Ruční dobalancování článku v runtime

Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34

Re: Ruční dobalancování článku v runtime

Příspěvek od Kostěj »

A jak se ten článek chová při vybíjení, tedy když on spadne na 3V, kolik mají ostatní články? Je opravdu nejslabší i dole? Při těch napětí v grafu musí být křivka už hodně strmá, jednou jsem v podobně vysokém napětí dorovnával nejnižší článek, stačila 1Ah a byl z něj nejvyšší.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

dodelat poradnej balancer a nechat ho pracovat a venovat se necemu jinemu ;)
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100,12.2kwp, 40kwh lifepo4.
vata
Výkon panelů v FVE [Wp]: 4500
Kapacita baterie [kWh]: 20
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vata »

Spoj je ok, je to dotažené pěkně a kontakty očištěné. Největší odchylka na grafu vzniká v absorpci, kdy proud klesá na jednotky A až k nule, ostatní články se drží nahoře zato ta osmička si sedne dolu. Nejvýš je ten článek na začátku absorpce při proudu cca 30A, kolem 0,1C, to je skoro na 3,45, zatímco ostatní o 50mV níž. Skoro začínám podezřívat tu BMS, zda vůbec balancuje - ukazuje že ano, ale článek 8 jako by to ignoroval. Budu muset změřit proudy na balančních vodičích. Je to 300A JK BMS - brala jsem ji kvůli CANu, hlavně proudy ale měří hodně nepřesně. Ostatní BMSky mám 200A.
Při mé kapacitě baterek si budu muset počkat do podzimu, abych viděla, jak se ten článek bude chovat dole.
No, pořád se to nelepší, ale pořád není čas se na to vrhnout... OVP nehrozí, chová se to každý den prakticky stejně, odchylka kolem 120mV, sedm článků těsně pod 3,5, osmička sedí pod 3,4. Takže teď mě to netrápí, jen mírně štve... I staré Winstonky mají nahoře odchylku do 20mV. A nejnovější EVE, tam balancer málokdy vůbec zasahuje - pod 10mV.
LiFePo 760Ah/24V, východ 900Wp, jih 3500Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Pokud ma nejak vyznamne vetsi vnitrni odpor bude vzdy ujizdet od ostatnich, balancer v BMS je na 300ah clanky moc slaby, 2A balancer to staci pouze pukud se to velmi casto dotahuje na plne nabiti (a za predpokladu ze jsou clanky stejne a nove) a je potreba delsi absorpce aspo 2h nekolikrat za mesic, jinak disbalance bude pouze narustat. Porid na tu baterku nejake vykonejsi balacovani dneska se daji koupit 8A balancery s transformatorem to je reseni co se mi libi a delaji myslim i 15A verzi cim vic tim lepe a drive to bude stazene a po stovkach cyklu by melo dojit na snizovani rozdilu mezi ostatnimi clanky ne ke zvysovani a umrti clanku jak je to bezne kvuli zamerne slabemu balancovani.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100,12.2kwp, 40kwh lifepo4.
Humux

Příspěvek od Humux »

vata píše: čtv dub 30, 2026 10:35 pm Spoj je ok, je to dotažené pěkně a kontakty očištěné.
A kde je praktický problém? Nemá baterka odpovídající kapcitu? Jestli jo, tak si do sečtiva (log) napiš hezká čísla a bude to pěkné, né? :lol:
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34

Příspěvek od Kostěj »

vata píše: čtv dub 30, 2026 10:35 pm Při mé kapacitě baterek si budu muset počkat do podzimu, abych viděla, jak se ten článek bude chovat dole.
Teď je na to právě nejlepší doba, svítí a den je dlouhý. Ráno odpojit ostatní baterky a i panely a baterku vybít. Pak připojit panely a baterku nabít. No a pak ji zase vybít na napětí ostatních baterek a připojit panely i ostatní baterky. Takhle jsem to dělal já; člověk pozná, na čem je, rychle a zadarmo.
Odpovědět

Zpět na „Baterie“