Ano
výkup přetoků
Re: výkup přetoků
Zkouším to, zatím si při minimální ceně 2,0 Kč/kWh vzali cca 9% mých přetoků.redcrown píše: ↑pát lis 28, 2025 7:39 pm Ahoj, nevím, jestli se to tady už nediskutovalo, ale nepoužíváte někdo https://www.hejenergie.cz/ ? Prý to je zajímavé a dájí se prodávat přebytky za cca. 1,8Kč. V podstatě to je asi velká anonymní komunita sdílení, kterou někdo za poplatek organizuje.
Díky, pokud k tomu máte nějaké postřehy.
Jo a na FB https://www.facebook.com/hejenergie.cz/ sdílí alepoň týdenní statistiku kolik bylo za týden nasdíleno - za minulý to bylo 595MWh.
- redcrown
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 20000
- Kapacita baterie [kWh]: 80
mě to s nimi nefunguje. Zoufale malý podíl nasdílené energie. Za mě fail. Nebo máte někdo jinou zkušenost?
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L, Enyaq 85x
2x Skútr E-Max120L, Enyaq 85x
To by mne fakt zajimalo, kolik mistnich z fora se na tu spravu energií vubec podivalo, kolik z vas podepsalo, nebo co se vam na tom nezda. Popravde fakt nechapu.
-
Kostěj
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
Nepodíval jsem se. Důvod? Mám vlastní FVE s Kingem a ten nejde připojit do sítě - nemohu prodávat, nemohu sdílet. Ze sítě za rok odeberu tak málo kWh, že mi nedává smysl to nějak řešit, nedej bože riskovat, že mi převedou sazbu D01d na D02d. Navíc: v době, kdy já nemám vlastní elektřinu, tak ji pravděpodobně nebude nabízet nikdo. Takže blahopřeji, ale tento produkt není pro mne.
Smysl bude mit mala kogenerace nebo EVcko s V2H ktere by mohlo solar podeprit v zime, kogenerace vyresi i TUV a topeni na LPG ci zemni plyn a poslat cez tam kam slunce nesviti i s tim jejich chytrym elektromerem.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 250/100,12.2kwp, 40kwh lifepo4.
Tak ona ta otazka samozrejme smerovala na ty, co sdilet mohou (kdyz jsme ve vlakne "vykup pretoku").
Ja topim TČ, takze zimu moje FVE proste neutahne.
Kogenerace by byla bomba, kdyby nestala tolik co stoji. A poslat zejmena distributora do .... by bylo primo hřejive u srdce. EV podle mne neni vhodne reseni na zimu. Snad jen kdybych topil drevem.
Uvitam veskere informace ohledne kogenerací za prijatelne ceny. Jen se obavam (vzhledem k memu veku), ze tato investice uz se mne asi tykat nebude. Investoval jsem uz do zatepleni, TČ a FVE. Myslim ze az az a zadny ucet neni nevycerpatelny. A v zivote jsem nevyhral.
Ja topim TČ, takze zimu moje FVE proste neutahne.
Kogenerace by byla bomba, kdyby nestala tolik co stoji. A poslat zejmena distributora do .... by bylo primo hřejive u srdce. EV podle mne neni vhodne reseni na zimu. Snad jen kdybych topil drevem.
Uvitam veskere informace ohledne kogenerací za prijatelne ceny. Jen se obavam (vzhledem k memu veku), ze tato investice uz se mne asi tykat nebude. Investoval jsem uz do zatepleni, TČ a FVE. Myslim ze az az a zadny ucet neni nevycerpatelny. A v zivote jsem nevyhral.
kogenerace holt neco stoji ale ono i takove tepelko voda-voda se zemnim kolekotorem nebo nejaky vrty muze stat pul mega jako nic. Takze ano je to velka investice ktera se bude splacet dlouho to ano. Videl jsem u typka co ma 30kwp solaru ze proste pres zimu vezme asi jen 100kwh ze site, samozrejme topi drevem ne tepelkem, to uz by se dalo nejak zvladnout i kdyby s pomoci sousedu kdy si v zime sosnu od nich a pres leto jim treba budu ohrivat bojler nebo nabijet auticko zdarma, uz to ze bych se zbavit pausalnich poplatku za pripojku by udelalo pomerne dost penez. Kogenerace by navic resila topeni a TUV v zime. Verzi pro bastlire jsem tu pred casem nastinoval s tim ze by stacil obycejny asynchroni motor spojeny s vhodnym spalovacim, cele by se to startovalo proste pripojenim pres rezistory toho asynchronu ke stridaci s tim ze po rozbehu spalovaku by se pres servo pridal plyn, ten by byl nastaveny tak aby vykon byl omezen na to co snese ten asynchroni v tu chvili uz generator, spalovak by se snazil urychlit synchroni generator a tutiz by energie tekla pres stridac do baterie, bylo by treba tam dodela nejake hlidani, min otacek aby se pri pripadnem odlehceni vyplo zapalovani. Ze spalovaku by se dalo pomerne snadno odebirat teplo, sikovny kutil by jiste zvladl spichnou nejaky vymenik spaliny/voda. A timto udelatkem dobijet baterie, spalovak muze bezet treba na LPG s flasky, myslim ze by nebylo az tak slozite to postavit, muselo by se odskouset jak by se na takovy zdroj tvaril stridac, udelat asi kompezaci uciniku a nejake to hlidani atd, ale nic extra draheho a nebo pak si koupit hotove ale holt je to drahe.
-
eeta
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Mne se zda i tepelne cerpadlo moc hlasite a kdyby do toho mel rvat jeste nejaky spalovaci motor, to bych se musel uplne zblaznit. 
Tak to musis mit nekde mimo dum, ale co jsem se dival na parametry male konegenera 4kw elektrice 10kw tepla tak psali 53db coz neni moc to by mohlo byt normalne v dome a nebude to rusit ma to 3 valec 800ccm 1500ot prvni servis a vymena oleje pisou po 12000 motohodin, Takze ono to neni az tak hlucne, mas sber tepla z motoru i spalin, tim resis topeni i TUV v zime, v kombinaci se slusnym solarem potrebuje kogeneraci jen asi 4 mesice v roce vetsinou jen par hodin dene, urcite by bylo vhodne mit nejakou akumulacni nadrz, tj to pobezi v lednu treba 6-8hodin dene maximalne, dobijes baterky, natopis akumulaci a pres noc jedes z toho, vetsinu roku vystacis se solarem. vyhoda je ze by se dala zrusit pripojka od cezu coz je dost penez jen na pausalech.
-
eeta
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 10
To si radeji koupim akcie CEZu, aby mi dividenda vyrovnala pausal.