Zvětšovadlo

Odpovědět
marsal

Zvětšovadlo

Příspěvek od marsal »

Jak řešíte zvětšovadla?

Já jsem nedávno řešil potřebu zvětšovadla pro postupný přechod na SMD pájení a kvůli různým jiným věcem. Oči nemládnou.
Díval jsem se snad na deset ruzných vidí, jak to dělat. Nejvíce mi pomohlo: https://www.youtube.com/watch?v=DyCLzD5EtHs

Zakotvil jsem u těchto dvou věcí:
- jednoduchá, relativně levná lampa se zvětšovacím sklem 5d (2.25x): https://www.tme.eu/cz/en/details/lamp-5 ... /newbrand/
- jednoduchý a relativně levný "zubařský" binokulár s jedním zvětšením a "gooseneck": https://www.ebay.com/itm/383931650152 (mám VAT, tj. nakupováno na business účtu "bez DPH")

Lampa:
- používám jako lampu...
- pro zvětšování si ji přitáhnu rukou, kam potřebuji, drží, svítí na to, žádné místo na stole, ruce volné
- je pořád na jednom místě, nemusím ji vytahovat jako lupu ze zásuvky
- velikost a zvětšení mi vyhovuje
- reklamoval jsem ji, protože začala blikat, reklamace zamítnuta, ale dal jsem do jiné zásuvky (ne do páté prodlužky v pořadí...) a zatím drží

Binokulár:
- považuji ho oproti "velkým" industry mikroskopům, které jsem na videích také viděl, za skvělou věc pro mé hobby potřeby
- malý, přenosný, současně se stabilní podstavou
- binokulární - tj. stereo, jedno oko se doostřuje
- jedno zvětšení mi nevadí, spíš naopak, pro mne je tak akorát
- lze doostřovat malými pohyby hlavou tam a zpět pomocí gooseneck/malé pohyby podstavy, ruce zůstávají volné - geniální!
- je pod ním pořád relativně dost místa pro pájení
- mám k němu objednáno osvětlení z Ali za 300 Kč, uvidíme, jestli vůbec bude třeba - svítím si lampou...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
kybos
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Re: Zvětšovadlo

Příspěvek od kybos »

Já, když jsem byl donucen pájet své první SMD kousky, tak jsem to ošidil malým levným (300Kč včeně DPH) mikroskopem https://www.banggood.com/cs/DANIU-USB-8 ... 3386698630
Pod osvětlenou lupou se třemi dioptriemi už jsem to nedal, potřeboval jsem mohutnější zvětšení. U těchto levných mikroskopů je trochu problém s malou hloubkou ostrosti a tak je zapotřebí mít pozorovaný objekt vždy na správné pozici vzhledem k objektivu.
Obraz prohlížím na 24 palcovém monitoru před sebou a za těch pár směšných peněz to může vypadat třeba takto:
LED.jpg
Dnes už jsou k mání lepší kousky s větším snímačem a lepším rozlišením.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + nabíječka 4 x 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
marsal

Příspěvek od marsal »

kybos píše: pát led 28, 2022 5:31 pm Obraz prohlížím na 24 palcovém monitoru před sebou
Ve videích, na které jsem koukal, pánové upozorňovali, že holt binokulár je binokulár, protože to vidíš trojrozměrně. Osobně nemám praktické srovnání, ale koukání do toho mého je samá radost.
Naposledy upravil(a) marsal dne pát led 28, 2022 6:49 pm, celkem upraveno 1 x.
yolo80

Příspěvek od yolo80 »

kybos
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od kybos »

marsal píše: pát led 28, 2022 6:12 pm Ve videích, na které jsem koukal, pánové upozorňovali, že holt binokulár je binokulár, protože to vidíš trojrozměrně. Osobně nemám praktické srovnání, ale koukání do toho mého je samá radost.
Je to tak. Měl jsem možnost srovnání a binokulár je o třídu výše. S jedním úhlem pohledu se špatně odhadují vzdálenosti. Binokulár má také větší optiku, nemá takové zkreslení a zdálo se mi, že má i větší hloubku ostrosti. Binokulár, který jsem měl k dispozici měl ale menší zvětšení a tak se mi nedařilo (při mém již slabším zraku) dobře identifikovat detaily (jako třeba označení katody LEDky malým puntíkem), což mi na velkém monitoru problém nedělá. Také neunavuji oči tím, že musím pořád přeostřovat, když koukám chvíli do optiky a pak zase chvíli kolem, abych našel potřebné součástky. Nedělal jsem ale těch SMD tolik, aby se mi kvůli tomu vyplatilo pořizovat si dražší kukátko.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + nabíječka 4 x 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
vava

Příspěvek od vava »

Andonstar. Úžasná hloubka ostrosti oproti lupám a jiným mikroskopům. Za ty prachy to rozhodně stojí.
redcrown
Výkon panelů v FVE [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 80

Příspěvek od redcrown »

Já co jsem si vyzkoušel nástrojařské brýle v práci, tak už je taky doma používám delší dobu. Podle mě to je na práci i praktičtější než "stacionární" zvětšovadlo. https://www.alza.cz/levenhuk-zeno-vizor ... #parametry
Za mě není co řešit, obzvláště za ty prachy. Májí dvě hlavní sklíčka, jedno pevné, druhé výklopné. Takže si člověk vždy vybere.
Jako zásadní ale považuji stereoskopický pohled. Máme v práci dílenský binokulární mikroskop s prstencovým led světlem a to vám řeknu, to je opravdu paráda. Máme k němu i kameru, ale v podstatě jsme ji nikdy nepoužili. Důvod je jednoduchý, co člověk krásně vidí ve 3D v mikroskopu, na fotce prostě není dobře vidět. Není to rozlišením nebo špatnou kvalitou obrazu, ale tam prostě chybí to prostorové vnímání. Oproti skutečným optickým "analogovým" brýlím mě zatím digitální technika neohromila.
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

mám lupu, hodinářský kukátko na oko a nakonec pro identifikaci součástky nejčastěj vezmu mobil a vyfotím to. Nejrychlejší a nejjednodušší.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

začínám zaučovat mladšího synátora, ta jistota tam už taky není. Co pomáhá i nám postarším, tak je opřený zápěstí, tím se to dost zlepší... Pinzeta - pouze v nouzi, na osazování je potřeba vakuová pipeta, abys osadil aspoň 100 součástek za hodinu, s tím, že vlastně nejdýl trvá si najít pásek s danou součástkou, načnout ho a po osazení těch třeba 10 ks zase zastřihnout a uklidit... Ale to jsem offtopic, potom by se téma mělo jmenovat "práce s SMD"
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
marsal

Příspěvek od marsal »

Kodl69 píše: sob led 29, 2022 6:03 pm na osazování je potřeba vakuová pipeta
Dobré, jaký máš typ?
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

mám něco, co vypadá jeko vzduchovač na akvárium z aliexpresu - je to hlučný, ale funkční: https://www.aliexpress.com/item/3296387 ... mainSearch
Nějaký ty ruční "balónkový" jsem nikdy nezkoušel, tímhle, i bez gumové přísavky, osazuju všechno s jednou tryskou, od 0603 přes SO16 až po kovovej krystal, viz diybmsv4, tam jsou výsledky mé práce. Samozřejmostí je šablona na pastu a pak to zapájet horkovzduchem.
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“