Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Odpovědět
redcrown
Výkon panelů v FVE [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 80

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od redcrown »

tak za tyhle peníze to je docela zajímavé, to už by stálo za to jim ongrid prodávat na nepálit ho do vody.
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
redcrown
Výkon panelů v FVE [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 80

Příspěvek od redcrown »

chápu to dobře, že o té ceny, kterou mi zaplatí, že si zrovna můžu odečíst cenu distribuce za to, co odejde do sítě?
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
otava5

Příspěvek od otava5 »

Beny píše: úte úno 01, 2022 9:05 am
otava5 píše: úte úno 01, 2022 8:46 am Jaká je dnes cca cena přetoku/přebytků do DS třeba u ČEZu?
100% sleva na odebranou za pretok do stejné velikosti 2690 bez DPH
Nemyslím tarif El pro soláry (VB), ale kolik se teď cca pohybuje cena výkupu?
xmasin

Příspěvek od xmasin »

redcrown píše: úte úno 01, 2022 12:57 pm chápu to dobře, že o té ceny, kterou mi zaplatí, že si zrovna můžu odečíst cenu distribuce za to, co odejde do sítě?
Nevím jak to myslíš, ale to je cena, kterou dostaneš zaplacenou od obchodníka za MWh. Výrobce distribuci neplatí.
Beny

Příspěvek od Beny »

redcrown píše: úte úno 01, 2022 12:12 pm tak za tyhle peníze to je docela zajímavé, to už by stálo za to jim ongrid prodávat na nepálit ho do vody.
Pokud dobře čtu, je uvedeno, že výkupy mají jak dle spotu, tak i dle dohodnuté fixní ceny.
Moc by mě zajímalo, kolik vám nabídnou za přetok 1 MWh místo toho než ho pálit v TUV.

U toho spotu je OK, že nemusí být u nich odběr. Což je samozřejmě lepší než u bezdodavatele
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
AC coupling s Victron MP II 5000, 3x 16kWh MB31 JK BMS
http://www.pocasinakladne.cz/
Beny

Příspěvek od Beny »

otava5 píše: úte úno 01, 2022 1:14 pm
Beny píše: úte úno 01, 2022 9:05 am
otava5 píše: úte úno 01, 2022 8:46 am Jaká je dnes cca cena přetoku/přebytků do DS třeba u ČEZu?
100% sleva na odebranou za pretok do stejné velikosti 2690 bez DPH
Nemyslím tarif El pro soláry (VB), ale kolik se teď cca pohybuje cena výkupu?
Nevím, jelikož to neřeším, tak nemám přehled. Ale nademnou je možné řešení, jen zjistit více info.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
PíBí

Příspěvek od PíBí »

Zdravím,
většina uživatelů FVE na tomto fóru má FVE u domů, kde uvádí spotřeby okolo 10, případně více MWh ročně. Přemýšlím rovněž o FVE, ale moje roční spotřeba je několik let po sobě nižší než 4,5MWh. Topím plynem a vodu rovněž ohřívám plynem. Doposud mám sazbu D35d, ale vzhledem k tomu, že současné rozdíly mezi NT a VT jsou zanedbatelné, tak asi ani nemá větší význam.
Má tedy smysl o FVE s baterkou a případně s VB i pro takto malou spotřebu zvažovat?
Jsem laik a nemám zájem vymýšlet a počítat něco, co už má řada z vás jistě zmáknuté.
Nejsem příznivcem toho, že když je na něco dotace, je potřeba to mít. Tak jako tak bych musel utratit cca 200 tis, takže návratnost asi více než 10 let, při současných cenách. Pokud se mi něco zamlouvalo, tak Solax,nebo Storion,
Díky za postřehy, rady, připomínky.
Beny

Příspěvek od Beny »

PíBí píše: úte úno 01, 2022 4:29 pm Zdravím,
většina uživatelů FVE na tomto fóru má FVE u domů, kde uvádí spotřeby okolo 10, případně více MWh ročně. Přemýšlím rovněž o FVE, ale moje roční spotřeba je několik let po sobě nižší než 4,5MWh. Topím plynem a vodu rovněž ohřívám plynem. Doposud mám sazbu D35d, ale vzhledem k tomu, že současné rozdíly mezi NT a VT jsou zanedbatelné, tak asi ani nemá větší význam.
Má tedy smysl o FVE s baterkou a případně s VB i pro takto malou spotřebu zvažovat?
Jsem laik a nemám zájem vymýšlet a počítat něco, co už má řada z vás jistě zmáknuté.
Nejsem příznivcem toho, že když je na něco dotace, je potřeba to mít. Tak jako tak bych musel utratit cca 200 tis, takže návratnost asi více než 10 let, při současných cenách. Pokud se mi něco zamlouvalo, tak Solax,nebo Storion,
Vítej.

U menších odběrů je nutnost dobrého plánování FVE, aby měla ekonomika nějaký smysl. Vždy je dobré se snažit investici moc nepřepálit a dobře rozmyslet co je pro mne důležité.
V prvé řadě chceš snížit spotřebu energie. U FVE jsou možnosti dnes dvě cca tři, jak na to jít.
Je to přímá spotřeba, to co spotřebuje dům rovnou z výroby případně co bude uloženo v baterii ve sklepě.
Další úspora je možná přímým prodejem přetoků či je možnost si elektřinu poslat do virtuální baterie a v zimě si jí odebrat za cenu distribuce a poplatků. Takto jsi schopen snížit odběr silové elektřiny až na 0, jen budeš platit distribuci a poplatky s ní spojené za energii odebranou z VB.

FVE o velikosti 5 kWp vyrobí dle umístění střech a místa instalace od 4-6 MWh energie za rok. Počítejme 5 MWh. Při tvé spotřebě cca 4.5 MWh odhadnu že vlastní spotřeba z FVE bude kolem 1-1,5 MWh a z baterie cca 1 MWh. Zbytek si budeš muset dokoupit případně přes virtuálku vyčerpat zpět. Jsou to jen odhady, na podrobné plánování je potřeba více údajů než roční spotřeba a místo instalace.

Je ale i další možnost, jak dnešní boom využít. To je prodej na spotovém trhu (Bezdodavatel.cz - pozor je tam nutný i nákup) a nebo Entri.cz (o tomto projektu toho ještě moc nevím - tam je možný i jen prodej s druhým EANem). Při takovém prodeji by se vyplatila max. velikost FVE tedy 10 kWp, energii prodávat, tedy tu co zbyde po odečtení vlastní spotřeby.

To pro začátek asi vše.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Mám přesně stejnou spotřebu, sazbu i způsob vytápění a ohřev vody. O FVE uvažuju, ale pouze s dotací, bez dotace je návratnost 10 let a více. Plán mám takový, že na střechu dám co se vejde, což je cca 7,5 kWp a prozatím se kloním pouze k ongridu bez baterie, resp. s VB od ČEZu. Přebytky výroby nad 4,5 MWh spotřebu plánuji umořit v bojleru TUV a tím si zároveň snížit náklady na ohřev TUV. Zatím počítám s tím, že bych se snažil držet virtuální nulu v dodávce a spotřebě, potom bych zaplatil akorát paušál za jistič a distribuční poplatky za spotřebu, což by bylo cca 4 500 Kč/rok. Úspora na elektrice by byla cca 15 tisíc/rok a je otázka, kolik bych ušetřil na plynu, ale počítám další cca 4 - 6 tisíc, takže pokud bych za rok dokázal uspořit 20 tisíc, tak návratnost investice při maximální dotaci je cca 5 let, což je podle mě rozumné. Výše uvedené úspory jsou počítané pro aktuální ceny elektřiny a plynu od ČEZu pro smlouvy na dobu neurčitou.
PíBí

Příspěvek od PíBí »

Beny píše: úte úno 01, 2022 5:04 pm
Vítej.

U menších odběrů je nutnost dobrého plánování FVE, aby měla ekonomika nějaký smysl. Vždy je dobré se snažit investici moc nepřepálit a dobře rozmyslet co je pro mne důležité.
V prvé řadě chceš snížit spotřebu energie. U FVE jsou možnosti dnes dvě cca tři, jak na to jít.
Je to přímá spotřeba, to co spotřebuje dům rovnou z výroby případně co bude uloženo v baterii ve sklepě.
Další úspora je možná přímým prodejem přetoků či je možnost si elektřinu poslat do virtuální baterie a v zimě si jí odebrat za cenu distribuce a poplatků. Takto jsi schopen snížit odběr silové elektřiny až na 0, jen budeš platit distribuci a poplatky s ní spojené za energii odebranou z VB.

FVE o velikosti 5 kWp vyrobí dle umístění střech a místa instalace od 4-6 MWh energie za rok. Počítejme 5 MWh. Při tvé spotřebě cca 4.5 MWh odhadnu že vlastní spotřeba z FVE bude kolem 1-1,5 MWh a z baterie cca 1 MWh. Zbytek si budeš muset dokoupit případně přes virtuálku vyčerpat zpět. Jsou to jen odhady, na podrobné plánování je potřeba více údajů než roční spotřeba a místo instalace.

Je ale i další možnost, jak dnešní boom využít. To je prodej na spotovém trhu (Bezdodavatel.cz - pozor je tam nutný i nákup) a nebo Entri.cz (o tomto projektu toho ještě moc nevím - tam je možný i jen prodej s druhým EANem). Při takovém prodeji by se vyplatila max. velikost FVE tedy 10 kWp, energii prodávat, tedy tu co zbyde po odečtení vlastní spotřeby.

To pro začátek asi vše.
Ahoj,
přesně, o ideální naplánování mi jde. Ano, rád bych snížil nákup drahé energie, zkrátka být co nejvíc soběstačný. No a to co FVE nedodá v zimě, tak dokoupit, případně získat z virtuálky.
Připouštím, že spotřeba se může v budoucnu mírně zvýšit, ale víc než o 1MWh bych to neviděl.

Také jsem si nějak spočítal, že při té mé spotřebě, bych asi dokupoval, nebo vyčerpal cca 2MWh. Uvažoval jsem tedy podobně.
FVE bych umístil na jižní straně sedlové střechy cca 35*.

Bezdodavetele jsem sondoval a jeví se mi podobně jako slavná BE. Najdou se i negativní recenze. Požadují odběr od nich. To už se mi lépe jeví ČEZ pro soláry, který neřeší odkud je FVE. Entri omrknu.

Díky
PíBí

Příspěvek od PíBí »

xmasin píše: úte úno 01, 2022 5:15 pm
Mám přesně stejnou spotřebu, sazbu i způsob vytápění a ohřev vody. O FVE uvažuju, ale pouze s dotací, bez dotace je návratnost 10 let a více. Plán mám takový, že na střechu dám co se vejde, což je cca 7,5 kWp a prozatím se kloním pouze k ongridu bez baterie, resp. s VB od ČEZu. Přebytky výroby nad 4,5 MWh spotřebu plánuji umořit v bojleru TUV a tím si zároveň snížit náklady na ohřev TUV. Zatím počítám s tím, že bych se snažil držet virtuální nulu v dodávce a spotřebě, potom bych zaplatil akorát paušál za jistič a distribuční poplatky za spotřebu, což by bylo cca 4 500 Kč/rok. Úspora na elektrice by byla cca 15 tisíc/rok a je otázka, kolik bych ušetřil na plynu, ale počítám další cca 4 - 6 tisíc, takže pokud bych za rok dokázal uspořit 20 tisíc, tak návratnost investice při maximální dotaci je cca 5 let, což je podle mě rozumné. Výše uvedené úspory jsou počítané pro aktuální ceny elektřiny a plynu od ČEZu pro smlouvy na dobu neurčitou.
Také uvažuji o realizaci s dotací, ale ne za každou cenu, tedy bez dostatečné efektivity.
Říkám si, jestli má význam pořizovat baterii za kilo, když budu potřebovat dokoupit jen cca 2 MWh, nebo jestli je lepší virtuálka. Při dvou lidech v baráku nemám kde přebytky umořovat a pořizovat bazén nebudu.
Jinak uvažuji podobně. Jen je asi potřeba to zkusit. Nic než skutečný provoz ten záměr neotestuje.
Pokud budu v budoucnu ohřívat vodu elektřinou, tak zase takovou úsporu v plynu nečekám, možná tak dvojku max?
Máš představu o konkrétní technologii, dodavateli?
Dík
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

Ohřívat vodu plynem když je v létě elektřina defakto zadarmo je k zamyšlení nad změnou ohřevu vody pro tuv věř tomu že se to zaplatí v úspoře plynu. A pokud jste jen dva a nemáš nutnost 3f fotovoltaiky kvůli točivým strojům klidně bych šel do 1f systému v kombinovaném režimu bez dodá ký do sítě ale toto nelze realizovat s dotací
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Beny

Příspěvek od Beny »

No záleží za kolik má plyn. Já loni v dubnu podepsal za 550 /MWh a pokud elektřinu místo toho prodá co vymění za slevu ve virtualce je lepší to topit plynem
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

Beny píše: úte úno 01, 2022 7:08 pm No záleží za kolik má plyn. Já loni v dubnu podepsal za 550 /MWh a pokud elektřinu místo toho prodá co vymění za slevu ve virtualce je lepší to topit plynem
Ještě loni by nikdo neřešil VB a teď to mají všichni za spásu. Fve se staví na delší dobu než vydrží chvilkové zvýhodnění VB.
Je potřeba si uvědomit že co je doma to se počítá takže to že všichni mají teď pocit že mít holuby u dodavatele je lepší než mít doma vrabce v hrsti se může hodně rychle změnit a operovat s tím že máš teď na něco dobrou cenu je hezké ale jak dlouho že ta cena vydrží jestli Putin vlítne na Ukrajinu jak dlouho bude ta energie kterou máš údajně ve virtuální baterii když nepojede DS?
Nezkoušel se někdo zamyslet co se stane až si všichni teď postaví fve s vidinou levné VB a distributor tuto položku za 2 roky zruší? Všichni mu budou posílat zadarmo energii a doma ji nebudou mít do čeho uložit ani zužitkovat a ať mi nikdo neříká že si to nemohou dovolit nebo úsměvnější argument proč by to dělali.

Naši si kdysi pořídili kotel na plyn jelikož plyn byl levný a kdo by chodil přikládat do kotle nakonec je ten levný plyn stal 60t ročně . Hromadu lidí buď nezažilo nebo rychle zapomíná ale hromadu aktuálně levných rozhodnutí se v budoucnu uni hodně zdražit. Viz poridime si tepelné čerpadlo jsou dotace a elektřina je levná a jak dlouho se radovali moc ne teď řeší že na dotaci pořídí fve aby si snížili účet za zimní topení ale ejhle on jim nikdo z montážní firmy neřekl že v zimě slunce nesvítí :lol:
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Beny

Příspěvek od Beny »

Diablo007 píše: úte úno 01, 2022 8:11 pm
Beny píše: úte úno 01, 2022 7:08 pm No záleží za kolik má plyn. Já loni v dubnu podepsal za 550 /MWh a pokud elektřinu místo toho prodá co vymění za slevu ve virtualce je lepší to topit plynem
Ještě loni by nikdo neřešil VB a teď to mají všichni za spásu. Fve se staví na delší dobu než vydrží chvilkové zvýhodnění VB.
Je potřeba si uvědomit že co je doma to se počítá takže to že všichni mají teď pocit že mít holuby u dodavatele je lepší než mít doma vrabce v hrsti se může hodně rychle změnit a operovat s tím že máš teď na něco dobrou cenu je hezké ale jak dlouho že ta cena vydrží jestli Putin vlítne na Ukrajinu jak dlouho bude ta energie kterou máš údajně ve virtuální baterii když nepojede DS?
Nezkoušel se někdo zamyslet co se stane až si všichni teď postaví fve s vidinou levné VB a distributor tuto položku za 2 roky zruší? Všichni mu budou posílat zadarmo energii a doma ji nebudou mít do čeho uložit ani zužitkovat a ať mi nikdo neříká že si to nemohou dovolit nebo úsměvnější argument proč by to dělali.

Naši si kdysi pořídili kotel na plyn jelikož plyn byl levný a kdo by chodil přikládat do kotle nakonec je ten levný plyn stal 60t ročně . Hromadu lidí buď nezažilo nebo rychle zapomíná ale hromadu aktuálně levných rozhodnutí se v budoucnu uni hodně zdražit. Viz poridime si tepelné čerpadlo jsou dotace a elektřina je levná a jak dlouho se radovali moc ne teď řeší že na dotaci pořídí fve aby si snížili účet za zimní topení ale ejhle on jim nikdo z montážní firmy neřekl že v zimě slunce nesvítí :lol:
Já ti rozumím a taky vím, že podepsaný plyn za loňskou cenu mít za dva roky nebudua budu tu 1 MWh přetokl do bojleru zase cpát. Je třeba mít zadní vrátka, Jasně v plynovém kotly to nemám, ale zase řeším ekvitermu, zda na tu mojí 20 let starou atmosferu nějak nevysmyslíme. Vše má své pro a proti, respektive teď je v kurzu VB, pokud jí podepíšeš teď máš jí na tři roky. Co bude pak neví nikdo, ale pokud VB nebude budeš moc jistě přebytky prodat.
A jasně pokud nepujde DS nepujde ani virtuálka a ani můj On grid nevytvoří ani W. Jasně chápu, ale pokud na to budeme takhle koukat a stále se nečeho bát, tak už abychom zase začli stavět bunkry a děti ve školách aby měli branou výchovu ...
vondr

Příspěvek od vondr »

AlanKraus píše: pon led 31, 2022 2:53 pm Mám firmu z Brna, dělá projekt za 3000,- + DPH. A rychle...
Stejný zdroj - mám od GBC i dealerský ceník s VC.
A dokáže ta firma dodat i ten materiál na 9,9kwp ongrid?
Montáž bych zvládl.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

PíBí píše: úte úno 01, 2022 6:51 pm Také uvažuji o realizaci s dotací, ale ne za každou cenu, tedy bez dostatečné efektivity.
Říkám si, jestli má význam pořizovat baterii za kilo, když budu potřebovat dokoupit jen cca 2 MWh, nebo jestli je lepší virtuálka. Při dvou lidech v baráku nemám kde přebytky umořovat a pořizovat bazén nebudu.
Jinak uvažuji podobně. Jen je asi potřeba to zkusit. Nic než skutečný provoz ten záměr neotestuje.
Pokud budu v budoucnu ohřívat vodu elektřinou, tak zase takovou úsporu v plynu nečekám, možná tak dvojku max?
Máš představu o konkrétní technologii, dodavateli?
Dík
Pokud máš levný plyn, tak se VB zas tolik nevyplatí, ale mně zkrachoval dodavatel elektřiny i plynu, takže u mě dává ohřev přebytky smysl, aktuálně mám cenu plynu 2060 Kč/MWh, u původního dodavatele jsem měl 950 Kč/MWh. Kromě toho mám spotřebu na ohřev trochu vyšší, cca 40 m3/měsíc.
Představu o technologii a dodavateli mám, dodavatel budu já a technologii mám už taky vybranou panely Energetica a střídač Solax.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Diablo007 píše: úte úno 01, 2022 7:05 pm Ohřívat vodu plynem když je v létě elektřina defakto zadarmo je k zamyšlení nad změnou ohřevu vody pro tuv věř tomu že se to zaplatí v úspoře plynu. A pokud jste jen dva a nemáš nutnost 3f fotovoltaiky kvůli točivým strojům klidně bych šel do 1f systému v kombinovaném režimu bez dodá ký do sítě ale toto nelze realizovat s dotací
Jenže u 1f fotovoltaiky má limit 3,7 kWp resp. 3,7 kW střídač, takže za mě radši 3f a víc panelů a doplnit iteligentním řízením spotřeby a vytěžování VB. U VB je nutné počítat s tím, že se změní účtovací období na fixní od 1.1. do 31.12. daného kalendářního roku a tomu přizbůsobit využití VB. Od ledna do března jet "na dluh" během dubna až června duh vyrovnat a červenec až září šetřit na říjen až prosinec, ale to už chce trochu sofistikovaný systém. Sám si ho budu vymýšlet na základě Loxonu.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Diablo007 píše: úte úno 01, 2022 8:11 pm Ještě loni by nikdo neřešil VB a teď to mají všichni za spásu. Fve se staví na delší dobu než vydrží chvilkové zvýhodnění VB.

FVE se staví řádově na 20 a více let, ale přijde mně rozumné v jakémkoliv období využít nejvýhodnější nabídku a tou VB aktuálně je. Máš pravdu v tom, že pokud nepůjde DS tak máme smůlu, ale to lze vyřešit "levným" Axpertem jako UPS a k němu mít možnost připojit část FV pole.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

vondr píše: úte úno 01, 2022 8:28 pm A dokáže ta firma dodat i ten materiál na 9,9kwp ongrid?
Montáž bych zvládl.
Dodavatelů materiálu najdeš víc, ale pokud chceš dotaci, tak by měla FVE instalovat firma, která má navíc člověka, který má profesní kvalifikaci Montér fotovoltaických systémů. Proto si ji taky budu teď dělat.
S realizací bych ale počkal po 1.7.2022, protože přestane platit vyhláška 50/1978 a bude nahrzena novou s měkčími pravidly, protože aktuálně musí FVE na dotaci montovat fima, která má §8 a navíc projekt musí zpracovat autorizovaný projektant s §10 a navíc musí být ověřený od ČKAIT, tohle vše po 1.7. bude jednodušší.
Beny

Příspěvek od Beny »

Teď si tu počítám výkup na spotu a i cena 2000Kč/MWh je pro mne výhodnější než VB.
Pravda je, že dokážu vymyslet cca 3,8 MWh přetoku a nákup bych měl mít někde na 1,3.
Asi to letos prubnu s fixací na 1 rok u ČEZu a prodej u Entri.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Beny píše: úte úno 01, 2022 9:07 pm Teď si tu počítám výkup na spotu a i cena 2000Kč/MWh je pro mne výhodnější než VB.
Pravda je, že dokážu vymyslet cca 3,8 MWh přetoku a nákup bych měl mít někde na 1,3.
Asi to letos prubnu s fixací na 1 rok u ČEZu a prodej u Entri.
Tady strašně záleží jaký máš tarif a cenu silové elektřiny. Pro mě s tarifem D35d a aktuální cenou silové elektřiny cca 3,7 Kč/KWh bez distribuce vycházela líp VB.
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

xmasin píše: úte úno 01, 2022 9:01 pm
Diablo007 píše: úte úno 01, 2022 7:05 pm Ohřívat vodu plynem když je v létě elektřina defakto zadarmo je k zamyšlení nad změnou ohřevu vody pro tuv věř tomu že se to zaplatí v úspoře plynu. A pokud jste jen dva a nemáš nutnost 3f fotovoltaiky kvůli točivým strojům klidně bych šel do 1f systému v kombinovaném režimu bez dodá ký do sítě ale toto nelze realizovat s dotací
Jenže u 1f fotovoltaiky má limit 3,7 kWp resp. 3,7 kW střídač, takže za mě radši 3f a víc panelů a doplnit iteligentním řízením spotřeby a vytěžování VB. U VB je nutné počítat s tím, že se změní účtovací období na fixní od 1.1. do 31.12. daného kalendářního roku a tomu přizbůsobit využití VB. Od ledna do března jet "na dluh" během dubna až června duh vyrovnat a červenec až září šetřit na říjen až prosinec, ale to už chce trochu sofistikovaný systém. Sám si ho budu vymýšlet na základě Loxonu.
Od kdy je limit na elektrárnu bez dodávky do sítě? Já mám 10kw měnič 1f a nikdo mi do toho nemá co kecat. Psal sem bez dodávky do sítě a bez dotací
Beny

Příspěvek od Beny »

Nechci tady polemizovat nad tím, co je či není ostrovní režim (off grid), ale PPDS mluví jasně.
Screenshot 2022-02-02 at 07-21-40 ppds-2021_priloha-4 pdf.png
Pokud je to jinak jedná se vždy o připojenou výrobnu k DS a tak by se na ní mělo nahlížet i v případě, že nemá přetoky do DS.
Je mě jasné, že ale takto to má většina solárníků co mají off gridy či poloostrovy, jak jim říkají. V podstatě je mě do toho nic, jen chci poukázat na fakt, který si nedokáži nějak jinak odůvodnit a v PPDS jsem pro něj nenašel jiné pojmenování či vysvětlení.

Pokud takové máš, které odkazuje na pojmenování tvého zařízení (neříkejme tomu ale spotřebič prosím) budu jen rád za vysvětlení.

Děkuju
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

UPS zálohovaná solárním panelem je spotřebič. Splňuje axpert king .
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“