Jakou zvolit větrnou turbínu?

Odpovědět
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 327
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od marsal »

Tak ještě jedna variace :oops:

Dvě "nezávislé" destičky včetně 7812 a Digispark Attiny board na každé z nich (kondenzátory a ochranné prvky na Digispark destičce jsem nekreslil), zjednodušeny odpory podle připomínky kodla, další dílčí záležitosti, včetně:

Prosím vás, ten drát "Bat+ sense" (pro měření aktuálního napětí na baterii) je nyní za shuntem měřícím proud nakreslený správně (předtím byl před shuntem) ??
Přílohy
Schematic_mswind_v3_2021-10-31.png
Schematic_mswind_v3_2021-10-31.png (384.44 KiB) Zobrazeno 1436 x
Kodl69
Příspěvky: 661
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od Kodl69 »

teoretický nejlepší místo je přímo kontakt baterky, záleží na vnitřních odporech spínače i na délce drátu. Další věc je, jakou chybu dokážeš tolerovat, Midnite nic takovýho nemá, a funguje na desetiny voltu s přehledem...
Polostrovní FVE 4.5kWp na severu jižní moravy. Samodomo měnič, osvětlení na DC, nic od Victronu, Studeru...
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 327
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od marsal »

Jojo, všechno nové je třeba se naučit.
Vypátral jsem, že jako Vref je lepší použít +5V (když už je tam ten stabilizátor), ta "interní reference" vypadá dost bídně.
Také snížení kmitočku na 1 MHz podle všeho přidává na spolehlivosti. Stále jsem v pokušení se vrátit ke kybosovské analogové klasice, ale uvidíme ;-)
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 327
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od marsal »

Verze s Attiny ve verzi, jak jsem ji nakreslil, nevypadá: přesnost ADC převodu +-2LSB spolu s ne zcela stabilním Vref nevede za použití pouhého odporového děliče k potřebné přesnosti. Takže OZ mezi potenciometr a ADC nebo se vrátit ke kybosovské elektronice úplně ;-).
Dále: attiny a jemu podobné jsou opravdu náchylné, jak psal kodl: jen jsem na osciloskopu koukal, jak na jedné ze dvou destiček zakmitávalo Vcc. Kondenzátor na Vcc vše pohodově zatlumil, ale zkušenost celkově dobrá ;-). Holt nějak ty zkušenosti člověk získat musí.
A koukám z okna - stejně nefouká ;-).
Kodl69
Příspěvky: 661
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od Kodl69 »

kdyby ses zeptal, tak se to dozvíš hned. U attiny 85 těžko zapojíš externí referenci, a těch 10 bit ADC v atmega procesorech se nemůže nijak rovnat třeba s ADS1115 - ale podle mě je lepší použít original IO určenej pro step down, kde budeš mít třeba i ochranu proti zkratu... v diybms je 14 pin attiny a externí reference... Co ještě pomáhá při tom měření napětí, tak vypnout tu PWM, a pak taky měřit aspoň pětkát, vyhodit nejvyšší a nejnižší a z těch dalších průměr, nebo digitální filtr, nejsprostěj ve stavu U = U*(x-1)+Unaměř /x kde x je nejlepší jako mocnina dvou, pokud se použije velký, tak se hodnota táhne, ale na baterce se nespěchá, spíš je potřeba odstranit rušení. kdysi jsem dělal s atrduinem vytěžovač, s externí referencí a konstantou 16 to spolehlivě měřilo na 24V systému na desetiny voltu. Kvůli rychlosti doporučuju všecno provést jako "Integer", ne s plovoucí desetinou čárkou (float). Je to podobný, jako kdybys zařadil RC člen, kde velikost konstatny je to x. Další možnost je udělat dělič "nelineární" - předřadit třeba 20V zenerku s odporem proti zemi (TL431 bude přesnější) a dělič potom bude jenom 1:2, tj zvýší se ti reálný rozlišení... Není jednodušší tam dát jenom to TL431 a budič mosfetů?
Polostrovní FVE 4.5kWp na severu jižní moravy. Samodomo měnič, osvětlení na DC, nic od Victronu, Studeru...
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 327
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od marsal »

Jasně, díky. Externí reference jde zapojit mimochodem i u Attiny85. Bez externí reference je to opravdu bída a s udanou přesností je z 10 bitů vlastně 8 bitů.
Kodl69
Příspěvky: 661
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od Kodl69 »

potom by ta reference měla mít co nevyšší možný napětí, třeba 4.096V je běžně koupitelná věc, pak pěkně vychází přepočet na volty.
Sem měl zato, že ten osmipin tuhle možnost nemá, a dívám se že jo. To už bude bída o nožičky, zakázat reset je celkem odvážný (pak už to přes SPI nepřeprogramuješ) a už ti zbejvá jenom jedna nožička na vstup a jedna na výstup... Jestli by to nechtělo aspoň 14-tinožkovýho švába (atiiny 84)
P.S. ten digitální filtr řeší celkem dost, zkus a uvidíš. Jo, a ještě si zkus, jak to bude cestovat s teplotou. Mražák i něco, co dokáže vyvinout 50°C jistě najdeš... Kdysi jsem testoval 2.048V interní referenci v Attiny a moc nadšenej sem z toho nebyl...
Jo ještě existuje jedna finta, zkoušel jsem to u balanceru: Na jeden ADC pin zapojit referenci a referenci nechat na napájecím napětí, který se měří, pak se vlastně měří "naopak" U= Vref* 1024/ADC, tím jsem ušetřil jeden pin. Tady je to ale nepoužitelný.
Ještě tip na zamyšlení: Co když dojde ke zkratu na výstupu toho měniče? první impuls "nabije" idukčnost, druhej ji přesytí na hranici možností a při třetím vybuchne mosfet... Tohle stíhá attiny zastavit tak sotva přes přerušení, ADC pin je na tohle zoufale pomalej... A nebo IR2127 v zapojení "hexsense" ale to je zase složitost. A nebo spoléhat na to, že ke zkratu nedojde...
Polostrovní FVE 4.5kWp na severu jižní moravy. Samodomo měnič, osvětlení na DC, nic od Victronu, Studeru...
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 327
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od marsal »

Díky, no, zkusil jsem nakonec i externí referenci, problém zůstává v přesnosti ADC a v jeho malém driftu i za pokojových podmínek... Takže zbastlím něco "podle kybose", včetně hystereze, dát přímo za TL431 driver mosfetů bez hystereze se mi moc nezdá.
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 327
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od marsal »

A je tu plán číslo 8a :) :
- první verze bude analog á la kybos, furt ale jsem i tady takový začátečnický:
  • Proč kybos má v orig. schématu před vstupy do OZ 1k odpory (tady R40, R39, R38, R41), nejsou zbytečné??
  • Nejsem schopen odhadnout, zda se budou dvě diody u cívky do země DSA30I150PA hřát a potřebovat chladič (KY 715 samozřejmě ano, ty už jsou na chladiči) a na jaký proud vlastně mají být dimenzovány...
  • Easy EDA simulace btw pro mé účely funguje hezky, zase něco nového :-)
- druhá verze při příležitosti pozdější předělávky celého měření v poustevně s ESP32 (řekněme, že jsem ho dneska "objevil"):
  • 12 bitů ADC musí stačit každému
  • Spousta dalších věcí na hraní
  • Když se ESP32 naučím, do konce života se nebudu muset učit nic jiného, protože se s tím udělá "všechno" ne :-)? Attiny se třeba bude někdy hodit, když se "něco" bude napájet z knoflíkové baterie...
A jako obvykle: komentáře vítané :-)
Přílohy
AlaKybos.png
AlaKybos.png (549.06 KiB) Zobrazeno 1243 x
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 91
Registrován: čtv srp 05, 2021 5:49 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12
Kapacita baterie [kWh]: 37

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od kybos »

marsal píše: pon lis 08, 2021 10:22 pm
Proč kybos má v orig. schématu před vstupy do OZ 1k odpory (tady R40, R39, R38, R41), nejsou zbytečné??
A jako obvykle: komentáře vítané :-)
Dnes už jsou nejspíš zbytečné. Je to starý zlozvyk, ještě z dob, kdy operační zesilovaže vypadaly nějak takto https://slideplayer.cz/slide/13721095/8 ... C4%8De.jpg
Na vstupu byl diferenční vstupní sesilovač se dvěma tranzistory, které měly spojené emitory. Závěrné napětí přechodu báze-emitor bývalo kolem 5V a ty 1k odpory chránily vstup před překročením vstupního proudu v závěrném směru. Dnešní OZ už mají na vstupech j-fety a nebo jiné složitější struktury, které umožňují vstupní rozdílové napětí OZ vyhnat až na úroveň napájecího napětí aniž by jim to nějak uškodilo.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Doplněno 2021: 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 327
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od marsal »

kybos píše: pon lis 08, 2021 11:05 pm Dnes už jsou nejspíš zbytečné.
Díky, pokud pedagog nejsi, jdi do toho :-).

Ještě... ta dioda před cívkou DSA30I150PA se hřeje nebo ne??
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 327
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od marsal »

kybos píše: pon lis 08, 2021 11:05 pm Dnes už jsou nejspíš zbytečné.
Díky, pokud pedagog nejsi, jdi do toho :-).

Ještě... ta dioda před cívkou (v mém schématu DSA30I150PA) se hřeje nebo ne??
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 91
Registrován: čtv srp 05, 2021 5:49 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12
Kapacita baterie [kWh]: 37

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od kybos »

Možná ta dioda bude ve tvém zapojení úplně zbytečná, protože tam nemáš kondenzátory před tlumivkou (na rozdíl od verze s násobičem) a při sepnutém spínači Q10-Q12 se tam tedy nevyskytuje rezonanční LC obvod, který by mohl kmitat, čemuž ta dioda má bránit.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Doplněno 2021: 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100
Kodl69
Příspěvky: 661
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od Kodl69 »

Odpory na vstupech OZ bych asi zachoval, když nic jinýho, zlepší to linearitu obvodu. a že tak dnes OZ nevypadají: https://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm358.pdf strana 27, jenom jsou ty tranzistory v darlingtonu... Ne všechny OZ jsou Jfet a pod a ne všechny snesou nějaký extra rozdíly napětí mezi vstupy, ale i ten obyčejnej lm358 prej snese rozdíl napětí mezi vstupy +-32V...
Polostrovní FVE 4.5kWp na severu jižní moravy. Samodomo měnič, osvětlení na DC, nic od Victronu, Studeru...
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 327
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od marsal »

Kodl69 píše: úte lis 09, 2021 9:33 am Odpory na vstupech OZ bych asi zachoval
Já si prostě obecně vzato tady nemůžu příliš dovolit rady od takového kybose nebo kodla ignorovat... Ještě jsem trochu poměnil hodnoty decoupling kondenzátorů.
Schematic_mswind_a1_2021-11-09.png
Schematic_mswind_a1_2021-11-09.png (535.36 KiB) Zobrazeno 1175 x
Kromě kondenzátorů, které mi rozšířily zásoby z dětských let (mimochodem takové "TTL SSI" - pamatuje to někdo?), mi dnes z TME dorazila i lampa na obrázku - nechápu, jak jsem se svými multifokály mohl bez ní dříve něco malého pájet...
20211109_165139.jpg
20211109_165139.jpg (658.66 KiB) Zobrazeno 1175 x
Připadám si v tom všem jako panic vstupující do harému, ale baví mne to :sun2: .
Kodl69
Příspěvky: 661
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od Kodl69 »

Ale umíš to namalovat v kicadu, to já nedokážu, pořád používám starej eagle, protože kicad jsem nepochopil...
Polostrovní FVE 4.5kWp na severu jižní moravy. Samodomo měnič, osvětlení na DC, nic od Victronu, Studeru...
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 327
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od marsal »

To je EasyEda, zkusil jsem, hodně se mi zalíbil (je jednoduchý...) a pro své potřeby u něj už asi zůstanu ;-).
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 327
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od marsal »

Ještě jsem byl přeci jen v pokušení zkusit ESP32 místo attiny...
Ale vypadá to, že v ESP32 ADC převodník je sice 12bitů, ale s přesností to není o moc lepší (https://www.youtube.com/watch?v=UAJMLTzrM9Q), škoda. Takže nyní opravdu analogově a příště třeba s ADS1115 ;-).
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 327
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od marsal »

Tak zatím tak nějak, chladiče a jiné věci "co dům dal". Vůbec nefouká, dávám do zkratu a jedu domů dělat jiné věci...
Přílohy
20211119_182135.jpg
20211119_182135.jpg (443.49 KiB) Zobrazeno 960 x
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 327
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od marsal »

Dnes to konečně trochu fouká a v průběhu dne má foukat více a více. Jsou tu první watty z větru - není jich zatím moc, ale počítají se!
Ten kumulativní údaj neplatí, naprázdno ten pseudoměřák měří stále 2W a byl jsem líný to cejchovat - na léto jsem plánoval rework celého měření, ale asi mne bude lákat udělat to dřív.
Při větších otáčkách je slyšet svist - nejde tedy o bezhlučnou záležitost, jako tomu bylo u čínské plechárny, ale nezdá se mi to obtěžujicí. Tato ista breeze i-2000 48V ale narozdíl od čínské plechárny dává nějakou elektřinu :rofl:.
Baterky mám dole, takže kybosův regulátor zatím bez práce.
Ano, podle očekávání se turbína na tom nízkém stožáru točí v turbulencích jak na obrtlíku a varchlatá tenká ocasní ploutev se chvěje, ale s tím se jaksi počítalo.
Takže období testování začíná; pro začátek zjištěno, že ruční brždění do zkratu funguje ;-).
Mám radost.
Přílohy
Fouka.jpg
Fouka.jpg (322.4 KiB) Zobrazeno 814 x
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 91
Registrován: čtv srp 05, 2021 5:49 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12
Kapacita baterie [kWh]: 37

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od kybos »

Blahopřeji k prvním watthodinám z větru. Můžeš zveřejnit odkaz na to použité měřidlo?
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Doplněno 2021: 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 891
Registrován: pát čer 11, 2021 9:41 pm

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od rottenkiwi »

No to je parada, dufam ze o par rokov aj ja budem mat nieco take.
Tachyumn Accelo Force Full Course LIBs NONAME
Geniuses are made through consistant hardwork & patience.
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 327
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od marsal »

kybos píše: úte lis 30, 2021 1:18 pm Blahopřeji k prvním watthodinám z větru. Můžeš zveřejnit odkaz na to použité měřidlo?
https://www.aliexpress.com/item/1005003212803594.html

Zatím jsem se ani v nárazech větru, které byly, nedostal podle toho měřáku přes 100W, což je mi trochu divné.
Jenže s tím měřením rychlosti větru to mám asi tak, jak to psal dnes v jiném vlákně josse... Tedy spíš neměření.
Tak budu sledovat - jedno z podezření je, že ta 48V varianta přeci jen bude hůře přizpůsobená na 24V baterky. Pak by to chtělo nějaký "MPPT" regulátor. Ale to je zatím teorie, uvidíme.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 91
Registrován: čtv srp 05, 2021 5:49 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12
Kapacita baterie [kWh]: 37

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od kybos »

Optimálnost přizpůsobení lze v hrubých rysech celkem snadno ověřit. Připoj k výstupu VE (za můstkem) místo akumulátoru zatěžovací regulovatelný odpor (například řetězec autožárovek) a najdi zatížení, při kterém dává VE maximální výkon. Odečti napětí v tomto pracovním bodu a bude ti jasno. Podle mého odhadu bude vzhledem k výšce umístění rotoru 48V varianta generátoru výhodnější, protože 24V by se v dané výšce neroztočila tak, aby začala alespoň trochu dodávat výkon do úložiště. Vycházej ze skutečnosti, že listy rotoru mají napevno nastavený sklon tak, aby při jmenovitých otáčkách dávala VE maximální výkon. Předpokládám, že při 100W výkonu do jmenovitých otáček přece jen něco chybí. 48V verze začne nabíjet 24V baterii při nižších otáčkách než by nabíjela 24V verze generátoru. Navíc je 48V verze generátoru připravená pro step-down regulátor, který je v celku účinnější než by byl step-up pro 24V verzi generátoru. Ztráty na vedení od gondoly k regulátoru tak klesnou čtyřikrát při poklesu proudu na polovinu (P=R*I*I) při stejném průřezu kabelu.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Doplněno 2021: 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100
VITEK
Příspěvky: 110
Registrován: úte dub 06, 2021 5:37 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 19920
Kapacita baterie [kWh]: 65

Re: Jakou zvolit větrnou turbínu?

Příspěvek od VITEK »

Ahoj kolegove. Mam dotaz. Mam nevyuzivany komin a u nas v okrese kolik v prumeru fouka cca 4 az 5 m za s.
Pokud se clovek ma bavit o vetrne turbince ktera by aspon malinko dobijela baterky v noci kdyz fouka a nesviti do ceho jit? Ma smysl rychlobezny nebo pomalobezny trilisty salvo..... nepamatuju si nazev odhad by byl 1 kW vykonu nominalni takze ldyz by to pri 3m za s davalo aspon 300W bylo by to super. Videl sem nejaky nesmysly s rozrizbutym sudem atp... no hele nejradsi umistit na komin nepouzivany .

Co myslite nebobje to debilita?
https://www.ebay.co.uk/itm/162905239631 ... Sw5cJaq2iG

Zdar V.
Odpovědět

Zpět na „Využití větrných turbín“