Výpadek sítě - backup

Patr

Re: Výpadek sítě - backup

Příspěvek od Patr »

visis píše: pon črc 17, 2023 9:21 am Já mám backup řešený v rozvaděči ručním třípolohovým přepínačem. Nechtěl jsem jet trvale na backupu. Přišlo mi to takhle lepší.
Mám to taky přepínačem. Buď vypnuto, tzn. při výpadku sítě zhasne barák a musím ručně nahodit backup nebo automaticky, kdy se to chová, jak jsem popsal výše. Přepínač je v rozvaděči vedle měniče, má 3 polohy a vypadá jako "trojitý" jistič. Popisuju to jako laik :)
Upřímně nevím, která varianta nastavení je praktičtější - nevím, zda při stálem zapnutí backupu nedochází k většímu opotřebení komponent nebo podobně. Samozřejmě při odjezdu na dovolenou to nechám na automat.

Pokud jsou nějaké argumenty pro a proti manuál vs. automat, rád se přiučím. Nevím, zda to třeba při provozu z baterie díky tomu nepřicucává víc ze sítě, než je nutné.....
9,9 kWp (V/Z: 3,85 / 6,05 kWp); Goodwe 10K-ET; Pylontech H1 14,2 kWh
Sten77

Příspěvek od Sten77 »

Jestli máš variantu "full backup" tak to nech na automatiku. Rozvaděč je stejně zapojený tak, že je přes relé backup větev připojená na ongrid. Teprve při výpadku se to automaticky přepne na backup výstup střídače.
Ta druhá manuální poloha slouží ke kompletnímu provozu bez FVE, případně manuálnímu přepnutí na backup, ale to mi nedává moc smysl. Třeba v zimě až napadne sníh na panely. Nebude žádná výroba. Tak můžeš vypnout střídač i baterky a celý dům ti jede bez jakéhokoliv přepojování drátů jen z distribuční sítě.
Jak řeší aktuálně pospojení a uzemnění panelů? Pořád tvrdí, že to není potřeba?
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
Patr

Příspěvek od Patr »

Mám "full backup" a nechám to teda na automat - je to určitě pohodlnější, když už nic jiného :)
FB byl v ceně, což se nedá říct o všech nabídkách. Někteří soudruzi za něj chtěli příplatek i 15.000,-, někteří 7.000,-, ale zase jen za 2 zásuvky v rozvaděči.

Jak to řeší s propojením panelů fakt nevím. Vím jen, že se řešilo, aby byly panely alespoň 60 cm od hromosvodu a víc nevím - jako laik jsem to nechal na nich.
9,9 kWp (V/Z: 3,85 / 6,05 kWp); Goodwe 10K-ET; Pylontech H1 14,2 kWh
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“