, jsou období, kdy to jede ke spokojenosti, a pak se něco stane, a sebere mi to čas, který jsem neměla. Osobně se mi ale nestalo, aby poté, co jsem vyřešila nějaký průšvih nebo provedla náročný upgrade / migraci / update os a pak to úspěšně nahodila, aby mi nějaký můj uživatel napsal něco podobného. Nejspíš bych ho vyhodila, ať si jde trolit jinam.
LiFePo 760Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
Fakt je ze posledni dobou to vic nejede nez jede, takovehle mini forum jake to muze mit naroky na HW / konektivitu nula nic a ze by na to nekdo utocil DDOSem, k cemu by mu to bylo ? Sam provozuju servery kde je nutna naprosta dostupnost a je tam pomerne dost slozity SW a nastaveni, bezi to na ubuntu server nejake starsi distro, kdyby to chvili nejelo tak me klienti zabijou, takze mam i duplicitni plne nakonfigurovany hotspare server, posledni 10min vypadek byl v roce 2018 kdy po rucnim rebootu uz server nanabehl odeslo nejake napajeni na zakladni desce, kdybych tehdy nemel hotspare mel bych velky problem protoze po letech me trvalo nekolik dni nez jsem nainstaloval novy stystem a vse potrebne na tom rozhybal a odskousel. Vse to bezi na ITX servriku a vyuzivaji to vyssi stovky uzivatel, sluzba vyzaduje naprostou spolehlivost nesmi byt ani lagy na konektivite nebo paketloos. Kdyz lama jako jsem ja dokaze nemit zadny vypadek 8 let tak u tohoto forka by to snad tez nemel byt problem.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
-
pibi
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
- Kapacita baterie [kWh]: 44
Kopnout si do někoho je velice jednoduché, kritici asi můžou nabídnout adminovi pomoc a dokázat, že to umí lépe. 
9,2kWp JV 45°, 2,3 kWp JV 90°, 4,6kWp JZ 45°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, 44kWh LiFePO4
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
dumi
- Site Admin
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Ahoj,
ano posledni dobou je dostupnost zalostna. Stalo me to vic casu nez bych si pral tomu venovat. Problem je celkem masivni DDoS utok na forum.
Forum nebezi na nejakem super HW, HW je schopny drzet bezny provoz, ale posledni dobou je bombardovan boty z cele planety takovym zpusobem, ze ten HW to proste nedava. Pro predstavu bezne jsou tu jednotky az nizke desitky lidi najedou (nizke jako ze mas 2 spis 1
). Kdyz se podivate do paticky zjistite, ze 18 unora tu bylo pres 4000 "hostu". Az na to ze to jsou boti a kazdej si vesele nacita jednu stranku za druhou (a paralelne i vice, takze realne jsou to tisice pozadavku), toci to atd. Proste klasicky scenar DDoS. Na to fakt HW nestavi a ani nemam ambice aby stacil.
Byla zde otazka kdo by t proc delal. Netusim. Vim o trech lidech, ktery na to maji znalosti a nejspis i motivaci. Ono dneska si koupit DDoS as s service neni velkej problem. Navic se posledni dobou celkem hojne rozmahaji DDoS na aplikacni vrstve, kdy na vas vali botnet a chtel "vykupny" za to ze daj pokoj. Mail zadnej nedorazil.
Posutpne jsem zablokoval celej AWS a Azure cloud, ze ktereho sla cast utoku. Byla nasazena ochrana proxy, ktera by to take mela odfiltrovat. Aktualne jsem se dostal na cisla, ze je tu rumerne kolem "100" hostu. BYla hodne omezena kapacita webu, kvuli dalsim sluzbam na serveru, ted po odfiltrovani to budu postupne zase zvedat.
Pokud bude situace dale neunosna jsou ve hre nasledujici scenare:
1] zablokovanim kompletne celeho zahranici
2] vsechno to vypnu, budu mit klid a cas na rodinu a ostatni veci
- uprimne se mi moc nechce, je tu fajn komunita
Pokud se tu nekomu nelibi, nevsiml jsem si, ze bych tu nekoho nasilim drzel nebo ze by museli neco platit, za to ze tu muzou byt. Takze pokud se vam to tu nelibi, odejdete
Kdyz odejdou vsichni, tak uz nikoho nebude mrzet, ze to vypnem 
Tem ostatnim dekuji za pochopeni.
Boji s botama zdar.
ano posledni dobou je dostupnost zalostna. Stalo me to vic casu nez bych si pral tomu venovat. Problem je celkem masivni DDoS utok na forum.
Forum nebezi na nejakem super HW, HW je schopny drzet bezny provoz, ale posledni dobou je bombardovan boty z cele planety takovym zpusobem, ze ten HW to proste nedava. Pro predstavu bezne jsou tu jednotky az nizke desitky lidi najedou (nizke jako ze mas 2 spis 1
Byla zde otazka kdo by t proc delal. Netusim. Vim o trech lidech, ktery na to maji znalosti a nejspis i motivaci. Ono dneska si koupit DDoS as s service neni velkej problem. Navic se posledni dobou celkem hojne rozmahaji DDoS na aplikacni vrstve, kdy na vas vali botnet a chtel "vykupny" za to ze daj pokoj. Mail zadnej nedorazil.
Posutpne jsem zablokoval celej AWS a Azure cloud, ze ktereho sla cast utoku. Byla nasazena ochrana proxy, ktera by to take mela odfiltrovat. Aktualne jsem se dostal na cisla, ze je tu rumerne kolem "100" hostu. BYla hodne omezena kapacita webu, kvuli dalsim sluzbam na serveru, ted po odfiltrovani to budu postupne zase zvedat.
Pokud se tu nekomu nelibi, nevsiml jsem si, ze bych tu nekoho nasilim drzel nebo ze by museli neco platit, za to ze tu muzou byt. Takze pokud se vam to tu nelibi, odejdete
Tem ostatnim dekuji za pochopeni.
Boji s botama zdar.
-
nijel
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 35
- Kontaktovat uživatele:
Většina z toho jsou AI boti, kteří se tím trénují. Jak to funguje je popsané třeba tady: https://jan.wildeboer.net/2025/04/Web-i ... et-Part-2/.
Jediné co pomáhá je filtrování požadavků. Například se dá použít Cloudflare (under attack mode v bezplatném plánu by to měl řešit, nevím jestli už nemají i nějakou ochranu přímo na AI boty) nebo lokálně https://anubis.techaro.lol/.
Jediné co pomáhá je filtrování požadavků. Například se dá použít Cloudflare (under attack mode v bezplatném plánu by to měl řešit, nevím jestli už nemají i nějakou ochranu přímo na AI boty) nebo lokálně https://anubis.techaro.lol/.
-
dumi
- Site Admin
Ne nejsou to AI boti, ty projizdeji cely web, tyhle utoky vypadaji uplne jinak. Napriklad. toci nekolik validnich dotazu porad dokola.
Prave neco jako cloudflare je nasazeno. Pokud to nezabere bude nutne prejit na cloudflare. Bohuzel to vsechno stoji cas, ktereho moc neni.
Prave neco jako cloudflare je nasazeno. Pokud to nezabere bude nutne prejit na cloudflare. Bohuzel to vsechno stoji cas, ktereho moc neni.
Prece neni az takovy problem se jich zbavit nejakou captou, ale jako DDOS na malicke sol. forko to nechapu k cemu by to komu bylo.
Jestli je to malé nebo větší je botům asi úplně jedno.
Když se podívám na větší https://forum.mypower.cz tak tam mají asi to samé.
V grafu na hlavní stránce mají viditelné vlny botů, a je vidět z dlouhodobého hlediska jak to postupně narůstá.
Ale oni to viditelně ustávají a na výkonu se nic neprojevuje.
Tak se máme možná ještě na co těšit.
Když se podívám na větší https://forum.mypower.cz tak tam mají asi to samé.
V grafu na hlavní stránce mají viditelné vlny botů, a je vidět z dlouhodobého hlediska jak to postupně narůstá.
Ale oni to viditelně ustávají a na výkonu se nic neprojevuje.
Tak se máme možná ještě na co těšit.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
dumi
- Site Admin
maji lepsi HW, jak jsem psal zacina to diky botum narazet na HW limity. Zacina se krute nedostavat RAM (kvuli tem botum). Nemam ted moc prostor, ale mam v planu to nejak vyresit.
-
dumi
- Site Admin
Prave jsem objevil mensi chybku ve firewallu, takze sem odfiltroval dalsi cast problemu. uvidime jestli bude situace lepsi.
-
eduard22
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Myslel jsem si to! (a to nésu AjTý, ale jen blbé strojař)
Držím palce a děkuji za udržení technického fóra zdarma!!!
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
-
vata
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 3300
- Kapacita baterie [kWh]: 20
- Kontaktovat uživatele:
Poměr botů vs reálných návštěv máme samozřejmě všichni hrozný a každým dnem se to zhoršuje. To že si AI stahují celé mé weby mě vlastně trápí nejmíň - většinou to jde z cache, takže to akorát bere něco z pásma. Denně eviduju spoustu útoků na hesla webů, pokusy o fake registrace, IP blacklist je už obrovský. Captcha pomáhá, ale ne zcela, a dávat ji před celý web se mi nechce. Firewall podle geolokace pomohl zpočátku, pak jsem to už vzdala. Pak je spousta útoků na zranitelnosti, phpBB určitě na to má nějaké pluginy. Proti DDOS mi trochu pomohla nějaká pravidla na fw, ovšem ten mám ještě před serverem, na který se dostane až mírně zkrouhlý provoz. No a pak sledovat logy, patche, pořád koukat na trendy, zkrátka je to spousta práce. A to vůbec nemluvím o nákladech na HW a jeho údržbu, na konektivitu, doménu a práci s certifikáty. A celá ta práce s frustrujícím vědomím, že kdyby se nějaký živý hacker na na můj server skutečně zaměřil, stejně se tam dostane.
Držkovat na admina, který to dělá zadara, ve volném čase pro komunitu, je projev hrozné neznalosti a nevděku.
Držkovat na admina, který to dělá zadara, ve volném čase pro komunitu, je projev hrozné neznalosti a nevděku.
LiFePo 760Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
To říká ta pravá....
viewtopic.php?t=4003
Že to dělá dneska zadara bude tím, že nemá kýžený příjem z reklam. Kdyby měl nějaký příjem, tak zadara sem budeš přispívat akorát Ty a ostatní. Tady si pleteš role ...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
dumi
- Site Admin
Tak zrovna to co napsala vata je kontruktivni kritika. Ano zadne prijmy z reklam to negeneruje, ta jedna co tu je placena neni. Ani to neni a nebyl zamer. Zamer byl mit misto kde se muzou lidi svobodne bavit. Par let to tu bezi ted zacal utok za utokem. Snazim se to resit, ale bohuzel tomu nedokazu ted venovat takhle rychle tolik casu. Takze mam spis otazku:Humux píše: ↑sob úno 21, 2026 12:16 amTo říká ta pravá....
viewtopic.php?t=4003
Že to dělá dneska zadara bude tím, že nemá kýžený příjem z reklam. Kdyby měl nějaký příjem, tak zadara sem budeš přispívat akorát Ty a ostatní. Tady si pleteš role ...
Pokud je tady to forum tak moc hrozne, tak co tady jeste delas?
Buď rád že Ti někdo vůbec řek že to nefunguje, prostě se to bere tak, nejde, jdu dál. Obecně platí že "nafoukanci" jako Vata by neměli mít vůbec přístup k počítači.
Tak to hoď dle tvého názoru, ke konstruktivní Vatě , co má 64GB RAM, možná to bude lepší.

Tak to hoď dle tvého názoru, ke konstruktivní Vatě , co má 64GB RAM, možná to bude lepší.
Uznej ze si ze sebe udelal pitomce, zamysli se nad tim a prestan psat hovna.
- uprimne se mi moc nechce, je tu fajn komunita
Pro admina: Nenech si to otrávit, vedle my....er, je to jediný zdroj informací kde si můžeme vyměnit zkušenosti z provozu a byla by škoda to ukončit. Řešení, jak píšeš, blokace komplet zahraničí, byl bych pro.... co to obnáší, jaké by to mělo vedle výhod nevýhody?
Pro admina: Nenech si to otrávit, vedle my....er, je to jediný zdroj informací kde si můžeme vyměnit zkušenosti z provozu a byla by škoda to ukončit. Řešení, jak píšeš, blokace komplet zahraničí, byl bych pro.... co to obnáší, jaké by to mělo vedle výhod nevýhody?
si myslim ze zablokovani zahranici by bylo v pohode reseni, tech par jednotek fanousku kteri pristupuji ze zahranici muze pouzit VPN, otazka je jestli to staci ty botnety muzou mit i dost cz adres.
-
eduard22
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Ale krom SK! I když hranice nejsou v celé EU 
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Já bych dal na propust jenom svojí IP a ostatní bych vykop! 
-
dumi
- Site Admin
Brzdi, narozdil od tebe mi Vata nabidla konkretni pomoct, za coz ji dekuji, Ty tu jen placas, drzkujes a prudis...