OK, dakujem za reakcie deye vs. Victron. Vratme sa ku poodnemu topicu .
Stiahnme si du menicom 2s stringy, kde potom mozem aj do buducna mat moznost spajat to ako budem potrebovat.
Mam momentalne moznost zohnat Canadian Solar CS6W-545MS za 90€ (nove bez papiera).
Podla Diabla1st su uz zastarane. Zacal som si zistovat aj ine v tejto cene. Mam otazky:
- bifacialne alebo monofacialne?
Panely budu nalezato (22ks) skoro vodorovne (sklon 7° alebo 9°podla strechy), 2 budu mat sklon 30°. Z toho mi vychadza, ze monofacialne.
- double glass alebo single glass?
Double glass mi pridu odolnejsie (aj z hladiska poziarneho).
Dakujem za odpovede.
ty canadiany budou dobry, ja mam canadiany z roku 2021 a pak aika z 2026 aika stoji dneska pulku nez tenkrat ty canadiany, ty jsou cire monokrystaly a aika fullblack, prijde me ze ty aika jsou malicko lepsi na dizni osvit, na prime slunce je to stejny s tim ze aiko pry ma 23.5%, ja bych rekl ze to je vicemene stejny, mozna ze na tu difuzi o malicko je lepsi nez cire monokrystaly. Po dvojicich bych to nedelal ja mam trojici a ctverice a mam 150v trackery, kdyz das rovnou 250v muzes u panelu se 108clanky udelat rovnbou petice u panelu se 144clanku cverice a u tech co maji 120 clanku take ctverucice, vys bych s napetim nechodil, to bys musel pouzit drahy tracker 450/100/200 a to me na malou instalaci s 12kwp prijde zbytecny. To resi 2x 250/100 a hotovo. Takze pokud sezenes za dobrou cenu normalni cire monokrystaly jdi do toho, aika a jine fullblack sice pisou ze maji o kousek lepsi parametry, ale za me ten priplatek proti normalnim mono je trochu velky a ja jsem bral aika kvuli rozmerum, klasicke panely maji obvykle 2m nebo vice na delku. Dvojity sklo ma jen zlomek panelu a nadres se s tim jako kun, uz normalni 450wp jsou pred 20 kilo, ty aika 450wp maji 20.5kg a maji 115x175.5 coz je takovy format co me vyhovuje na dane pouziti a da se s tim manipulovat, ty stare canadiany jsou 105x208 cm a maji 27kg myslim to uz je v jednom cloveku dost tezke. Oboji ma klasicke 3.2mm temperovane sklo a to podle me staci.
Jirka77 píše: ↑úte dub 21, 2026 7:39 am
Jo tak protijiskrici ochrana v mppt to bych chtel videt jak by byla resena kdyz na vstupu je kondenzatorovy buffer ktery se nabiji z panelu a ten svod nemusi byt do zeme (napr na nevodive strese), na zemni svodovy proud reaguji ochrany nekterych vysokonapetovych mppt rozhodne ne na jiskreni v obvodu, to se zase vrat na zem. Victron toto resit nemusi protoze na mensich napetich to neni potreba a mppt na 1000v nedela.
Oblouková ochrana AFDD je elektronika a tudíš muže být všude. Ten oblouk má nestejnorodý frekvenční průběh a podle toho se to vyhodnocuje. Ty kondenzátory jsou kapacitou jako prd, no ale i ty k tomuto mohou spíš přispět, protože se budou vybíjet a nabíjet a tím mohou tříštit oblouk.
AFDD se v určitých případech už předepisuje na 230V AC. Zatím na to nemají normy, ale že to příde i na DC ve fotovaltaice je nanejvýš možné.
Všem co jim hoří DC jištění na straně PV, tuto ochranu nemají, jak jednoduché. Že to nebude mít staRŠÍ vICTRON JE PRAVDĚPODOBNÝ.
a uz jsi nekde v te elektronice neco takoveho videl ja teda ne a opravuju ji dost. Neteoretizuj, praxe rika ze nic takoveho tam neni. Tve kydy o zastaralem victronu jsou smesne, nedelej ze sebe jeste vetsiho pitomce nez uz jsi.
Jirka77 píše: ↑úte dub 21, 2026 1:26 pm
a uz jsi nekde v te elektronice neco takoveho videl ja teda ne a opravuju ji dost.
A jak se to zjistí jestli to tam je? No nejlépe když to vyzkoušíš, né? Výsledky jsem už napsal. A co tam chceš najít? To může být součástí nějakýho obvodu.
DC jističe jsou samy o sobě nanic, protože nepracují jeden proti druhému, ale separátně, ikdyž jsou spojeny. Tady jistič vypneš a kontakty se neopálí a ani nedojde k poruše jističe.
Ještě jsou i jističe tzv. polarizované, to mi připadá jako humbug, ale možná na tom něco bude, přinejmenším vysoká cena.
Jirka77 píše: ↑úte dub 21, 2026 12:03 pm
ty canadiany budou dobry, ja mam canadiany z roku 2021 a pak aika z 2026 aika stoji dneska pulku nez tenkrat ty canadiany, ty jsou cire monokrystaly a aika fullblack, prijde me ze ty aika jsou malicko lepsi na dizni osvit, na prime slunce je to stejny s tim ze aiko pry ma 23.5%, ja bych rekl ze to je vicemene stejny, mozna ze na tu difuzi o malicko je lepsi nez cire monokrystaly. Po dvojicich bych to nedelal ja mam trojici a ctverice a mam 150v trackery, kdyz das rovnou 250v muzes u panelu se 108clanky udelat rovnbou petice u panelu se 144clanku cverice a u tech co maji 120 clanku take ctverucice, vys bych s napetim nechodil, to bys musel pouzit drahy tracker 450/100/200 a to me na malou instalaci s 12kwp prijde zbytecny. To resi 2x 250/100 a hotovo. Takze pokud sezenes za dobrou cenu normalni cire monokrystaly jdi do toho, aika a jine fullblack sice pisou ze maji o kousek lepsi parametry, ale za me ten priplatek proti normalnim mono je trochu velky a ja jsem bral aika kvuli rozmerum, klasicke panely maji obvykle 2m nebo vice na delku. Dvojity sklo ma jen zlomek panelu a nadres se s tim jako kun, uz normalni 450wp jsou pred 20 kilo, ty aika 450wp maji 20.5kg a maji 115x175.5 coz je takovy format co me vyhovuje na dane pouziti a da se s tim manipulovat, ty stare canadiany jsou 105x208 cm a maji 27kg myslim to uz je v jednom cloveku dost tezke. Oboji ma klasicke 3.2mm temperovane sklo a to podle me staci.
2s som chcel kvoli tomu, ze si mozem nasledne pri menici prekablovat stringy podla potreby (samozrejme len v nasobku 2).
3s na MPPT Victron 150V nevychadza (pri tychto paneloch je tam pri -10° cca161V). Nechem to riskovat.
Volba 250/100 je sice fajn (2x 4s3p), ale je to drahsie - 2x 659€ = 1318€ vs 4x MPPT150/45 4x259€ = 1036€
Ziskam nieco naviac pouztim 250/100? Okrem napr. VE.can, zase musim pouzit vacsie prierezy...
Pri pouziti 150/45 mozem stringy rozdelit na mensie presne podla toho ako bude 16 panelov na strechach 2 a 3 zatienovane (viz planik na zaciatku vlakna).
V oboch rieseniach mi ostavaju este dva panely na samostatny MPPT... (vyssie riesenia mi dovoluju zapojit len 24 panelov)
ve.can maji i 150/100 to je fajn ze ti automaticky nabijecky bezi jako "smart network" tj synchronizovane prechazeni do absorpce/float/rebulk, nemusis to resit pres bluetooth. Jinak muzes to stahat pod 2 ale podle me pokud jdes do 250/100 pokud mas panely se 108 clanky jako jsou treba 450 aika tak muzes dat 4 nebo 5 do stringu, pokud mas 120 nebo 144 clanku radeji pouze 4 do serie, stahovat to po 2 me prijde zbytecene moc kabelaze ale mozne to je. Ja rikas 150/45 nemaji ve.can musis je pripojit pres DUPPA rozbocovak a smartnetwork pres BT.
Jirka77 píše: ↑úte dub 21, 2026 2:52 pm
ve.can maji i 150/100 to je fajn ze ti automaticky nabijecky bezi jako "smart network" tj synchronizovane prechazeni do absorpce/float/rebulk, nemusis to resit pres bluetooth. Jinak muzes to stahat pod 2 ale podle me pokud jdes do 250/100 pokud mas panely se 108 clanky jako jsou treba 450 aika tak muzes dat 4 nebo 5 do stringu, pokud mas 120 nebo 144 clanku radeji pouze 4 do serie, stahovat to po 2 me prijde zbytecene moc kabelaze ale mozne to je. Ja rikas 150/45 nemaji ve.can musis je pripojit pres DUPPA rozbocovak a smartnetwork pres BT.
Neviem ci sa nemylim, ale prestavujem si, ze VE.direct zapojeny do Cerba je nieco podobne VE.can a celu spravu, monitoring a nastavovanie robim cez Cerbo napojene do miestnej LAN. Cize ku tomu mam pristup odkialkovek ako ku inym veciam co mam na sieti.
Tiez predpokladam, ze Victrony su tiez zapojene do Cerba (VE.can?) a cele to o sebe vie. Ci sa mylim?
Otazka su baterky, tie maju vediet komunikovat s Victron protokolom (skladane z Solarni baterie s.r.o.)
Jirka77 píše: ↑úte dub 21, 2026 2:38 pm
Kdo chape k cemu ktere komponenty v elektronice slouzi kdyz vidi desku s elektronikou pomerne rychle si to dovodi a obvody co neznam si najdu na netu.
Diť píšu že to může být součástí nějakýho obvodu, tím nemyslím nějaký speciální IO, ale třeba obvod MPPT. Takže tam nic nenajdeš.
ve.direct jen p2p spojeni ve.bus je sbernice kde muze byt az 25 zarizeni zapojenych v retezu a lze vetsi delky kabelaze myslim ze pri 250kbit neni problem pres 200m to u ve.direct - rs232 nelze a je to pouze pripojeni pro 1 zarizeni, navic jak jsem uz psal mppt zapojene na ve.can (tak to mam i ja) automaticky pracuji jako smartnetwork. Ano jiste ze jsou zapojene do cerba ale u Can mas vzdy dvoji portu na kanal na konce das terminatory a pak linka z bezneho primeho UTP kabelu pokracuje z jednoho do druheho do tretiho zarizeni a na konci je zas terminator.
Jirka77 píše: ↑úte dub 21, 2026 2:38 pm
Kdo chape k cemu ktere komponenty v elektronice slouzi kdyz vidi desku s elektronikou pomerne rychle si to dovodi a obvody co neznam si najdu na netu.
Diť píšu že to může být součástí nějakýho obvodu, tím nemyslím nějaký speciální IO, ale třeba obvod MPPT. Takže tam nic nenajdeš.
tal bys to musel nejak detekovat a necim odpojit, to by se tam jiste dalo dohledat. Victron mppt maji rozhodne na vstupu mosfety ktere vstup dokazi odpojit a zkratovat, tim si tracker pri kazdem probuzeni testuje ze jsou vsechny silove soucastky ok. Zadny obloukovy ochrany tam nejsou a ty nejsou v zadnem mppt co jsem videl max ty vysokonapetove muzou namerit svod do kostry a hlasi pak zemni zkrat a nejedou.
V ktorej budove podľa plániku budeš mať elektráreň?
Osobne sa mi 2S zdajú málo, je to už celkom dosť kabeláže, ale samozrejme spraviť sa to takto dá. Druhá vec, čo sa mne moc nepáči je všetok výkon točiť cez MP2. Preferujem skôr kombináciu AC&DC coupling, kvôli celkovej účinnosti systému. Ale chápem, že nie každý chce mať na streche 300-400V DC. Vyššie ako 400V DC by som ani ja nešiel.
Btw. na tie Multi RS 48/6000 a AC Coupling si sa pozeral? Takéto riešenie ťa nezaujalo?
Ja prevádzkujem AC Coupling cez 3 roky a teraz som doplnil druhý on-grid menič Fronius. Jediná nevýhoda sú tie HV stringy, inak je to super, lebo on-grid meniče mi pokrývajú spotrebu a mppt mi dobíja baterky. MP2 sa len fláka a občas len koriguje výkon podľa potreby
P.S. toto je tá výhoda a zároveň nevýhoda Victronu. Máš viac možností riešenia a je problém si vybrať
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Jirka77 píše: ↑úte dub 21, 2026 3:11 pm
ve.direct jen p2p spojeni ve.bus je sbernice kde muze byt az 25 zarizeni zapojenych v retezu a lze vetsi delky kabelaze myslim ze pri 250kbit neni problem pres 200m to u ve.direct - rs232 nelze a je to pouze pripojeni pro 1 zarizeni, navic jak jsem uz psal mppt zapojene na ve.can (tak to mam i ja) automaticky pracuji jako smartnetwork. Ano jiste ze jsou zapojene do cerba ale u Can mas vzdy dvoji portu na kanal na konce das terminatory a pak linka z bezneho primeho UTP kabelu pokracuje z jednoho do druheho do tretiho zarizeni a na konci je zas terminator.
Ano to chapem ako je to zapojene a ako to funguje. Len mi neni jasne ake su rozdiely vo funkcnosti. Co presne znamena Smartnetwork v tomto pripade? Budem niecim obmedzeny pri Ve.direct? Tam je tiez moznost 25 zariadeni cez USB hub.