Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?
Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?
Vážení, jsem v distribuční síti EG.D a přišlo mi rozumné, že bych měl EAN pro výkup a spotřebu. Zažádal jsem si tedy o výkupní EAN, který mi byl v podstatě obratem zřízen. Narazil jsem ale u svého obchodníka (bezDodavatele), který mi sdělil, že jsem porušil dodatek k výkupu z mikrozdroje a pokud situaci nenapravím, tak ode mne nebudou vykupovat elektřinu... Nevím, jaké máte zkušenosti, ale výkupní EAN asi taky nemusí být vždy výhra...
Pokud budeš po roce 2035 topit TČ, tak to bude jiný TČ, než to, co si necháš letos nebo příští rok nainstalovat ... Tohle je krutá pravda, kterou nikdo nechce slyšet. Je to zařízení, který obsahuje točivej stroj s třecíma plochama a navíc potenciální netěsnosti, tj náklady na údržbu a obměnu nejsou úplně zanedbatelný, celkem dobře je zmáklá kalkulačka na TZB info: https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a- ... i-tzb-info
A dá se celkem přesně vypočítat, kolik procent ušetříš výměnou oken a zateplením. Co se spočítat nedá, tak jakej vliv na spotřebu energií mají návyky obyvatel domu...
A dá se celkem přesně vypočítat, kolik procent ušetříš výměnou oken a zateplením. Co se spočítat nedá, tak jakej vliv na spotřebu energií mají návyky obyvatel domu...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Přesně tak..Kodl69 píše: ↑pon úno 07, 2022 3:33 pm Pokud budeš po roce 2035 topit TČ, tak to bude jiný TČ, než to, co si necháš letos nebo příští rok nainstalovat ... Tohle je krutá pravda, kterou nikdo nechce slyšet. Je to zařízení, který obsahuje točivej stroj s třecíma plochama a navíc potenciální netěsnosti, tj náklady na údržbu a obměnu nejsou úplně zanedbatelný, celkem dobře je zmáklá kalkulačka na TZB info: https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a- ... i-tzb-info
Pěkně. No pro bezdodavatele jsou dva EANy problém, on bere vše na jednom, stejně jako virtuálka od CEZu.Wotan píše: ↑pon úno 07, 2022 3:30 pm Vážení, jsem v distribuční síti EG.D a přišlo mi rozumné, že bych měl EAN pro výkup a spotřebu. Zažádal jsem si tedy o výkupní EAN, který mi byl v podstatě obratem zřízen. Narazil jsem ale u svého obchodníka (bezDodavatele), který mi sdělil, že jsem porušil dodatek k výkupu z mikrozdroje a pokud situaci nenapravím, tak ode mne nebudou vykupovat elektřinu... Nevím, jaké máte zkušenosti, ale výkupní EAN asi taky nemusí být vždy výhra...
Ale máš jednoduché řešení, pro odběr vzít kdekoliv jiný tarif a prodej řešit přes Entri.
Jen mě zaráží to, že mě tvrdí v emailu (EgD), že dva Eany jen s licencí. A tobě to daj za jeden telefonát. Pravdou ale je, že EgD má dvě žádosti na FVE. Mikrozdroj bez možnosti přetoku a výrobnu s přetokem. NIkde ani zmínka koklik kdo EAnu a za jakých podmínek.
Naproti tomu ČEZ má mikrozdroj ve zjednodušeném řízení (bez přetoku) a ve standartním řízení (s přetokem). Déle žádost o výrobnu, kde se již uvádí i číslo licence.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
AC coupling s Victron MP II 5000, 3x 16kWh MB31 JK BMS
http://www.pocasinakladne.cz/
takže za mě nejdříve zateplit a pak podle nové tepelné ztráty řešit topení.
Souhlas ale jelikož se to sešlo tak že je letos kotlikovka a zároveň budu dělat fasádu tak musím trochu improvizovat.
Okna vyměněna ve střeše 21cm pěny takže zbývá ta fasáda a kotel. Myslím že se dostanu tak na 20mwh plynu. Otázka je za kolik bude v létě k mání.
S tím TC máte pravdu a upřímně to je hlavní důvod proč sem se na to nakonec vykašlal. Vesměs vám to dimenzuji od stolu. Nikoho moc nezajímá ani případně zateplení ani otopny systém. Každý chce jen vycucnout dotaci. Pro mě je to momentálně dráha věc s nejasným výsledkem. U toho kotle na plyn si kupuji čas na lepší systém.
FVE mě hrozně láká a přijde mi i škoda nedat má střechu plný výkon jen skutečně řeším jak vlastně bych tu elektřinu zužitkoval.
Souhlas ale jelikož se to sešlo tak že je letos kotlikovka a zároveň budu dělat fasádu tak musím trochu improvizovat.
Okna vyměněna ve střeše 21cm pěny takže zbývá ta fasáda a kotel. Myslím že se dostanu tak na 20mwh plynu. Otázka je za kolik bude v létě k mání.
S tím TC máte pravdu a upřímně to je hlavní důvod proč sem se na to nakonec vykašlal. Vesměs vám to dimenzuji od stolu. Nikoho moc nezajímá ani případně zateplení ani otopny systém. Každý chce jen vycucnout dotaci. Pro mě je to momentálně dráha věc s nejasným výsledkem. U toho kotle na plyn si kupuji čas na lepší systém.
FVE mě hrozně láká a přijde mi i škoda nedat má střechu plný výkon jen skutečně řeším jak vlastně bych tu elektřinu zužitkoval.
Uvažuješ dole o 5 kWp a tady zmiňuješ 3-4 MWh přetoku, to mě nějak nedává smysl. 5 kWp na JZ (jak moc na západ to je?) cca 45 stuňů k Z dá 4,8 MWh za rok. Takže přímá spotřeba cca do 2 MWh?
I pokud chápeš VB jako dočasnou "věc" vždy bude možnost co s přetokem vymyslet, takže zahazovat šanci s 10 kWp je na pováženou. Vzít bezdodavatele, celej přetok prodat za spot u něj. Nebo cokoliv jinýho.
Mě se modrá taky líbí, jenže ... ta cena u 3f ... těch baterek ... potřebuješ je?
Je to celé na zamyšlemnou. Já se před třema lety taky rozhodoval, zateplit nebo FVE. zateplení už tenkrát 400K, FVE na začátku jen 130K.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
Ano, Entri je rešení a asi to tak i dopadne. Jen mě vrtá hlavou, jestli tam nebude ještě nějaký problém - např. placení daní z prodeje... Elektrárnu mám lehce přes půl roku a chtěl jsem to teď jen chvíli sledovat a ověřovat svoje modely a teorie a následně se rozhodnout, jestli jít do virtuální baterie nebo burzu nebo nějakou kombinaci (ideálně fixní nákup a prodej za burzovní ceny).Beny píše: ↑pon úno 07, 2022 3:57 pmPěkně. No pro bezdodavatele jsou dva EANy problém, on bere vše na jednom, stejně jako virtuálka od CEZu.Wotan píše: ↑pon úno 07, 2022 3:30 pm Vážení, jsem v distribuční síti EG.D a přišlo mi rozumné, že bych měl EAN pro výkup a spotřebu. Zažádal jsem si tedy o výkupní EAN, který mi byl v podstatě obratem zřízen. Narazil jsem ale u svého obchodníka (bezDodavatele), který mi sdělil, že jsem porušil dodatek k výkupu z mikrozdroje a pokud situaci nenapravím, tak ode mne nebudou vykupovat elektřinu... Nevím, jaké máte zkušenosti, ale výkupní EAN asi taky nemusí být vždy výhra...
Ale máš jednoduché řešení, pro odběr vzít kdekoliv jiný tarif a prodej řešit přes Entri.
Jen mě zaráží to, že mě tvrdí v emailu (EgD), že dva Eany jen s licencí. A tobě to daj za jeden telefonát. Pravdou ale je, že EgD má dvě žádosti na FVE. Mikrozdroj bez možnosti přetoku a výrobnu s přetokem. NIkde ani zmínka koklik kdo EAnu a za jakých podmínek.
Naproti tomu ČEZ má mikrozdroj ve zjednodušeném řízení (bez přetoku) a ve standartním řízení (s přetokem). Déle žádost o výrobnu, kde se již uvádí i číslo licence.
Do 30K příjmu navíc nemusíš daň platit.Wotan píše: ↑pon úno 07, 2022 5:07 pm
Ano, Entri je rešení a asi to tak i dopadne. Jen mě vrtá hlavou, jestli tam nebude ještě nějaký problém - např. placení daní z prodeje... Elektrárnu mám lehce přes půl roku a chtěl jsem to teď jen chvíli sledovat a ověřovat svoje modely a teorie a následně se rozhodnout, jestli jít do virtuální baterie nebo burzu nebo nějakou kombinaci (ideálně fixní nákup a prodej za burzovní ceny).
Fix nákup a právě takto prodej je dobrá volba. Jen zatím mě to vychází skoro stejně jako virtuálka (3k navíc), protože mám jen asi o 1MWh více než bych nakoupil normálně. Takhle to dám do TUV, ale tam je zatím možnost ohřevu za 550Kč /MWh v plynu.
Ale musíte počítat, že když protopí 30 MWh v plynu, TČ má reálné COP minimálně 3, takže 16 kW by to mělo utáhnout, navíc má v sobě ještě elektrokotel 6 kW. Dny, v kterých by to neutáhl je naprosté minimum. Doporučuji 16 kW LG Therma V za 160 000,-
http://www.clgservis.cz/product/tepelna ... nk5-kom/70
- redcrown
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 20000
- Kapacita baterie [kWh]: 80
U splitu této velikosti a tohoto chladiva je ještě potřeba připočítat roční výpalné za kontrolu. Nevím přesně, cca. 1tisíc Kč?
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
2x Skútr E-Max120L
Už tu o tom diskutujeme dlouho a do tohoto vlákna to nepatří, takže jen stručně. Pokud neznáte TZ domu ani dopady opatření, které se investor chytá udělat (zateplení, apod.), nemá cenu tu diskutovat TČ a jeho výkon.AlanKraus píše: ↑pon úno 07, 2022 6:26 pm Ale musíte počítat, že když protopí 30 MWh v plynu, TČ má reálné COP minimálně 3, takže 16 kW by to mělo utáhnout, navíc má v sobě ještě elektrokotel 6 kW. Dny, v kterých by to neutáhl je naprosté minimum. Doporučuji 16 kW LG Therma V za 160 000,-
Pračka sušička není 3f točivý stroj to lze řešit i jako 1f ale stavba bez dotací jelikož na rozumnou elektrárnu pro většinu domácnosti je pohlíženo jako na nepripojitelnouPíBí píše: ↑pon úno 07, 2022 10:54 amZdravím,Diablo007 píše: ↑úte úno 01, 2022 7:05 pm Ohřívat vodu plynem když je v létě elektřina defakto zadarmo je k zamyšlení nad změnou ohřevu vody pro tuv věř tomu že se to zaplatí v úspoře plynu. A pokud jste jen dva a nemáš nutnost 3f fotovoltaiky kvůli točivým strojům klidně bych šel do 1f systému v kombinovaném režimu bez dodá ký do sítě ale toto nelze realizovat s dotací
jasně, ohřívat vodu v létě plynem, když by na střeše byla FVE, tak je holý nesmysl a mrhání vyrobenou energií.
Jsme sice dva, ale žena je závislá na pračce a sušičce.
Samozřejmě nepředpokládám, že by dále měla spotřeba klesat, spíše naopak. Dokud byly doma děti, byla spotřeba jistě o 1 MWh větší, dnes to tedy chodí kolem 4,3 - 4,6 MWh.
Osobně zvažuji spíše 3f FVE. Rád bych i baterku s větší kapacitou, ale to je právě to co asi nejvíce snižuje případnou návratnost investice.
Dík, P
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Mohli bychom zde jasně říci, že pokud se nenainstaluje řízené větrání (rekuperace), pak výměnou oken člověk energeticky neušetří nic. Pokud něco, tak vymění nižší platby za otravu CO2. Což není úspora. Úspora je nižší platba za nezměněný komfort.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
S tím bych celkem nesouhlasil, rekuperace je podle mě a pro moje podmínky jenom žrout energie. Pokud budeme dva spávat v uzavřené ložnici 3x3m, tak je rekuperace jediná možnost jak se dostat pod 2000ppm CO2. Pokud mám pro každý dva lidi volný otevřený prostor 90m2 tj 240m3 vzduchu, kde je dohromady 60bm těsnění v oknech a netěsný dveře na chodbu, tak rekuperační větrání jsou vyhozený peníze. A okno otevřený na pár minut tu energetickou bilanci nijak výrazně nerozhází, možná míň, než ztráta tepla v rekuperaci. Naopak v malých bytech, kde je hromada lidí, tj kde je to nejvíc potřeba, to nikdo nemá. Jo a nezměněný komfort: o tu rekuperaci se někdo musí starat, čistit výměník, filtry... To je pro mě větší diskomfort, než otevření okna... Zatím znám jenom jednoho člověka, kterej tenhle systém drží při životě dýl než dva roky, a to proto, že tím rozvádí teplej vzduch od krbu, jinak by se na to taky vykašlal...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
V Tvém případě, kdy Ti teplo stejně proudí pánuBohu do voken dveřmi zase nesedí Tvá hypotéza, že ušetříš výměnou oken. Teda pokud jsi je řádně udržoval dle návrhu domu. A návrh domu se včetně výpočtů výměny vzduchu dělal už za první republiky. (pradědu stavitele jsem už bohužel nestihl vyzpovídat, tak co bylo za C. a K. netuším) Ale to jsme už dlouho O.T. Takže nesouhlasit můžeš, ale je to asi tak vše co s tím uděláš.
edit: minimální přísun je 25 m3/h na osobu, nebo minimální výměna vzduchu 0,5 h−1 pro místnost, takže vstávat v noci každou hodinu (2 osoby) a otvírat okna v ložnici - vy to možná dáte, já tedy opravdu ne. A kdo se chce nechat vzrušovat vydýchaným vzduchem, je to jeho věc.
edit: minimální přísun je 25 m3/h na osobu, nebo minimální výměna vzduchu 0,5 h−1 pro místnost, takže vstávat v noci každou hodinu (2 osoby) a otvírat okna v ložnici - vy to možná dáte, já tedy opravdu ne. A kdo se chce nechat vzrušovat vydýchaným vzduchem, je to jeho věc.
Naposledy upravil(a) brumlaj dne úte úno 08, 2022 4:20 pm, celkem upraveno 1 x.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Ano dá se souhlasit,že nejvíc se ušetří zateplením stropu,a výměnou oken za těsná pak máte výhodu,že se větrá když je skutečně třeba a ne stále,v ložnici pouštíme topení když je venku pod mínus 15 stupnů,jinak je stále pootevřené okno.Teplota neklesne pod 15 stupnů a i krásně se usíná.....podle údajů od architektů je ale možnost navrhnout rekuperaci jen pasivní,která nepotřebuje pro provoz žádnou energii,jen to chce víc přemýšlet,vše prý jde,pokud se chce,a to asi bude ten nejhorší scénář.....taky se mě to týká,ač na tom se střídavými neúspěchy pracuji...
7,4 kwp,aexpert 8kw,power jack 10kw,lion a lifepo4 40 kwh
Dobrý den,
předem dík moc za video FOTOVOLTAIKA DÍL #5, protože mě vyjma dalších zajímavých podnětů přivedla na myšlenku znovu zrevidovat cenu virtuální baterie - kolik mě stojí 1kWh uložené energie z léta do zimy.
Nemůžu úplně souhlasit s konstatováním, že kWh z VB si kupujeme za 4, 5 či 2.8Kč.
Za energii z VB platíme distribuční poplatky, daně, systémové služby, podporu OZE a to dle množství kWh a u EON (u kterého jsem) ještě 50kč za měsíc za uložený MWh.
Pokud tedy vezmu příklad 4MWh uložených do VB a následně vybraných za tyto poplatky, tak mi vychází 1,59Kč na kWh (u EON ceník od 1.1.2022, 57d). To je cena uloženého kWh a tuto je třeba srovnávat s cenou kWh v baterii, kterou jste elegatně spočítal - je tedy velmi podobná, snad jen s tím rozdílem, že VB nestárne
Tím vůbec neobhajuji jeich obchodní praktiky!
Jinak souhlasím, že je klíčové velmi opatrně měnit (nebo neměnit) odběrový tarif.
Je to tak nebo se mýlím. Mohu poslat i Excel.
Drbal
předem dík moc za video FOTOVOLTAIKA DÍL #5, protože mě vyjma dalších zajímavých podnětů přivedla na myšlenku znovu zrevidovat cenu virtuální baterie - kolik mě stojí 1kWh uložené energie z léta do zimy.
Nemůžu úplně souhlasit s konstatováním, že kWh z VB si kupujeme za 4, 5 či 2.8Kč.
Za energii z VB platíme distribuční poplatky, daně, systémové služby, podporu OZE a to dle množství kWh a u EON (u kterého jsem) ještě 50kč za měsíc za uložený MWh.
Pokud tedy vezmu příklad 4MWh uložených do VB a následně vybraných za tyto poplatky, tak mi vychází 1,59Kč na kWh (u EON ceník od 1.1.2022, 57d). To je cena uloženého kWh a tuto je třeba srovnávat s cenou kWh v baterii, kterou jste elegatně spočítal - je tedy velmi podobná, snad jen s tím rozdílem, že VB nestárne

Jinak souhlasím, že je klíčové velmi opatrně měnit (nebo neměnit) odběrový tarif.
Drbal
Dovolím si nesouhlasit (když tak mě opravte), ceník nový ČEZ, distr. území EON, D57. Měsíční platba za dodávku 199,-
Distribuce VT - 289,-, NT - 229,-/MWh.
Daň z elektřiny - 35,-/MWh
Systémové služby 138,-/MWh
Takže podtrženo, sečteno v průměru za rok 2400,- za dodávku + 432,- za 1 MWh. Pak tedy záleží na spotřebě. Pokud uvažuji 10 kWp,
5 MWh přímá spotřeba, 5 MWh přes VB, pak je cena 1 MWh přes VB 910,- Kč. Pokud vše přes VB, pak je 1 MWh jen za 672,- Kč.
Musíte si uvědomit, že všechny ostatní poplatky jsou časové (za rok) a EON vám je naúčtuje, i když neodeberete ani kWh a svítit budete petrolejkou.
Jinak ceník je ČEZ na distribučním území EON!
Takže podtrženo, sečteno v průměru za rok 2400,- za dodávku + 432,- za 1 MWh. Pak tedy záleží na spotřebě. Pokud uvažuji 10 kWp,
5 MWh přímá spotřeba, 5 MWh přes VB, pak je cena 1 MWh přes VB 910,- Kč. Pokud vše přes VB, pak je 1 MWh jen za 672,- Kč.
Musíte si uvědomit, že všechny ostatní poplatky jsou časové (za rok) a EON vám je naúčtuje, i když neodeberete ani kWh a svítit budete petrolejkou.
Ještě můžete klidně ponížit o 92/měsíčně i tu platbu za dodávku, protože 107Kc s DPH platíte i když nemáte solár...takže do bilance zahrnout jen rozdíl. A co poplatek "POZE", ten se u VB taky platí ..AlanKraus píše: ↑úte úno 08, 2022 9:03 pm Dovolím si nesouhlasit (když tak mě opravte), ceník nový ČEZ, distr. území EON, D57. Měsíční platba za dodávku 199,-
Zapomínáte na výpalné pro solární barony 598,95 Kč/MWh, to se platí také. Takže pro daný příklad to je pro VT 289 + 35 + 138 + 599 = 1061 Kč/MWh a pro NT 229 + 35 + 138 + 599 = 1001 Kč/MWh. Dále je tam rozdíl v měsíčním paušálu 199 Kč místo 107 Kč.AlanKraus píše: ↑úte úno 08, 2022 9:03 pm Dovolím si nesouhlasit (když tak mě opravte), ceník nový ČEZ, distr. území EON, D57. Měsíční platba za dodávku 199,-
Neštěstím toho videa je, že vyznělo tak, že chceme porovnávat výhodnost virtuální vs fyzické baterie. To jsme ale nikdy nechtěli. Hlavně proto, že tyhle dvě věci se objektivně vůbec porovnávat nedají. Když už, tak jen pro jeden konkrétní případ, s jasně definovanými vstupy.Drbik píše: ↑úte úno 08, 2022 8:12 pm Dobrý den,
Pokud tedy vezmu příklad 4MWh uložených do VB a následně vybraných za tyto poplatky, tak mi vychází 1,59Kč na kWh (u EON ceník od 1.1.2022, 57d). To je cena uloženého kWh a tuto je třeba srovnávat s cenou kWh v baterii, kterou jste elegatně spočítal - je tedy velmi podobná, snad jen s tím rozdílem, že VB nestárne![]()
Drbal
Cílem videa bylo:
- Vysvětlit, jak technicky funguje virtuální baterie. Tak, aby si člověk sám mohl udělat úsudek o tom, jak se může tato služba vyvíjet do budoucna.
- Spočítat, že energie z virtuální baterie rozhodně není zadarmo, jak se do té doby mnoho uživatelů domnívalo.
- Ukázat, že energie z VB není za cenu, která se v ceníku prodejce elektřiny zobrazuje jako navýšení měsíčního paušálu či jako poplatek za uloženou MWh, ale že ten výpočet je mnohem komplexnější.
- Nakonec zdůraznit, že pro domácnosti s velkou spotřebou elektřiny může být mnohem lepší zůstat na výhodnějším tarifu (od Armex, Bohemia, Kolibřík, EON či Innogy apod.), než přecházet na VB.
Cena za kWh:
Co se týče jednotkové ceny za kWh, tak v obou případech, jak u fyzické, tak u virtuální baterie, se jedná o číslo, které je použitelné pouze proto, aby si člověk uvědomil, že nic není zadarmo a udělal si nějakou hrubou představu. Používat toto číslo pro následné výpočty úspor je však nesmysl, viz níže:
- U fyzické baterie výpočet ceny za kWh uvažuje s tím, že člověk opravdu vyčerpá plný počet cyklů. Kdo už nějakou dobu provozuje FVE, tak ví, že během jednoho roku nespotřebuje celých 365 cyklů, ale jen cca 200-250, podle toho jak velkou má FVE, spotřebu a baterku. Pro LiFePO4 s výrobcem deklarovanými 6000 cykly by to znamenalo, že bude baterii používat cca 30 let. Teoreticky možné to je, ale prakticky se do té doby určitě něco pokazí. Ať už se články samy chemicky "otráví", nebo odejde elektronika vestavěné BMS. Možná se něco povede opravit, možná se některý blok baterie bude muset vyměnit. Pokud se vůbec daný typ ještě bude prodávat. Nebo se daný blok vyhodí a kapacita se poníží (což však u nejprodávanějších typů HV baterií často není možné udělat).
- U virtuální baterie je potřeba do ceny za kWh rozpočítat celou tzv "regulovanou složku". Tedy přímo započítat všechny daně a poplatky odvislé od MWh a poměrově započítat všechny poplatky odvislé od času. Zde se hodně lidí zastaví u ceny za jistič, která u topných tarifů dělá ročně pěkných pár tisíc Kč. Můj osobní názor je, že i tento poplatek by se měl poměrově rozpočítat, protože:
- Když jistič nebudu platit, tak nebudu moci být připojen k distribuční síti a tedy nebudu moci VB využívat.
- Když jistič poměrově nerozpočítám do ceny VB, tak si jen lžu do kapsy, jelikož si sice opticky snížím cenu za kWh odebranou z VB, ale obratem si navýším cenu za kWh odebranou z distribuční sítě. A pozor: cenu za kWh odebranou z DS tímto krokem dokonce zvýším NAD číslo, které by mi vyšlo bez VB, protože místo původních například 10MWh čistě z DS, odeberu díky VB čistě z DS jen 5MWh a tudíž musím cenu jističe rozpočítat mezi 5MWh a nikoliv mezi původních 10MWh
Celkem použitelným vzorem je XLS tabulka z tohoto dřívějšího příspěvku, každý si však musí vložit vlastní vstupy a položky z ceníků: viewtopic.php?p=8436#p8436
Doufám, že to konečně dává smysl.
Pořád se zkouším dopočítat, zda VB od ČEZ ano nebo ne a zrovna mi to v této tabulce nevychází. Počítal jsem pro jednoduchost jen s VT u sazby D25D. Může se prosím mrknout autor tabulky, zda tam mám ty hodnoty nažduchaný správně? Děkuji.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
proč máš spotřebu u var.0-4Mwh / u var.1-5.5Mwh / u var.2-6Mwh.... To pak nesedí? To jako bez FVE máš míň než s FVE? Nějak nechápu....
Varianta 0 bez FVE jsme měl roční spotřebu cca 4 MWh.
Varianta 1 a 2 má shodnou spotřebu a to 5.5 MWh. A ano, s FVE je spotřeba vyšší, jak bez ní. Už jen střídač za 365 dní nonstop provozu sežere plno energie.
Varianta 1 a 2 má shodnou spotřebu a to 5.5 MWh. A ano, s FVE je spotřeba vyšší, jak bez ní. Už jen střídač za 365 dní nonstop provozu sežere plno energie.
Ano, to dává smysl.
Kdyby byl střídač opravdu nenasytný a vzal si 150W, tak je to 150W * 24h * 365dní = cca 1,3MWh.
Tak hrozné to sice asi nebude, ale po instalaci FVE většině lidí spotřeba opravdu stoupne, protože začnou elektřinu více využívat. Takže to uvažované navýšení roční spotřeby o 1,5MWh není vůbec od věci.
Co se týče třetí části tabulky a výhodnosti či nevýhodnosti VB:
Jestli bude FVE mít skutečně 10 či 7,6kWp, tak jak je naznačeno, a celková roční spotřeba domu bude nejvýše 6MWh (tak jak je opět naznačeno) tak bude přebytek roční výroby tak velký, že z DS se nebude dokupovat vůbec nic.
V řádku, kde je nyní nákup 0,5MWh lze tudíž napsat nulu.
Pak by tam nějaká úspora díky VB vyjít měla, byť to budou jen nějaké stokoruny.