Victron Multiplus I jako posilovač
-
pibi
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
- Kapacita baterie [kWh]: 44
Re: Victron Multiplus I jako posilovač
Zkus napojit čerpadlo přes delší smotaný prodlužovák. Stejně se mi chovaly 2 Multiplusy 5000 v sériovém zapojení při startu 2,2kW kompresoru Scheppach HC53. 50m na bubnu to vyřešilo.
9,2kWp JV 45°, 2,3 kWp JV 90°, 4,6kWp JZ 45°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, 44kWh LiFePO4
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
vata
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 4500
- Kapacita baterie [kWh]: 20
- Kontaktovat uživatele:
Zkusila jsem to ještě zatížit odporovou zátěží, u té se to chová hezky, takže to dělá skutečně čerpadlo, kdy to se Smartem dost zacloumá. I když ten sám čerpání bez Multiplusu zvládal bez viditelných efektů či varování. Čerpadlo má připojení v zemi asi 20m kabelem, leze to přímo do rozvaděče, takže nějaké motání je mimo moje praktické možnosti. Takže jsem aspoň aktualizovala jsem FW Phoenix Smarta (prý tam byly i nějaké změny ohledně stability AC), a vypla jsem u Multiplusu UPS funkci v nastavení Inverter (ponechala AC input wide range),v gridu není nastavená žádná norma. Tož uvidím při dalším čerpání, vody je málo, takže vylívat ji kvůli tomu nebudu.
Škoda že power asist nedovolí zdroj krátkodobě přetížit, to by rešilo situaci... Můžu ještě nastavit power limit na 12A, ale u čerpadla by to asi stejně nepomohlo.
Škoda že power asist nedovolí zdroj krátkodobě přetížit, to by rešilo situaci... Můžu ještě nastavit power limit na 12A, ale u čerpadla by to asi stejně nepomohlo.
LiFePo 760Ah/24V, východ 900Wp, jih 3500Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
tak tomu cerpadlu udelej v rozvadeci jednoduchy softstart kdyz das 2 3fazove stykace do serie ovladas ten prvni od site, druhy ma pres kontakty rezistory vhodneho odporu asi 5ohm 10watt aspon to je potreba vyzkouset, pri zapnuti sepnes napeti na civku toho prvniho a pres jeho pomocny spinaci kontakt sepnes i civku druheho, jelikoz stykace jsou pomerne pomale tak dojde k tomu ze na nejakych 20ms pojede cerpadlo pres rezistory castecne se rozbehne a pak druhy stykac rezistory premosti a tim se velmi snizi spicka ktera tam vznika toto se pouziva i treba pro svarecky co2 s transformatorem, nebo transformatorove ktere pri prepinani odbocek vyhazuji moderni citlive jistice a funguje to super, nekomu jsem to delal na kompresor ktery mu shazoval jistice. Tj odhaduji ze to oriznuti te rozbehove spicky by mohlo stacit, samozrejme se to da resit i sloziteji s casovym relatkem kde si ten cas rozbehu muzes nastavit delsi tady je to dane pomalosti sepnuti stykacu. Upozornuju se s relatky toto nefunguje jsou moc rychle.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 250/100,12.2kwp, 40kwh lifepo4.
Holt Victron!
jj easunu rovnou exploduji tranzistory, sup bez to vyzkouset
Par takovych jsem mel na operacnim stole. buben samozrejme take neco zatlumi ale to se stykaci se pouziva a je to ucinejsi protoze tu spicku orizne jeste vice. Jinak muzu rict ze 3f system s 3x5000va multis v pohode natvrdo bez softstartu rozbehne cirkularku se 7.5kw motorem coz je peak asi 20kw+ pri rozbehu, ale je to dost divocina lepsi by byl nejaky takovy zmineny softstart. Navic casto jsou na vine padu i baterie a kabelaz na DC ktere neunesou spickovy proud, resp se tam udela moc velky ubytek a padne to diky tomu. Pri rozbehu ty cirkule tam muze jit kolem 500A spickove z baterie.
Stykač se dneska používá spíš jen jako havarijní část obvodu a to když selže elektronika. Stačí použít řízený triak, možno se zatlumením kanthalovým drátem 2-3Ohmy.
Stykače dneska prý nepoužívají ke softstartu ani na planetě opic.
triak samozrejme jako spinac pouzit jde ale ma mensi nectnost ze ho musis chladit a ridit a vydrzi pretizeni jen 50% pak se prorazi takze na spinani induktivnich zatezi neni vhodny, tedy na spinani motoru se triaky nepouzivaji mozna tak na hajzlu na vetracek. Takze se mylis s tim ze by se stykace nepouzivaly oboji ma sve pouziti i dnes a triak neni vhodny vsude.
Máš v tomto pojetí zase vygumováno, kde by se vzalo přetížení z inverteru, no a to budeš používat 15A triak na spínání 15A proudu? Já teda né, použiju 100A nebo 200A, o co jde? Domácí šetření na nevhodném místě?
Triak jako jakýkoli polovodič bude výrazně hřát jen při ztrátách na něm, čiliže po dobu toho softstartu do maxima, to je jak dlouho? Řekl bych že se ani nestačí zahřát...
Triak jako jakýkoli polovodič bude výrazně hřát jen při ztrátách na něm, čiliže po dobu toho softstartu do maxima, to je jak dlouho? Řekl bych že se ani nestačí zahřát...
tak treba tebou nenavidene multiplusy umi dat +100% tratkodobe v pohode, navic mas nejakou energii v jadre transformatoru a kdyz se to vybije do zkratu tak tam mzikove muze jit mnohem vic nez triaky vydrzi. Nevim kdo ma vygumovano ale ja se v elektrotechnice pohyboval 30 let tak o to vim docela dost a ty podle nekterych nazoru ani nejsi z oboru a jestli jo tak bych se tim nechlubil