Máš pravdu, ide softwarovo obmedzovať nabíjací resp. vybíjací prúd, ale stále sa jedná len čisto o sw obmedzenie. Toto osobne moc nepreferujem, lebo ak toto zlyhá tak z toho môže byť problém.danidani píše: ↑čtv bře 13, 2025 12:24 pm Jen vás pánové upozorním, že s těmi bateriemi a nabíjecími/vybíjecími proudy jste podle mne trochu v zajetí Victronu.
Já mám tedy zkušenost jen s GW a Solaxem, ale pokud tyto mají k sobě podporovanou baterii s BMS (třeba Pylontech), tak BMS si nabíjení i vybíjení řídí = střídači řekne maximální proudy a víc nepustí ani dovnitř, ani ven.
Např. GW + Pylontech H2 - pokud mám tři cihly, kapacita je 3 × 3,55 = 10,65 kWh × 0,5 C = 5,325 kW vybíjecího i nabíjecího výkonu, víc to prostě nedá, i kdyby střídač chtěl 10 kW.
Druhé, na co odborníci Victronu zapomínají, je, že tato masová komerční řešení neumí aktuální výkon z panelů libovolně dělit mezi spotřebu, baterii a DS. Umí prioritu, ale pak vše cpou dle té. Takže myšlenka, že při 8 kW z panelů výkonu dám 500 W do baráku, 1000 W do baterie a zbytek do DS je nereálná. Do té baterie půjde maximum, co BMS povolí, a zbytek do DS. Uživatel neumí nastavit aktuální limit nabíjení na BMS. A nebo se rozhodnu, že baterii zrovna nabíjet nebudu = budu ji vybíjet malým proudem do DS, ale pak nenabíjím.
Pokud jsem mimo a někomu s GW a Solaxem to funguje jinak, nechť mne opraví.
Stále si myslím, že pre 25kWp, 20kW menič je 10kWh v baterkách málo, ale moje peniaze to nie sú. Osobne by som radšej išiel do AC Coupling s nejakým 12-15kW on-gridom a na zálohu by som si dal 10-12kW hybridný menič.
Za mňa ideálna zostava:
15kW Fronius Symo
3x Victron MP2 5kVA
1-2x Victron Smartsolar 150/100 alebo 1x450/100
2-3x 16x280Ah baterka
Ale moje peniaze to nie sú, takže kľudne nech si pán kúpy čo len uzná za vhodné. Ja tu len píšem svoje skúsenosti