Díky za data. Trochu uváhy, kdyžtak mi řekni, kdybych plácal blbosti.
Běžně se výkon panelu uvádí při STC (air mass AM 1.5, irradiance 1000 W/m², temperature 25°C) a běžně se tepelný koeficient pohybuje kolem -0,35 čili úbytek výkonu na jeden stupeň celsia (myšleno nahoru oproti 25 stupňům).
Panel má cca o 20 stupňů více než okolní vzduch (u allblack provedení muže mít i více). Aby měl tedy výrobcem udávaný výkon (beru teď v úvahu jen teplotu), potřebuji aby byla teplota vzduchu 15 a méně.
Když si projdu okometricky (nechtělo se mi grabovat data) data teplot v ČR za rok 2021. Žlutá a teplejší je ztráta na výkonu, vychází to, že panely se více jak půl roku přehřívají a mají tedy menší výkon, než udává výrobce. Svit slunce moc ovlivnit nemohu (nepočítám s natáčením panelů), ale odvětrávání panelů (chlazení) částečně ano.
Mě z toho tedy vychází, že pokud jsem schopen pasivně panely ochladit alespoň o pár stupňů, tak v polovině roku budou mít větší výkon než ty od "souseda" (pokud by měl stejnou chalupu hned vedle

).
Pokud to nebude znamenat zvýšení nákladů, ale jen drobně jiná konstrukce odvětrávané mezery, podle mě to rozhodně má smysl řešit.
Snímek obrazovky 2021-12-28 205437.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.