Kabely od panelů přes střechu

Humux

Re: Kabely od panelů přes střechu

Příspěvek od Humux »

Mex píše: úte zář 01, 2026 10:12 pm To celkem ano. Ale není to těch zmíněných DC 250-300V, ale právě nějakých DC 600-650V (minimálně 570V).
Bavíme se (aspoň já) o opravdovém měniči, ne o hračce. Takže o bedně, co má 3f výstup.
A ten z DC 300V prostě neudělá. Musí si ho napřed zvednout na nějakých těch 600V.
Tak pokud to bude mít z panelů už rovnou tohle napětí, tak fajn, má to bez práce.
Ale, to že měnič není tří fázovy, tak to přece není nějká hračka. :D Já třífazového nemám nic, akorát dvoufázovu svářečku, no ale tu jsem už 2 roky nepoužil. Ale ptám se s výsměchem, utáhne to měnič 3x3000W ? A za jakou pořizovací cenu měniče, i kdyby to šlo?
Mám 10kw + 6kW měnič 1F a kolik ten 10kW stál? 3,700,-Kč v akci na ALI.
Chce to kalkulovat na měničích a né na panelech s kabelama. :D
Panely jdou s kabelama nahoru, měniče setrvávají nebo jdou dolu. Evropská zlodějna za 3F měniče jsou už out.
Mex

Příspěvek od Mex »

Jsme v Evropě, ne v Americe. Takže tady je standardem 3f.
Nabíjet třeba auto 1f sice taky nějak jde, ale "nějak".
1f měnič člověk oficiálně nepřipojí k DS (max. do 3.7kW). Takže žádný SPOT, žádné sdílení.

Mám 20kW měnič, takže s výkonem fakt problém nemám.
Ano, nestálo to 3700 Kč na Aliexpressu.

Každý jak je mu milo.
Mně se líbí velký 3f měnič, který do 5kW výkonu jede úplně pasivně, u vyššího výkonu zapne celkem tichý ventilátor.

Kdybych stavěl FVE dneska, tak bych možná dost věcí udělal jinak.
Co bych ale rozhodně neměnil to je použití 3f a HV stringů.
Humux

Příspěvek od Humux »

Mex píše: úte zář 01, 2026 11:00 pm Jsme v Evropě, ne v Americe. Takže tady je standardem 3f.
U nás je standardem to co si zaplatíš. Za socializmu byla klasika 1F. 3F se nemusely povolit, nakonec to platí i dnes.

Kdybych stavěl FVE dneska, tak jsem na rozpacích. Používám stále a bez oprav SSR 100A relé a jedu bez přetoků. Žádnej poruchovej buchar v měničích a rychlost přepnutí je ta nejnižší.
Na druhou stranu by mohla být dvojí konverze to nejlepší, jenže stejně bych se nevyhnul tomu přídavnému měniči který bude u obou případů stejný. Takže jedu dál, podle úvah kolik na to mám, a co za to, a je to. 8-)
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“