Jaký bojler

Plazivec

Jaký bojler

Příspěvek od Plazivec »

Ohřívám vodu ve 42l zásobníku plynem. A jelikož letos doufám dostavím FVE na baráku, přemejšlím už také o využití přebytků.
Konstelace baráku je taková, že FVE strojovna bude na půdě a případný bojler taky, protože v bytě pod půdou už není kam sirku vecpat. Kotel je na schodišti i se zásobníkem na mezipodlaží směrem dolů.
Bojler tedy musí na půdu a budu muset tahat trubky z půdy přes 1,5 podlaží.
Jedna moje myšlenka říká, že vytěžovací bojler napojím jako zdroj vody pro stávající nádobu, což si vynutí realizaci směšovače vody z výstupu, ale to je vedlejší.
Druhá myšlenka říká, že je to blbost, prej ty trubky budou tak dlouhý, že tam ta voda schladne, takže na mytí rukou to asi bude prdlajs účinné. Vyšší efficience bude zřejmě někde u sprchování atd., tedy v případech, kdy bude TUV potřeba po delší dobu. Ale fakt, že ta voda z přebytků bude mít víc jak 45stC (to je teplota, na kterou teď ohřívám plynem těch 42l), by měl zvýšit účinnost, proto ten směšovač, pač nejsem masochista.
Počet osob= 4.
kWp=7,5
Spotřeba baráku fí 22kWh/den
Měnič=2xKing.
Řídící systém=PC HomeAssistant

Otázky, které musím vyřešit:
1. Jakej bojler - Přemýšlím nad Dražice OKCEV XXX - OKCEV proto, že nejblíž k stupačce to bude ke kraji půdy, kde je šikmina a na stojáka ee
2. Jakej min. objem pro 4 domorodce - XXX
3. Dodatečná izolace?
4. Kolik kWh vyrobím přes sezónu (cca 1/2 roku?) denně se 7,5kWp? - Souvisí s otázkou 1. - abych vůbec vodu ohřál

Máme hodně tvrdou vodu, budu muset zařadit solní filtr.
Voda a odpad jsou už vyvedeny na půdu, tak esik to má přetlakovej ventil, nebude problém.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
1x150ah samodomo
mgx

Re: Jaký bojler

Příspěvek od mgx »

1) hocijaky boljer so suchou spiralou (napr. drazice). Ak chces smart kludne, ale riadit na dialku sa to neda (ma to len bluetooth s appkou) ale vies si nastavit teplotu a casy ohrevu. Ja osobne mam napr. Drazice 125L.
2) nad 125L. bojler a KK by som zapojil seriovo, mam to tak doma. Prvy stupen je boljer, potom KK. Boljer mam nastaveny ohrievanie na 45C, KK na 50C. V reale v zime bojler v ramci vytazovania niekedy ohreje vodu na 20C ale vacsinou nic. Od marca uz vytazovanie bezi na 100% a KK nepracuje skoro vobec. Je dobre medzi oba stupne zaradit bypass vetvu s gulovym kohutom tak, aby si vedel bojler aj KK odstavit nezavisle v ramci udrzby. Resp 3 cestny ventil, staci manualny. Pri ohrievani aj tvrdej vody na 45C sa kamen robi malo, bojler staci raz za rok v ramci beznej udrzby odstavit a kamen vycistit, resp. vymenit aj anodu. Robim to v lete, jeden den odstavim bojler a vycistim, druhy den detto s KK. servis+vymeny/kontrola anod.
3) ja som nedaval, v garazi som maval teplotu okolo 0, po instalacii boljera a KK mam 5c takze mozem skladovat ov/zel. Drazice maju boljer izolovany dobre, ale samozrejme mozes pridat. Pozor potom na kondenzaciu a pripadnu hrdzu, dole izolovat nedoporucujem.
4) kolko vyrobis je otazka vypoctu a osadenia panelov... ale 7.5kwp bude na 160L stacit imho. Ak chces, da sa to vypocitat presne =kalorimetricka rovnica
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

Pár osobních názorů a zkušeností:
Pro tyto účely bojler co největší. Jeden den ohřeheješ, druhy den nesvítí, ale voda stačí.
Na půdu jednoznačně hóódně velká dávka přídavné izolace. U některých bojletů najdeš údaj o vlastní spotřebě a když to přepočítáš pro teplotu "půdy" v zimě, tak budeš hledět jak puk.

Trubky. Jeden a půl podlaží (bratru 4,5m) není zas tak moc. Pokud si odepřeš určitý komfort (ty ve sprše a manželka v kuchyni umývá nádobí pod tekoucí vodou), tak doporučuji co nejmenší průřez trubek. Vodař bude mít pindy o tlakové ztrátě, ale nedej na něj, tepelné ztráty jsou důležitější. Mám bojler umístěný na opačné straně domu plus dvě podlaží, délka potrubí cca 14m. Měl jsem tam "zpátečku". Ta navzdory slušné izolaci dokázala ochladit celý bojler velice citelně za pouhého půl dne. Zpátečku jsem odstřihnul a teď si holt na každé umytí rukou musím chvilku počkat. Na opláchnutí hrnku od kafe je to účinnost mizerných 20%, ale třeba na sprchování už pětadevadesát.

Ta otázka č.2 je velice záludná. Tedy odpověď na ni neexistuje. Mám dva bojlery. Jeden jen pro koupelnu (120L), druhý pro kuchyň (160L).
a) Manželku chytne uklízecí nálada, pak se jde vysprchovat a oba jsou na nule.
b) Manželka dělá přesčas, já mám jiné starosti a za celej den potřebujeme 2 litry teplé vody na vypláchnutí hrnku od kafe a vyčištění zubů.
c) celej víkend ležíme u bazénu a spotřeba jak v bodě b)
Tak si vyber.
No, ale abych jenom neprudil. Dlouhodobá (moje) zkušenost po zprůměrování - pro 4 lidi v domě cca 120 - 160L. Těch 120 někdy nestačilo, u 160 nepamatuju žádný problém.

K bodu 4. těch přebytků, pokud zrovna svítí se vždycky nasbírá, toho bych se nebál.
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

U bojleru na ležato je špatná stratifikace vody to je fakt který je a musí se sním počítat takže teplá voda bude i při stejném objemu v uvozovkách menší než je u stojatého s to kvůli dřívějšímu mísení teplé vody s natekajici studenou. Určitě bych volil co je etei objem.jak.kolega říká jeden den svítí pak ne voda se v tom nekazí a počká na ten den kdy nesvítí. Pokud jde o to že máš dlouhé trubky tak třeba u sestry sem to řešil 5l ohřívačem u kuchyně který je napájen ne ze studené ale z teplé vody z hlavního ohřívače takže první litry bereš z malého ohřívače a za chvilku doteče teplá voda už z hlavního bojleru tak tam není tak dlouhá doba co musíš vypustit studené vody nebo pak jedině cirkulační čerpadlo pro tuv.
Kupovat rovnou suchou spirálu v dnešní době mokrou ani náhodou. Spirálu vybírat klidně 3f z menším výkonem na fázi aby jsi měl rozumné stupně pro vytěžování nebo jestli budeš mít gbo se SSR relé je to jedno
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Plazivec

Příspěvek od Plazivec »

Takže prozatím moje koncepce.
Dražice OKCE 160 nebo 200 - rozhodne přesná rekognoskace umístění.
Nenašel jsem informaci o spirále, jestli má suchou.
7,5 kWp
2x Axpert king1 Parallel
1x150ah samodomo
Noparasito

Příspěvek od Noparasito »

Diablo007 píše: ned led 23, 2022 12:55 pm U bojleru na ležato je špatná stratifikace vody to je fakt který je a musí se sním počítat takže teplá voda bude i při stejném objemu v uvozovkách menší než je u stojatého s to kvůli dřívějšímu mísení teplé vody s natekajici studenou. Určitě bych volil co je etei objem.jak.kolega říká jeden den svítí pak ne voda se v tom nekazí a počká na ten den kdy nesvítí. Pokud jde o to že máš dlouhé trubky tak třeba u sestry sem to řešil 5l ohřívačem u kuchyně který je napájen ne ze studené ale z teplé vody z hlavního ohřívače takže první litry bereš z malého ohřívače a za chvilku doteče teplá voda už z hlavního bojleru tak tam není tak dlouhá doba co musíš vypustit studené vody nebo pak jedině cirkulační čerpadlo pro tuv.
Kupovat rovnou suchou spirálu v dnešní době mokrou ani náhodou. Spirálu vybírat klidně 3f z menším výkonem na fázi aby jsi měl rozumné stupně pro vytěžování nebo jestli budeš mít gbo se SSR relé je to jedno
Trochu se k debate o bojlerech prifarim.
Ja prave mam OKCV125 se suchou spiralou (a okruhem pro ohrev "pres vodu" s plochym vymenikem na plasti)
IMG_20220123_201750.jpg
Tak a ted k tomu bojleru. Jelikoz pouzivam vytezovani pres SSR ktere ridi Greenbono, tak bojler na mensich vykonech "drnci" a dela to drat z ktereho je spirala namotana ( protoze u tchana jsem koupil v Nadete spiralu 2+2kW, aby jedna cast mohla byt FV a druha DS, a tam je uz od pohledu drat "tlustsi" a opravdu zadrnci malokdy a s originalem to byl "orchestr".)
No a ted k tomu proc to cele pisu. Tim rezonovanim se to vse prenasi i do priruby a nasledne se mohou povolit srouby.
Coz se prave dnes stalo. (Dnes prave byl cely den orchestr :lol: )
Stesti bylo, ze to zacalo tect kdyz se manzelka slechtila u umyvadla a zacalo ji kapat na hlavu.(bojler mam u stropu v koupelce, z duvodu, aby byl co nejblize mistum odberu)
Probehla rychla akce s Golou a 17 orechem. Po jednom sroubu povolit a zalepit locttite 243 a doufam bude klid.
Takže doporucuji vsem "orchestrionistum" na prirube prekontrolovat srouby a jejich dotazeni.(u me jeden uplne volnej a 4ks se tomu dost blizily :jawdrop: )
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

To zapoměli dotáhnout ve fabrice :) to zvonění ze spirály nemůže vytočit M10šroubek, kterej je utaženej "normálně", tj zhruba 50Nm A nebo tvoje vytěžování našlo rezonanční kmitočet hmoty, o což se dost dlouho neúspěšně pokoušel Nikola Tesla.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Plazivec

Příspěvek od Plazivec »

Noparasito píše: ned led 23, 2022 8:53 pm
Tak tě hned zneužiju. Moh bys napsat obecné poznatky? Máš 125ku, tak esik je to dost, nebo málo, kolik vás je, kolik máš kWp, jestli ta 125 vytěží maximum, nebo ne, jak rychle nahřeješ po ránu, prostě poznatky z provozu. Člověk nerad zjišťuje po funuse, že měl koupit menší/větší bojler.

Taky uvažuju, zda nekoupit bojler s trubkama pro termický systém, měl bych pro něj místo, ale to bych musel jenom samodomo, na to už nebudu mít ani haléř.
7,5 kWp
2x Axpert king1 Parallel
1x150ah samodomo
VITEK

Příspěvek od VITEK »

čau,

mám bojler stojatej OK z dražic s kombi dohřevem 200 l. má to novou dvojspirálu z NADETA vyrobenou na zakázku ( 2x2000W). jedna spirála trvale na vytěžovač, druhá trvale na baterie. každý má svůj termostat a bezpečák

dál tam je kombinovanej dohřev z aku nádrží a 2 termostaty se 2 bezpečáky.

funguje to dobře a automaticky.
zásoba vody dostatečná pro 4 členou rodinu, z baterek mi dohřev jel párkrát... no to víš vycucnout z baterek 4 kWh jen do bojleru, hele lepší je to napojit na aku nádrže.

čau V.
mgx

Příspěvek od mgx »

vsetky drazice maju suchu spiralu.
mobilik
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9600
Kapacita baterie [kWh]: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mobilik »

Mám 300L Dražice, sme dvaja, a ak by som mal miesto dám aj 500L.
Akumulacia je dobrá ak pár dní nesvieti slnko...
Hrejem ju na maximum 72°C a používam zmiešavacie ventily do domu na 40°C.

Áno viem straty zbytočne, vodný kameň.

Ale takto mám väčšiu zásobu na dni kedy je zamračené. Z DS nahrievam druhou špirálou len vrchnú časť 150L na 40°C v prípade potreby.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Plazivec

Příspěvek od Plazivec »

Doteď mám jen 42l nádobu ohřívanou 12kW plyn. kotlem na topení. Když se mydlím, vodu zastavím a nikdy se doposud nestalo, že bych neměl dost teplé vody, ten kotel to dá ze studené na teplou do několika minut. Ani když jdem do sprchy po sobě, nikdy se nestane, že by netekla teplá. Takže pokud to dám do série, tak jde jen o to, jestli bude dostatek přebytků hned ráno, aby dohřálo vodu alespoň na těch 45C, přes den si myslím, že ty přebytky všechny ani nespálím u 160-200l nádoby na těch 55C, takže pak nastane úvaha, jestli nejít do vyššich teplot a to pak nese s sebou vyšší nároky na dodatečné zateplení nádoby a trubek + směšovač.
7,5 kWp
2x Axpert king1 Parallel
1x150ah samodomo
VITEK

Příspěvek od VITEK »

Akumulační nádoby mají u mě zateplení 70 cm, horká voda tam vydrží několik dní, bojler jsem obestavěl do 20 cm kobky z polystyrenu. voda tam vydrží málo neb jí odebereš. pokud má bojler ztrátu 70 W s 5 cm pur pak s 25 cm izolace to bude 35 W, žili 0,6 kWh za 24 hodin.
pokud ale vyplejtváš 100 l vody tak to je klidně 6 kWh

je třeba se tomu stavět tak jak to je.
taky záleží kde je bojler a aku nádoby u mě je to ve sklepě kde je 15 stupní.

tam jsou ztráty nežádoucí.
pokud to je doma, tak ty ztráty nejsou tak špatné bo to vytápí koupelnu např.

Je to o prioritách.
a o možnostech. někdo nemá plyn vůbec ( já ) tak se musím starat abych se mohl vykoupat.
JonasPP

Příspěvek od JonasPP »

No, tak Ja mam ležateho 150l obojživelnika z ktoreho napajam 100l zasobnik ohrievany plynom. Vykon elektrarne mam o trocha menši a ak skusenosti preklopim a upravim to na tvoju spotrebu elektriny, tak ti odporučam isť rovno do 200l bojlera a jak už bolo tu spomenute, tak dodatočne zatepliť 10-15cm niečim, alebo 20cm sklennej vaty.
Nejdem teraz riešiť ako sa bude ohrievať bojler, lebo na to je sto spôsobov, ale rozoberiem to podstatne. Teda. Studena aj tepla voda bude cestovaťcez 1,5 poschodia, teda nech je to 4-5m. To je nič, to je pohoda, len treba použiť niečo tenke ako napriklad pexu 16mm a idealne dvojitu izolaciu na teplu rurku a nezabudnuť dať izolaciu aj na studenu, lebo kondenz na studenej rurke sem tam robi poriadnu šarapatu. 16mm potrubie uplne postačuje, montoval som to nie raz, aj doma to mam a človek ani nezbada, že je tlak slabši, jedine ak sa pustia 3 kohutiky poriadne. Pri sprchovani to trocha lezie na nerva, ale fakt iba trocha, len Ja mam 8 kohutikov a viacčlennu domacnosť, teda je predpoklad stretu isty.
Druha vec zmiešavanie. Ja osobne ho nemam, ale odporučam ho v tomto pripade a take, čo udržiava 55°, nech sa plynove ohrievanie ani nespusti a dohreje studenu vodu z potrubia. Bude to niečo menej ako liter vody, ale hadam plynovy ohrev nestihne zareagovať.
Tretia vec je, či vôbec dokažeš svojou elektrarňou ohriať bojler. Sklamem ta, v tvojom pripade to bude iba mierne ohrievanie studenej vody a možno 2 mesiace v roku sa ti plynovy ohrev nespusti, ale skôr to bude menej. Dôvod je prosty. Obrovska denna spotreba elektriny. Chcelo by to ešte vedieť, aku mate spotrebu teplej vody počas dňa a aka vyvažena bude elektrareň, to môže uplne inak ukazať, koľko energie ostane na ohrev vody a možno ste menej naročny, ako u nas doma, že 150l vody netreba na jednu sprchu, ale posta%i to na sprchu pre 4,až 5členov. Po tom to bude znamenať, že plyn nepôjde aj 3-4 mesiace, ale nepredpokladam to, lebo ak domacnosť za deň pri 4 členoch skonzumuje 22kWh elektriky, tak na teplej vode sa istotne nešetri a teda tento ohrev bude služiť hlavne na usporu plynu a rychlejšie ohrievanie predhriatej vody.

Je to taka alchymia a treba detaily ponastavovať počas chodu, lebo často drobnosť rozhoduje o celom diele.

Ešte sa trocha zamyslim, možno ma ešte niečo napadne.
Mix poškodenych a bazarovich panelov +-16kWp skutočnych;
26kWh v hlavnej li-ion+life baterii
3ks Axpert King 5kW na 48v
Plazivec

Příspěvek od Plazivec »

Tý teplý vody se u nás moc nemine, máme myčku, jinak se teplá voda pouští velice málo. Těch 22kWh je spotřeba baráku pro dvě domácnosti - tchýně a tchán bydlí ve spodním podlaží, všechno mají samostatně. Elektřinu z FVE budu primárně zavádět prozatím jenom pro nás, oni nevaří, nepečou, celej den se jen dívají na TV, bůchraň by se jim potentovala. Takže ta spotřeba EE je menší než 22 kWh, když odečtu jejich spotřebu, kterou ale jednak neumím spočítat, druhak musím koupit hledač kovů a zjistit, kudy jsou napojeni. Tohleto je starej barák plnej veselejch překvapení.
7,5 kWp
2x Axpert king1 Parallel
1x150ah samodomo
jahodovák
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od jahodovák »

Viděl jsem otázku kolik to je schopno vyrobit,to je těžké napsat a ještě těžší je to spotřebovat,já mám trochu mín než u vás a za lonský rok od 1,1 do 31,12 jsem spotřeboval 3,9mw.Kolik by bylo možno vyrobit nejsem schopen ani odhadnout,mám měření jen na výstupu z měniču a zcela jistě ještě mnoho zůstalo na sřeše...v roce 2019 to bylo skoro 5 mw,to se přitápělo přímotopy když svítilo.
7,4 kwp,aexpert 8kw,power jack 10kw,lion a lifepo4 40 kwh
Noparasito

Příspěvek od Noparasito »

Plazivec píše: pon led 24, 2022 9:10 am
Noparasito píše: ned led 23, 2022 8:53 pm
Tak tě hned zneužiju. Moh bys napsat obecné poznatky? Máš 125ku, tak esik je to dost, nebo málo, kolik vás je, kolik máš kWp, jestli ta 125 vytěží maximum, nebo ne, jak rychle nahřeješ po ránu, prostě poznatky z provozu. Člověk nerad zjišťuje po funuse, že měl koupit menší/větší bojler.

Taky uvažuju, zda nekoupit bojler s trubkama pro termický systém, měl bych pro něj místo, ale to bych musel jenom samodomo, na to už nebudu mít ani haléř.
125 (lezata, co nejblize spotrebe) je pro 1+3 lachtany na knop. Lepsi by bylo 160-200.(u me by musela byt zase lezata, ale volba velikosti byla jasne dana na 125 a menit to nemusim diky akumulacce)
12kWp od 2 do 11 mesice vetsinou staci namlatit doplna.
Mam jej i s okruhem teple vody, takze kdyz je v 11 a 12 mesici malo, dohreju krbovkama pres akumulacku.
Mam 12kWp zatim 👍.
Plazivec

Příspěvek od Plazivec »

No 12kWp je proti mým 7,5 docela víc, na kolik stC "mlátíš naplno"?
7,5 kWp
2x Axpert king1 Parallel
1x150ah samodomo
VITEK

Příspěvek od VITEK »

čau já mám 200l bojler - mám to podobně jako noparasito. ohrivam pres fve na maximum na termostatu čili 65 stupnu, a když mam nedostatek v zimě tak akumulačkama ohřívám na 50. když ani to nestačí ( netopím do akumulaček poříd) tak se to ohřejvá na 35 z baterií.

jinak mám centrální směšovací armaturu na 40 °C

V.
Plazivec

Příspěvek od Plazivec »

VITEK píše: úte led 25, 2022 7:42 am čau já mám 200l bojler - mám to podobně jako noparasito. ohrivam pres fve na maximum na termostatu čili 65 stupnu, a když mam nedostatek v zimě tak akumulačkama ohřívám na 50. když ani to nestačí ( netopím do akumulaček poříd) tak se to ohřejvá na 35 z baterií.

jinak mám centrální směšovací armaturu na 40 °C

V.

Já to sonduju proto, že pokud to postavím na filosofii nahřívat do 55stC, tak není potřeba směšovat. To pak ale vyžaduje co největší bojler. Výhodou jsou menší ztráty na jak samotném bojleru, tak na trubkách. Pokud pôjdu do vyšší teploty, výhodou je menší bojler, nevýhodou potřeba čím vyšší teplota tím vyšší dodatečná izolace a izolace trubek.

Co se týče profilu trubek, tak já nemůžu jít do tenkejch. Mám studnu s regulátorem tlaku nastaveným na 2,8 bar, což je nejmenší vyhovující tlak pro 1" stupačku a 1/2" rozvod. Kdybych šel do 1/4" tak už to bude hodně znát. Ten tlak je výsledkem zkušenosti z provozu a z hlediska živostnosti čerpadla a armatur je absolutně vyhovující. Nejspíš budu muset vymyslit, jak trubky co nejlépe zaizolovat. A toho se bojím nejmíň ze všeho.

Problém je najít optimální velikost bojleru. Nemám vodoměr na teplé větvi a tak nemám absolutně žádnou informaci o spotřebě. Vše musím jen odhadnout.
Pokud zvolím příliš malý bojler, nevyužiju všechny přebytky a vody bude málo. Pokud zvolím příliš velký bojler, nenahřeju na potřebnou teplotu - kotel bude dohřívat delší období kolem zimy.

Podle teoretického přepočtu u 200l bojleru na 55stC začnu mít dostatek přebytků někdy začátkem března. U menšího samozřejmé dřív. A tady právé hraje roli ta neznalost denní spotřeby TUV.
7,5 kWp
2x Axpert king1 Parallel
1x150ah samodomo
VITEK

Příspěvek od VITEK »

Příliž polemizuješ.

pro 2 členou rodinu 125 l pro 4 člennou 200l a více.
směšovačku u bojleru jednoznačně ano ( obzvlášť je-li vyhríváno přebytky) neb se mění hodně teplota. klidně i o 20 stupnů pokud máš 2 dny hnus.
Jednoznačně je lepší větší bojler stojatej pokud na něj máš místo
V.
JonasPP

Příspěvek od JonasPP »

Plazivče, tak teraz si pomiešal karty, keď si odhalil, že v domacnosti ste prevažne staršia osadka a rozumne minatete vodu, i keď Ja mam na cely barak (2,5 generačny) skoro polovičnu spotrebu elektriky ako u teba pri tom nas je viac a nik sa neobmedzuje (ročny priemer 12kWh na deň).
Len teraz si ma aj dostal tym, że druhu časť domu nepripojiš na solarko, teda ratam, že spotreba zo solarka ti klesne na dajakych 15kWh denne. To maš teraz trocha blbe, lebo to bude kvantum elektriny, ktoru nespotrebuješ a aj keď budeš mať 200l bojler, tak ten budeš mať cele leto nahriaty na 90° a kopec elektriny ostane na streche.
Teda pri spotrebe teplej vody da sa povedať, že plynovy dohrev sa bude spušťať v lete ak bude dlho zamračene a cele prechodne obdobie (jar-jeseň) budeš mať predhriatu , alebo horucu vodu. To znamena, že ak sa budete sprchovať podľa počasia, tak môžeš na pol roka odstaviť plynove dohrievanie, nech sa zbytočne nespusti, ak voda ochladne na 40°.
Inak Ja som minuleho roku nahrieval 1250l akumulačku iba cez 2400W špiralu a teplota sa držala na 40-80°. Z akumulačky som ohrieval bojler na takych 40-50°+ pri mnoho energii som dajaku kWh zo založnej baterii pustil priamo do bojleru. No a takto som vydržal dajake 4 mesiace bez zapnuteho plynoveho dohrevu. Tušim raz som ho pustil, keď 2 tyždne bolo zamračene a musel som akumulačku pustiť do domu, čo tak sa ochladilo. Teda to znamena, že budeš na tom podobne ako Ja, len nemaš akumulačku, tak nemaš kam naakumulovať prebytok z predošleho tyždňa.

Inak v čislach to vynde, že počas celeho leta a koncom jari budeš mať priemerne takych 10-11kWh elektriny denne na krmenie bojlera. Dačo ostane na streche, inokedy bude malo, ale zhruba rataj to takto a naučte sa doma troška plytvať a viac sa sprchovať pri peknom počasi, za škareda sa treba obmedzovať. Po tom vysledky sa ukažu na vyučtovani energii.

Aby som nezabudol, račej napoj komplet dom na solarko, priamo za hodinou. Nerieš, či ti dačo prispeju svokrovci, oni to pochopia časom.
Mix poškodenych a bazarovich panelov +-16kWp skutočnych;
26kWh v hlavnej li-ion+life baterii
3ks Axpert King 5kW na 48v
Plazivec

Příspěvek od Plazivec »

JonasPP píše: úte led 25, 2022 9:03 am

Aby som nezabudol, račej napoj komplet dom na solarko, priamo za hodinou. Nerieš, či ti dačo prispeju svokrovci, oni to pochopia časom.
Tohle neřeším vůbec, jde o to, že za desku v hlavním rozvaděči se nedostanu a nevim, jak jsou napojeni od hodin. Jedinej jistej přístup k jejich elektrice mám u nich vespod v suterénu, kde je podružní rozvaděč s jističi. Jenomže k němu jde dotáhnout kabel jen vnějškem baráku a i to nevím kudy se k němu provrtat tak, aby to nešlo vevnitř po stěnách.
7,5 kWp
2x Axpert king1 Parallel
1x150ah samodomo
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

Plazivec píše: úte led 25, 2022 8:40 am Co se týče profilu trubek, tak já nemůžu jít do tenkejch. Mám studnu s regulátorem tlaku nastaveným na 2,8 bar, což je nejmenší vyhovující tlak pro 1" stupačku a 1/2" rozvod. Kdybych šel do 1/4" tak už to bude hodně znát. Ten tlak je výsledkem zkušenosti z provozu a z hlediska živostnosti čerpadla a armatur je absolutně vyhovující. Nejspíš budu muset vymyslit, jak trubky co nejlépe zaizolovat. A toho se bojím nejmíň ze všeho.
Pokud je řeč o tepelných ztrátách, tak se bavíme jen o trubce vedoucí vodu z bojleru. Protože chceš mít bojler na půdě, tak se nemusíš bát, že voda dolů nepoteče i tenkou trubkou. Dle mojí zkušenosti bude 1/2" dobrá.
Co se týče izolace trubek. Moje zkušenost je taková, že můžeš izolovat jak chceš, tak po několika hodinách v té 1/2" bude voda stejně nakonec studená.
Plazivec píše: úte led 25, 2022 8:40 am Pokud zvolím příliš malý bojler, nevyužiju všechny přebytky a vody bude málo. Pokud zvolím příliš velký bojler, nenahřeju na potřebnou teplotu - kotel bude dohřívat delší období kolem zimy.
Velký bojler má jedinou nevýhodu - větší ztráty a velké množství izolace, teď neřeším cenu, prostor a pod.
Pokud bychom ztráty zanedbali, bude voda v 300L bojleru nakonec stejně teplá jako v 50L. Je to o spotřebě.
A jak už zaznělo nejednou, ve velkém se bude líp využívat akumulace. V malém bojletu se bude po odebrání (plácnu) poloviny vody měnit teplota (opět plácnu) ze 70°C na 30°C, ve velkém to při stejném objemu vody bude třeba z 65 na 60°C.
Plazivec píše: úte led 25, 2022 8:40 am Podle teoretického přepočtu u 200l bojleru na 55stC začnu mít dostatek přebytků někdy začátkem března. U menšího samozřejmé dřív. A tady právé hraje roli ta neznalost denní spotřeby TUV.
Přesně jak říkáš neznalost spotřeby TUV.... jenže i ta spotřeba nebude nikdy konstantní. Jeden si uděláš wellness a seš bez vody, druhý den jenom spláchneš prach a stačí ti 5L.
wreck

Příspěvek od wreck »

Ahoj,
resim taky novej bojler protoze mam cerstve FVE. Mame tedko ve trech 120 l a je to hrozne malo.

co treba ten nize uvedeny by se dal pouzit? Je tam potreba nejake specialni zapojeni?

https://www.ohrej.se/kombinovany-bojler ... 000101.php

diky moc za odpoved:)
T.
VITEK píše: pon led 24, 2022 9:35 am čau,

mám bojler stojatej OK z dražic s kombi dohřevem 200 l. má to novou dvojspirálu z NADETA vyrobenou na zakázku ( 2x2000W). jedna spirála trvale na vytěžovač, druhá trvale na baterie. každý má svůj termostat a bezpečák

dál tam je kombinovanej dohřev z aku nádrží a 2 termostaty se 2 bezpečáky.

funguje to dobře a automaticky.
zásoba vody dostatečná pro 4 členou rodinu, z baterek mi dohřev jel párkrát... no to víš vycucnout z baterek 4 kWh jen do bojleru, hele lepší je to napojit na aku nádrže.

čau V.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“