Pochozí rampa pro odklízení sněhu
Pochozí rampa pro odklízení sněhu
Zdravím Vás,
při letošním odklízení sněhu z panelů, stojíce na žebříku, mě napadá, zda si nevyrobit rampu na odklízení sněhu. Na foto níže mám zakresleno, jak bych si to asi představoval. Bylo by to podél okapového žlabu přes celou střechu. Šířka jen tak na nohu, cca 30 cm, aby to nebylo extrémně hnusný. Pokud někdo něco takovýho v REÁLU máte, prosím o inspiraci. Jde mi o konstrukční inspiraci vycházející z praxe, prosím NEŘEŠTE bezpečnost, tu řeší manželka.
při letošním odklízení sněhu z panelů, stojíce na žebříku, mě napadá, zda si nevyrobit rampu na odklízení sněhu. Na foto níže mám zakresleno, jak bych si to asi představoval. Bylo by to podél okapového žlabu přes celou střechu. Šířka jen tak na nohu, cca 30 cm, aby to nebylo extrémně hnusný. Pokud někdo něco takovýho v REÁLU máte, prosím o inspiraci. Jde mi o konstrukční inspiraci vycházející z praxe, prosím NEŘEŠTE bezpečnost, tu řeší manželka.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: Pochozí rampa pro odklízení sněhu
Mám obavy, že jediné co na té rampě bude bude napadaný sníh.
Pokud ti to půjde, dej si střešní okno, nebo průlez.
Na straně do ulice sníh odhrabuji teleskopickým hrablem že dvou střešních oken. Vzade ze žebříku z balkónu, ale ten mám umístěn bokem od panelů (aby mne případná lavina nesmetla do parku).
Pokud ti to půjde, dej si střešní okno, nebo průlez.
Na straně do ulice sníh odhrabuji teleskopickým hrablem že dvou střešních oken. Vzade ze žebříku z balkónu, ale ten mám umístěn bokem od panelů (aby mne případná lavina nesmetla do parku).
No je pravda, že i když to udělám z pororoštu, ten sníh, co sjede samovolně z panelů, tam asi zůstane. Momentálně mám o ten okap opřený žebřík a vlastně to hrnu na sebe. Nad panely mám komín a vedle něj vikýř s plošinkou na vymetání komínu, ale z té plošinky se mi to shora všechno nepodaří očistit. Ještě by byla možnost navrhovanou podélnou rampu vytvořit nad panely, v prostoru mezi hřebenem a panely, tím pádem kotvit do střechy pod taškama.....
- redcrown
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 20000
- Kapacita baterie [kWh]: 80
Pokud nejsi čistý ostrov bez DS, tak bych se na to vykašlal. Nebude to vypadat dobře, bude to stát dost peněz a kvůli pár kWh to fakt za to nestojí.
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
2x Skútr E-Max120L
- redcrown
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 20000
- Kapacita baterie [kWh]: 80
Když už, tak zkus udělat fakt dlouhou teleskopickou tyč.
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
2x Skútr E-Max120L
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9600
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Kontaktovat uživatele:
Bude to škaredé... Bezpečnosť neriešim, ale nič moc. Sneh bude zostávať na tej rampe. A hlavne ma to v zime nejaký extra zmysel?
Nie je lepšie sa na to vykašľať a zvyknut si na to že pár dní to nedá nič. Zas tá elektrina z DS nie je až taká drahá aby som pre 10€ čo ušetrím vďaka stieraniu panelov rocne, stal niekde na pochybnej lávke, kde sa zabudnem a dám krok do prázdna.
Radšej si vypijem čaj s rumom a spravím doma niečo užitočnejšie ako takto mrznúť na streche pre pár watov.
Ak je to čistý ostrov tak chápem a rozumiem tomu.
Nie je lepšie sa na to vykašľať a zvyknut si na to že pár dní to nedá nič. Zas tá elektrina z DS nie je až taká drahá aby som pre 10€ čo ušetrím vďaka stieraniu panelov rocne, stal niekde na pochybnej lávke, kde sa zabudnem a dám krok do prázdna.
Radšej si vypijem čaj s rumom a spravím doma niečo užitočnejšie ako takto mrznúť na streche pre pár watov.
Ak je to čistý ostrov tak chápem a rozumiem tomu.

Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu...
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650

Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Řeš i bezpečnost. Zlomená páteř za to fakt nestojí. Jeden krok do prázdna a doživotní výčitky.
Radši si dej to střešní okno, případně dlouhou teleskopickou tyč.
Já taky 4 panely bezpečně neometu. Tak si prostě počkají až to sjede samo.
Radši si dej to střešní okno, případně dlouhou teleskopickou tyč.
Já taky 4 panely bezpečně neometu. Tak si prostě počkají až to sjede samo.
taky bych se na to vyprhnul. pokud ale jinak nedáš dodelej si tam nejaký kotvici body na tebe. dal doporucuju nechat volnou rynu abys to moh zase vyčistit.
Ja sem se na snih vyprdnul a přidal sem panely a stačí to .... vpodstatě aby to dobře sjelo je vhodne mit konstrukci vyskově srovnanou a pokud možno ne velke mezery mezi jednotlivými řadami panelů.
Já vloni používal 8m hlinikovou tyč. letos sem se na to vysral a radši trošku použil baterky. 5 cm vubec nesundavam bo než dojedu z prace tak to zase stihne přimrznout.
no hele dělej jak myslíš ale lepší asi ze zeme....
V. a at nespadnes dolu až to budes dělat.
Ja sem se na snih vyprdnul a přidal sem panely a stačí to .... vpodstatě aby to dobře sjelo je vhodne mit konstrukci vyskově srovnanou a pokud možno ne velke mezery mezi jednotlivými řadami panelů.
Já vloni používal 8m hlinikovou tyč. letos sem se na to vysral a radši trošku použil baterky. 5 cm vubec nesundavam bo než dojedu z prace tak to zase stihne přimrznout.
no hele dělej jak myslíš ale lepší asi ze zeme....
V. a at nespadnes dolu až to budes dělat.
jj, to jsem si rano rikal, at si tam ten snih je. Za pet minut jsem rekl hovno, jdu to sundat. Bylo ho tam cca 10 cm a byla zima, to by samo nespadlo. Stresni okno je blbost, to se mi tam nevejde. Ale mam tam ten stresni vylez, kdybych poridil jeste dva, mohlo by to fungovat, stojej par korun. Pak bych mohl odhrnovat panely v backurkach. popremyslim o tom.
Jak je u tebe přístupný hřeben na něj by šlo určitě lépe a bezpečněji usadit lávku i se zábradlím a kotvenim a tlačit sníh duke z panelů z vrchu funguje lépe než to na sebe tahat od spodu
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240
- Kapacita baterie [kWh]: 12
Tak mechanicky jedině vyrobit velkej provázkama tahací "stěrač" pár AL profilů kolmo dolů a po něm může vesele jezdit jeden s gumovou stěrkou .nemusí se nikam lozit 

10kw goodwe, 4x h2
Mezi hřebenem a panelama mam ještě tak cca 1m místa, lávku se mi tam nechce instalovat z důvodu hrabání do střechy. Musel bych tam z podtašek udělat kotvící body pro tu lávku. V cestě lávky by byl komín a střešní výlez, lávka by byla stejně rozdělená na dva sektory. Pravděpodobně by bylo vhodné i předělat hromosvod, který jde po hřebenu. To ta lávka u okapu by byla montážně jednodušší. Že bych tahal sníh na sebe, by mě nevadilo, to dělám i teď.
Přikláním se k variantě osazení ještě dvou střešních výlezů, stávající výlez je zhruba v půlce, když do každé půlky osadím ještě po výlezu, mělo by to stačit. Ano, zásahu do střechy se neubráním.
No mám porovnání toho když od sebe sníh tlacis nebo tahas a je mnoho dnů v roce kdy sníh je těžší a tahat moc nejde protože není dostatečná zátěž smetáku ale na tlačení to celkem funguje vždy už je pak zátěž samotný sníh.
Jinak lávku by jsi správně měl mít i pro kominíka
Jinak lávku by jsi správně měl mít i pro kominíka
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Zásah do střech by byl.podobmy jako u panelů koneckonců jde použít stejně kotvící bod a to solární háky 

jj, kominik (ja) tam ma tekovej schudek u komina. mam koupeny hrablo a to je staveny na tahani k sobe, tim to jde pekne.
A kominík který ti dělá čištění a revizí nechodí vůbec?
Neuvažoval jsi, než vymýšlet nějaké drátěné chodníky pro sebevrahy, využít raději tu volnou mezeru 1m u hřebenu pro instalaci další řady panelů postavených svisle?
Okolo 11hodiny jsem měl na panelech 1-2centimetry silnou vrstvu mokrého sněhu. Výkon z 16 kWp byl cca 250W. Stáhl jsem to z panelů dolů a výkon vylezl na cca 600W.
Počasí: zamračeno, mrholí, teplota +1°C.
Počasí: zamračeno, mrholí, teplota +1°C.
sak pisu, kominika delam ja, jednou do roka delam cisteni + revizi.
to volne misto na par panelu by u toho hrebenu bylo, to by byl dalsi duvod, proc tam nic nedelat. neprijemne bych se priblizil hromosvodu.
ale zpet k veci, inspirace neni, jak tak koukam.
to volne misto na par panelu by u toho hrebenu bylo, to by byl dalsi duvod, proc tam nic nedelat. neprijemne bych se priblizil hromosvodu.
ale zpet k veci, inspirace neni, jak tak koukam.