rozsáhlejší FVE - jak sestavit

broookes

rozsáhlejší FVE - jak sestavit

Příspěvek od broookes »

Dobrý den pánové (a dámy),

finalizujeme projekt domu a dávám dohromady podklady pro FVE a pravda je ta, že už se v tom začínám trochu motat, takže bych byl velmi vděčný, pokud by mi někdo pomohl určit ten správný směr.

Na střechu mi nejlépe vychází panely 2382x1134 á 650Wp, a to 16x Z15° a 12x V15° (např. AIKO-A650-G-MAH72Dw), dohromady 18,2kWp.
Zimní výrobu by mohl vylepšit jižní solární plot, kam by šlo nacpat až 17 základních panelů á 450W, tedy 7,65kWp.
Dohromady by tak instalovaný výkon byl přes 25kWp, ale mám trochu pocit, že vzhledem k zcela odlišné orientaci i absolutně odlišnému sklonu asi nehrozí, že by se všechny tři stringy potkali na bodu maximálního výkonu, tudíž by (možná??) mohl stačit střídač, který dokáže na výstupu mít 20kW?

A právě střídač a baterka je to, co mi teď motá hlavu - nemám s FVE reálné zkušenosti, takže nevím, co všechno dokážou. Ukážu příklad:
Zatím je zapojená jen střecha, je pěkné jarní poledne a střecha jede na max., takže do střídače se tlačí 18kW, tedy 6kW na fázi.
Doma běží třífázová indukční plotna, která sosá 2kW na fázi.
Na druhé fázi vyrábí TČ teplou vodu s příkonem 1kW.
Na třetí fázi se zrovna zapnula pračka s příkonem 2,5kW.
f1= 2kW
f2= 3kW
f3= 4,5kW
-------------
A já bych chtěl, aby z f1 šly 2,5kW a z f2 šel 1,5kW do baterky, tedy všechny fáze by měly odběr 4,5kW a ze všech tří fází poté zbylé 1,5kW do sítě. Dokáže to střídač s baterií takto vyřešit? Musí pro to mít nějaké speciální vlastnosti?

A teď složitější varianta - přihnali se mraky a výroba klesla na polovinu, takže na každé fázi už je jen 3kW. A já bych si představoval, že:
f1 pošle 2kW do indukce a 1kW bude tlačit do baterky
f2 přesně vykrývá spotřebu
f3 sosá z baterky 1,5kW
do sítě nic nejde a ze sítě se nic nečerpá.
Dokáže to střídač s baterkou, aby z nějakých fázích se nabíjela a do jiné fáze zároveň pro změnu dodávala např.? Musím hledat nějaké speciální vlastnosti?
-------------------------

Obecně by tedy měnič měl být hybridní, měl by zvládat výstupní výkon alespoň těch 20kW a měl by mít alespoň 3 mppt trackery. Ale když na takové střídače koukám (např. Growatt MID 30KTL3-XH, SolaX Power X3-ULT-25K, Deye SUN-30K-SG01HP3-EU-BM3, nebo Goodwe GW25K-ET či Huawei SUN2000-30KTL-M3), narážím už na limity v ostatních parametrech.
Např. ty od Huawei/Goodwe běží až od 200V
panely na střeše mají např. Voc 54V, Vmp 45,3V, Isc 15,03A, Imp 14,35A a ty na plotě Voc 40,69V, Vmp 33,7V, Isc 14,12A, Imp 13,36A, při stringu 16 je provozní napětí 724V, ale ten východní 12 string už má jen 543V, takže aby se vůbec rozběhl, musel by mít osvit minimálně 368 W/m2 a to mi přijde strašně moc, ne? A to už vůbec nemluvě o tom plotu, kde provozní napětí je 573V, takže by potřebovaly osvit 350W/m2, ale při jejich svislé orientaci (byť na jih) by sice v zimě šlapaly solidně, ale mimo zimu by s výjimkou azurové oblohy byly nejspíš pořád vyplé.
Solax zvládá už 130V resp. s MPPT od 160V, takže v provozu by východ byl už od 240W/m2, což už by se dalo dosáhnout i v zimě, nebo při zamračenější obloze, ale zamračenější obloha v zimě by to stejně úplně vypla?
Přemýšlel jsem proto, jestli by nebylo lepší místo jednoho velkého střídače koupit dva malé a zapojit je paralelně. Např. Fronius Symo GEN24 12.0 Plus. Ten funguje už od 80V, s tím potřebuju na východě 147W/m2 a na plotě 140W/m2. Je to sice šílená cenovka, ale mít levnější střídač a nic nevyrábět také nic neřeší.
U toho Froniusu ale trochu drhne fakt, že má výstup jen 12kW, takže když západ nechám na jednom a východ s plotem bych dal na druhý, tak potenciální výkon východ+plot je 12x650 + 17x450, tedy 7,8+7,65=15,45kW. Ale s ohledem na orientaci a sklon by ten výkon limitoval asi jen naprosto výjimečně na pár minut při jasné obloze v na jaře/na podzim ne?
Co myslíte, že by bylo nejlepší řešení? Kudy se vydat? A fungovalo by to s tou baterií a fázemi, jak jsem řešil výše?

Díky
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Re: rozsáhlejší FVE - jak sestavit

Příspěvek od Kostěj »

Jen malá technická: Napětí panelů nemá lineární závislost na intenzitě osvitu, ale je téměř konstantní. Podívej se do datasheetu vybraného panelu. S osvitem se mění hlavně proud.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Pekne jsi se rozšoupnul - gratuluju.
Ja bych asi volil radeji dva menice paralelne. Kdyz se jeden vy.........
Ja mam 2 x 12 kW Solaxy paralelne. Vyhodou je minimalne moznost pripojeni vice stringů.
Myslim ze s baterkama a vykony by nemel byt problem.
Solax ma navic vyhodu (nevim jak u jinych), ze treba 10 kW -ovy teoreticky dava na fazi 3,3 kW, ale umi dat do faze az asi 4,5 kW - asi 50% vic.
A jeste je otazka, kdyz na indukci zapnes vsechny plotynky najednou, to asi 2kW stacit nebudou :D
Ale verim ze Solax to zvladne v pohode.
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

Budeš mať FVE oficiálne pripojenú?

Problém spomínaných hybridných meničov sú HV batérie, ktoré nie sú zrovna zadarmo.

Čo tak Victron 3x MP2 5kVA + 10-15kW on-grid menič v AC Coupling + menšie mppt? Takto by si mal potrebný výkon v meničoch, keď svieti slnko a LV batérie (15kWh sa dá zohnať za 1500€). Nepredpokladám, že by si potreboval mať 20kW zálohovaných, lebo to už budeš potrebovať safra veľkú kapacitu v batériách.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
broookes

Příspěvek od broookes »

Díky moc za odpovědi.

Moje chyba, nějak jsem se "dopracoval" k tomu, že osvit bude adekvátně měnit proud i napětí. Nevím ani proč. Tím pádem první obava je vlastně pasé, protože pokud na stringu budu mít dostatečný počet panelů, aby byly v optimálním napěťovém rozsahu pro mppt tracker, bude string vyrábět pořád, jen s menším proudem (a tím i menším výkonem). Tím pádem s mým počtem panelů by to bylo úplně jedno, tam bych měl fungovat s jakýmkoliv tím střídačem v pohodě.

Ta situace s tou FVE vychází z toho, že jsem schopný ji profinancovat skrze hypotéku na výstavbu a pro mě je pro klidnější spánek lepší vědět, že měsíčně platím hypo tolik a tolik, ale jinak jsem zcela nezávislý na zdrojích a neplatím už nic navíc, proto je to takové monstrum. A za životnost se to zaplatí tak jako tak.
Jinak ano, ta elektrárna bude muset projet normálně celý připojovacím procesem - chtěl bych to nakonec připojit na spot. Slibuju si od toho, že když bude takto předimenzovaná a zároveň na spotu, dá mi to možnost s tím systémem lépe/inteligentněji pracovat a budu potřebovat baterie s menší kapacitou, než by bylo jinak potřeba. Přičemž baterka je z mého pohledu stále ta dražší věc oproti ceně těch panelů.
Víceméně jsem pokukoval po té BYD B-Box nějakých 10-12kWh (její cena mi přišla zajímavá), který by měl sloužit jen jako překlenovací/vyrovnávací/pojišťovací zdroj. Asi je to opačný přístup než u ostrovů, které s relativně malým množstvím panelů nabíjejí obrovské baterie, ze kterých pak žijou, zatímco v mém případě by mě měla "při životě" udržet masa levných panelů, které jakmile alespoň trochu vysvitne utáhnou celý barák a v mezičase to chvilku zvládne vykrýt baterie, která se zase dokáže obratem nabít.

Ta kombinace dvou střídačů mi přijde zajímavá, ale mám trochu obavu, jak synchronizovaně dokážou opravdu hrát, když půjde o ten výstup. Protože jak je napsáno... ta indukce si na každou plotýnku cucne běžně +/- 2,3kW, takže kdybych rozpálil všechny na max, klidně z jedné fáze bude cucat 4,5-5kW. Kdybych pořídil jeden velký (teď už je jasné, že klidně i ten Goodwe nebo Huawei by nebyly problém, protože v rozsahu trackeru budu), tak věřím, že naprosto bez potíží pustí na každou ze tří fází po 6kW, když do něj z panelů těch 18kW poteče, což mi tu indukci zvládne. Ale jestli paralelní zapojení dvou malých (které v samostatném zapojení na fázi posílají třeba jen max. 4kW) by toto také bezchybně provádělo, nebo jestli by to drhlo, to právě nevím. Navíc blbé je, že dva menší střídače by ve finále vyšly dráž než jeden velký stejně výkonný.

Co se týče těch nízkonapěťových článků, tak to bohužel není úplně cesta pro mě. Spojit dva konektory na panelu zvládnu, ale stavět si úložiště propojováním jednotlivých bateriových článků, do toho bych nešel z více důvodů. Úspora finanční je tam jistě nemalá, ale pro mé potřeby bude vhodnější sáhnout hlouběji do kapsy a pořídit komplexní řešení. Ten BYD HVM / Solax T-BAT stojí kolem 4-5000 za cca 10-12kWh, což je částka, kterou jsem byl připravený investovat a mít to bez nervů vyřešené (stačí ty nervy, kterou budou se vším ostatním kolem stavby).

Vlastně, když na to teď koukám, tak asi nejjednodušší je fakt sáhnout po jednom velkém (když tedy napětí na stringu nebude problém) s alespoň 3 mppt a je vyřešeno. Další panely stejně není kam dát, ani to není potřeba, leda by se našlo víc místa na tom jižním plotu, ale tam ten string klidně by šel rozšířit.
Jen si stále nejsem jistý, jestli ten střídač je natolik šikovný, aby dokázal to řídit jako v těch příkladech, co jsem psal nahoře - dokáže tu baterku nabíjet z různých fází s odlišným (proudem) výkonem zároveň? Dokáže jednou fází nabíjet baterku a na druhé fázi z ní zároveň odebírat?
jbb

Příspěvek od jbb »

Já mám Victron 3x5000 MP2, 30kWh LVL BYD a nově celkem 24 kWp na dvou SE9K střidačích...
Systém natolik robustní, že doma se může dít skoro cokoliv a jedu si a svém... Ještě nemám tolik zkušeností, ale vypadá to na 9 měsíců samostatnosti. Jen ta cenovka, návratnost raději moc nepočítám (ale zase, už mi skoro nehrozí výpadek proudu, to má taky cenovky...)
26x AIKO-450 (12kWp) východ
26x AIKO-450 (12kWp) západ
2x Solaredge SE9K (2x9kW, celkem max 14kW)
3x Victron MP2 5000VA
2x Baterie BYD LVL (31kWh)
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

Zahlédl jsem obecné doporučení od FVE guru - dvojnásobná baterka ke kWp, takže k 18kWp panelům 36kWh. Po dvou letech s FVE s tím mohu jen souhlasit; jsou-li investice, tak lidně 3x.
Jsou dny, kdy z 18kWp poteče jen 180W. Pak se větší baterka hodí.
Kompletně řešit třífázovou FVE s přetoky, na spotu a s malou baterkou je zábava na plný úvazek pro člověka, co ovládá silnoproud, slaboproud i automatizaci. A píšu řešit, ne vyřešit. Pokud chceš být uživatel, nech si to komplet udělat, na dotaci, a smiř se s tím, jak to bude fungovat. Trváš-li na vlastní FVE, tak jednofáz 5-8kW, vlastní baterka min 2x300Ah18s, panely co se vejde.
Pokud by firma slíbila FVE, která by se chovala tak jak popisuješ, pak jedině formou vícepráce s fakturou 1000Kč/hod a věř tomu, že ta suma hodin, co by na to padla, by se ti fakt nelíbila.
jbb

Příspěvek od jbb »

Ale ne, tohle chování zvládne 3xMP2 úplně v pohodě... Redistribuce mezi fázemi až do výkonu měniče... Ale volil bych určitě 5000, rozdíl proti 3kVA je v ceně malý
3x Victron MP2 5000VA
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

broookes píše: pon bře 10, 2025 5:42 pm Ta kombinace dvou střídačů mi přijde zajímavá, ale mám trochu obavu, jak synchronizovaně dokážou opravdu hrát, když půjde o ten výstup. Protože jak je napsáno... ta indukce si na každou plotýnku cucne běžně +/- 2,3kW, takže kdybych rozpálil všechny na max, klidně z jedné fáze bude cucat 4,5-5kW. Kdybych pořídil jeden velký (teď už je jasné, že klidně i ten Goodwe nebo Huawei by nebyly problém, protože v rozsahu trackeru budu), tak věřím, že naprosto bez potíží pustí na každou ze tří fází po 6kW, když do něj z panelů těch 18kW poteče, což mi tu indukci zvládne. Ale jestli paralelní zapojení dvou malých (které v samostatném zapojení na fázi posílají třeba jen max. 4kW) by toto také bezchybně provádělo, nebo jestli by to drhlo, to právě nevím. Navíc blbé je, že dva menší střídače by ve finále vyšly dráž než jeden velký stejně výkonný.

Co se týče těch nízkonapěťových článků, tak to bohužel není úplně cesta pro mě. Spojit dva konektory na panelu zvládnu, ale stavět si úložiště propojováním jednotlivých bateriových článků, do toho bych nešel z více důvodů. Úspora finanční je tam jistě nemalá, ale pro mé potřeby bude vhodnější sáhnout hlouběji do kapsy a pořídit komplexní řešení. Ten BYD HVM / Solax T-BAT stojí kolem 4-5000 za cca 10-12kWh, což je částka, kterou jsem byl připravený investovat a mít to bez nervů vyřešené (stačí ty nervy, kterou budou se vším ostatním kolem stavby).
Skús si pre seba napísať, čo všetko by si po FVE chcel. Lebo nie je to len o paneloch a meničoch, ale aj o vyťažovaní a automatizácii. Treba aj na toto myslieť, lebo automatizácia vie ísť riadne do peňazí.
Čo sa týka toho jedného veľkého alebo dvoch menších, veľmi záleží od celkovej situácie. Ak vieš jeden zapnúť len vtedy kedy to potrebuješ, je to lepšie riešenie ako keď ide jeden veľký na veľmi nízky výkon.

Ak si netrúfaš postaviť si úložisko, dajú sa kúpiť hotové riešenia. Komplet DIY bedňa s 16ks 280Ah článkami sa dá zohnať za 1500€. Určite sa niekto tu na fóre nájde, kto by ti ju vedel zložiť za drobnú odmenu.
Pozor na tie komplexné riešenia, lebo s nimi býva dosť problémov. Hlavne donútiť firmu, aby prišla ten problém riešiť :lol:

Dokonca existujú aj 3F meniče, ktoré podporujú LV batérie a to Deye, tuším do 25kW výkonu. Len neviem, či ti ich inštalačná firma ponúkne. Firmy väčšinou robia s Goodwe, Solax alebo Huawei.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Mex

Příspěvek od Mex »

Myslím, že tady padají trochu nepřesné informace.
O napětí versus osvit už se to vyřešilo.

Ale několikrát jsi tady zmínil něco jako "baterku nabíjet z různých fází".
Baterka nemá s fázemi nic společného. Baterka je jenom jedna a není nijak přiřazena k fázím.
Měnič vezme výkon ze všech připojených panelů a dá ho na jednu hromadu.
Na další hromadě je výkon z/do baterky.
Střídač pak podle potřeby a požadavků bude z těch hromad brát výkon a rozdělí si ho do jednotlivých fází podle zátěže v nich.
Když má na hromadě z panelů energie víc než je zátěž domu, a má místo v baterce, tak to pustí do baterky. Pokud už má baterku plnou, tak buď vytvoří přetok a pošle to do gridu (pokud to máš povolené), nebo ten výkon nechá na střeše.
Pokud by už neuměl do některé z fází doma dodat víc, tak tam ten chybějící zbytek pustí z gridu.
Takže tebe zajímá jen celkový výkon z panelů, celkový výkon z/do baterky, celkový výkon co umí dát měnič, a pak max. výkon, který umí dát měnič do každé z fází.

Další zásadní problém je v jednotkách ceny baterek. Napsal jsi "Ten BYD HVM / Solax T-BAT stojí kolem 4-5000 za cca 10-12kWh", ale už jsi tam nenapsal, že se jedná o 4-5 tisíc Euro. A přitom píšeš česky, takže defaultně by se daly předpokládat spíš koruny.
Je to ten obecný nešvar nepsat za čísla jednotky, za což přísní kantoři (správně) vyhazovali lidi od zkoušky.
broookes

Příspěvek od broookes »

Díky moc chlapi za další rady a tipy.

Nechtěl jsem to rovnou komplikovat složitostmi, proto jsem se ptal jen na ty technické detaily, které mi nejsou jasné, ale jinak takto - nevidím žádný smysl v tom budovat rozsáhlá stacionární úložiště. Nemějte mi to za zlé, ale mně stojí v garáží 75kWh baterka, kterou můžu celoročně udržovat nabitou na 60kWh. A narozdíl od toho stacionáru mě tohle odveze jak z bodu A do bodu B, tak je s tím zábava jezdit. Tak ruku na srdce... kdo z Vás takovou baterku má? A to je jen první, za nějaké 3/4 roky nejpozději budeme potřebovat rozšířit počet sedadel z 5 na 7, takže se to mobilní úložiště ještě víc jak zdvojnásobí. Ano, oficiálně V2H není nyní podporovaný, ale zjevně se tomu to auto ani nebrání (viz Ambibox) a je jen otázka času, kdy to bude i přidané do softwaru jako podporovaná vlastnost. To je podle mě budoucnost, nikoliv baterky zabírající místo v technické místnosti, a já to plánuju s výhledem na budoucnost. Proto v tuto chvíli se dívám po stacionární baterce cca 10kWh, která by měla být schopná překlenou minimálně půl dne i v zimě s topením a hlavně fungovat jako zdroj při krátkodobém výpadku proudu, přičemž záložní varianta pro mě je ještě krb, který plánuju jen pro atmosféru, ale kdyby šlo do tuhého, můžu ho vytěžit víc a bez mrknutí oka mi zajistí jak teplo, tak teplou vodu, takže mi zbude co? Nějakejch 7kWh denně na běžnou spotřebu? To je den a půl z baterky resp. 10 dní z baterky a auta... a to jsem ještě nenastartoval ani elektrocentrálu a nekoupil nic ze sítě.
Co se týče automatizace - systém bude řídit Loxone - umím s ním, věřím mu a v rámci samoinstalace to fakt není nějaká obrovská částka ve srovnání s tím, co dokáže. Uvažoval jsem ještě o nějakém jiném systému, který s pomocí AI řídí ten provoz, ale jelikož Loxone bude tak či tak (potřebuji integrovat jinak složitě integrovatelná zařízení), tak mě to stojí nula korun navíc, protože tu funkci má v sobě ta základní řídící jednotka. Tudíž automatizace je vyřešená. Bohužel, nemám elektrické vzdělání, takže víc si pod tím řešením slabo/silno nedokážu představit - za mě budou spotřebiče rozdělené na fáze tak, jak si představuju, že budou využívány dle našich zvyklostí, aby bylo rozložení co nejvíce symetrické. Stejně tak neplánuju mít zálohu jen něčeho, chci fungovat normálně vždy, a ne že když nepůjde proud, tak si v troubě buchty neupeču (to si promyslím sám, jestli to chci udělat, ale ne aby mi to nastavení rozvaděče rovnou zakázalo). A tudíž podle mě není, co řešit.
Uživatel nejsem nikdy, vždy mám nad vším kontrolu a chci, aby to fungovalo, jak já chci, což nikdy nejsou firmy schopny splnit, resp. za cenu, která je neakceptovatelná, tudíž si vše řeším vždy sám, protože si tu problematiku nastudovat dokážu. Přičemž 8kW elektrárna je pro mě úplný nonsence. Dům pojede komplet na elektriku, kde počítám 1,1MWh na vytápění, 2,2MWh na teplou vodu a 2,5MWh na teplou vodu a k tomu 3,7MWh na nabíjení auta, přičemž mojí absolutní prioritou je být si jistý, že drtivou většinu roku jsem naprosto soběstačný. Jsem ochotný přijmout fakt, že od půlky listopadu do půlky února musím občas dojet na nabíječku, ale tím to končí. Po zbytek roku to prostě musí utáhnout FVE. Při současné ceně panelů nevidím absolutně žádný smysl nedat jich na střechu, kolik se jich tam vejde. A tomu musí odpovídat i střídač, jinak nechápu, proč bych je tam dával... právě v té zimě je to nejdůležitější (podle mě), protože se slabým střídačem budu mít stále kulové (buď nedávají panely, nebo nepřenáší střídač), kdežto s velkým střídačem výpadek v produkci doženu jakmile vysvitne. Tím spíš, že s 8kW střídačem nebudu schopný ani uvařit oběd.... proč proboha? Úplně ideální by byl symetrický hybridní střídač 20kW, který naprosto v pohodě utáhne všechno. Mimochodem... na jednofázi nelze připojit indukční desku... ano lze... ale vařit bude asi jako sklokeramika, a to bych si buď raději vypíchnul obě oči nebo vařil na PB lahvi,... to může použít jen blázen. Indukční deska musí být vždy třífáze, což ví každý, kdo někdy u plotny stál.

Každopádně jsem rád za info, že střídače se dokáží zařídit tak, aby prostě do maximálního vytížení fáze do poslali všude, kde je to vhodné.
Pro mě ta FVE a celý ten dům znamená, jak jsem řekl, že jsem nezávislý na zdrojích z okolí, tedy že vím, že celý život budu platit jen hypotéku a nic víc. Ze stejného důvodu budu z té hypotéky vrtat i studnu a dělat sběr dešťovky apod. A zároveň, že budu žít stejně, jako teď, když mám na stěně jistič 3x25A. Odmítám se přesunout do jednofázového ostrovního systému, který brutálně snižuje kvalitu/možnosti života... sry ale je to tak... a chlap, co to tak postaví, zřejmě nikdy nestál u plotny a nesnažil se uvařit nedělní oběd, protože by jinak pochopil, že to rozumně nejde. Tedy počítám s tím, že na každé ze tří fází budu mít těch 6kW, abych to vše utáhl. Samozřejmě, nemám problém s tím, pračku zapínat místo nad ránem až v poledne, to je ok. Ale oběd si ve dvě asi vařit nezačnu, že jo (ano rád vařím, je to můj koníček).
To připojení na spot je spíše o zlepšení návratnosti. Samozřejmě pro zajištění této nezávislosti potřebuji co největší elektrárnu, ale zároveň její výkon nedokážu zcela využít. Tudíž potřebuju řešit, co s tím, co je navíc. A jelikož to lze prodat, ať už sousedovi nebo distribuci, proč to neudělat, když se mi ta ekonomika pořízená díky tomu o trochu zlepší. Díky té automatizaci jsem navíc schopný zužitkovávat tehdy, kdy nemá smysl to předat, a předávat, když nepotřebuju užitkovat. Jinak řečeno, můžu ráno prodávat a sosat baterku do nuly, v poledne nabíjet a provozovat dům, a odpoledne zase prodávat, abych v noci ten systém zase připravil na ráno. A když přijde dunkelflaute, musím spoléhat na to, co vyrobit dokážu a nedívat se na spot, za kolik dokupuju, nebo v nejhorším dojet na nabíječku, kde je fix, a doplňovat to V2H.

Co se týče těch dvou střídačů... není to tak, že by jeden byl off, když ho dům nepotřebuje. Vždy by byly oba zapnuté. Pokud pořídím jeden budou všechny tři stringy v něm, pokud pořídím dva, bude v jednom západní string a v druhém východní a jižní string. Fakt je ale ten, že i kdyby na provoz domu stačil západní string, tedy první střídač, ten druhý pojede vždy také na max., protože buď bude nabíjet baterku, nebo posílat do sítě... na co bych ty panely jinak měl? Tudíž oba vždy pojedou na max, co ty panely z něj dovolí. Jediné, o co mi šlo, je aby proud ke spotřebičům v domě šel takový, jaký potřebujou, určitý zbytek šel do baterky, a pokud bude ještě něco navíc, aby to šlo do sítě. Což jsem měl obavu, že bude výrazně složitejší dosáhnout s dvěma, než s jedním, který přebírá veškerý výkon FVE a pak ho prostě pošle "do všech kabelů" a "kdo si co vezme, to si vezme"

Nemám problém se s někým domluvit, aby to úložiště postavil, ale musí to být i bezpečné. Nedokážu si např. s malými dětmi (byť by se do technické místnosti neměly dostat, ale víme všichni, jak to je že?), že by se mohlo stát, že se dotknou kontaktu. A trochu pochybuju, že takové úložiště lze postavit "skrytě" a aby nezabíralo 3x tolik prostoru než ty hotové řešení, protože prosto v té místnosti taky není nekonečný. Pokud by se našlo řešení, které tyto problémy vyřeší, aka bude to vypadat podobně jako BYD B-Box, tedy rozměrově i z hlediska nepřístupnosti a přitom tam budou bateriové články seskládané a zároveň to bude řiditelné, proč ne. Ty Deye jsem koukal, ale možnost jejich použití je pro mě omezená. Z těch hybridních bych mohl max. sáhnout po 2x SUN-12K. Přičemž stále je to o tom, že za střídač zjevně asi neušetřím. Představoval jsem si symetrický hybridní střídač 20kW za třetinu asymetrických, ale nikde ho nevidím :-D :-D :-D. Každopádně firma to dělat nebude. Budu to dělat já. Nechám na to udělat jen revizi. (Za zády mi bude stát odborník, takže no problem)

Mex: díky, přesně toto jsem si myslel a chtěl si ujasnit, protože netuším, jak přesně je ta baterka tam připojená. Problém je, že tedy si stále nejsem jistý, jestli ten střídač dokáže dostat omezení, že z té hromady do baterky pošle jen xy a zbytek do sítě. Viz ten první příklad f1 2kW, f2 3kW, f3 4,5kW. Z těch 18kW tedy musí střídač do domu poslat 9,5. Ale co udělá se zbytkem? Dokážu mu říct, že do baterky má posílat další 4kW a zbylých 4,5kW do sítě? Pro mě je tohle důležité právě kvůli tomu inteligentnímu řízení, kdy například odpoledne vím, že chci pokrýt spotřebu domu (to potřebuji vždy a%t už z FVE nebo baterky), potřebuju trochu dobít baterku před večerní špičkou (kdy už výkon FVVE bude slabý nebo až nulový a nechci to sosat ze sítě), ale zároveň ještě pořád vyrábím vcelku dost na to, abych to tam rval celé, takže část bych poslal do sítě. Podle toho, co píšeš, mi to přijde, že vždy jde plný výkon do domu+baterky a teprve co zbyde, půjde do sítě, ale budou chvíle, kdy se mi nevyplatí, nabít baterku tak rychle, ale bylo by lepší teď poslat do sítě a baterku nabít spíš pomaleji za delší čas.
Stejně tak ten druhý případ, kdy výkon je menší a zátěž nerovnoměrná. V česku se jede na asymetrických střídačích, ale mně by mohl stačit symetrický, kdyby existoval. Jenže ani ty asymetrické nedokáží úplnou asymetrii (pokud to je opravdový 3f střídač a ne 3x1f), tudíž pokud by na jednu fázi měl dodávat 4,5kW, bude dodávat na další fáze stejně/podobně (symetrický úplně stejnou, asymetrický trochu upravenou), ale to už z FVE nepřichází, tam jde jen kvůli mrakům 9kW dohromady. A co teď s tím ten střídač udělá? Na hromadě má 9kW, aby do jedné fáze poslal 4,5kW, do druhé jen 3kW a do třetí jen 2kW asi úplně neprojde ani u asymetrického. Zároveň ale ty ostatní fáze nepotřebují ten větší výkon. Nejlogičtější by bylo, co jsem psal, aby těch 9kW rozdělil rovnorměrně na 3kW na fázi. Tudíž na jednu dodává přesně, další ale musí doplnit... dokáže to doplnit z baterky, nebo bude sosat ze sítě? A zároveň první fáze to nemá, kde využít, takže by naopak její podíl měl jít do baterky a ne do sítě. Zvládne to ten střídač?
Tohle mi není vůbec jasné. To se prostě člověk nikde nedočte a bez zkušeností neví. Jasně 3x1f střídač by to asi vyřešil, tam prostě vše pojede podle přesné potřeby na odběru. Ale zase... jak takový 3x1f rozhodne, co posílat do baterie (limitace aktuálním procentuálním nabití je nepoužitelná) a co raději poslat ven? Jde takovému střídači říct, aby na každou fázi poslal přesně tolik, kolik je tam zrovna potřeba, a zároveň třeba (plácnu) 2,74kW posílal do baterky a zbytek do sítě, zatímco po půl hodině se to změní a do baterky má posílat 5kW a zbytek do sítě? Protože já potřebuju, aby ten střídač nejen dostatečně pokryl fáze v domu (což maximum 6kW na fázi jistě zvládne), ale aby i do baterky posílal tolik, kolik potřebuju v době , kdy to potřebuju, a do sitě zbytek, co nepotřebuju např.
Co se týče cen, reagoval jsem na příspěvek slovenského kolegy, který tak jako většina rozumné evropy (dle mého) účtuje v euro, proto jsem i v tomto pokračoval. ostatně mě ceny v CZK nezajímají, mě zajímá cena obecně... a ruku na srdce... tak jako kuřecí je levnější v zlotých, tak baterku pravděpodobně seženu i s dopravou levněji v eurech nebo júanech. A mně je fakt jedno, na jakou měnu se ta moje platba konvertuje, koupím tam, kde to bude dávat největší smysl.
Mex

Příspěvek od Mex »

Slušný 3f střídač klidně umí dodat výkon po fázích tak, že dodá 1/3 celkového výkonu;0;0.

Prioritu dodávek si můžeš řídit jak chceš. Pokud to tedy budeš umět a budeš na to mít třeba to Loxone.
Vzhledem k tomu, že nabíjení baterky má většinou dost omezený max. nabíjecí výkon, tak stejně i při nabíjení asi část energie půjde současně do gridu. Zřejmě ne v prosinci nebo lednu, ale po slunečnou část roku pravděpodobně ano.

Cenu jistě můžeš psát v čem chceš, třeba v bolívarech. Ale mělo by z toho být čitateli jasné, že je to v bolívarech.

Když už chceš něco nakupovat levně v zahraničí (třeba v těch bolívarech), tak bys asi měl vzít v úvahu, že by ty výrobky měly mít nějaké certifikáty. Které u výrobku ze zahraničí možná budeš shánět dost obtížně.

Stejně tak pokud chceš FVE stavět sám, tak bys na tom měl mít nějaké papíry. Tak jako by sis neměl sám nainstalovat třeba plynový kotel, stejně tak by sis neměl sám bez příslušného vzdělání (doloženého papírem) stavět FVE.
Když si stavíš nějaký ostrov sám sobě pro radost, tak je to asi dost tvoje věc (pokud nevyhoříš, pak i tam asi dojde na lámání chleba s pojišťovnou).
Ale pokud to chceš nechat projít revizí a oficiálně připojit ke gridu, tak už to tak snadné není.
Že budeš mít někoho za zády je sice pěkně, ale nic to neřeší. Podstatné je, jestli se ten člověk pod to podepíše (a samozřejmě jestli na to má papíry). A jestli za to v případě nějakého problému ponese i zodpovědnost a důsledky.
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Jo jo od toho jsou přísné zákony na kde co a které však tvoří politici co na to tvoření nemají papír ani osobní zodpovědnost...
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
jbb

Příspěvek od jbb »

Brookes... Takových písmenek dokola.
Jasně že například sestava Victronů se chová přesně takto - po fázích se snaží nemít dotok, ev. ani přetok. Jak by to asi fungovalo v ostrově, že ano...
Ale těch 10kWh baterka... Moje choť dokáže spotřebovat během přípravy večeře minimálně 6kWh, ono takové pečení husy... Na baterce šetřit nelze, pokud to nemá ovlivnit kvalitu vztahu i stravy
3x Victron MP2 5000VA
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

Máš doma 3x25A istič a chceš 25kWp, 20kW hybridný menič a 12kWh baterku? Možno o varení toho vieš veľa a o návrhu FVE toho moc nevieš. :lol:

Čo máš také doma, že potrebuješ 20kW menič?

Naštuduj si niečo o nabíjací/vybíjacích prúdoch bateriek a ako je dobré ich zaťažovať kvôli životnosti.
Victron ESS AC Coupling:
danidani
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 17

Příspěvek od danidani »

broookes píše: pon bře 10, 2025 11:14 am
Trochu mi to připomíná tento projekt: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=126635

Zkus téma pročíst, možná by i stálo za to, zkusit kontaktovat majitele a probrat zkušenosti po 4 letech provozu.

--

Pro ostatní: zkuste to bez těch osobních invektiv :sun2:
broookes

Příspěvek od broookes »

Dík moc za tipy.

Jen pár poznámek, všechny výrobky prodávané v EU státech musí mít certifikáty ve všech těch státech platné, takže je fuk, jestli si to koupím v Česku, Polsku, Rumunsku nebo Španělsku.

Představa, že FVE instalují profíci s papírama je úsměvná :-). Včera pekl pizzu, dnes leze po střeše… asi tak. Stačí to udělat pořádně a nechat na to udělat revizi od toho, co ty papíry má.

Baterku potřebuju pouze na překlenutí ranní/podvečerní cenové špičky, pokud v tu chvíli nebude ještě/už svítit. Tj. maximálně 3 hodiny ráno a 3h večer. V ostatních případech budu mít prodáno dost, abych mohl zpětně nakoupit. A v tu dobu potřebuju pokrýt pouze běžnou spotřebu, tzn. světla, televizi, apod. ….nikoliv ohřev vody, ani topení, ani vaření (v šest večer nevařím, ale večeřím, natož pak ráno), ani pračku ani nic jiného. Takže jsem zjevně úplně debilní a vůbec tomu nerozumím a netuším, jak ten systém má u mě fungovat, ale v pohodě, holt všichni žijí v pasivním solárním domě připojeném ke spotovému trhu s efektivním teplovodním krbem a mají na střeše 20kWp řízené umělou inteligencí a v garáži Teslu, takže vědí lépe, že při roční spotřebě na provoz domu kolem 5,5MWh nutně je třeba mít kromě 60kWh v autě dalších 30kWh v technické místnosti…. v poho. klidně ať si lidi pořizují stacionární baterku s odpisem 2Kč/kWh protočené energie, já si za stejnou cenu to otočím v poplatku za distribuci a radši si koupím další baterku, která umí i jezdit a mezitím si na svícení a televizi vystačím s tou rezervou přes 3kW na hodinu v té malé baterce. K čemuž ovšem potřebuju tu elektriku nenechat na střeše, ale mít střídač, který to do té distribuce dokáže přenést.

Neva, jdu mrknout na to posázaví. To je super tip, tak snad načerpám ještě další inspirace, co případně vylepšit. Díky.
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

Každý systém aby dobre a spoľahlivo fungoval musí byť vyvážený.
Tebou navrhovaný systém má od toho ďaleko. Pozri si parametre bateriek, akými prúdmi ich môžeš zaťažovať. Väčšinou je to do 0,5C. Zvládnu krátkodobo aj 1C ale koľko vydržia s takýmto používaním je vo hviezdach.

Skús si pozrieť systém AC Coupling (spojenie on-grid a hybridného meniča), ten by ti mohol splniť to čo by si chcel.
Victron ESS AC Coupling:
luky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvek od luky »

Vidím, že máš na některé aspekty elektrárny dost ostré názory a zároveň ti chybí to technické povědomí. Trochu ti do toho hodím vidle, abych tě navedl, kterým směrem se dále vzdělávat a promyslet si plány:
- Představa 20kWp v panelech, 20kW měnič a 10kWh v baterce je nešťastná. Takové proudy ta baterka nezvládne (z hlediska výkonu). Co se týče kapacity energie, měl jsem 6kWh a nezvládlo to překlenout noc. S aktuálníma 12kWh je to OK, ale mám na střeše jen 5kWp.
- nabíjení auta ze slunce je sci-fi (tedy pokud neděláš zásadně noční směny). U nás je to tak, že auto v 7 ráno odjede, v 15h se vrátí s polo-prázdnou baterkou a do 19h tím absolvujem nějaké další pojížďky po okolí a tedy se nabíjí zásadně v noci. Asi plánuješ přes den prodávat elektřinu a v noci jí koupit zpět - s nějakou dlouhodobou výhodností tohoto postupu bych v plánech nepočítal.
- S tím souvisí i použití auta v V2H - večer máš doma auto s prázdnou baterkou, takže z ní moc nevyčerpáš. A navíc - ta baterka v autě je podstatně dražší než domácí úložiště. Fakt to chceš "zbytečně" cyklovat?
- S měničem a směřováním energie je to trochu jednodušší: v zásadě si ten měnič představ jako dvě krabice - první bere energii z panelů a posílá ji na "meziobvod" - takový "vnitřní trh". A druhá krabice bere energii a posílá ji do rozvodů v domě. A pak záleží, jak má ten měnič nastavené priority. Obvyklé nastavení je, že první prioritu má spotřeba - v případě asymetrického měniče se snaží dodat na každou fázi tolik, kolik potřebuje, aby nic nebral ze sítě. Když to nestačí, bere z baterky. Když to pořád nestačí, tak si stím hlavu neláme - potřebná energie přiteče ze sítě. Když je v meziobvodu víc energie, než kolik zrovna potřebujem, posílá ji do baterky. Když máme pořád energii navíc (bud proto, že máme omezený výkon nabíjení baterky nebo je prostě už nabitá), tak zbytek posíláme do sítě.
- k certifikátům: sice to má papíry, že se to může prodávat v celé EU, dokonce i namontovat. Ale distribuce má vlastní podmínky, takže měnič bez správného papíru nepřipojíš do DS.
mobilní elektrárna (VW California): 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 250VA, Victron charger 20A. Orion 30A
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
danidani

Příspěvek od danidani »

Diablo1st píše: čtv bře 13, 2025 10:47 am
luky píše: čtv bře 13, 2025 11:58 am
Jen vás pánové upozorním, že s těmi bateriemi a nabíjecími/vybíjecími proudy jste podle mne trochu v zajetí Victronu.

Já mám tedy zkušenost jen s GW a Solaxem, ale pokud tyto mají k sobě podporovanou baterii s BMS (třeba Pylontech), tak BMS si nabíjení i vybíjení řídí = střídači řekne maximální proudy a víc nepustí ani dovnitř, ani ven.

Např. GW + Pylontech H2 - pokud mám tři cihly, kapacita je 3 × 3,55 = 10,65 kWh × 0,5 C = 5,325 kW vybíjecího i nabíjecího výkonu, víc to prostě nedá, i kdyby střídač chtěl 10 kW.

Druhé, na co odborníci Victronu zapomínají, je, že tato masová komerční řešení neumí aktuální výkon z panelů libovolně dělit mezi spotřebu, baterii a DS. Umí prioritu, ale pak vše cpou dle té. Takže myšlenka, že při 8 kW z panelů výkonu dám 500 W do baráku, 1000 W do baterie a zbytek do DS je nereálná. Do té baterie půjde maximum, co BMS povolí, a zbytek do DS. Uživatel neumí nastavit aktuální limit nabíjení na BMS. A nebo se rozhodnu, že baterii zrovna nabíjet nebudu = budu ji vybíjet malým proudem do DS, ale pak nenabíjím.

Pokud jsem mimo a někomu s GW a Solaxem to funguje jinak, nechť mne opraví.
danidani

Příspěvek od danidani »

luky píše: čtv bře 13, 2025 11:58 am - nabíjení auta ze slunce je sci-fi (tedy pokud neděláš zásadně noční směny)
Pod tohle se podepisuju. Pokud jsi po-pá v práci, nabíjíš jen o víkendu, ale to chceš zase třeba jet na výlet, za prarodiči, nebo tak něco.

Řešením je mít EV tři, jedním do práce jezdíš ty, druhým žena a třetí se nabíjí. To mi přijde funkční, ale trochu dražší řešení.

A nebo máš v technické místnosti 30 kW baterek, 1/2 v noci spotřebuješ do domu a zbytek přeleješ do auta. I tady je ale otázka, zda se to ekonomicky vyplatí.
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

danidani píše: čtv bře 13, 2025 12:24 pm .... masová komerční řešení neumí aktuální výkon z panelů libovolně dělit mezi spotřebu, baterii a DS. Umí prioritu, ale pak vše cpou dle té. Takže myšlenka, že při 8 kW z panelů výkonu dám 500 W do baráku, 1000 W do baterie a zbytek do DS je nereálná.

Pokud jsem mimo a někomu s GW a Solaxem to funguje jinak, nechť mne opraví.
Upřesňuji:
Tak např. při 8 kW z panelů výkonu dám 500 W do baráku, (Tedy nedám já, ale barák si vezme kolik potřebuje) 1000 W do baterie (ano, nastavím nabíjení na 1000W a pokud je v baterce místo, tak tam půjde právě těch 1000W) a zbytek do DS (ano, zbytek jde do DS)
To vše ve zcela standardním režimu střídače, jen s omezením nabíjecího výkonu baterie.
danidani

Příspěvek od danidani »

Nautilus píše: čtv bře 13, 2025 1:00 pm 1000 W do baterie (ano, nastavím nabíjení na 1000W a pokud je v baterce místo, tak tam půjde právě těch 1000W)
To vše ve zcela standardním režimu střídače, jen s omezením nabíjecího výkonu baterie.
A tohle právě třeba GW + Pylontech H2 neumožňuje.
luky

Příspěvek od luky »

danidani píše: čtv bře 13, 2025 12:24 pm Jen vás pánové upozorním, že s těmi bateriemi a nabíjecími/vybíjecími proudy jste podle mne trochu v zajetí Victronu.
Tak zrovna já mám doma ostrov s Axpertem a tam nějaké omezení proudu do baterie je. Ale tím, že mám celkem 3 různé MPPT nabíječe, tak na nějaké omezování proudu do baterky můžu zapomenout.
mobilní elektrárna (VW California): 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 250VA, Victron charger 20A. Orion 30A
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
luky

Příspěvek od luky »

danidani píše: čtv bře 13, 2025 12:30 pm A nebo máš v technické místnosti 30 kWh baterek, 1/2 v noci spotřebuješ do domu a zbytek přeleješ do auta. I tady je ale otázka, zda se to ekonomicky vyplatí.
Počítal jsem i tuhle variantu a vyšla mi návratnost 6 let (při zdravé míře optimismu). Takže ji v nejbližší době zrealizuji. (Pro mou situaci počítám s baterkou složenou z článků - tj. cca 1800Kč/kWh.)
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“