Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?
Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?
Jak jsem psal : mám dva EANy na odběr a připojený mikrozdroj ve zjednodušeném připojení - tzn. nemůžu dodávat , jinak dostanu pokutu. A nemám smlouvu na dodávku. Odchylku za mě ČEZ drží jen na odběr , rezervovaný výkon = 0.
Mám ale licenci na výrobu pro jinou FVE v systému zelených bonusů , v jiném odběrném místě.
Vychází mi z toho ty dvě možnosti co jsem již psal výše:
- mám druhý EAN , aby mi mohli dát pokutu za dodávku ( zatím se nestalo ).
- se jinak vyspali , a dali druhý EAN
- anebo je to tím , že tam mám měření typu B
M.
Mám ale licenci na výrobu pro jinou FVE v systému zelených bonusů , v jiném odběrném místě.
Vychází mi z toho ty dvě možnosti co jsem již psal výše:
- mám druhý EAN , aby mi mohli dát pokutu za dodávku ( zatím se nestalo ).
- se jinak vyspali , a dali druhý EAN
- anebo je to tím , že tam mám měření typu B
M.
Zdravím diskutující,
nikde jsem nedohledal, od kdy - do kdy se počítá roční zúčtovací období pro tarif Elektřina pro soláry od ČEZ.
Je to standardně červenec - červen?
Děkuji.
nikde jsem nedohledal, od kdy - do kdy se počítá roční zúčtovací období pro tarif Elektřina pro soláry od ČEZ.
Je to standardně červenec - červen?
Děkuji.
Přesně tak. Jeden EAN je u Std. režimu ohýbák z důvodu zjednodušení odpovědnosti za odchylku v OM a současně kvůli virtuální aku. Pokud Std. režim tak jednoduše jedna smlouva. ČEZ zalobboval a povedlo se mu to, aby mu nikdo nevyžrával kšeft (stříhání) u jeho ovcí. EONu to nevadí (je mezinárodní, tak je rád za zákazníka) a čeká se zda/až to nenažraný, u koryta hlasitě chrochtající ČEZ zařízne z důvodu, že koza musí chcípnout hlavně sousedovi. U zjednodušeného režimu z důvodu rez.P=0,00 není ohýbák nutný a naopak se ČEZu jednoduše hlídá odchylka protože nemůže být omylem u OTE zadána odpovědnost v OM! No a licence - to snad není potřeba komentovat. Tam si každý EAN dělá své, jen rez.P>0 až do rez.P_odběru.
Je-li pro Tebe standard červenec - červen je to pouze proto, že historicky distributoři už za socíku katovali kosty a odečet elektroměrů dělali pracovníci celý rok. (méně zaměstnanců na celoroční úvazek) Pokud nainstaluješ FVE, tak Ti změní elektroměr na ten co bonzuje každou čtvrthodinu i bez vodečítačů. I pokud nenainstaluješ, tak do roku 2027 takový dostane i poslední Jouda. Takže nic nebrání (a je již naplánované) každoměsíční kontrole. A jak píše pode mnou, pro daňové účely je jednodušší leden-prosinec.
Naposledy upravil(a) brumlaj dne ned úno 06, 2022 3:41 pm, celkem upraveno 1 x.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Jestli jsem dobře četl podmínky, tak se změní na kalendářní rok, takže od 1.1. do 31.12.
Hm, tak to jsme u jádra pudla a citelného zásadního úskalí! Zúčtovací období LEDEN-PROSINEC není zdaleka to stejné jako ČERVENEC-ČERVEN...
Pokud vezmeme modelově domácnost se spotřebou 10MWh a FVE10MWh, ideálně s TČ, nebo s elektrokotlem a bojlerem = vše na EL.
5MWh spotřebuji v místě, 5MWh pošlu do VB...
příklad 1) = zřejmé úskalí
1. ledna začnu s nulou, nakupuji plnou cenu tarifu celou druhou půlku zimy, v létě ukládám přetoky do VB, z "naspořených" přetoků spotřebovávám
ale pouze říjen-prosinec. Spousta "nastřádaných" kW mi zbyde a propadne s koncem zúčtovacího období ... - Cyklus se opakuje
příklad 2) = ideál
1.července začnu s nulou, produkce FVE v plné sezoně, posílám přetoky, podzim-jaro čerpám ze sítě, březen - červen posílám přetoky a
došetřuji za uplynulou zimu ...
Takže to zásadně mění situaci a pohled na věc ...
Ale já vůbec neřeším kdo, kdy co a jak často kontroluje a měří.
Řeším dopad změny zúčtovacího období na využití přebytků uložených ve VB a toto není stejné!
Jestliže je LEDEN-PROSINEC, 1.ledna začnu "s nulou", topím půl zimy za nakoupenou EL! To, co následně uložím v létě, mám pak možnost vyčerpat pouze do konce prosince...
Jestliže by bylo roční zúčtovací období od léta - do léta, pak to, co jsem si nastřádal ve VB v létě, by měl možnost využít v celé topné sezoně
od října do března a dále bych střádal přetoky na zpětné dokrytí zimy až do konce června...!
Není to totožná situace ...
Řeším dopad změny zúčtovacího období na využití přebytků uložených ve VB a toto není stejné!
Jestliže je LEDEN-PROSINEC, 1.ledna začnu "s nulou", topím půl zimy za nakoupenou EL! To, co následně uložím v létě, mám pak možnost vyčerpat pouze do konce prosince...
Jestliže by bylo roční zúčtovací období od léta - do léta, pak to, co jsem si nastřádal ve VB v létě, by měl možnost využít v celé topné sezoně
od října do března a dále bych střádal přetoky na zpětné dokrytí zimy až do konce června...!
Není to totožná situace ...
To si nemyslím, pokud je zúčtovací období leden - prosinec, tak v červnu normální vyúčtování nedostaneš a dostaneš ho až v prosinci a nevidím problém jet od ledna do března "na dluh" od března do června "dluh" splatit a od července do září zase šetřit na říjen až prosinec. Všechny výrobny musí mít průběhové měření, aktuálně se dávají s měsíčním přenosem, takže jakémukoliv dodavateli nebrání přejít na jiné termíny vyúčtování. Třeba Armex tohle nabízí taky, ale účtuje každý měsíc zvlášť, takže u něj si na zimu nenašetříš a navíc, co dodáš přes léto navíc, tak mu propadne. Viz podmínky tarifu eBaterie.
Tomu říkám výhodný tarif pro dodavatele, protože si nedovedu představit jak třeba za červen spotřebovat přes eBaterii dodanou 1 MWh, když běžná spotřeba je jen 200 kWh.5. Bonus eBaterie je poskytován vždy za daný kalendářní měsíc a jeho výše se vypočte jako násobek:
a) množství elektřiny převzaté Dodavatelem od Zákazníka do systému eBaterie v daném kalendářním měsíci a
b) jednotkové ceny silové elektřiny účtované Zákazníkovi dle Smlouvy za dodávku elektřiny v tomtéž kalendářním měsíci.
6. Bonus eBaterie bude Zákazníkovi poskytován ve formě slevy z ceny za dodávku silové elektřiny uskutečněné dle Smlouvy pro Zákazníka v daném
kalendářním měsíci. Pokud bude v daném měsíci výše Bonusu eBaterie přesahovat cenu dodávky silové elektřiny Zákazníkovi, část Bonusu
eBaterie, o kterou tento bonus převyšuje cenu dodávky silové elektřiny, se do dalších měsíců účinnosti Smlouvy nepřenáší, ani se Zákazníkovi
nevyplácí a ani jiným způsobem se nezohlední vůči jiným položkám ceny či plateb sjednaných ve Smlouvě. (jako např. stálý měsíční plat, daň
z elektřiny, regulované platby za dopravu elektřiny apod.).
V klidu. Jaro jedeš na sekyru, v létě pošleš do VB a na konci roku se to ve faktuře odečte. Tedy pokud máš za rok 8 MWh pretoku a 8 MWh odběrRadarS píše: ↑ned úno 06, 2022 3:37 pmHm, tak to jsme u jádra pudla a citelného zásadního úskalí! Zúčtovací období LEDEN-PROSINEC není zdaleka to stejné jako ČERVENEC-ČERVEN...
Pokud vezmeme modelově domácnost se spotřebou 10MWh a FVE10MWh, ideálně s TČ, nebo s elektrokotlem a bojlerem = vše na EL.
1. ledna začnu s nulou, nakupuji plnou cenu tarifu celou druhou půlku zimy, v létě ukládám přetoky do VB, z "naspořených" přetoků spotřebovávám
ale pouze říjen-prosinec. Spousta "nastřádaných" kW mi zbyde a propadne s koncem zúčtovacího období ... - Cyklus se opakuje
příklad 2) = ideál
1.července začnu s nulou, produkce FVE v plné sezoně, posílám přetoky, podzim-jaro čerpám ze sítě, březen - červen posílám přetoky a
nebudeš platit ani kWh silovky.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
AC coupling s Victron MP II 5000, 3x 16kWh MB31 JK BMS
http://www.pocasinakladne.cz/
AC coupling s Victron MP II 5000, 3x 16kWh MB31 JK BMS
http://www.pocasinakladne.cz/
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240
- Kapacita baterie [kWh]: 12
počítám tarif chalupář pro soláry a nemůžu se dopočítat, asi to bude chtít vyzkoušet, teoreticky mě na 4,5 dne vysokýho tarifu stačí baterie 30kwh...neumí to někdo spočítat cenově 

10kw goodwe, 4x h2
Beru zpět, logické... - má úvaha, naštěstí, byla mylná ... tím líp pro stav věci.Beny píše: ↑ned úno 06, 2022 4:50 pmV klidu. Jaro jedeš na sekyru, v létě pošleš do VB a na konci roku se to ve faktuře odečte. Tedy pokud máš za rok 8 MWh pretoku a 8 MWh odběrRadarS píše: ↑ned úno 06, 2022 3:37 pmHm, tak to jsme u jádra pudla a citelného zásadního úskalí! Zúčtovací období LEDEN-PROSINEC není zdaleka to stejné jako ČERVENEC-ČERVEN...
příklad 2) = ideál
nebudeš platit ani kWh silovky.
mmt - souhlasím s názorem, že by tu měla být rychle přijata strategie a legislativně upravený rámec pro podobné obchodní produkty ve smyslu předvídatelnosti. VB je obchodní produkt. Není to HW. Každý chápe, že tato volba neznamená nezávislost na síti a blackoutu, atd atd atd.
To ale neznamená ani "ostrov", pokud jej nemám prostor řešit maximalisticky z pohledu technického řešení i investivce...
Než v daném čase někdo udělá rozhodnutí o investici do FVE, logicky řeší návratnost a všechny souvislosti.
A pokud stát (a je jedno z jakých fondů) dotuje obnovitelné zdroje, včetně FVE pro běžné občany (tím tu teď nechci hodnotit zda to je nebo není "zlo které křiví trh", jak se často řeší) a jejíž pořízení v důsledku pořád znamená nemalou spoluúčast a finanční zátěž pro investora, měl by vytvořit prostředí, které bude předvídatelné. Produkty jako VB by tu neměly být nabízeny s nejistým vědomím co bude po fixaci,
či snad kdykoliv během ní, apod. Protože co znamenají 3 roky v poměru k životnosti a investice?
Cena silové elektřiny a její vývoj jsou za stávající situace nadmíru nejisté, to ano.
Ale jestliže panuje všeobecný konsensus, že budování OZ je jasný trend, pak by měly mít jistá pravidla a předvídatelnost.
Umí, tady http://shop.mypower.cz/akubox-lifepo4-2 ... tooth-4708 je cca 10 kWh baterie za 67 tisíc, reálně potřebuješ čtyři, takže cca 270 tisíc. Pokud si baterii dokážeš složit sám z článků tak ušetříš.
Nikoli, stát chce zvýšit % OZE v mixu. Jedině o to jde. Protože stát v minulosti s OZE posral co se dalo včetně i samotného výrazu "OZE", nedá se to dnes udělat jinak než výraznou finanční motivací. A už jsme tak daleko, že nelze finančně motivovat obyvatele těsně před energetickou chudobou jinak, než dotací. Lidi si nepřipustí, že bude hůř (o tom se marně mluví od začátku '90 let) a furt budou v bublině "všeobecného dobra navždy" doufat a místo práce PRO SEBE si budou za těžký groše neustále kupovat losy s vidinou jak zbohatnou....... To je přirozenost, protože Máňa přeci pravila, že to není směroplatný ....... to nepopřeš!
Takže kdokoli si dá na střechu panel, je přínosem a stát ho za to dotací ocení. Jestli z toho má užitek on, nebo kdokoli jiný ve společnosti je státu šumák, důležitý je celek. Důležité je, že energie nemusela být dolována z fosilu. A za to stát platí. Výhodnost pro uživatele si každý musí posoudit sám.
Stejně jako Ti, kteří si v bůmu stavěli ongridy a pak z ušetřených chechtáků řešili další výtěžnost pro sebe. Někdo ano, někdo později, někdo ne. Každého volba. Nenuťme lidem co nechcou. Nenuťme společnosti být svázáni nějakýma bateriema ...... A hlavně nenuťme lidem jedno jediné to nejsprávnější řešení. Takové není.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Souhlasím. Nicméně Tvoje první teze říká, že stát "jede" na sebe, ne pro lidi... V prvním případě, protože je tu chtěný růst podílu OZE,
v druhém, protože v důsledku nevyřešil, že s mírou dotace roste i cena samotného řešení.
..........
Nenuťme nikoho k ničemu. Kdo kupuje losy, nejspíš u toho zůstane i do budoucna. Kdo chce situaci řešit, měl by rád elementární jasno, zda si zvolí "HW baterku" s výhodami i nevýhodami, které z toho vyplývají, nebo zvolí "virtual" s tímtéž...
v druhém, protože v důsledku nevyřešil, že s mírou dotace roste i cena samotného řešení.
..........
Nenuťme nikoho k ničemu. Kdo kupuje losy, nejspíš u toho zůstane i do budoucna. Kdo chce situaci řešit, měl by rád elementární jasno, zda si zvolí "HW baterku" s výhodami i nevýhodami, které z toho vyplývají, nebo zvolí "virtual" s tímtéž...
Rozumím ale nevěřím tomu že lze donutit podnikatele ke garanci virtuální baterie. Jak budou FVE přibývat, nebude kde udat 80% jejich roční výroby (ano mám ongridovou FVE a vím kolik po její instalaci přeteklo pryč než jsem nainstaloval GBO atakdále).
Oni totiž FVE budou stavět i podnikatelé a poměr spotřeb je cca. 6:1 (podnikatelé:domácnosti). Takže garance produktu by byla do budoucna velmi vysoké riziko.
zelená = vlastní spotřeba v OM, červená = přetok distributoroviOni totiž FVE budou stavět i podnikatelé a poměr spotřeb je cca. 6:1 (podnikatelé:domácnosti). Takže garance produktu by byla do budoucna velmi vysoké riziko.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
Otazku virtualni baterie mohou do jiste miry v 7-9mesicich z roku pozrat planovane EV. Jen to chce trochu domyslet do konce.(treba v prebytkach slevnit kc/kWh)
A taky vymyslet jak potahnout z "cistych" zdroju tu 3-4mesicni tmu.
Ale v pripade vypadku fosilu by bylo nasnade najit zdroj a vyuzit ho na zimu jako generator a zaroven vyuzit zbytkove teplo na vytapeni budov. Pak by razem z fosila mohl byt vcelku efektivni zdroj.
.
Jenže jestli to nekdo chce.
Resp. kam s odpadem v podobe benzinu i nafty??(jj jiz Kodl rikal, ze by se mohlo "krakovat")
Jenze to je vymysleni noveho kola, kdyz to stare funguje.
Tak jak "Tokamak".
A taky vymyslet jak potahnout z "cistych" zdroju tu 3-4mesicni tmu.
Ale v pripade vypadku fosilu by bylo nasnade najit zdroj a vyuzit ho na zimu jako generator a zaroven vyuzit zbytkove teplo na vytapeni budov. Pak by razem z fosila mohl byt vcelku efektivni zdroj.
Jenže jestli to nekdo chce.
Resp. kam s odpadem v podobe benzinu i nafty??(jj jiz Kodl rikal, ze by se mohlo "krakovat")
Jenze to je vymysleni noveho kola, kdyz to stare funguje.
Tak jak "Tokamak".
Kompletní náhrada vozového parku za EV maximálně jakoby zdvojnásobí dnešní odběr domácností, ale stejně bude z 90% odběr odpoledne a v noci. Takže zase nic pro správnou funkci VB. Holt nezlobte se na mne, VB je pouze způsob jak rozhejbat vovce počítající každý groš aby si FVE pořídili (teď když to má ČEZ pevně v rukou) a dostali se technologicky do roku 2014. A bude se čekat kdy jim úspory dovolí další rozvoj. Každá kapka dobrá. Z mého pohledu dobrá investice do ongridu a příprava na budoucí hybrid s AC vazbou hned potom co VB jako produkt padne.
Možná vcelku může být, ale proč by to mělo být vždycky jen o rozhejbávání "vovcí"...?
Zastávám názor, že nejlevnější elektřina je ta, která se nespotřebuje
Vem si, že v domku s TZ do 5kW a celkovou spotřebou do 12MWh instalujete TČ, tím snížíte spotřebu cca na 5-6MWh ročně. Fajn, ne?
.... a pak řešíte nějaký ten panel FVE a způsob, jak úsporu ekonomicky odůvodnitelně maximalizovat. Klidně počítejme v současných cenách...
TČ je prostředek, jak celoročně (zahrnut ohřev TUV) snížit nárok na příkon na výrobu tepla cca na 1/3 oproti elektrokotli a bojleru.
To dává možnost snížit jak denní průměrnou spotřebu domácnosti celoročně, tak s třetinovým příkonem oproti elektrokotli vytápět v zimě z VB.
Každému je jasné, že ani sloup LIFEPO a sebelepší hybrid to neřeší. VB pro podobnou aplikaci zní (dnes) jako logická volba... Nebo ne?
A ano, neřeší problém celku systémově - tzn., že všichni s FVE se vrhnou na virtuální baterky a budou v létě spořit na zimu.
Je to ale v důsledku jedno, zda v létě na zimu, nebo v poledne na večer a noc (to druhé možná řeší vhodně navržena kapacita baterií,
to první absolutně ne...) Každý odběr, který se míjí s dobou výroby, je stejně velký problém = kam s ní.
Znám instalace, kde je bojler, elektrokotel (někde možná wattrouter k tomu jako výpomoc/optimalizace spotřeby) a to je vše.
A na střeše 5-10kWp + adekvátní hromada baterií k tomu (ideálně dvojnásobek, protože dotace přece...) a na finále se zkoumá,
zda myčka nebo pračka pojede v poledne nebo v noci
. Investice dnes nejspíš přes 400tis pro tu 5kWp verzi (před odečtením dotace).
Není to v důsledku paradox (nechci psát blbost)?
Zastávám názor, že nejlevnější elektřina je ta, která se nespotřebuje

Vem si, že v domku s TZ do 5kW a celkovou spotřebou do 12MWh instalujete TČ, tím snížíte spotřebu cca na 5-6MWh ročně. Fajn, ne?
.... a pak řešíte nějaký ten panel FVE a způsob, jak úsporu ekonomicky odůvodnitelně maximalizovat. Klidně počítejme v současných cenách...
TČ je prostředek, jak celoročně (zahrnut ohřev TUV) snížit nárok na příkon na výrobu tepla cca na 1/3 oproti elektrokotli a bojleru.
To dává možnost snížit jak denní průměrnou spotřebu domácnosti celoročně, tak s třetinovým příkonem oproti elektrokotli vytápět v zimě z VB.
Každému je jasné, že ani sloup LIFEPO a sebelepší hybrid to neřeší. VB pro podobnou aplikaci zní (dnes) jako logická volba... Nebo ne?
A ano, neřeší problém celku systémově - tzn., že všichni s FVE se vrhnou na virtuální baterky a budou v létě spořit na zimu.
Je to ale v důsledku jedno, zda v létě na zimu, nebo v poledne na večer a noc (to druhé možná řeší vhodně navržena kapacita baterií,
to první absolutně ne...) Každý odběr, který se míjí s dobou výroby, je stejně velký problém = kam s ní.
Znám instalace, kde je bojler, elektrokotel (někde možná wattrouter k tomu jako výpomoc/optimalizace spotřeby) a to je vše.
A na střeše 5-10kWp + adekvátní hromada baterií k tomu (ideálně dvojnásobek, protože dotace přece...) a na finále se zkoumá,
zda myčka nebo pračka pojede v poledne nebo v noci

Není to v důsledku paradox (nechci psát blbost)?
VB nepřežije převis OZE energie nad spotřebou ČR. A bude celkem jedno odkud ta energie poteče. A že v DE v létě nebudou vědět kam s ní. Velcí odběratelé koupí za levno přímo na burze a v zimě bude obchodník za draho shánět špendlíčkem aby dodal naspořené ovčanům.
Kdo tomu věří ať tam běží.
Toto byl dobrý podnikatelský záměr od roku 2011 do předloňska. ČEZ zaspal a jediné ospravedlnění VB mne napadá je to, že stále více odběratelů požaduje OZE původ a ČEZ nemá komu prodat EE z huhelek a JE.
Jak říkám, nebude to fungovat až se počet FVE v ČR významně rozšíří.
Proč si ten obchodník co se tu zmiňuje kupuje i od malých výrobců za tak slušný groše? Pánové něco se v energetice láme a zatím vo tom ví jenom zasvěcení.
Kdo tomu věří ať tam běží.
Toto byl dobrý podnikatelský záměr od roku 2011 do předloňska. ČEZ zaspal a jediné ospravedlnění VB mne napadá je to, že stále více odběratelů požaduje OZE původ a ČEZ nemá komu prodat EE z huhelek a JE.
Jak říkám, nebude to fungovat až se počet FVE v ČR významně rozšíří.
Proč si ten obchodník co se tu zmiňuje kupuje i od malých výrobců za tak slušný groše? Pánové něco se v energetice láme a zatím vo tom ví jenom zasvěcení.
To je jistě pravda ale ten převis jen tak nebude. Já stál před otázkou výměny kotle a FVE.
Za kotel na tuhá paliva mám možnost plyn. TC a nové tuhé.
Spotreba elektřiny včetně bojleru je 5-6mwh ročně. Mám 30stupnu sklon střechy na jihozápad absolutně nezastíněný takže se dá předpokládat u VB nějake 3-4mwh přebytek.
A teď už si modeluji několik měsícu jak to vyřešit (samozřejmě mi do toho hází vidle ty dotace kdy na plynový kotel dostanu kotlikovku 100 a udělám to celé včetně výměny radiátorů zatímco u tepelného čerpadla bych dopláceli ze svého nějakých 150tisic)
Celkem souhlasím že VB je dočasná záležitost. Nemá smysl si kvůli tomu pořizovat TC a FVE 10kwp.
Tedy sem se rozhodl pro plyn. Nicméně poslední dobou si pohrávám s myšlenkou i tak si pořídit 10kwp FVE místo pěti která by mi asi stačila ( už kvůli tomu že spotřeba může být časem větší. Cena FVE o tolik nevzroste a nebude se muset víckrát na střechu při případném rozšiřování. Navíc je to dlouhodobá záležitost. Může se upravit legislativa a třeba to budu moct dát sousedovi
)
V tu chvíli se vrací VB do hry .Jak už se psalo dříve musel bych u VB stejne množství co chci z VB brát i koupit. Takže mi to vychází při pesimistickém odhadu nějakých 4-5mwh které bych měl navíc. Jak sem psal výše TC nedává smysl ale takový elektrokotel za pořizovací cenu 15 tisic už by mohl být v kombinaci s plynovým zajímavý. Muselo by se to ale přesně hlídat a propočítat. Hodně OT ale spíš jen tak pro představu co všechno musí investor zvažovat. Pořád se ale spíš klaním spíše k 5kwp FVE na Victronu.
Spotreba elektřiny včetně bojleru je 5-6mwh ročně. Mám 30stupnu sklon střechy na jihozápad absolutně nezastíněný takže se dá předpokládat u VB nějake 3-4mwh přebytek.
A teď už si modeluji několik měsícu jak to vyřešit (samozřejmě mi do toho hází vidle ty dotace kdy na plynový kotel dostanu kotlikovku 100 a udělám to celé včetně výměny radiátorů zatímco u tepelného čerpadla bych dopláceli ze svého nějakých 150tisic)
Celkem souhlasím že VB je dočasná záležitost. Nemá smysl si kvůli tomu pořizovat TC a FVE 10kwp.
Tedy sem se rozhodl pro plyn. Nicméně poslední dobou si pohrávám s myšlenkou i tak si pořídit 10kwp FVE místo pěti která by mi asi stačila ( už kvůli tomu že spotřeba může být časem větší. Cena FVE o tolik nevzroste a nebude se muset víckrát na střechu při případném rozšiřování. Navíc je to dlouhodobá záležitost. Může se upravit legislativa a třeba to budu moct dát sousedovi

V tu chvíli se vrací VB do hry .Jak už se psalo dříve musel bych u VB stejne množství co chci z VB brát i koupit. Takže mi to vychází při pesimistickém odhadu nějakých 4-5mwh které bych měl navíc. Jak sem psal výše TC nedává smysl ale takový elektrokotel za pořizovací cenu 15 tisic už by mohl být v kombinaci s plynovým zajímavý. Muselo by se to ale přesně hlídat a propočítat. Hodně OT ale spíš jen tak pro představu co všechno musí investor zvažovat. Pořád se ale spíš klaním spíše k 5kwp FVE na Victronu.
Mám roční spotřebu 12-14 MWh, vše na elektřinu, topím TČ 9 kW LG Therma (již 4 roky). Cena včetně instalace 100 000, dnes je to již asi 120 000,-
Dotace na FVE s TČ je ještě vyšší, myslím kolem 140 000.
V každém případě bych šel do maximálního výkonu (10 kWp). FVE se nestaví na 5 let, životnost je více jak 40 let. Panely 85 % za 30 let, střídač tak 15 let (min. 10 let záruka od výrobce), a v případě dotace vyjde 1 kWp v panelech tak na 5-6 tisíc.
I když VB nemusí trvat věčně, fixace je na 3 roky, návratnost systému asi 5 let. A když si k tomu dáte ještě 2x nabíječku, je dotace o 70 000 více. A EV nebo PHEV čeká dříve nebo později na každého.
A dříve nebo později se určitě naskytne nějaká možnost přetoky rozumně prodávat (kdyby VB zdechla).
Dotace na FVE s TČ je ještě vyšší, myslím kolem 140 000.
V každém případě bych šel do maximálního výkonu (10 kWp). FVE se nestaví na 5 let, životnost je více jak 40 let. Panely 85 % za 30 let, střídač tak 15 let (min. 10 let záruka od výrobce), a v případě dotace vyjde 1 kWp v panelech tak na 5-6 tisíc.
I když VB nemusí trvat věčně, fixace je na 3 roky, návratnost systému asi 5 let. A když si k tomu dáte ještě 2x nabíječku, je dotace o 70 000 více. A EV nebo PHEV čeká dříve nebo později na každého.
A dříve nebo později se určitě naskytne nějaká možnost přetoky rozumně prodávat (kdyby VB zdechla).
Zdravím,Diablo007 píše: ↑úte úno 01, 2022 7:05 pm Ohřívat vodu plynem když je v létě elektřina defakto zadarmo je k zamyšlení nad změnou ohřevu vody pro tuv věř tomu že se to zaplatí v úspoře plynu. A pokud jste jen dva a nemáš nutnost 3f fotovoltaiky kvůli točivým strojům klidně bych šel do 1f systému v kombinovaném režimu bez dodá ký do sítě ale toto nelze realizovat s dotací
jasně, ohřívat vodu v létě plynem, když by na střeše byla FVE, tak je holý nesmysl a mrhání vyrobenou energií.
Jsme sice dva, ale žena je závislá na pračce a sušičce

Samozřejmě nepředpokládám, že by dále měla spotřeba klesat, spíše naopak. Dokud byly doma děti, byla spotřeba jistě o 1 MWh větší, dnes to tedy chodí kolem 4,3 - 4,6 MWh.
Osobně zvažuji spíše 3f FVE. Rád bych i baterku s větší kapacitou, ale to je právě to co asi nejvíce snižuje případnou návratnost investice.
Dík, P
Těch 5-6MWh je běžná spotřeba + bojler, bez vytápění, předpokládám... Jakou máte TZ? Kolik protopíte? V tuhých palivech, resp potom v plynu, nebo případně v TČ?Vhoo píše: ↑pon úno 07, 2022 10:13 am To je jistě pravda ale ten převis jen tak nebude. Já stál před otázkou výměny kotle a FVE.
Tedy sem se rozhodl pro plyn. Nicméně poslední dobou si pohrávám s myšlenkou i tak si pořídit 10kwp FVE místo pěti která by mi asi stačila ( už kvůli tomu že spotřeba může být časem větší. Cena FVE o tolik nevzroste a nebude se muset víckrát na střechu při případném rozšiřování. Navíc je to dlouhodobá záležitost. Může se upravit legislativa a třeba to budu moct dát sousedovi)
Protopime momentalne na starý plynový kotel 25-30mwh. Je to cca 200m2. Počítá se ale že bude ještě obydlen spodní byt a kancelářské prostory a pak to bude cca 300m2.Počítám že nový kondenzační to trochu vylepší a chystám se zateplovat fasádu tak ta snad taky nějaké procento uspoří. Těch 5-6mwh je spotřeba včetně ohřevu vody. Kolik by to bylo u TC netuším. Je to trochu věštění. Nicméně cenové nabídky mám na 12kw TC a pohybují se kolem 250-300 tisíci (-130 dotace) Výhoda by byla že by mi zůstal starý plynový kotel jako záloha. Počítám že od roku 2035 stejně pojedu na TC.
Jestli protopíte 30MWh, tak na 12kW TČ raději zapomeňte. Vzduch-voda (asi)? To Vám někdo navrhnul a nacenil pohledem z okna?Vhoo píše: ↑pon úno 07, 2022 12:31 pm Protopime momentalne na starý plynový kotel 25-30mwh. Je to cca 200m2. Počítá se ale že bude ještě obydlen spodní byt a kancelářské prostory a pak to bude cca 300m2.Počítám že nový kondenzační to trochu vylepší a chystám se zateplovat fasádu tak ta snad taky nějaké procento uspoří. Těch 5-6mwh je spotřeba včetně ohřevu vody. Kolik by to bylo u TC netuším. Je to trochu věštění. Nicméně cenové nabídky mám na 12kw TC a pohybují se kolem 250-300 tisíci (-130 dotace) Výhoda by byla že by mi zůstal starý plynový kotel jako záloha. Počítám že od roku 2035 stejně pojedu na TC.
Takto bude kolem nuly a v mrazech pojedete stejně s kotlem

Nechte si spočítat kvalifikovaně TZ domu - před a po opatřeních (zateplení), která chystáte. Dřív nemá smysl řešit zdroj tepla a dimenzovat TČ.
Tam to nefunguje tak, že "naddimenzuju" a výkonu bude vždycky dost. Velké poddimenzování zase nepřináší očekávanou úsporu

Možná mohu trochu pomoct, bydlím v domě s obytnou plochou cca 180 m2 a v roce 2000 jsem instaloval plynové topení s klasickým kotlem (Viadrus 24 kW) a spotřeba tehdy byla 4000 m3 plynu včetně ohřevu TUV. Postupem času jsem vyměnil okna, zateplil střechu (20 cm vaty) a fasádu (12 cm polystyrenu) a vyměnil kotel za kondenzační, dnes jsem na spotřebě cca 1800m3 včetně TUV, takže za mě nejdříve zateplit a pak podle nové tepelné ztráty řešit topení.Vhoo píše: ↑pon úno 07, 2022 12:31 pm Protopime momentalne na starý plynový kotel 25-30mwh. Je to cca 200m2. Počítá se ale že bude ještě obydlen spodní byt a kancelářské prostory a pak to bude cca 300m2.Počítám že nový kondenzační to trochu vylepší a chystám se zateplovat fasádu tak ta snad taky nějaké procento uspoří. Těch 5-6mwh je spotřeba včetně ohřevu vody. Kolik by to bylo u TC netuším. Je to trochu věštění. Nicméně cenové nabídky mám na 12kw TC a pohybují se kolem 250-300 tisíci (-130 dotace) Výhoda by byla že by mi zůstal starý plynový kotel jako záloha. Počítám že od roku 2035 stejně pojedu na TC.