axpert king II hlucnost

Odpovědět
luckym
Výkon panelů v FVE [Wp]: 14000

axpert king II hlucnost

Příspěvek od luckym »

Ahojte,
ak mate niekto king II ako to je z ventiltormi, idu stale naplno alebo sa reguluju podla potreby?
ide mi o hlucnost... v datasheete som nenasiel nic o hlucnosti tak ci mam ratat stym ze to bude dost hlucne aleb nie...

Videl som njake videu kde bol nejaky iny axpert menic a chlapik pri nim rozpraval ale zdalo saze to dost huci vzhladom na jeho hlas....

len planujem... nemam ho k dispozicii, nemam ako overit..
dik
Jirka77

Re: axpert king II hlucnost

Příspěvek od Jirka77 »

mely by se regulovat pokud jedou furt full elektronika nema z jednoho z nich tacho signal nebo je vetrak vadny, pak jedou naplno a vetsinou to hlasi chybu 01
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Mám v rodině 6ks King II a opravdu mohou docela hučet! (stejně tak i jeden děduj King 1)

Je to šikovná bedýnka, ale přeci jen malá na 3 zařízení v jednom a tedy 3x 5kW výkonné zařízení: 5kW měnič co dá trvale až 5,2kW a nárazově až 10kW i několik s, tomu dodává energii aku nebo MPPT co zvládne klidně až 7kW z panelů a láduje to nejen do aku klidně až 120A! , ale zpravidla se to omezuje na 20-40A a spíše táhne "přímo" spotřebu baráku. Pak je tam ona nabíječka co dá těch 120A z DS a prakticky utáhne max vákonn měniče (6kW) a tak ze sítě utáhne spotřebu baráku "přímo" z DS!

Nejvíce hučí když hodně svítí a nabíjí dosti vybité aku z panelů a ještě je současně spotřeba baráku nad 2-3kW! Pak docela hučí když je max spotřeba, tak je vytěžování 100%, neb táhne až 5kW spotřebu baráku + 1kW dokáže současně nabíjet! - to je těch výše zmiňovaných až 7kW z panelů, zbytek je ztráta v ten moment tedy skoro 1kW!!! A to se musí uchladit žeano!

Naopak když je jen denní světlo a sotva utáhnou spotřebu baráku z panelů a musí přicicnout z aku nebo ze sítě, tak hučí jen středně. Ani při velké spotřebě domu pak až tak moc nehučí večer - když to jde jen z aku nebo jen ze sítě "přímo" - tedýý přesněji stále přes interní nabíječku (a aku udržuje v kondici jen 2A) a z penlů nic a MPPT spí.

No a večer když jdem spat, nebo běží jen LCD TV a vše se v Kingovi ulejvá a spotřeba domu je v klidu 50-200W (kamery a trafa nabíječek jedou furt a těch 200W udělá jen občas lednice a plyn kotel.) , tak jedou ventilátory velmi zvolna skoro neslyšet.

Také moc nehučí, jeli večer, nebo po nabití aku odpoledne, ale nastane větší zátěž měniče spotřebou domu (nad 5kW travale) tedy než zvládá travale a přepneli na Bypass. Předtím samože zahučí chvílu při přetížení jak se snaží uchladit přetížení až minuty, dle velikosti přetížení a pak buch - Bpass a ztichne.

Jedinej bratránek má Kinga ve vnitřní, navíc v nevětrané... malé místnosti - v prádelně (přesto se ta bedýnka uchladí mrška, ale ventilátory valí o trochu víc než ostatním), vedle kuchyně a spíše mu vadí ten ultrazvuk, to proměnné pištění asi VF trafa nebo co to je? Je to sice slabé, ale zavřením dvěří v prádelně neslyší prakticky vůbec ventilátory, ale ten ultrazvuk se šíří domem více. Naštěstí to jeho baba neslyší, jinak by ho s tím vyhodila z baráku! :lol:

My ostatní máme Kingy právě pro to v garážích a šopách, nebo jen pod polouzavřenou pergolou u domu, nebo ve sklepě. (s malou vlhkostí a proto i olověné aku, neb mnohým "strojovna" promrzá!) Navíc máme bedny pověšeny na gumových silentblocích, aby se nešířil ani infrazvuk zdí. Ale bacha, už se jedný levné silentbloky jednomu synovi utrhly! Ta bedna je sice malá ale těžká!

Mnohé Kingy běží 24/7 již 5. rokem , ve 2 případech v mírně prašném propstředí... (propo maj nakázané příbuzní 2x do roka filtry měniče vysát zvenčí klidně za provozu vzhledem k tomu jak jsou konstruovány) , ale ventilátory nejsou ani zaprášené, ani přidřené zatím :-)

Už tady kdosi psal - že mu jede King 1 nonstop skoro 10. rokem! A zatím prej ventilátory dobrý i přes skeptické předsudky některých zde na fóru.

Tedy závěr: ano King II umí být docela hlučný! Někdy - hlavně když svítí hodně, nebo je odběr trvale nad 2-3kW. A tak jej nedoporučuji instalovat do bytu vedle pokojů, ani na stěnu ložnice zvenku.
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

No ohledne kvality techto menicu, ventilatoru a celkoveho designu .. nemam chut se hadat ale uz jsem jich par opravoval a tak na to mam svuj nazor a za me je to krap pro nemajetne solarniky. Jestli to nekomu bezi 10 let tak to opravdu chtel videt a pokud jo tak to bude svetovy rekord :-D
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Jirka77 píše: pon bře 16, 2026 12:39 pm ...... za me je to krap pro nemajetne solarniky. .....
Já jsem sice majetnej, ale! Chtěl jsem na elektrice ušetřit! 8-) A né vyhodit peněz jako želez, který se nevrátěj ani za 10 let... :( To je dobrý leda pro bohatý trouby, co neví co s prachama a maj mnozí drahou FVE udělanou firmou na klíč a někteří jen z preztižních důvodů... :?
A také jsem si chtěl sám udělat UPS na celej barák a bez byrokracie :D (a nikdy ani na vteřinu mě nenapadlo dokonce prodávat do DS...)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Mex

Příspěvek od Mex »

Edo, pokud nechceš číst tyhle pravidelně se opakující hejty, tak musíš do každého postu doplnit:

Disclaimer:
Vím a uznávám, že nejlepší je Victron, vše ostatní je jen odpad a slepá vývojová větev.
Vím a uznávám, že naprostý základ je aktivní balancér.

No a budeš mít klid.
:lol:
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

to nejsou hejty, to jsou dojmy clovek ktery ty zarizeni opravuje.. to je mnohem vic nez nejaky hejt nekoho kdo tomu nerozumi.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

eduard22 píše: pon bře 16, 2026 7:08 pm Já jsem sice majetnej, ale! Chtěl jsem na elektrice ušetřit
to ti verim, jestli takovemu zarizeni sveris sve domaci spotrebice i svuj zivot budiz ale ja ne a vim proc. Proste to je lowcostovej smejd.
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Spotřebiče si zatím nestěžují 8-) A to dokonce ani varná deska a její elektronika, ani invertorová klima, ani lednice :D
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

to je dobre tak at slouzi a nic ti to neznici.
Humux

Příspěvek od Humux »

eduard22 píše: pon bře 16, 2026 7:08 pm Já jsem sice majetnej, ale! Chtěl jsem na elektrice ušetřit! 8-) A né vyhodit peněz jako želez, který se nevrátěj ani za 10 let... :( To je dobrý leda pro bohatý trouby, co neví co s prachama a maj mnozí drahou FVE udělanou firmou na klíč a někteří jen z preztižních důvodů... :?
A také jsem si chtěl sám udělat UPS na celej barák a bez byrokracie :D (a nikdy ani na vteřinu mě nenapadlo dokonce prodávat do DS...)
jo, to bych podepsal bez mučení. :nod: :nod: :nod:
Možná by mě napadlo prodávat proud, ale za cenu za kterou kupuju, a né za 20 halířů za 1kW. :o
Mě by zajímalo kde se berou majetní? Možná zbohatli ze zisků z oprav Victronů? :lol: :lol: :lol:
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Budes se divit ale zadny vitron stridac jsem jeste neopravoval (zato axpertu uz par jo) asi to maji hosi dobre nadimenzovany a proste ta masina neco vydrzi neni az tak nic divneho kdyz je multiplus starsi 20 let stale jede. Delal jsem nekolik desitek mppt vitron vsech rozmeru, ale to byly kusy ktere byly meneny v reklamaci a ja je ziskal ze srotu rekneme a vetsinu z nich jsem opravil, nektere ze 2 kusu 1. Nutno teda poznamenat proc odesly, nektere kusy "made in india" mely treba 250v verze osazene mosfety na 200v nebo byly vstupy PV prorazene od prepeti, v 1 kusu chybel sroubek na mosfetu (a ten nevydrzel) opet "made in india" nicmene byly meneny prodejcem kus za kus takze pro zakazniky dobre, ale zda se ze ty leta pane +- 2022 byla kontrola kvality v indii ponekud vagni nebo spise zadna, zrejme se nestihalo :-D Design jako takovy je spickovy a pro 12-48v system pravdepodobne neexistuje lepsi mppt tracker.
Humux

Příspěvek od Humux »

Jirka77 píše: pon bře 16, 2026 8:43 pm Design jako takovy je spickovy a pro 12-48v system pravdepodobne neexistuje lepsi mppt tracker.
Hee, tak se podívej na Aliexpress, 96V je u těch dražších samozřejmostí, jinak zrovna u těch levných je vyšší výkon až dvojnásobný. Zajímavý, že?
Drahý firmy melou z posledního.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

96V systemy jsou pro BFU, baterie nemaji aktivni balancovani to si domu svepravny technik co tomu rozumi nepotridi.. Ja spis vidim jake krapy si lidi kupuji a pak s tim chodi za mnou ..
Humux

Příspěvek od Humux »

Jirka77 píše: pon bře 16, 2026 9:25 pm 96V systemy..... si domu svepravny technik co tomu rozumi nepotridi..
Pokrok jde dopředu, 96V je skoro na nic, ale hodnota přibližná sítovému napětí se blíží, tomu nezabráníš. Přoč vyrábět z 24V 230V když to jde i bez toho. Balancování baterek je o jiném. Ty nejsou potřeba, tedy v určitých případech.
luckym
Výkon panelů v FVE [Wp]: 14000

Příspěvek od luckym »

eduard22 píše: pon bře 16, 2026 12:32 pm Tedy závěr: ano King II umí být docela hlučný! Někdy - hlavně když svítí hodně, nebo je odběr trvale nad 2-3kW. A tak jej nedoporučuji instalovat do bytu vedle pokojů, ani na stěnu ložnice zvenku.
Tak teraz neviem.... chcel som to mat v pivnici ale ak to bude hlucne... ma s tym doma vyhodia. Brat mal kedysi pozicany miner na bitcoiny, bolo to tiez v pivnici ale to zjapalo ze uz aj susseda sa pitala co to furt huci...
priemernu spotrebu mame doma okolo 700W. v spickach okolo 4kW ale to je priemer za 15min (co maju elektrarne meranie) takze to je par minut aj viac, hlavne okolo obeda ked sa vari, sa zapne varna doska, pripadne rura , kanvicatak moze byt aj 8kW. Ccel by som pouzit tri tie menice nech sa to aspon v tych spickach rozlozi. Lebo nastreche by som mal 3 string pre kazdy menic jeden, mozno by to az tak nehucalo... ci?

A co sa tyka tych victronov to sa da vykladat take riesenie ako s tymto kingom? Aby to si pricuciavalo zo siete ked treba? a nebolo pripojene priamo siet napojene koli pretokom?
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Humux píše: pon bře 16, 2026 9:59 pm [Pokrok jde dopředu, 96V je skoro na nic, ale hodnota přibližná sítovému napětí se blíží, tomu nezabráníš. Přoč vyrábět z 24V 230V když to jde i bez toho. Balancování baterek je o jiném. Ty nejsou potřeba, tedy v určitých případech.
Proto takova baterie je nesmyslne draha pro vykony ktere pot rebujeme doma, vysokonapeteove systemy maji smysl pri velkych vykonech. Na domaci pouziti je v sume vlastnosti vzdy nejlepsi 16s 51.2v baterie. Ale klidne si muzes koupit vysokonapetove casem zjistis ze to byla draha chyba.
Odpovědět

Zpět na „Axpert“