Hledám technika na zapojení finální sestavy Growatt
Hledám technika na zapojení finální sestavy Growatt
Projekt – domácí FVE
Pro soukromé potřeby si hodlám postavit domácí FVE. Sestava bude na pozemní konstrukci. Bude se jednat o Dva moduly. Každý modul bude obsahovat 10 panelů. Každý modul bude samostatně „trekovatelný“, tj. bude se v jedné ose otáčet za sluncem.
Bude hotová kompletní příprava, tj,:
1) Konstrukce osazená panely
2) Natažený kabel v podzemí mezi „moduly“ a střídačem
3) Usazený střídač na zdi
4) Usazené bateriové boxy
5) Příprava rozvodů EE dle požadavku „montéra“
Hledám technika se zaměřením na výrobce Growatt, který mi finálně vše zapojí a spustí.
Rád bych znal připomínky těch, kteří toto četli, k tomu, zda se např. komponenty z nějakého důvodu k sobě nehodí. Díky moc !
Prosím zdržte se komentářů, ať to nechám udělat nějakou firmou, prostě nabízím zaplatit práci tomu, kdo toto vše finálně odborně zapojí.
Na soukromém webu jsem to sepsal a zde je odkaz:
https://renovatop.cz/fve-domaci-elektrarna/
Pro soukromé potřeby si hodlám postavit domácí FVE. Sestava bude na pozemní konstrukci. Bude se jednat o Dva moduly. Každý modul bude obsahovat 10 panelů. Každý modul bude samostatně „trekovatelný“, tj. bude se v jedné ose otáčet za sluncem.
Bude hotová kompletní příprava, tj,:
1) Konstrukce osazená panely
2) Natažený kabel v podzemí mezi „moduly“ a střídačem
3) Usazený střídač na zdi
4) Usazené bateriové boxy
5) Příprava rozvodů EE dle požadavku „montéra“
Hledám technika se zaměřením na výrobce Growatt, který mi finálně vše zapojí a spustí.
Rád bych znal připomínky těch, kteří toto četli, k tomu, zda se např. komponenty z nějakého důvodu k sobě nehodí. Díky moc !
Prosím zdržte se komentářů, ať to nechám udělat nějakou firmou, prostě nabízím zaplatit práci tomu, kdo toto vše finálně odborně zapojí.
Na soukromém webu jsem to sepsal a zde je odkaz:
https://renovatop.cz/fve-domaci-elektrarna/
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Re: Hledám technika na zapojení finální sestavy Growatt
Doporučil bych do zadání doplnit, nakolik má jít jen o praktické zprovoznění a nakolik i o papírování - jakékoli podklady pro připojení k DS.
A z osobní zkušenosti bych doporučil místo dvojitých odpojovačů dát single optimizéry TS4-X-O - pokud tam bude docházet k nějakému částečnému stínění během dne. A ještě teda k těm pozičním trackerům - podle mě se to dneska ekonomicky a pozičně (prostorově) nemůže vyplatit, je lepší dát na stejnou plochu víc fixních panelů s orientací na jih. Ale chápu, že někdo může mít své důvody (netypická lokalita, papírově omezený max počet panelů,...?).
A z osobní zkušenosti bych doporučil místo dvojitých odpojovačů dát single optimizéry TS4-X-O - pokud tam bude docházet k nějakému částečnému stínění během dne. A ještě teda k těm pozičním trackerům - podle mě se to dneska ekonomicky a pozičně (prostorově) nemůže vyplatit, je lepší dát na stejnou plochu víc fixních panelů s orientací na jih. Ale chápu, že někdo může mít své důvody (netypická lokalita, papírově omezený max počet panelů,...?).
Děkuji za první poznatky. Ano situace je taková, že na plochu nedám více jak uvedených 20 panelů. Proto z nich "ždímu" maximum co se tady dá sehnat čili 650W, jde o šířku 113cm. Byly by i výkonnější, ale pak už mají 130cm což je na 10 kusech už (10x20cm) 2 metry. Budou na pevné ploše, spodní vrstva odraz. Pohony pro tracker už mám vyjednané, teď jen přemýšlím, zda jich vzít víc a zkusit je tady prodat = čím více tím levnější
= prostě klasika. Jeden pohon (jednoosý) pro 16-20 panelů včetně řídící jednotky 389USD. Dále jde o lepší úklid sněhu a v případě vichřice jdou automaticky do horizontu.
K montáži- odpapírovat se to musí o tom žádná.
K montáži- odpapírovat se to musí o tom žádná.
Proč Growatt? Jde o cenu? Chápu různé pohnutky, ale jsem rád že já odolal a šikmooké mám jen panely a baterie...
Jinak máš to ke mně asi 8 km, tak když bys chtěl vidět robustní systém...
Jinak máš to ke mně asi 8 km, tak když bys chtěl vidět robustní systém...
PV1: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV2: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV3: 4x AIKO-450 (2kWp) V+Z => [DC bus] SmartSolar 150/35
AC/DC: 3x Victron MP2 5000VA <=>2x BYD LVL (31kWh)
Ve výběru střídače značka Growatt, nevidím pochybení. Jde o poslední modelovou řadu vč. kvalitní záruky. Jsou v nabídce instalačních firem např. i ČEZu. Šel jsem obrácenou cestou, čili slušné bateriové pole za rozumnou cenu. V tom vítězí nízkonapěťové úložiště. Tím pádem i nízkonapěťový střídač. Pak již je to jenom mezi Deye a Growatt. No a z těch dvou má pak Gro rozhodně lepší zázemí. No jiné odezvy tu na webu zatím nemám, tak se jdu věnovat "domluvě" s ČEZem, jak to bude se zpětnou distribucí.
kdyz uz jsi spravne volil nizkonapetovou baterku nejak jsi opomenul tez nejlepsi mozne reseni a to je victron
deye i growatt jsou cinske blackboxy, nulove rozsireni, nulova rekonfigurace, to jsou zarizeni pro BFU.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Prosím o upřesnění termínů "nulové rozšíření a nulová rekonfigurace"? Děkuji
Proste tyhle cinske menice jsou allinone v 1 krabici rozsireni nemozne, SW je to nastavitelne asi jako router od tplinku..monitoring pres cinske cloudy se zpozdenim jako prase. Victron je naproti tomu modularni system kde si muzes vymenit, pridat co chces, kdy chces a navic SW ma uplne jine moznosti ve volnosti konfiguraci asi jako routery mikrotik takovy asi rozdil v tom je, navic na victronu mas dynamicke ESS a proste pro naprostou vetsinu instalaci neni potreba nic bastlit v nejake externi automatizaci ale ten system umi vse v zakladu, ale kdo chce tak moznozst rizeni extrene tu je take, dokonce muze bezet nodered primo na GX victronu neni treba ani zadny externi server. Victron ma bud cloudovy monitoring v REALNEM case, nebo ma i lokalni konzoli kdyby nesly internety, nebo pro ty co se cloudu boji.
Každopádně jsem "end user". Tak jsem si teď o DESS něco načetl, do toho jakkoliv jít nemohu. Musel bych najet na spotové ceny a pak může nastat situace jako letos kdy po dlouhých letech bylo u nás -21C. Takže moje TČ 16kW jelo na plný výkon, což vyžaduje fix. V létě když to bude ohřívat vodu v bazénu tak se SW zblázní, nebude vědět Kdy "nakoupit a prodat EE" když to má strkat do baterií nebo do sítě, nebo ohřívat vodu a grill na buřty. Nemám čas a nechci se v tom stále hrabat. Potřebuji blbuvzdorný systém, tj. slunce svítí tak ať to jde do baterií, do domácnosti, nebo někam do sítě. Nehodlám to řídit. Každopádně počítám s instalaci "Home Assistant" na Grotu přes Docker na svém NASu.
Dess neni jen o spotu ale muzes i nabijet v NT a VT jet z baterii napriklad.
"jsou v nabídce instalačních firem i ČEZu"
A? Jasně že je pro instalátory jednodušší montovat tenhle čínský shit. A dokonce to vyjde levněji než Victron. Ale z dlouhodobé perspektivy je to ten shit co do něj není vidět, budou přetoky/dotoky, možná asymetrie taky nebude skvělá, kdo ví jak to bude fungovat v ostrovu, nicméně kdo chce kam. Pokud jsi rozhodnutý, dobře Ti tak, ale pak tu nebreč. A instalace přímo od ČEZu? To radši pěsti mezi oči, co oni dodávají.
Jinak také nejsem na spotu - dodávám v rámci sdílení a zbytek za fix, odebrám za fix (listopad-unor), jinak spíš neodebírám.
Jak říkám, pokud chceš vidět trio Victronů s dvojicí SE v couplingu, je to ke mně od Tebe osm kilometrů po kopytě (a asi i autem).
Nicméně - info máš a rozhodni se jak potřebuješ.
A? Jasně že je pro instalátory jednodušší montovat tenhle čínský shit. A dokonce to vyjde levněji než Victron. Ale z dlouhodobé perspektivy je to ten shit co do něj není vidět, budou přetoky/dotoky, možná asymetrie taky nebude skvělá, kdo ví jak to bude fungovat v ostrovu, nicméně kdo chce kam. Pokud jsi rozhodnutý, dobře Ti tak, ale pak tu nebreč. A instalace přímo od ČEZu? To radši pěsti mezi oči, co oni dodávají.
Jinak také nejsem na spotu - dodávám v rámci sdílení a zbytek za fix, odebrám za fix (listopad-unor), jinak spíš neodebírám.
Jak říkám, pokud chceš vidět trio Victronů s dvojicí SE v couplingu, je to ke mně od Tebe osm kilometrů po kopytě (a asi i autem).
Nicméně - info máš a rozhodni se jak potřebuješ.
Jsou tarify kde je rozdil distribuce na VT a NT tak velky ze se to vyplati resit pres baterii. Ale victron system umi vse, umi to i obchodovani na spotu, blokovani pretoku kdyz je cena v minusu atd proste neni potreba nic bastlit, ten system umi vse co je potreba
No hlavně... U Victronu je jasný, že když to tvrdí že to něco dělá, tak to taky dělá. Lze obsluhovat hodně jednoduše, jde samozřejmě nastavit i velké extrabuřty, ale většinou to není potřeba. I já používám na některé věci NodeRed, ale to se bavíme třeba o inteligentním způsobu reakce na signál N0%, který firma řešila prostým (a debilním a zbytečným!) odstřelením celé výroby.Jirka77 píše: ↑úte bře 03, 2026 5:25 am Jsou tarify kde je rozdil distribuce na VT a NT tak velky ze se to vyplati resit pres baterii. Ale victron system umi vse, umi to i obchodovani na spotu, blokovani pretoku kdyz je cena v minusu atd proste neni potreba nic bastlit, ten system umi vse co je potreba
Onehdá jsem měl debatu s mým otcem, který si nechal vnutit nějaký čínský zázrak (a jest na něj hrd a bere úkorně, když nacházím chyby) - strašně se divil že vůbec nevidí žádnou fázovost a vlastně (kromě sumy "sem-tam") vůbec neví, co se mu na elektroměru děje...
N0% znamena zakaz pretoku ne vypnuti elektrarny, to umi multiplus s ESS asistentem pouhym sepnutim vstupu AUX1 netreba nodered.
Ne v situaci, když máš výrobnu v AC couplingu (stačí se kouknout do mé patičky - vyrábím převážnou většinou pomocí dvou SolarEdgů, PV3 je jen technologické pro možný studený start Victronů). Takže v mém případě je to potřeba řešit jinak, já to mám vyřešené přechodem do ostrova při >95 SoC baterie (ano, detekuji sepnutí AUX1), pak už se SE řídí frekvenčně v rámci ostrova. Šlo by samozřejmě (přes NodeRed a Modbus - v praxi jsem to odladil a vyzkoušel...) řídit přímo výkon SE, nicméně sám výrobce uvádí že takovéto řízení je výrazně pomalejší než řízení frekvenční...
Tak či onak, dodavatel (25Energy) byl blbec a pomocí N0% stahoval přímo výkon SE (to tam byl ještě jen jeden a ne dva jako teď). Ale to už je historie, řešení jsem si našel.
jasne tohle rizeni N0% pres AUX1 by sel pouzit pouze pokud bys mel PVcka za vitrony nebo mel z panelu sber pres mppt do DC obvodu baterky.
Tak SE samozřejmě jsou na vnitřní straně ostrova, ale ani tak ne. Victrony neumí doposud přímo řídit SE (lze to přes ten modbus, ale victrony to samy neumí, bylo to nutné vyzkoumat a otestovat). U Froniusů jsou myslím o kus dále, tam by to mělo zvládat Cerbo samo - nicméně Fronius nemám.
Ale jak říkám, stačí se kouknout do mé patičky, netřeba teoretizovat co by šlo - proto jí tu ostatně mám
tak pokud nelze ridit vykon PV invertoru, coz pri provozu ongrid je mozne pouze pres modbus a jeste ne u vsech typu, tudiz kdyz je plna baterka a neni spotreba vsecko vali do site a vykon pretoku nelze nijak ubrzdit, pak by bylo reseni se automaticky prepinat do offgridu podle napeti baterky a tam muze PVcka ridit victron pres posun frekvence.
Aha a co já píšu o příspěvek výše? Není potřeba teoretizovat že by se to tak dalo dělat, když píšu že to tak dělám...Jirka77 píše: ↑úte bře 03, 2026 1:27 pm tak pokud nelze ridit vykon PV invertoru, coz pri provozu ongrid je mozne pouze pres modbus a jeste ne u vsech typu, tudiz kdyz je plna baterka a neni spotreba vsecko vali do site a vykon pretoku nelze nijak ubrzdit, pak by bylo reseni se automaticky prepinat do offgridu podle napeti baterky a tam muze PVcka ridit victron pres posun frekvence.