A co třetí varianta, řekněme "kompromisní"?
Jestli máte v SR podobné podmínky.. Tak snížit hlavní jistič na minimum (u nás 3x10A nebo 1x25A) spolu s distribuční sazbou D01d. V ČR to v číslech znamená mít DS za 65E ročně. Mám před sebou ceník ČEZ pro 2022. To je lepší než centrála, ne?
Zrusenie DS - pre / proti
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 5000
- Kapacita baterie [kWh]: 12
Re: Zrusenie DS - pre / proti
mobilní elektrárna (VW California): 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 250VA, Victron charger 20A. Orion 30A
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
Mou zkušenost z poustevny asi trochu znáš. Byl jsem tam zrovna přes noc chytat vítr. Dny bez slunce, (nekovidově) nemocný jsem musel za mrazu do sklepa startovat centrálu. A to je poustevna chata, sednu do auta a za pul hodiny jsem doma. Nevím, jestli Ti odpojení od DS doporučit...rottenkiwi píše: ↑čtv pro 02, 2021 3:03 pm Je tu niekto, kto moze napisat svoju skusenost, ako presiel z DS na cisty ostrov ?
Kiwi,neviem presne aku minimalnu spotrebu elektriny na deň potrebuješ, ale Ja sam keby som žil v dome, tak okamžite sa odpojim. Môj najhorši scenar je menej ako 1kWh na deň a to prevažne zožerie chladnička zapinana 2x do dňa spolu s meničom. On je to skôr problem,že čim je človek starši, tym menej ho to bude zaujimať a aj sil človeku razantne ubuda. Ale ak sa ma zachovať dajaky konfort, tak istotne by som išiel do naftoveho generatora, ktory dokažeš čiastočne zasobovať prepalenym kuchynskym olejom,čo za rok zopar litrov nazbieraš. Druha vec je rezerva v nahradnej baterii a mať nahradu za každeho žruta. Televizor nahradi tablet. Chladničku nahradi predsieň-komora-stara chladnička vonka v snehu. Pračku pri najhoršom nahradi prepratie vo vani. Svetla nahradi čelovka,.......... Proste pri najhoršom dokazať fungovať aj tyždeň uplne bez elektriny.
Ale som zabudol na najdôležitejšiu vec. Pri odpojeni sa od DS bude po 8 mesačnej prestavke brutalny problem. A ešte jedna vec ma napadla. Susedova zastrčka. Dohodnuť sa so susedom, že cele leto mu podaruješ aspoň mnoho nadbytočnych kWh, ak ti dovoli odčerpať zopar kWh od neho v zime.
Ale som zabudol na najdôležitejšiu vec. Pri odpojeni sa od DS bude po 8 mesačnej prestavke brutalny problem. A ešte jedna vec ma napadla. Susedova zastrčka. Dohodnuť sa so susedom, že cele leto mu podaruješ aspoň mnoho nadbytočnych kWh, ak ti dovoli odčerpať zopar kWh od neho v zime.
Mix poškodenych a bazarovich panelov +-16kWp skutočnych;
26kWh v hlavnej li-ion+life baterii
3ks Axpert King 5kW na 48v
26kWh v hlavnej li-ion+life baterii
3ks Axpert King 5kW na 48v
Já 100% souhlasím. Ostrov je úplně jiný level, musel bys většinu věcí zdvojit, abys dosáhl nějaké dlouhodobé spolehlivosti. Představ si, že jsi nemocný, něco třeba zlomeného, a v tu chvíli potřebuješ zatopit, centrála po pár letech najednou nenaběhne, venku mínus 20......luky píše: ↑čtv pro 02, 2021 3:53 pm A co třetí varianta, řekněme "kompromisní"?
Jestli máte v SR podobné podmínky.. Tak snížit hlavní jistič na minimum (u nás 3x10A nebo 1x25A) spolu s distribuční sazbou D01d. V ČR to v číslech znamená mít DS za 65E ročně. Mám před sebou ceník ČEZ pro 2022. To je lepší než centrála, ne?
Další argument pro zachování DS je případný elektromobil, nebo návštěva, co přijede elektromobilem.
Kazdopadne, je jednoduche si to vyzkouset: Prejdi na tarif D01d, 1x25A. Pak proste vypni jistic a zkus takhle 3 roky existovat.
Mne osobne to smysl nedava.
Mne osobne to smysl nedava.
o tom tarifu 1x25A v poslední době dost uvažuju, a taky uvažuju o odevzdání elektroměru na léto. Při mé sazbě jsou to cca 3kKč za těch 8-9 měsíců co mám elektorměr jenom na ukázku. Obzvlášť po zprávě, že se budou zvyšovat i platby, který jsou daný ERU, krtrej nás "chrání" před ožebračením.
Tak kdo bude první, co si sezónně odhlásí elektroměr? Pokud to bude v mým akčním rádiusu, tak slibuju, že mu na podzim udělám revizi potřebnou pro připojení zdarma.
Tak kdo bude první, co si sezónně odhlásí elektroměr? Pokud to bude v mým akčním rádiusu, tak slibuju, že mu na podzim udělám revizi potřebnou pro připojení zdarma.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Kiwi týden budeš kvůli něčemu ležet a místo aby ti topila klima což máš jako zálohu tam budeš mrznout protože se nedostaneš ani k pořádnému zatopení a že takové stavy občas bývají že
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Já bych se bál, že na podzim budeš obětí distributora. Nikde nemáš zaručené, že distributor ten požadavek na připojení vyřídí včas podle tvých představ. Příští rok bude pokračovat boom FVE s dotacemi, distributoři budou mít hodně práce.Kodl69 píše: ↑pát pro 03, 2021 3:20 am o tom tarifu 1x25A v poslední době dost uvažuju, a taky uvažuju o odevzdání elektroměru na léto. Při mé sazbě jsou to cca 3kKč za těch 8-9 měsíců co mám elektorměr jenom na ukázku. Obzvlášť po zprávě, že se budou zvyšovat i platby, který jsou daný ERU, krtrej nás "chrání" před ožebračením.
Za to riziko a nervy to podle mě nestojí.