Počasí

Tady se můžete vykecávat o čemkoliv i nesouvisejícím s FVE.
Odpovědět
Jirka77

Re: Počasí

Příspěvek od Jirka77 »

jak kde ja jsem videl nejvic 700w a ted je tam 250w jih 6.8kwp ..venku tma/leje
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
MP75

Příspěvek od MP75 »

Dnes první zimní celodenní slunko... hezkých 36,7 kWh... únor rázem nejlepším ze zimních měsíců (zatím 187,3 kWh) a to je ještě 8 dní k dobru...
FVE na bytovém domě (4 byty) - atyp. řešení (FVE vlastní jeden z bytů)
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
vata
Výkon panelů v FVE [Wp]: 3300
Kapacita baterie [kWh]: 20
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vata »

Jj, za poslední dva dny stejná výroba jako za všechny předchozí dny letošního února. Teoreticky, kdyby bylo celý ten zbývající týden relativně pěkně, doženu to. Spíš to ale nestihnu a bude to vůbec první únor v historii mé FVE, kdy se vyrobilo méně než v lednu:
20-26p.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
LiFePo 760Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Tak u mě to jistě těch posledních pár dní dožene, ale máš pravdu, loni byl ten únor o dost lepší. leden 213kWh, únor zatím 177kWh, ale přibejvá cca 30kWh za každej den, pokud vydrží počasí, dokázal bych spotřebovat i víc...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Momo

Příspěvek od Momo »

Jo, dnes je graf jako z učebnice.
Je vidět, jak se v 8 pouští automatika bojleru (tři fáze). Pod grafem jsou tři oranžové pruhy pro fáze a v grafu je vidět skokový nárůst výkonu, ale jenom do hodnoty výroby (přibližně). V 11 má bojler dost, zátěže se vypínají, zároveň je dobitá baterka a skokově naroste přetok (fialová barva). Baterka je zobrazována modře.
Pod grafem je taky tlustá čára, které zobrazuje režim střídačů jako semafor:
- červená - odběr z gridu
- žlutá - ostrov
- zelená - dodávka do gridu
Další čáry pod grafem zobrazují přímotopy a bazén, ale to teď není v provozu.
aktualni (49).jpg
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
vata
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vata »

Jo, u mě dnešek taky moc pěkný, ale v poledne jakési mraky, celkem 13kWh. Šlo to převážně do baterky a do bojleru (ten celé dopoledne konstantní AC příkon 500W). Baterce ještě něco chybí, ale bojler je plně nahřátý a v baterce na dva dny energie. Loňský únor ale nejspíš nedám, chybí mi do něj 30kWh, a tolik za tři dny asi nespotřebuju, takže ani nevyrobím.
Zítra je šance, že se od listopadu poprvé dobijí baterie - premiéra pro vyměněný osmý článek https://solarforum.cz/viewtopic.php?p=44482#p44482 a pro novou 280Ah baterku, která mi v zimě přibyla do elektrárny.
252pd.png

Novou baterii jsem při sestavování řádně naformátovala, všechny články jsou dosud krásně srovnané (5mV), takže ta mi, pevně věřím, elektrárnu podrží i pro případ OVP ostatních baterek.
Po plném nabití baterií se spustí poslední instance energetického obžerství - vytěžovač BTC na serveru, což mi vylepší statistiky a vyhřeje trochu technickou místnost.
LiFePo 760Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Já taky přidal něco baterek, a najednou zase vidím, že mám málo panelů :) akorát už mi došla střecha, a vůbec místo, kam by to šlo umístit... U nás není problém spotřebovat 50kWh za den, když už jsou nabitý baterky, nahřátej boiler, tak se zapínají klimatizace v režimu topení, a když je i to málo, tak elektrický podlahovky. Ty mají výhodu, že to teplo naakumulují na večer, a není potřeba dotápět dřevem. Loni ale tohle období začalo odhadem 14 dní dřív. Letos zatím sotva udržuju baterky aspoň na nějakým rozumným minimu. (kecám, topím si v pracovně klimou z baterek, a to i v noci, předse nebudu v zimě :)
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Tak jsme se konecne dockali. Driv bych asi nikdy neveril, ze temer 4 mesice v kuse bude hnusne, mlha, skoro tma, mraz a snih. Za celou tu dobu jsem slunce zahlidl snad ve ctyrech dnech. Zahlidl ...
vata
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vata »

Ano, vážně super, dneska dalších 14kWh a baterky (20kWh) stále nejsou plné, regy jely celý den naplno, tak až zítra. Koukám, jak se mi rozjelo SOC tak o 20% nahoru. I děti dnes ve škole měly výbornou náladu, už to slunko taky potřebovaly.
Ale radost náš možná přejde, zatím sice blato, ale aby zas nebylo sucho zjara a pak mrazy v dubnu.
Ještě ke včerejšku - na grafech jednotlivých regulátorů (horní Tristar na východním poli, dole Victron MPPT na jihu) vidět, jak je Victron pomalejší při hledání MPP, po přechodu mraku - to jen tak pro vyváženost zpravodajství :)
252pdd.png
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

vata píše: čtv úno 26, 2026 9:49 pm Ještě ke včerejšku - na grafech jednotlivých regulátorů (horní Tristar na východním poli, dole Victron MPPT na jihu) vidět, jak je Victron pomalejší při hledání MPP, po přechodu mraku - to jen tak pro vyváženost zpravodajství :)
252pdd.png
jsou nejake novejsi FW pro victron smartsolary mppt tak treba tunili tracking algo.
Humux

Příspěvek od Humux »

vata píše: čtv úno 26, 2026 9:49 pm Ještě ke včerejšku - na grafech jednotlivých regulátorů (horní Tristar na východním poli, dole Victron MPPT na jihu) vidět, jak je Victron pomalejší při hledání MPP, po přechodu mraku - to jen tak pro vyváženost zpravodajství :)
Opět mě zaujalo ono "hledáni" v MPPT. Vím že je rozlišováno MPPT bez "hledání" a MPPT s hledáním. S tím jsou možné i různé časové prodlevy. Mě není jasný co se hledá a co se má najít. :D Normální step-down měnič má dobu bez hledání v nano sekundách. Tak co tam něco i přes minutu něco hledá? :D
Nalejvárnu znám, zprofanované MPPT taky.
A teď bych chtěl vidět porovnání ztrát mezi VA regulátorem bez hledání a VA regulátorem s hledáním. Při tom hledání musí vznikat zákonitě ztráty. U některých VA reglů se píše že optimální nastavení toho "hledání" je nominální napětí na panelech.

Necelý tři hodiny nesoběstačnosti od včerejška do dneška (pšes noc).
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

To je ale vec SW, victron mppt co 10 min meri celou VA krivku, pritom si najdou bod max vykonu a na tom se usadi ale stale jemne koriguji kolem neho, dalsich 10 opet meri, ja mam treba pomerne hodne stinu tak to vidim jak se me casto posunuje bod max. vykonu podle zastineni. Funguje to velmi dobre a oni maji jiste dobre odskousene jak ten SW ma rychle reagovat a pokud bude rychly prilis muze to vest naopak k vetsi neefektivite. Za me jim to funguje skvele. Vsechny mppt maji podobny SW ono to vicemene ani jinak delat nejde a logicky pri mereni VA krivky solarniho pole je chvilku mimo optimum to je normalni, zadny mppt regl. nema 6 smysl, je to pouze SW tracker.
Humux

Příspěvek od Humux »

Jirka77 píše: sob úno 28, 2026 11:29 am To je ale vec SW
Ten SW je nadstavbou toho rtegulátoru.
Někde sem čet že úspora může být až 1,5%. Tak jestli je to o tomhle, tak nazdar .... :lol:
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Jenze to je jen teorie a v praxi to tak neni proste jsou instalace kde se pracovni bod pomerne hodne stehuje vlivem zastineni, proto je proste nutne pro premerovani VA jiste ze tam je nejaka mala ztrata, ale bez toho to bude na solarnim poli s velkymi zmenami pracovniho bodu - treba na tom mem velmi neefektivni.
Humux

Příspěvek od Humux »

Otázka tady zní jestli buck s MPPT hledáním a buck bez MPPT hledání. A znatelný rozdíl. Ten buck dává na výstupu stejný napětí i bez nějakého hledání.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Ale no tak u mppt jde o udrzovani max vykonu z panelu pri menicich se osvitovych podminkach a k tomu je nezbytne co 10 min promerovat VA charakteristiku, jo kdo ma pole bez stinu tam by stacil nejaky tracker bez toho ale to ma malokdo a v prumeru tedy mppt ktere toto delaji budou mene efektivni.
Humux

Příspěvek od Humux »

To jsou všecko kecy z nalejváren. Ten buck automaticky mění V/A charakteristiku podle nastaveného výstupního napětí, tak naco hledání, né? 10 minut, celej den to může "hledat", akorát nevím co. :D
A mimo jiné hledání MPPT mají i PWM regly, tak mi někdy připadá že jsou to kecy od věci... :o
CoroneRR1

Příspěvek od CoroneRR1 »

Skoro MWh za šest dní. To po dlouhé době docela jde, ale dům by uvítal ještě tak 100kWh denně navíc.
Vysočina 72,5kWp na 5ks střídačů Goodwe
1x GW20KT-DT, 4x GW10K-ET, baterie pylontech H2 25kWh, dyness Tower 17,5kWh
polovina panelů na JZ střeše - ta i docela funguje
polovina panelů logicky SV střecha - vyrobí tak 1/3 té JZ
Odpovědět

Zpět na „Lampárna“