Rozvrhnutie panelov do stringov
Re: Rozvrhnutie panelov do stringov
BFU je takove oznaceni pro uzivatele kterej tomu nerozumi
At si kazdy montuje co uzna za vhodne.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100,12.2kwp, 40kwh lifepo4.
Tak na kila kupuju např. brambory, ale i tak koukám na jejich výtěžnost. letos co vidím v Penny marketu, jsou podle mě Ukrajinský brambory, protože mají cca 30% kazu, čiliže jich 40% při ručním škrábání vyhodíš.
Možná blbě vypadám, ale žádnej cloud nepoužívám, potřebný k činnosti měniče to není, tak proč. Vyčítání provádím 24bit převodníkem, a né usmrkaným 12bit, a to ještě v těch nejlepších produktech, jinak běžně 8bit. Moduly 32 bit jsou k sehnání na ALI, ovšem jsou tak drahé že to tam slavný Victron nedá ani náhodou a zůstane u těch 8bitových.
Co se týče přepětí, tak to není záležitost "krabičky", ale věc rozvodů.
Jinak obhajuji levný věci a dobrý věci. Vše co má nálepku "EURO", je na vyhození hned, a né až potom. U číny nevíš, ale když to riskneš, tak to může být i lepčí než osvědčený "západ".
2. To víš že se přepíná, ona je tam totiš jedna.eduard22 píše: ↑ned kvě 03, 2026 9:30 pm 1. Se POSER, ale Kingy maj nastavení USER
2. nabíječka (ze sítě) se nepřepíná... ale aktivuje (dle nastavení) a tak spíše jen připíná a jinak je třeba jen v pohotovosti, neníli třeb avýpomoc ze sítě
3. Levný? No nevím 25.000,-kč za 6kW měnič není zrovna levný. Ale jde o tu dvojí konverzi! A integrovanou 6kW nabíječku na 48V! (ta samostatná vyjde stejně jinak...) a o možnost poloostrovu svépomocí a tak bez byrokracie! A bez chomoutu! (závazků pro dotaci... a tak provozovat to povinně beze změny 10 let!...)
3. Za to ti nikdo nemůže když kupuješ draho. Měnič na Ali s výkonem 6kw stojí 6.000,-Kč. A né 25.000,-kč. To je 4x dražší !!!
-
eduard22
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
No nějak Ti prší do nosa...
Zajímavý tedy, že FVE s Kingy nejsou schopni navrhnout zapojit správně a oživit a nastavit optimálně ani mnozí , jinak zkušení, elektrikáři ba dokonce RT!
Několik Kingů, co jsem prodal, elektrikáři(!) kupcům spálili již po 1. zapnutí tohoto ostrovního(!!!) měniče , neb jej připojili bez aku a paralerně k síti
Tak ještě že já su BFU
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
-
eduard22
S tou čínou souhlas! Ne vše je špatné automaticky. Navíc Axpert je Korejská značka a jen vyrobená v Číně. To je sakra rozdíl oproti čínské jen kopii, klonu.Humux píše: ↑ned kvě 03, 2026 9:48 pm .....
Jinak obhajuji levný věci a dobrý věci. Vše co má nálepku "EURO", je na vyhození hned, a né až potom. U číny nevíš, ale když to riskneš, tak to může být i lepčí než osvědčený "západ".
2. To víš že se přepíná, ona je tam totiš jedna.eduard22 píše: ↑ned kvě 03, 2026 9:30 pm 1. Se POSER, ale Kingy maj nastavení USER
2. nabíječka (ze sítě) se nepřepíná... ale aktivuje (dle nastavení) a tak spíše jen připíná a jinak je třeba jen v pohotovosti, neníli třeb avýpomoc ze sítě
3. Levný? No nevím 25.000,-kč za 6kW měnič není zrovna levný. Ale jde o tu dvojí konverzi! A integrovanou 6kW nabíječku na 48V! (ta samostatná vyjde stejně jinak...) a o možnost poloostrovu svépomocí a tak bez byrokracie! A bez chomoutu! (závazků pro dotaci... a tak provozovat to povinně beze změny 10 let!...)
3. Za to ti nikdo nemůže když kupuješ draho. Měnič na Ali s výkonem 6kw stojí 6.000,-Kč. A né 25.000,-kč. To je 4x dražší !!!![]()
1. proč si na toto neodpověděl?... (odpovím za Tebe: proto že jsi kecal!)
2. A proč by tam neměla být jedna a co přepíná???...
3. Vidíš tady na Ali někde King II 6kW? Viz link vyhledávání: https://www.aliexpress.com/w/wholesale- ... l.search.0
Naposledy upravil(a) eduard22 dne ned kvě 03, 2026 9:58 pm, celkem upraveno 3 x.
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Pokud ma pripojenou sit a tak by mel (ty modely s dobijenim do HV meziobvodu). Ale jinak provoz hybridniho menice bez baterky neni dobry napad nebo to neni bezpecne.
Naposledy upravil(a) Jirka77 dne ned kvě 03, 2026 10:02 pm, celkem upraveno 1 x.
1. psal sem některéeduard22 píše: ↑ned kvě 03, 2026 9:56 pm 1. proč ssi na toto neodpověděl?...
2. A proč by tam neměla být jedna a co přepíná???...
3. Vidíš tady na Ali někde King II 6kW? Viz link vyhledávání: https://www.aliexpress.com/w/wholesale- ... l.search.0
2. Protože je to jednoduchý
3. Ne, ale vidím jiná, Anenji, ECGSOLAX, Easun atp. Snad nečekáš že tam najdeš Škoda auto jevnějc než u nás v EU.
-
eduard22
Nejsem si u dvojky zcela jist, ale raději jsem to ani nezkoušel! U jedničky střílely kondíky bez aku. Asi nedaly až 200A proud potřebný při max zátěži jako z aku když zalezlo Slunce za mrak?
Ono obecně je ostrov 230V sinus bez aku tak nějak blbost... To je věcí spíše jen ohřevu vody kde není na levných měničích ani 230V ani Sinus... A na výstupu jsou standartní Black Outy...
Ale rozhodně jej nelze připojit jeho nezávislým AC výstupem paralerně k síti!!!...
-
eduard22
1. No tak věz že King má v nastavení i USER
2. byla to dvojotázka? Co ta jediná interní nabíječka jakože přepíná???...
3. No to je "dobrá" rada nad železo...
No nic du spat, Já o voze a Ty o koze...
Doplněno: S tím: blbej že neví že nesmí připojit Kinga paralerně k síti, jedině souhlasím
Naposledy upravil(a) eduard22 dne ned kvě 03, 2026 10:12 pm, celkem upraveno 1 x.
Ano na to prijdes sam az ti to znici elektroniku v baraku a bouchne stridac.. tohle rozhodne neni bezpecny provozni stav a rekl bych ze ani vyrobce neco takoveho nedoporucuje s velkym vykricnikem. Uz jsem tady takle odprasknutych stridacu par mel.
1. No, ale některý bedny to nemaj.eduard22 píše: ↑ned kvě 03, 2026 10:09 pm 1. No tak věz že King má v nastavení i USER![]()
2. byla to dvojotázka? Co ta jediná interní nabíječka jakože přepíná???...
3. No to je "dobrá" rada nad železo...Já o ceně Forda a Ty o 4x nižší, ale za Trabanta...
![]()
No nic du spat, Já o voze a Ty o koze...
Doplněno: S tím: blbej že neví že nesmí připojit Kinga paralerně k síti, jedině souhlasímAle já su jen BFU, tak třeba se mýlím
![]()
2. Nabíječka přepíná z baterky a nebo do baterky, průběžný systém s použitím baterky nelze aplikovat a to právě z důvodů jednoho modulu.
3. Hé, to není rada, čína už dávno nevyrábí jen levné falzifikáty, ale i falza k nerozeznání od pravých
Chlapskej měnič (ne ty hračky na tužkové baterky) má HV meziobvod DC.
A protože může mít jak z panelů tak z baterek třeba 900V, tak ten meziobvod na to musí být stavěný.
Sice to bez baterek není ideální, ale přes den je to pohoda. Pokud by náhodou byla spotřeba velká a přišel mrak, tak se zbytek dotáhne z gridu.
Ale když má člověk správně naprogramovanou manželku, tak to funguje dobře.
Bezbaterkový provoz je samozřejmě dočasný stav.
Na střeše 17.7kWp a měnič 20kW, to běžný provoz domácnosti jen tak neutahá.
Chlapskej menic rikas
Jj jen si hraj s vysokym napetim, az vyhoris, myslim ze uz to tak prosazovat nebudes. To ze to provozujes bez baterky znamena ze nechapes jak to zarizeni funguje a nechapes jake to muze mit dopady.. to je proste uplna hovadina. Ti vypadne sit a co bude kdyz prijde mrak. idealni zpusob jak si znicit doma spotrebice.. a jeste toto nekomu radit.
Je to prosté milý Watsone.
Když přijde mrak, tak měnič plynule dobírá z gridu to, co nedostane ze střechy.
Je to základní fungování hybridního měniče.
Stává se pravidelně, několikrát denně v okrajových částech dne, kdy ještě/už je slunka málo.
Když vypadne grid, tak se měnič okamžitě odstaví. Je to základní požadavek na každé zařízení, má-li být chváleno pro provoz u nás.
Samozřejmě už i to se opakovaně stalo. Ne, že by skutečně vypadla elektrika, ale že jsem mu shodil jistič na přívodu.
Proč máš takovou utkvělou představu, že jsi nejchytřejší a všichni kolem jsou pitomci, co nic nechápou?
A ještě to prezentuješ všelijakým tím "nechapes jake to muze mit dopady" a podobnýma hláškama.
Působí to trochu směšně.
Když přijde mrak, tak měnič plynule dobírá z gridu to, co nedostane ze střechy.
Je to základní fungování hybridního měniče.
Stává se pravidelně, několikrát denně v okrajových částech dne, kdy ještě/už je slunka málo.
Když vypadne grid, tak se měnič okamžitě odstaví. Je to základní požadavek na každé zařízení, má-li být chváleno pro provoz u nás.
Samozřejmě už i to se opakovaně stalo. Ne, že by skutečně vypadla elektrika, ale že jsem mu shodil jistič na přívodu.
Proč máš takovou utkvělou představu, že jsi nejchytřejší a všichni kolem jsou pitomci, co nic nechápou?
A ještě to prezentuješ všelijakým tím "nechapes jake to muze mit dopady" a podobnýma hláškama.
Působí to trochu směšně.
jj a kdyz grid v tu chvili nebude tak co ? To je proste nesmysl co provozujes a je jen otazka casu nez se neco stane.. K cemu je FV ktera se odstavi pri vypadku gridu
Nicmene pokud mas axpert s 2 konverzi tak ten se neodstavi kdyz spadne sit a pobezi dal v nestabilnim rezimu, nedavno jsem tu jeden mel na opravu a zkousel jsem to kdyz mu napajim PVin tak jede i bez site a kdyz pridam load nad moznosti PV tak se to cele skacelo a kdyz jsem zatez odstranil tak to zas bezi tak nevim, treba se to da nekde nastavit ale toto je vyslovene nebezpecny rezim pro spotrebice i menic, nejspis proto jich je tolik bouchlych.
Naposledy upravil(a) Jirka77 dne pon kvě 04, 2026 10:18 am, celkem upraveno 1 x.
-
eduard22
Proč by se mi měl ostrovní(!) měnič vypnout
Já jej mám v 1. řadě jako UPS celého domu! pak teprvá pro úsporu...
protoze to provozuje bez baterky
Ale axpert se nevypne staci mu pouze PV a invertor bezi, samozrejme vetsi zatez nez kolik da slunce to shodi, vsak rikam ze takovych uzivatel bude zrejme vice kteri si mysli ze to pojedou bez baterek ale kdyz vypadne sit neuvedomuji si co se stane, to bude zrejme duvod proc tech axpertu tolik umira na vybuchly kondiky a tranzistory, ale ona staci i blbe nastavena BMS ktera odpoji baterku a kdyz soucasne ztratite sit je to stejny nebezpecny stav, proste je to kram takovy provozni stav to vubec nema dovolit.
Bude stačit před ten bezbateriový měnič dát UPS nebo měnič do auta s baterkou a je to vyřešený. Výkon pouze na to aby stačil na napájení toho měniče co bude za ním. Ten měnič za ním nezjistí, jestli jde energie z DS nebo měniče do auta. Samo že to musí mít sinus, protože ho to kopíruje.
V číně stojí měnič bez nabíječky 10kW necelých 5.000,-Kč. HD meziobvod, proto má velmi výkonné MPPT. Spotřeba 35W (údajně).
V číně stojí měnič bez nabíječky 10kW necelých 5.000,-Kč. HD meziobvod, proto má velmi výkonné MPPT. Spotřeba 35W (údajně).
-
eduard22
V tom případě je levnější a jednodušší koupit čtyři malé (55Ah) levné autobaterie alespoň 
Protože King je de faktto upska a bez baterií jeto samozřejmě nesmysl...
Protože King je de faktto upska a bez baterií jeto samozřejmě nesmysl...
dobre ty tak to uz bude slusny kockopes
Ten měnič má výstup EPS, neboli backup. Tam pouští napájení i když nemá grid. Samozřejmě pokud má odkud ho tam pustit.
Mám ho sice zapojený přes přepínač sítí, ale ani jsem ho ještě nevyzkoušel.
Když člověk bydlí někde na samotě u lesa a vede k němu několik kilometrů vzdušného vedení, tak to může mít smysl.
Já ale bydlím ve větším městě. A to ještě celkem v centru. Takže tady jsou všude rozvody v zemi, trafačku mám přes ulici.
Za poslední 3 roky byl jeden výpadek, pokud si dobře pamatuju. Bylo to na několik minut, něco přepojovali právě na té trafačce.
Jinak to zásobování elektrikou beru jako naprosto spolehlivé.
Takže mě netíží pomyšlení, co bych dělal kdyby byl nějaký velký výpadek. To se asi nestane.
Teda pokud nám sem Trump nestřelí nějakou raketu když bude nespokojený s našimi procenty na válku.
Provoz bez baterky samozřejmě není cílový stav. Nebudoval jsem velkou FVE, abych jel jenom ve dne.
Jenže si tu baterku stavím a hlavně vyvíjím sám (HV baterka, 256V, 80 článků 105Ah).
A jde mi to jako když sere a maluje, protože je pořád něco důležitějšího na práci.
tak jako tak je ten provozni stav nesmysl a riskujes, to jsem k tomu chtel dodat at to takto nikdo neprovozuje protoze je to nebezpecne. HV baterku, to nechapu proc nekdo stavi takovy atyp .. kdyz se za super penize da sehnat bud hotovova nebo si sestavis 16s coz je standart a cena za kwh je nejnizsi, neni problem s BMS ani vykonnym balancovanim, jak hodlas resit balancer na 80s ? Zrejme nijak protoze stejne jako u menice nechapes jak dulezite to je.
Žádnej kočkopes, ale "filharmónie" napětí, proudů a kmitočtů.
Představ si Master 6kW offgrid a za ním 10kW ongrid. Ten 10kW bude mít 15 000W MPPT, v podstatě za pakatel ceny, a ten ongrid bude v přetocích dávat 80% tomu Masteru.
No není to hezký? Mě se to líbí. Akorát chybí nabíječka, na LIFEPO4 nabíječku jako "absorbce", "float" a pod. není vůbec potřeba, takže stačí spínaný zdroj, kde lze nastavit napětí do kolena baterky.
Co k tomu dodat? Nic. Takhle to má dle mýho soudu spousta solárníků, co uvažují ekonomicky a nehrnou se bezmyšlenkovitě do nějakýho Victrona.