Sdílení...

Odpovědět
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Sdílení...

Příspěvek od pave69 »

Souhlas. Ale kdo má FV na chatě, tak si pomůže, když využije část přebytků doma v bytě, jen na principu "přes den něco ušetřím", bez jakéhokoli trefování do 1/4 hodin. V podstatě přes léto bývají ty přebytky tak velké, že to (skoro) vždycky vyjde.
Beny

Příspěvek od Beny »

Mex píše: úte črc 16, 2024 1:30 pm
redcrown píše: úte črc 16, 2024 1:01 pm To zase někdo vymyslel vojeb, že takový nemá ve světě konkurenci. To snad jde jen v ČR.....no neuvěřitelné.
Distributoři (a jejich mopslík ERÚ) se zuby nehty drží měření po fázích.
Protože se ale ozývaly rozumné hlasy, že jsme v tom docela rarita a většina zemi to tak nemá, tak jako obranný protitah vymysleli tohle.
A poslancům řekli, že je to vlastně to samé.
Což samozřejmě není, protože se tam naúčtuje distribuce a POZE.
Kolik toho asi tak nasdílíte na druhé fáze v 1/4 hodině? Nebo jedete 3f spotřebu 24/7?
O tomhle způsobu "měření" se mluvilo již před dvěma leta na Smart foru. Není to tedy nic nového, distribuční loby si to vzít nenechá.

Ale tohle je všechno off topic, sem myslel, že to je vlákno o sdílení, jako takovém. Zatím se tu řeší fialky a motýle.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
Beny

Příspěvek od Beny »

pave69 píše: úte črc 16, 2024 8:16 pm Souhlas. Ale kdo má FV na chatě, tak si pomůže, když využije část přebytků doma v bytě, jen na principu "přes den něco ušetřím", bez jakéhokoli trefování do 1/4 hodin. V podstatě přes léto bývají ty přebytky tak velké, že to (skoro) vždycky vyjde.
Ale pokud by jste dokázal pustit spotřebu TUV podle velikosti přetoku, třeba proporcionálním relé u více zapojených users mělo by to lepší efekt.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
Beny

Příspěvek od Beny »

jbb píše: úte črc 16, 2024 3:11 pm A ještě si budeme plácat játra, že to je lepší než dříve.
Já říkám, že je. Silovku si při spotřebě na jiné fázi odečtete.
jbb

Příspěvek od jbb »

Beny píše: úte črc 16, 2024 9:25 pm Já říkám, že je. Silovku si při spotřebě na jiné fázi odečtete.
Lepší není ještě dobré. Všude v zahraničí "je to dobré", jen u nás to bude sice méně špatné, ale stále špatné. Za to máme být těm parazitům vděční? Fakt někomu přijde normální že na takovýhle kočkopes přišli jen u nás?

Nadále tedy zůstane rozhodnutí, zda platit či zda více huntovat střídače. Chápal bych to u velkoodběratele, ale kolik to dělá u nás doma? Tak max 2kW mezi fázemi. A pokud mám právo asymetricky ze sítě odebírat, a dokonce i asymetricky dodávat, pak zpoplatnění kombinace obojího je zvěrstvo které si nechají líbit jen v Czechistánu.
26x AIKO-450 (12kWp) východ
26x AIKO-450 (12kWp) západ
2x Solaredge SE9K (2x9kW, celkem max 14kW)
3x Victron MP2 5000VA
2x Baterie BYD LVL (31kWh)
huhukoktejl

Příspěvek od huhukoktejl »

Tak mi bylo od eONu sděleno, že buď budu využívat jejich virtuální baterii nebo můžu sdílet :lol:

No, asi se tak chtějí zbavit lidí s virtuální baterií. Ale je to vůbec legální, neumožnit sdílení jen proto, že má někdo produkt virtuální baterie?
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

huhukoktejl píše: stř črc 17, 2024 10:10 am Tak mi bylo od eONu sděleno, že buď budu využívat jejich virtuální baterii nebo můžu sdílet :lol:

No, asi se tak chtějí zbavit lidí s virtuální baterií. Ale je to vůbec legální, neumožnit sdílení jen proto, že má někdo produkt virtuální baterie?
A platit poplatek za "moznost" sdileni muzes nebo musis ? :stupidme:
Beny

Příspěvek od Beny »

huhukoktejl píše: stř črc 17, 2024 10:10 am Tak mi bylo od eONu sděleno, že buď budu využívat jejich virtuální baterii nebo můžu sdílet :lol:

Nevím jaké má EdG podmínky pro VB, ale při sdílení je nutné mít dva EANy, oba dva mít evidovány u OTE. U ČEZ VB nelze mít výrobní EAN evidován u OTE, pokud chci službu VB využívat. Přidělený jej ale budu mít.
Beny

Příspěvek od Beny »

ClonyXXL píše: stř črc 17, 2024 3:25 pm A platit poplatek za "moznost" sdileni muzes nebo musis ? :stupidme:
O jaký poplatek jde? Myslíte ten na podporu provozu datového centra? Zrušili jeden a nahradili jej druhým. Cena se zvedla o 5.1 Kč bez DPH. Tedy cena dvou rohlíků.
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/k ... nomika_hyk
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Beny píše: stř črc 17, 2024 7:43 pm
ClonyXXL píše: stř črc 17, 2024 3:25 pm A platit poplatek za "moznost" sdileni muzes nebo musis ? :stupidme:
O jaký poplatek jde? Myslíte ten na podporu provozu datového centra? Zrušili jeden a nahradili jej druhým. Cena se zvedla o 5.1 Kč bez DPH. Tedy cena dvou rohlíků.
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/k ... nomika_hyk
Jde o princip! Tedy i kdyby to byl jen kousek rohlíku, P. Fiala (nejen) před volbama lhal!
AdBlue taky stálo spočátku 8,-kč, dnes skoro stejně jako 1L nafty! :evil: A prej na to ujedu 4000km. Houbelec! Tankuji po ani ne po 1000km... Tedy tankuji a hledám kde jej vůbec maj ze stojanu..., i 4x tejdně!...
Státní skoro monopol na AdBlue stojany - EuroOil, nebere tankovací karty a tak to cáluju keš pro zaměstnavatele ze svýho... :evil:
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Presne tak. Jde o princip, ne o castku (zatim 5 Kc).
Sdilet nemuze, ale platit musi!
U nas v praci se tomu rika "čurákův mlýn"
Youda

Příspěvek od Youda »

Je potřeba přestat si lhát do kapsy a nalít si čistého vína:

Cílem žádného dodavatele není to, aby mu jeho zákazník platil stále méně. Stejně tak není cílem státního aparátu, aby se daně a poplatky snižovaly. Jak se říká: kapři si sami rybník nevypustí!!!

EDC bude stát miliardy. Na vybudování, provoz, a platy defacto úředníků. Občanům se "prodá" možnost ušetřit díky energetickým komunitám, v reálu se ale jedná jen o další injekci do ekonomiky, vytvoření nové pracovní náplně a dobrý byznys pro pár firem okolo. Stejně, jako funguje třeba systém sběru a recyklace odpadů. Pár lidí ušetřit může, aby to dobře vypadalo v médiích, ale celková bilance projektu sdílení elektřiny musí být pozitivní (pro státní aparát i dodavatele EE).

Měsíční navýšení regulované složky o 5 či 10 Kč sice skutečně nikoho nezabije, ale jedná se o "testovací balónek". Tedy: lze očekávat, že postupem doby, jak se občanům a firmám bude dařit snižovat si náklady za EE (pomocí sdílení, FVE, spotových cen, baterií atd.), tak poroste výše regulované složky ceny EE. A stejně tak porostou i různé fixní příplatky, které si dodavatelé EE začnou přidávat do ceníků.

Ano, vždy bude existovat způsob, jak si náklady snížit, ale nikdy nebude univerzální a nikdy nebude fungovat dlouhodobě. Kdo se aspoň trochu motá okolo obchodu, tak si asi dokáže představit, jaký problém by nastal, pokud by například EON nahlásil své mateřské firmě, že jeho marže v ČR klesly o 50% a že všechny další kvartály na tom budou úplně stejně. To by jim tam začaly padat hlavy jak na běžícím páse.

Pokud tedy chceme za EE platit co nejméně, je potřeba se neustále přizpůsobovat. Kličkovat mezi spotem, sdílením, virtuální baterií atd. Ortodoxní spořílci se mohou od rozvodné sítě ustřihnout úplně, z polo-ostrovů udělat konečně skutečné ostrovy, v zimě topit dřevem a baterky FVE si dobíjet elektrocentrálou. Nakonec si však monopoly a státní aparát došlápnou i na ně. Stejně tak, jako si teď brousí zuby na vybírání rozhlasových a televizních poplatků od všech, kteří sice nemají TV a rádio, ale mají mobilní telefon nebo připojení k internetu. Tedy defacto plošná daň, které se vyhnou jen muklové a ležáci v domovech důchodců.

Někdy si říkám, jestli skutečně žijeme v kapitalismu a demokracii, nebo už se to mu říká jinak.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Ano. Tak nejak to bude.
Akorat topit drevem zakazou uplne.
A nabijet baterky centralou - uz jsem se na to ptal a pry to nejde (jestli to fakt nejde nevim, ale dotycnemu doceka verim). A vyroba elektriky centralou uz ted nevychazi moc slavne (ano, vyhnu se distribuci), ale emisni povolenky na benzin to uz zase nejak doladi.
huhukoktejl

Příspěvek od huhukoktejl »

Výrobní EAN jsem dostal přidělený hned, takže ho mám a mám i virtuální baterku od eONu.

Jako osobně bych byl blázen, kdybych se virtuální baterky zbavil na úkor možnosti sdílení. Ale principiálně nechápu, proč bych nemohl prioritně sdílet a až co bych nedokázal vysdílet by šlo do virtuální baterky. Ale dobře, virtuální baterie je produkt a já jsem rád, že ho mám a nebudu do toho příliš šťourat, protože mi to značně zkracuje návratnost FVE.

Ale poplatek samozřejmě budu muset platit :lol: ...a jak bylo popsáno, jde o princip, nicméně hádat se nebudu, protože virtuální baterie je pro mne podstatná
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

Nevím, jestli v podmínkách pro VB někde nestojí, že budeš veškerou vyrobenou elektřinu, (kromě vlastní spotřeby) posílat EONu. Nevím za co je v tomto případě považováno sdílení.
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Příspěvek od pibi »

ClonyXXL píše: čtv črc 18, 2024 6:25 am A nabijet baterky centralou - uz jsem se na to ptal a pry to nejde (jestli to fakt nejde nevim, ale dotycnemu doceka verim). A vyroba elektriky centralou uz ted nevychazi moc slavne (ano, vyhnu se distribuci), ale emisni povolenky na benzin to uz zase nejak doladi.
Nevidím důvod, proč by nešlo nabíjet baterky centrálou, doma to mám odzkoušené, Scheppach SG3100 a Victron MP2 4kW.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

pibi píše: čtv črc 18, 2024 10:44 am
ClonyXXL píše: čtv črc 18, 2024 6:25 am A nabijet baterky centralou - uz jsem se na to ptal a pry to nejde (jestli to fakt nejde nevim, ale dotycnemu doceka verim). A vyroba elektriky centralou uz ted nevychazi moc slavne (ano, vyhnu se distribuci), ale emisni povolenky na benzin to uz zase nejak doladi.
Nevidím důvod, proč by nešlo nabíjet baterky centrálou, doma to mám odzkoušené, Scheppach SG3100 a Victron MP2 4kW.
Popravde netusim. Mam pocit ze rikal neco o sinusovkach. Jak jsem psal - verim mu, tak jsem to pustil z hlavy. Ale jestli rikas ze by to jit melo, zeptam se ho na to znova. Diky za pošťouchnutí.
Mex

Příspěvek od Mex »

Některé kombibedny na to mají rovnou šikovný vstup GEN (jako generátor).
Moje bohužel ne, což mě docela mrzí.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Mex píše: čtv črc 18, 2024 4:26 pm Některé kombibedny na to mají rovnou šikovný vstup GEN (jako generátor).
Moje bohužel ne, což mě docela mrzí.
A ty teda taky dokazes baterii nabit centralou?
Beny

Příspěvek od Beny »

Youda píše: stř črc 17, 2024 11:06 pm Je potřeba přestat si lhát do kapsy a nalít si čistého vína:

Někdy si říkám, jestli skutečně žijeme v kapitalismu a demokracii, nebo už se to mu říká jinak.
Připadá mě, že asi žiju v jiné realitě.
Neříkám, že se mě líbí všechna rozhodnutí vlády a to tam může být kdokoliv, ale vždy se najde něco co "rozhodí" i mne.
Ale mluvíme tady a teď o možnosti sdílení. Nevím, jak by si to kdokoliv z nás představoval jinak, ale bylo přeci dopředu jasné, že použití distribuce se platit prostě bude tak jako tak. Pokud využiju služby dodavatele elektřiny - jeho dráty - holt musím za to zaplatit. Ano můžeme diskutovat o tom, proč v tom případě platit POZE. Ale to je snad jediné co mě v tuto chvíli napadá co mě tam vadí.

Nevím, ale myslím si, že za dobu co jsem se připojil s FVE do sítě se udělalo pár věcí po kterých jsme volali, ale ještě tam toho spoutu chybí. Já sám se těším na agregaci. Jen mě štve, že nám to trochu teď více trvá než v době cca před dvěma lety.

V oblasti distribuce nás čekají ještě velké změny. Změna tarifikace bude velkou rošádou. Zrušení rezerovaného příkonu a nahrazení max. špičkou.
A dnes vyšel EdG s platbou za odchylku i u fixací. A zas se tu můžeme dohadovat co je a co není potřeba.

Nebude to jednoduché. Těm dnešním puberťákům to moc nezávidím.
Youda

Příspěvek od Youda »

Beny,

Cena za distribuci dle MWh je jasna a snad vsichni asi chapeme, ze o ty draty na polich se nekdo musi starat.

Ovsem zavedeni noveho plosneho pausalniho poplatku, ktery ma pokryt naklady na EDC, a platit jej maji uplne vsichni odberatele, bez ohledu zda chteji nebo nechteji sdilet, neni nic jineho nez dalsi daň. Byt je to jen 5Kc mesicne, a jeste schovanych.

Riziko je, ze jakmile jen jednou poplatek zaveden, nic uz nebrani jeho postupnemu zvysovani v dalsich letech.

A druhe riziko je, ze platit je nucen i ten, kdo sluzbu vyuzivat nechce. Tudiz se pak nema ani sanci vyhnout tomu budoucimu zdrazeni tim, ze by sluzbu vyuzivat prestal.

Tohle je stejne, jako TV poplatky z jakehokoliv zarizeni, ktere ma pripojeni na internet. To je proste "daň z internetu", at si pan ministr Baxa rika co chce.

Spotovy tarif, kde cena muze jit do nebes, ale nikdy nemuze jit do minusu, zase neni nic jineho, nez privatizace zisku a socializace ztrat.

Tohle je proste levičáctví, svinstvo, hnus a podraz na obcany.
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

opět se budu opakovat - nejlepší cesta ke klidu a maximálním soběstačnosti a úsporám je vyhýbat se všemu co tihle obchodníci vymýšlí a nabízí :trash: . Kdo přistoupí na hru dle jejich pravidel , nemůže vyhrát . Což je účel jejich snažení .
Běhat v kole pro křečky s pocitem že se dostanu daleko , povzbuzován obchodníkem ať přidám že cíl je nadosah , vážně nebudu :ugeek: .

Elektronům zdar :sun2:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Beny píše: čtv črc 18, 2024 10:58 pm.
A dnes vyšel EdG s platbou za odchylku i u fixací. A zas se tu můžeme dohadovat co je a co není potřeba.
Nejaky odkaz?
Beny

Příspěvek od Beny »

Ok chápu vaše argumenty.
Jen chápejte mne, že jak nové datové centrum, tak i řekněme další nové kabely distribuce potřeba jsou.
Nevídím a ani nehci vidět do hospodaření ČEPSU, ale pravdou je, že někdo ty "vícenáklady" zaplatit musí.

Chápu i to, že velká pompa kolem sdílení, jen jen pozlátko a výsledný efekt, tedy ušetření za silovku, bude jen u některých instalací a to buď v paneláku nebo tam, kde dokážou od výrobce spouštet spotřebu vzdáleně v jiném OM.

Když to ale vezmu kolem a kolem, tak s tím rozhodnutím nic nenaděláme. Ale můžem se odstřihnout od sítě nebo jít volit někoho jiného, kdo nám slíbí lepší zítřky.
Beny

Příspěvek od Beny »

ClonyXXL píše: ned črc 21, 2024 8:00 am
Beny píše: čtv črc 18, 2024 10:58 pm.
Nejaky odkaz?
Sry je to Innogy.

https://solarnimagazin.cz/pet-set-korun ... REQ4N0E%3D
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“