Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Odpovědět
Beny

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Beny »

Pokud by se jednalo o UPS se zálohou solárním polem, tak způsob provozování by byl takový, že jen při výpadku DS by byla UPS dobíjena z pole a ne permanetně.
Ale jak říkám, je mě do toho nic.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
AC coupling s Victron MP II 5000, 3x 16kWh MB31 JK BMS
http://www.pocasinakladne.cz/
Beny

Příspěvek od Beny »

xmasin píše: úte úno 01, 2022 9:39 pm
Beny píše: úte úno 01, 2022 9:07 pm Teď si tu počítám výkup na spotu a i cena 2000Kč/MWh je pro mne výhodnější než VB.
Pravda je, že dokážu vymyslet cca 3,8 MWh přetoku a nákup bych měl mít někde na 1,3.
Asi to letos prubnu s fixací na 1 rok u ČEZu a prodej u Entri.
Tady strašně záleží jaký máš tarif a cenu silové elektřiny. Pro mě s tarifem D35d a aktuální cenou silové elektřiny cca 3,7 Kč/KWh bez distribuce vycházela líp VB.
D25d a virtuálka je v ceníku teď za 2690,- silovka. Ale ono je to stejně vše asi pase. Z posledního telefonátu z distrubucí to vypadá, že na mikrozdroje bez licence se druhý EAN nedává. Ale ještě čekám na písemné potvrzení. Takže to vypadá na další tři roky s VB .. sláva za ni. JInak po pravdě by šlo prodávat jen tam, kde by byl nákup.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Beny píše: stř úno 02, 2022 7:30 am Nechci tady polemizovat nad tím, co je či není ostrovní režim (off grid), ale PPDS mluví jasně.

Pokud je to jinak jedná se vždy o připojenou výrobnu k DS a tak by se na ní mělo nahlížet i v případě, že nemá přetoky do DS.
Je mě jasné, že ale takto to má většina solárníků co mají off gridy či poloostrovy, jak jim říkají. V podstatě je mě do toho nic, jen chci poukázat na fakt, který si nedokáži nějak jinak odůvodnit a v PPDS jsem pro něj nenašel jiné pojmenování či vysvětlení.

Pokud takové máš, které odkazuje na pojmenování tvého zařízení (neříkejme tomu ale spotřebič prosím) budu jen rád za vysvětlení.

Děkuju
Tohle jsem s distribucí řešil a online UPS s dobíjením baterií solárním panelem je pro ně spotřebič a ne výrobna, mám to potvrzené od nich písemně.
Z Vámi zaslaných informací vyplývá, že záložní zdroj bude funkční jako UPS (jedná se o spotřebič).
Pokud bude napojen na panely FVE a ty slouží pouze pro napájení baterií, jedná se také o spotřebič.
Musí být ale zamezeno dodávkám do distribuční sítě.
Pokud je možný jakýkoliv přetok do distribuční sitě je nutné podat žádost o připojení mikrozdroje/výrobny.
Mám tímhle způsobem připojený Axpert King, akorát chtěli odpojování celého odběrného místa při výpadku, protože jsem chtěl přepínač, abych mohl na UPS připojit celou instalaci. U kolegy, který přepínač nechtěl odpojení odběrného místa ani nechtěli.
Beny

Příspěvek od Beny »

Děkuju za vysvětlení.

Ještě bych se zeptal na tzv. technologické přetoky. Axpert King je úplně na "0" nebo přeci jen něco ven proleze?

Edit: Doplním něco zde od Youdy https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 3&start=20
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Beny píše: stř úno 02, 2022 9:01 am Děkuju za vysvětlení.

Ještě bych se zeptal na tzv. technologické přetoky. Axpert King je úplně na "0" nebo přeci jen něco ven proleze?
Axpert King je úplná nula, dodávat z principu nemůže, protože mezi vstupem a výstupem je DC meziobvod, na který je napojený MPPT a baterie. Pozor toto se týká jen Kinga, ostatní Axperty vyjma MAXe mají přepínání, ty také neumí dodávat a MAX je přifázovaný a dodávat umí. Výhoda Kinga je, že pokud nechci vybíjet baterie tak si umí docucnout z DS i jen část spotřeby.
baader

Příspěvek od baader »

Pokud máš levný plyn, tak se VB zas tolik nevyplatí, ale mně zkrachoval dodavatel elektřiny i plynu, takže u mě dává ohřev přebytky smysl, aktuálně mám cenu plynu 2060 Kč/MWh, u původního dodavatele jsem měl 950 Kč/MWh. Kromě toho mám spotřebu na ohřev trochu vyšší, cca 40 m3/měsíc.
Představu o technologii a dodavateli mám, dodavatel budu já a technologii mám už taky vybranou panely Energetica a střídač Solax.
Počkej, ty máš spotřebu jen u ohřevu vody 40m3? Není to nějak moc? Když to vezmu podle sebe, tak přes léto mám spotřebu cca 25m3 a to ohřívám 275l bojler pro defakto 2 domácnosti. Jinak dodavatel Kolibřík mi také zkrachoval. Pořídil jsem napřed ČEZ na neurčito a pak jsem ještě přešel na tarif na míru na 2 roky, kde plyn je dodávka za 859 Kč bez DPH. Kdybych se ale nestaral a nepročítal různé fóra s návody a zkušenosti a taky neotravoval na infolince ČEZ, tak bych takovou cenu neměl. Co se týká ohřevu vody plynem nebo FVE, tak záleží na právě ceně za plyn. Pokud má někdo staré ceny, tak to není nic, co by se mělo nějak vylpatit jít do investice akumulace do vody. Oni to není investice za 10 tisíc, ale tak 20 a více. Záleží na firmě.
baader

Příspěvek od baader »

Beny píše: stř úno 02, 2022 8:21 am
xmasin píše: úte úno 01, 2022 9:39 pm
Beny píše: úte úno 01, 2022 9:07 pm Teď si tu počítám výkup na spotu a i cena 2000Kč/MWh je pro mne výhodnější než VB.
Pravda je, že dokážu vymyslet cca 3,8 MWh přetoku a nákup bych měl mít někde na 1,3.
Asi to letos prubnu s fixací na 1 rok u ČEZu a prodej u Entri.
Tady strašně záleží jaký máš tarif a cenu silové elektřiny. Pro mě s tarifem D35d a aktuální cenou silové elektřiny cca 3,7 Kč/KWh bez distribuce vycházela líp VB.
D25d a virtuálka je v ceníku teď za 2690,- silovka. Ale ono je to stejně vše asi pase. Z posledního telefonátu z distrubucí to vypadá, že na mikrozdroje bez licence se druhý EAN nedává. Ale ještě čekám na písemné potvrzení. Takže to vypadá na další tři roky s VB .. sláva za ni. JInak po pravdě by šlo prodávat jen tam, kde by byl nákup.
Já mám distribuci EG.D a ti mi sdělili, že druhý EAN není žádný problém a prakticky do pár minut ti ho přidělí.
Beny

Příspěvek od Beny »

Když spočtu co mě stál ohřev TUV z přebytků:

1. OKCE 300l - 14.000
2. PLC Unipi - 13.000
3. Proporcionální relé 2x - 2500/ks
4. Elměr EM111 2s - 1800/ks
5. Práce zdarma

Vím jde to dělat i levněji přes Watrouter.

Ale od dubna loňského roku plyn mám za 550/MWh. Chápu dneska je to nereálné.
Pokud pošlu 1 MWh ven do VB mám slevu 2690,- na silovce. Tady jsou jasné počty.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

baader píše: stř úno 02, 2022 9:41 am Počkej, ty máš spotřebu jen u ohřevu vody 40m3? Není to nějak moc? Když to vezmu podle sebe, tak přes léto mám spotřebu cca 25m3 a to ohřívám 275l bojler pro defakto 2 domácnosti. Jinak dodavatel Kolibřík mi také zkrachoval. Pořídil jsem napřed ČEZ na neurčito a pak jsem ještě přešel na tarif na míru na 2 roky, kde plyn je dodávka za 859 Kč bez DPH. Kdybych se ale nestaral a nepročítal různé fóra s návody a zkušenosti a taky neotravoval na infolince ČEZ, tak bych takovou cenu neměl. Co se týká ohřevu vody plynem nebo FVE, tak záleží na právě ceně za plyn. Pokud má někdo staré ceny, tak to není nic, co by se mělo nějak vylpatit jít do investice akumulace do vody. Oni to není investice za 10 tisíc, ale tak 20 a více. Záleží na firmě.
Těch 40m3 je za měsíc na ohřev vody, mám na plynoměru tzv. reed kontakt a počítám pulzy (jeden pulz na 0,01 m3) a z kotle mám vyvedenu informaci jestli kotel topí do topení nebo ohřívá TUV. Také mně to přijde hodně, ale nevím čím to je. Mám kotel Geminox THRi a k němu bojler 160l od DZD.
Tak to máš dobrou cenu, jsem taky u ČEZu na dobu neurčitou, ale tarif na míru jsem už nestihl.
Beny

Příspěvek od Beny »

K druhému EANu.

Druhý EAN jde jen pro výrobnu s licencí, tedy ne pro mikrozdroj. Tím vše s Entri padá.
Screenshot 2022-02-02 at 10-34-49 (1) Doručené – Seznam Email.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
baader

Příspěvek od baader »

Zajímavé je, že EG.D s tím problém nemá. Dalo by s říci, že je to znevýhodňování a není to zcela seriózní jednání, protože pod jaké distribuční území člověk spadá si "nevybírá". Tedy by měli platit stejné podmínky pro všechny bez ohledu na distribuci.
Beny

Příspěvek od Beny »

Já jsem se na to přesně ptal a v poslední větě je odpověď.
Jen zase u EoNu jsou problémy s tím, že nechtějí moc povolovat přetoky, protože té energie je přeci jen na jihu Moravy více z FVE o stejném výkonu než v prostřed Čech.

Edit: email šel na vyrobny@egd.cz jsem zvědav na odpověď.
Dzordzik

Příspěvek od Dzordzik »

Pro info, ČEZ opravdu 2 EAN dávat nechce, chrání si svoje kšefty, aby těm, co dodá FVE, automaticky i vykupoval. Je to pro něj výhodn, protože VB. Eon, resp. EGD s tím problém nemá a 2 EANy dvá bez problémů. Jinak u Entri není poplatek cca 250 Kč za jejich služby za měsíc, ale za každou mWh, take neprodáváte za čistý SPOT, ale za SPOT-250 Kč. Jinak si lze vybrat fakturace po měsíci, kvartálu, nebo ročně. Splatnost faktur je cca do 12 dnů od vystavení faktury. Před chvílí jsem s nimi mluvil. Jinak Entri nechce a nedělá dodávky elektřiny, takže je podmínkou mít svého dodavatele dle vlastního výběru. Což je značka ideál. To je důvod proč potřebují mít 2 EANy, aby na jednom byl odběr a na druhém výkupy. Za mě to s nimi chci zkusit, hned jak bude FVE namontovaná. A ještě info, po připojení FVE do sítě a 2 EAN, trvá z jejich strany celé vyřízení a započetí výkupů cca 5 pracovních dní, takže týden, co je taky pohoda. Za mě je podobn vykupovatele potřeba podporovat, protoe to je aktulně jediný, o kterém vím, že vykupuje za SPOT mínus poplatky, který nevyžaduje zároveň dodávky za SPOT. Snad to postupem času donutí i ostatní ke změně přístupu. A ten je v ČR víc ne potřeba. Ještě změnit systém měření odběrů a přetoků a bude to ok. CHtělo by to pořádně zalobovat.
9,9 kWp (3,6 kWp JV, 6,4 kWp JZ), Storion SMILE-T10-HV, 16,4 kWh, TIGO na některých panelech.
Beny

Příspěvek od Beny »

Pěkně shrnutí.
Měl jsem s pánem včera také 20 minutový rozhovor, názory jsme měli tak nějak stejné.
Ještě bych doplnil, že se platí 59 Kč/MWh za převzetí odpovědnosti a nevím, zda je to obsaženo v těch 250.

EANu já mám smůlu jsem u ČEZu, psal jsem na Egd, tak pak sem hodím jejich vyjádření.

A co se týče nového energetického zákona. Změny se chystají, mimo jiné možnost sdílet vyrobenou energii ve společenství a mít možnost si ji takto přeprodat za stanovenou cenu. Což dneska nejde bez licence. O změně měření se mluví již 4 rokem, ale stále nic. Myslím si, že je tam tak velké loby ČEZu, že to nepustí. A stejně je to problém, jen nekolika málo procent obyvatel (solárníků). Na druhou stranu, pokud chce stát podporovat FVE na střechách, protože je pro doržení % OZE potřebuje, tak by to mohlo dopadnout. Ale ...
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Beny píše: stř úno 02, 2022 10:52 am K druhému EANu.
Druhý EAN jde jen pro výrobnu s licencí, tedy ne pro mikrozdroj. Tím vše s Entri padá.
Asi bych jim poslal dotaz ať napíšou na základě jakého zákona a odstavce toto aplikují.
Trubka

Příspěvek od Trubka »

Energetický zákon (EZ),
Vyhláška ERÚ o podmínkách připojení k elektrizační soustavě,
Vyhláška MPO o měření elektřiny,
Pravidla provozování distribuční soustavy,
a Pravidla pro paralelní provoz výroben a akumulačních zařízení se sítí provozovatele distribuční soustavy,

jsou ETALONEM právní úpravy, která je účelově nesrozumitelná a nejednoznačná. Není se co divit, na konečném znění těchto i dalších dokumentů se vyřádily všechny zájmové skupiny.

Pojmy jako výrobna, odběrné místo, místo připojení, předávací místo, ostrovní provoz, propojení s přenosovou soustavou, náhradní zdroj, galvanické oddělení, atd. jsou ve výše uvedených dokumentech definovány tak, aby si ta silnější strana mohla se stranou slabší kdykoliv vytřít prdel.

---

Podle EZ skutečně nelze mít v jednom odběrném místě současně 10kWp bezlicenční FVE (mikrozdroj ve standardním nebo zjednodušeném režimu) a zároveň výrobnu s licencí. Toto pravidlo ale, jako jedno z mála, logický smysl dává.

Jenomže odběrné místo je právě EAN. Pokud si tedy člověk nechá na svůj pozemek namontovat druhý elektroměr, vznikne nový EAN a vznikne nové odběrné místo a vznikne také povinnost za toto OM měsíčně platit všechny fixní i variabliní poplatky. Spousta lidí dva EANy má, protože FVE se zeleným bonusem nebo s garantovaným výkupem se stavěly právě s vlastním elektroměrem.

Samozřejmě, není možné mít jeden elektroměr a na něm dva EANy. Takovou kravinu zde snad ale nikdo nepožadoval. Nebo ano?
    EAN OM.PNG
    Beny

Příspěvek od Beny »

Trubka píše: stř úno 02, 2022 12:29 pm

Samozřejmě, není možné mít jeden elektroměr a na něm dva EANy. Takovou kravinu zde snad ale nikdo nepožadoval. Nebo ano?
    Musím tě zklamat, ale pár jedinců ve veřejném prostoru psalo, že dostalo virtuální EAN na stávající eleměr. Jsou to právě zákazníci EgD.
    Ja jsem dnes mluvil jak s obchodníkem EoN, kde trvdili, že se s tím již setkali, ale že je bordel v měření, že se výroba občas přepisuje do odběru a pod. A že takto něchtějí smlovy o odběru podepisovat.
    Na distribuci Egd na lince nic nevěděli, ale odkázal mě na výrobny s emailem. Až přijde odpověď, tak to sem vlepím.

Tedy ano, výsledek by měl být takový, že jeden elměr s dvěma EANy.

Ale je tu ještě další otázka a tou je vlastní prodej. Protože přeci bez licence nemůžeš energii prodávat. Jak u bezdodavatele tak i u Entri nikdo licenci nepožaduje.
    VB je jen sleva na silovku, tak k prodeje nedochází.
    Beny

Příspěvek od Beny »

Tohle přišlo teď. Je to logické. Nechápu co to kluci připojení k Egd vlastně mají
    Screenshot_20220202_132430.jpg
    Trubka

Příspěvek od Trubka »

Možná by nebylo špatný vždycky napsat i původní znění tvého dotazu.
    Protože podle téhle odpovědi mi přijde, že ses ptal na něco, co je nám všem jasný už několik let: bezlicenční FVE vlastní OM (aka EAN) nevyžadují.
    Beny

Příspěvek od Beny »

Jasně dám to sem.
    Já vycházel z informace, že mikrozdroj bez licence připojený u Egd dostal druhý Ean pro výrobu. O to jsem se jak u ČEZu tak i Egd zajímal. S licencí je to jasný, tam se to ale musí převézt na výrobnu z mikrozdroje. Tudíž asi bez NZU.
    xmasin

Příspěvek od xmasin »

Trubka píše: stř úno 02, 2022 12:29 pm Podle EZ skutečně nelze mít v jednom odběrném místě současně 10kWp bezlicenční FVE (mikrozdroj ve standardním nebo zjednodušeném režimu) a zároveň výrobnu s licencí. Toto pravidlo ale, jako jedno z mála, logický smysl dává.
    Jenže tady se nebavíme o mikrozdroji a výrobně na jednom OM, ale o odběrném místě s mikrozdrojem. A nevidím sebemenší důvod, proč bych nemohl mít dva EANy jeden pro odběr a druhý pro dodávku a zároveň být u různých obchodníků.
    Podle mě by bylo možné mít dva EANy, protože energetický zákon umožňuje zákazníkovi mít výrobnu elektřiny do 10 kW bez licence viz §23 odstavec 5.
    (5) Zákazník může provozovat výrobnu elektřiny s instalovaným výkonem do 10 kW, pokud je propojena s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou a pokud není ve stejném odběrném místě připojena jiná výrobna elektřiny, pouze na základě uzavřené smlouvy o připojení, která zahrnuje i připojení výrobny elektřiny. V tomto případě se na zákazníka dále vztahují práva podle § 23 odst. 1 písm. a) a povinnosti podle § 23 odst. 3 písm. a), c), e), i) a j).
    Co je důležité, tak tím, že má výrobnu má právo dodávat elektřinu dle §23 odstavce 1)
    (1) Výrobce elektřiny má právo
    a) připojit své zařízení k elektrizační soustavě, pokud splňuje podmínky připojení k přenosové soustavě nebo k distribučním soustavám a obchodní podmínky stanovené Pravidly provozování přenosové soustavy nebo Pravidly provozování distribuční soustavy,
    b) dodávat elektřinu vyrobenou v jím provozované výrobně elektřiny ostatním účastníkům trhu s elektřinou nebo do jiných států prostřednictvím přenosové soustavy nebo distribuční soustavy, nebo přímým vedením,
    c) dodávat elektřinu vyrobenou ve vlastní výrobně elektřiny pro vlastní potřebu a pro potřebu ovládaných společností, pokud mu to podmínky provozování přenosové soustavy a distribučních soustav umožňují,
    d) nabízet a poskytovat podpůrné služby k zajištění provozu elektrizační soustavy za podmínek stanovených Pravidly provozování přenosové soustavy nebo Pravidly provozování distribuční soustavy,
    e) omezit, přerušit nebo ukončit dodávku elektřiny svým zákazníkům při neoprávněném odběru elektřiny,
    f) nakupovat elektřinu pro technologickou vlastní spotřebu své výrobny elektřiny.
    xmasin

Příspěvek od xmasin »

Beny píše: stř úno 02, 2022 1:06 pm Ale je tu ještě další otázka a tou je vlastní prodej. Protože přeci bez licence nemůžeš energii prodávat. Jak u bezdodavatele tak i u Entri nikdo licenci nepožaduje.
    S tím problém není, protože prodej elektřiny z výrobny do 20 kW je možný bez licence a je daněn jako ostatní příjem.
    Trubka

Příspěvek od Trubka »

Beny píše: stř úno 02, 2022 1:06 pm
    Trubka píše: stř úno 02, 2022 12:29 pm Samozřejmě, není možné mít jeden elektroměr a na něm dva EANy. Takovou kravinu zde snad ale nikdo nepožadoval. Nebo ano?
    Musím tě zklamat, ale pár jedinců ve veřejném prostoru psalo, že dostalo virtuální EAN na stávající eleměr. Jsou to právě zákazníci EgD.
    Ja jsem dnes mluvil jak s obchodníkem EoN, kde trvdili, že se s tím již setkali, ale že je bordel v měření, že se výroba občas přepisuje do odběru a pod. A že takto něchtějí smlovy o odběru podepisovat.
    Na distribuci Egd na lince nic nevěděli, ale odkázal mě na výrobny s emailem. Až přijde odpověď, tak to sem vlepím.

Tedy ano, výsledek by měl být takový, že jeden elměr s dvěma EANy.
    Jeden elměr a 2 EANy jsou kravina:
    Technicky to sice možné je, protože registry spotřeby a výroby v elměru jsou oddělené, ale i kdyby tuto službu chtěl EgD nabízet, tak tím formálně vznikne nové odběrné místo a budeš opět platit měsíční paušál za jistič, za tarif atd. Z pohledu zákazníka je tedy i v tomto případě jedno, jestli má elektroměry dva nebo jeden.
    Beny píše: stř úno 02, 2022 1:06 pm Ale je tu ještě další otázka a tou je vlastní prodej. Protože přeci bez licence nemůžeš energii prodávat. Jak u bezdodavatele tak i u Entri nikdo licenci nepožaduje.
    VB je jen sleva na silovku, tak k prodeje nedochází.
    V kontextu licence ERÚ si pleteš "výrobu" a "obchod":
    Na to, aby od tebe někdo odkoupil výrobu z FVE do 10kWp, licenci nepotřebuješ. Ošetřeno v EZ.
    Dokonce v tomto případě z příjmu nemusíš ani platit daně, to je zase ošetřeno v Zákoně o daních z příjmů.
    Pokud bys však chtěl s elektřinou "obchodovat", tak licenci od ERÚ potřebuješ, ale to je zase úplně JINÝ TYP licence.

Čistě teoreticky si dovedu představit, že svůj RD rozdělíš na 4 byty, pro každý zřídíš jedno OM a v každém OM necháš připojit jednu bezlicenční 10kWp FVE. Prakticky to nepůjde už proto, že distributor řekne, že ve tvé ulici už je FVE hodně (no jasně, když máš na baráku 4) a že tedy není schopen ti rezervovat výkon.

Ekonomický smysl to také nemá, protože 4 FVE budou výrazně dražší na vybudovaní, než jedna velká se silnějším střídačem. Dále pak proto, že za každé OM budeš měsíčně platit všechny klasické poplatky.
    Beny

Příspěvek od Beny »

Mluvil jsem teď s pánem z Entri a mají dost zákazníků s mikrozdrojem bez licence s výrobním Eanem od Egd. Mám mu email přeposlat a zjisti po své linii.

Se nám to tu pěkně rozjelo :sun2:
    Dzordzik

Příspěvek od Dzordzik »

Jj, rozjelo. Ale dost zsadní je to, jestli při přidělení výrobního EANu se opravdu musí platit všechny poplatky. Pokud ano, tak je to dost čára přes rozpočet.
    9,9 kWp (3,6 kWp JV, 6,4 kWp JZ), Storion SMILE-T10-HV, 16,4 kWh, TIGO na některých panelech.
    Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“